Βουλή: Εξεταστική για την υγεία – Καταγγελία της ΝΔ για προσυννενόηση του ΣΥΡΙΖΑ με τους μάρτυρες

42
Βουλή: Κατατέθηκε το φορολογικό νομοσχέδιο - Οι βασικότερες προβλέψεις του

Ευθείες βολές ότι υπήρξε προ-συνεννόηση του πρώην προέδρου των εργαζομένων στο Ερρίκος Ντυνάν Νίκου Κρέτση με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρο της εξεταστικής επιτροπής για την διερεύνηση σκανδάλων στο χώρο της υγείας Αντώνη Μπαλωμενάκη για το τι θα καταθέσει ο μάρτυρας στη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής εξαπέλυσε ο βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Γεωργαντάς.

Όπως τόνισε ο κ.Γεωργαντάς, ο κ.Κρέτσης εθεάθη χθες, μια μέρα πριν από την κατάθεση του στη Βουλή και τον ρώτησε για ποιον ακριβώς λόγο είχε έρθει. Μετά από ολιγόλεπτη ένταση, ο κ.Μπαλωμενάκης απάντησε ότι κάλεσε ο ίδιος τον μάρτυρα για να συζητήσουν για διαδικαστικά θέματα, προκαλώντας νέα έκρηξη των βουλευτών της ΝΔ που φώναζαν ότι είναι «ντροπή» να συναντάται ένα μέλος της επιτροπής με έναν μάρτυρα, χωρίς να έχει ανακοινωθεί ο λόγος. Μετά από επίμονες ερωτήσεις ο μάρτυς απάντησε ότι ήρθε στη Βουλή μόνο για λίγα λεπτά και απέφυγε να απαντήσει τι συζήτησε με τον κ.Μπαλωμενάκη, ο οποίος κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «σηκώνει το θέμα για να δημιουργήσει εντυπώσεις» και πρόσθεσε ότι έχει συναντήσει και άλλον μάρτυρα, γιατί ως πρόεδρος έχει την υποχρέωση να παίρνει πληροφορίες από παντού.

Είναι χαρακτηριστικός της ατμόσφαιρας ο επίμαχος διάλογος που διημείφθη μεταξύ του κ.Γεωργαντά και του μάρτυρα όταν ο βουλευτής τον ρώτησε ποια ακριβώς διαδικαστικά θέματα συζήτησε με τον κ.Μπαλωμενάκη και με ειρωνικό ύφος τον ρώτησε αν του είπε πώς να έρθει στη Βουλή και τι να φορέσει. «Δεν θα σας απαντήσω, η γυναίκα μου λέει τι να φορέσω» απάντησε ο μάρτυρας, δημιουργώντας νέο κύκλο έντασης. «Άμα θέλετε να προσβάλλετε οτιδήποτε πείτε το ευθέως. Ο μάρτυρας έχει ορκιστεί για όσα θα πει» παρενέβη ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γκιόλας.

Διαβάστε επίσης:  Βουλή: Ερώτηση 55 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την στήριξη των καλλιτεχνών

Νωρίτερα, ο πρώην πρόεδρος των εργαζομένων στο νοσοκομείο σε σχετικές ερωτήσεις απάντησε ότι τον Ιανουάριο του 2014 ο διευθυντής του γραφείου του τότε πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, Κώστας Μπούρας, πήγε τους εργαζόμενους στο γραφείο του προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλη Σάλλα, όπου εκεί ειπώθηκε ότι η συγκεκριμένη τράπεζα πήρε το δάνειο αλλά δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει το Ντυνάν αν δεν πάρει τις παραιτήσεις του ΔΣ και για το λόγο αυτό ο επιχειρηματίας τηλεφώνησε στον τότε υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, παρουσία του κ Κρέτση. Αναφερόμενος στον πλειστηριασμό ο κ.Κρέτσης τόνισε ότι «για μας δεν είναι πλειστηριασμός. Είναι συναλλαγή. Φαινόταν βήμα βήμα ότι ήταν συμφωνημένο».

Εν τω μεταξύ, επιστολή προς τον Πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής απέστειλε ο πρώην υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος που είχε καταθέσει στην προχθεσινή συνεδρίαση. Στην επιστολή του ο κ Λοβέρδος αναφέρει μεταξύ άλλων «Είναι απορίας άξιο πως τολμήσατε να ισχυρισθείτε πως ο επιχειρηματίας Βγενόπουλος υποδείκνυε τροπολογίες στο υπουργείο Υγείας κατά την περίοδο που εγώ ήμουν Υπουργός. Προφανώς σας διαφεύγει επίσης, ότι εάν ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας είχε την δυνατότητα να υπαγορεύει νομοθετικές ρυθμίσεις στον τότε υπουργό Υγείας δεν θα είχε καμία ανάγκη να κάνει χρήση εξωδίκων δηλώσεων».