Βόρεια Μακεδονία: Έκλεισαν πριν λίγο οι κάλπες

31
Βόρεια Μακεδονία: «Μάχη» με την αποχή και τον καιρό στον β΄γύρο των προεδρικών εκλογών

Έκλεισαν πριν από λίγο (στις 20.00 ώρα Ελλάδος) οι κάλπες στη Βόρεια Μακεδονία για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, των πρώτων, μετά την αλλαγή του ονόματος της γείτονος με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Η συμμετοχή ήταν ιδιαίτερα χαμηλή με την εκλογική επιτροπή να ανακοινώνει στις 17.00 ότι είχε φθάσει μόλις το 35,5%. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της εκλογικής επιτροπής 496.774 πολίτες είχαν ασκήσει έως τότε το εκλογικό τους δικαίωμα. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο, Λιούπκα Γκουγκουεφσκα το ποσοστό έως το κλείσιμο της κάλπης αναμενόταν πάντως να φθάσει το 79,3% δηλαδή, 600.000 ψηφοφόρους

Η συμμετοχή σε αυτόν τον πρώτο γύρο είναι κρίσιμης σημασίας. Στον β’ γύρο όπου όλα προεξοφλούν ότι θα οδηγηθεί η σημερινή εκλογική αναμέτρηση για να εγκριθεί το αποτέλεσμα της, το ποσοστό συμμετοχής θα πρέπει να φθάσει το 40%.

Στις 22.00 ώρα Ελλάδας αναμένονται και τα πρώτα αποτελέσματα για το ποιος προηγείται εκ των τριών υποψηφίων στις προεδρικές εκλογές, καθώς στη γειτονική χώρα δεν πραγματοποιούνται exit polls. Πρόκειται για τους Στέβο Πεντάροφσκι, του υποψήφιου του κυβερνητικού συνασπισμού των Σοσιαλιστών SDSM και του αλβανικού DUI, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του VMRO και του Μπλέριμ Ρέκα που στηρίζεται από τα δύο μικρότερα κόμματα της αλβανικής αντιπολίτευσης – το κίνημα BESA και την «Συμμαχία για τους Αλβανούς».

Διαβάστε επίσης:  Μακρόν σε Μέρκελ: Κρατήθηκα στο παρά 1 να μην ανοίξω πυρ κατά του ναυτικού της Τουρκίας

Νωρίτερα, σήμερα ο πρόεδρος της εκλογικής επιτροπής Όλιβερ Ντερκόσκι δήλωσε ότι δεν καταγράφηκαν περιστατικά σοβαρών παραβιάσεων της εκλογικής διαδικασίας στα 3.512 εκλογικά τμήματα σε όλη την επικράτεια.

Οι ψηφοφόροι είχαν να επιλέξουν μεταξύ τριών υποψηφίων που θα βρεθούν στον προεδρικό θώκο τα επόμενα πέντε χρόνια. Πρόκειται για τους Στέβο Πεντάροφσκι τον υποψήφιο του κυβερνητικού συνασπισμού των Σοσιαλιστών SDSM και του αλβανικού DUI. Ο Πεντάροφσκι έχει δεσμευθεί ότι θα στηρίξει την ευρωατλαντική πορεία της χώρας.

Η υποψήφια του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, VMRO DPMNE. Είναι η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο των Σκοπίων. Η Σιλιάνοφσκα ενώ θεωρεί- όπως άλλωστε και το κόμμα της- ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα της χώρας, έχει δεσμευθεί πάντως ότι εφόσον εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα σεβαστεί τη Συμφωνία, καθώς όπως έχει αναφέρει, αυτή έχει πλέον ενσωματωθεί στο Σύνταγμα της χώρας.. Έχει επίσης δεσμευθεί οτι θα βρει τρόπους να αλλάξει η ζημια που έχει γίνει σχετικά με την εθνική ταυτότητα. Ο τρίτος υποψήφιος των εκλογών αυτών, Μπλέριμ Ρέκα, ο οποίος στηρίζεται από δύο αλβανικά κόμματα της αντιπολίτευσης.