Βόρεια Μακεδονία: έκλεισαν οι κάλπες – Ξεπεράστηκε το όριο του 40%

47
Οι νέοι δήμαρχοι των μεγαλύτερων δήμων της Αττικής

Έκλεισαν πριν από λίγο οι κάλπες για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία, στον οποίο συμμετέχουν ο υποψήφιος του κυβερνητικού συνασπισμού, Στέβο Πεντάροφσκι και η υποψήφια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNΕ, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής, μέχρι τις 18.30 τοπική ώρα το ποσοστό συμμετοχής είχε ανέλθει στο 44,5% . Επομένως ξεπεράστηκε το όριο του 40% για να θεωρηθούν έγκυρες οι εκλογές. 

Φαίνεται ωστόσο ότι η συμμετοχή είναι ιδιαιτέρως χαμηλή στις περιοχές, όπου οι Αλβανοί είναι πλειοψηφία. Επομένως, προς το παρόν είναι αρκετά δύσκολο να εκτιμηθεί ποιος προηγείται εκ των δύο υποψηφίων.

Στον πρώτο γύρο ο Πεντάροφσκι επικράτησε με διαφορά μόλις 0,6% της βασικής του αντιπάλου Σιλιάνοφσκα (42,8% έναντι 42,2%), ενώ σε εκείνον συμμετείχε και ο Μπλέριμ Ρέκα, ο οποίος στηριζόταν από δύο αλβανικά κόμματα της αντιπολίτευσης («Besa» και «Συμμαχία για τους Αλβανούς») και έλαβε ποσοστό 10,6%.

Διαβάστε επίσης:  Κορωνοϊός: Οι θάνατοι παιδιών από την covid-19 είναι εξαιρετικά σπάνιοι, σύμφωνα με ευρωπαϊκή έκθεση

Το σύνολο του εκλογικού σώματος ανέρχεται σε περίπου 1.8 εκ. ψηφοφόρους, εκ των οποίων το ένα τέταρτο ζει στο εξωτερικό και σπάνια ψηφίζει σε εκλογικές αναμετρήσεις που διεξάγονται στη χώρα.