Βουλή: Σκληρή κόντρα για «καταιγίδα» τροπολογιών και ρύθμιση για διώξεις σε όσους εμποδίζουν πλειστηριασμούς

30
Αυτός είναι ο νέος εκλογικός νόμος: Τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση

Σκληρή αντιπαράθεση στη Βουλή προκαλεί η «καταιγίδα» τροπολογιών που έχει καταθέσει η κυβέρνηση στα δυο τελευταία νομοσχέδια που ψηφίζει η Ολομέλεια για το έτος.

Η ένταση και οι υψηλοί τόνοι για τις δεκάδες ρυθμίσεις της τελευταίας στιγμής ξεκίνησαν χθες κατά την διάρκεια της συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής ενώ «φωτιά» στην σημερινή συνεδρίαση έχει βάλει η τροπολογία για την αυτεπάγγελτη δίωξη σε όσους παρεμποδίζουν πλειστηριασμούς που έχει κατατεθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης.

«Η τροπολογία δεν συνδέεται με την πρώτη κατοικία. Δεν νομοθετούμε τίποτα καινούργιο. Το μόνο καινούργιο είναι ότι προστατεύονται οι συμβολαιογράφοι στο γραφείο τους όπως συμβαίνει και στα ειρηνοδικεία» ήταν η απάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή στον βουλευτή του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη ο οποίος υποστήριξε ότι με την ρύθμιση «δημιουργούνται προϋποθέσεις για ένταση της βίας και της καταστολής απέναντι σε όσους διαμαρτύρονται».

Για τον μεγάλο όγκο τροπολογιών που έχουν κατατεθεί ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής ανέφερε πως δεν είναι ευχάριστο ωστόσο υποστήριξε ότι στο κλείσιμο της χρονιάς υπάρχει επίσπευση διατάξεων που δεν μπορούν να ενταχθούν σε ενα νομοσχέδιο και αφορούν τους πολίτες που περιμένουν επίλυση των προβλημάτων τους.

Από την πλευρά της ΝΔ ο Μάκης Βορίδης είπε πως «δεν θα ήταν πιο απλό αντί αυτής της ρύθμισης να φέρετε μια ρύθμιση που αποτελεσματικά προστατεύει την πρώτη κατοικία; Αυτό γίνεται ενόψει του αδιεξόδου που έχει οδηγηθεί η κυβέρνηση», τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «αναρωτιέμαι αν ενδεχομένως 3-4 χρόνια πριν κάποιοι από εσάς θα βρισκόσασταν εκτεθειμένοι σε αυτεπάγγελτες διώξεις. Μετά το κανένα σπίτι θα νομοθετήσετε την αυτεπάγγελτη δίωξη για όσους παρενοχλούν ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς που οδηγούν τα σπίτια σε χέρια τραπεζίτη». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος άσκησε κριτική στην κυβέρνηση διερωτώμενος «γιατί το αυτεπάγγελτο δεν ισχύει για τον Ρουβίκωνα και την καταδρομική του δράση ή για τα πανεπιστήμια;». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς ζήτησε από τον αρμόδιο υπουργό να απαντήσει γιατί στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας η κυβέρνηση επικαλείται τον κίνδυνο νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Ο Γιώργος Αμυράς αναφερόμενος μάλιστα σε άλλη τροπολογία ζήτησε «να μας πει ο υπουργός κ. Κοντονής ονόματα και ποσά τώρα, ποιοι επιχειρηματίες ωφελούνται και ποιο το ύψος των προστίμων και των οφειλών τους προς την Εφορία, που διαγράφει η κυβέρνηση με την τροπολογία της τελευταίας στιγμής». Όπως είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού «εάν δεν το κάνετε άμεσα, τότε βυθίζεστε σε γκρίζες ζώνες αδιαφάνειας».

Διαβάστε επίσης:  Μυστήριο στον Θερμαϊκό! Το μυστικό που κρύβεται στο βυθό της θάλασσας (φωτό-βίντεο)

Μιχελογιαννάκης: Να αποσυρθεί η τροπολογία

Την απόσυρση της επίμαχης τροπολογίας για την αυτεπάγγελτη δίωξη σε όσους εμποδίζουν πλειστηριασμούς ζήτησε με ανακοίνωση του ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος «θα εισηγηθεί και θα παρακαλέσει τον αρμόδιο υπουργό να αποσύρει την τροπολογία, μιας και η προστασία της πρώτης κατοικίας είναι επιβεβλημένο να νομοθετηθεί νομικά και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ποινικοποιείται η λαϊκή κινητοποίηση».