Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
12.6 C
Athens

Βούτσης: Οι κύκλοι γύρω από το Σόιμπλε θέλησαν να επιβάλουν έναν ανέντιμο συμβιβασμό

«Οι κύκλοι γύρω από το Γερμανό υπουργό Οικονομικών, θέλησαν να επιβάλλουν έναν ανέντιμο και αδιέξοδο συμβιβασμό. Εργαζόμαστε σωστά, ώστε να φτάσουμε σε έντιμη και ρεαλιστική συμφωνία. Μπορούμε βάσιμα να έχουμε προσδοκίες, γιατί φαίνεται ότι είναι οι λίγες οι απαντοχές για τη συνέχιση της επιβολής αυτής της αδιέξοδης πολιτικής».

Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, μιλώντας χθες σε ανοικτή πολιτική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Δάφνης-Υμηττού.

Αναφερόμενος στο κλείσιμο της αξιολόγησης ο πρόεδρος της Βουλής ότι «η αξιολόγηση του δεύτερου προγράμματος του τρίτου μνημονίου είναι μια σκληρή και ταυτόχρονα μια επιδεχόμενη βελτιώσεων συμφωνία, εφόσον συμπεριληφθεί το θέμα του χρέους, διότι διαφορετικά όπως είπε, δεν μπορούμε να μιλάμε για συμφωνία.

Κι αυτό, συμπλήρωσε, γιατί δίνει την δυνατότητα για ενάμιση χρόνο από τώρα να υπάρχει ένας ανοικτός διάδρομος για την κοινωνία μας και κατ’ επέκταση για την κοινωνία. Δίνει τη δυνατότητα και με τη συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης με την εφαρμογή επενδυτικών σχεδίων και την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Ελλάδας να διαμορφωθεί μια διαφορετική εικόνα.

Μπορούμε βάσιμα να ελπίζουμε ότι η χώρα θα βγει από το πρόγραμμα, θα τελειώσουν τα μνημόνια, θα υπάρξουν οι πολιτικές και οι διεθνείς εγγυήσεις ώστε να μπορούν να αποκατασταθούν οι εργασιακές σχέσεις, και άλλα δικαιώματα τα οποία τσαλαπατήθηκαν αυτά τα χρόνια, αλλά για να γίνουν όλα αυτά θα πρέπει να ληφθούν μέτρα στο ζήτημα του χρέους» σημείωσε ο κ. Βούτσης και πρόσθεσε:
«Ελήφθησαν κάποια βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος με την απόφαση του Δεκεμβρίου του Eurogroup και τώρα πρέπει να ληφθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα είτε το πεις επιμήκυνση είτε όπως αλλιώς, ώστε το χρέος να καταστεί μικρότερο και βιώσιμο αλλιώς θα υπονομεύεται στο διηνεκές κάθε θετικό βήμα.

Το θέμα είναι πότε θα υπάρξουν οι δεσμευτικές αποφάσεις από την πλευρά των δανειστών, και αρκετοί κινούνται πια σε μια τέτοια κατεύθυνση, διότι κατανοούν το αδιέξοδο και για την ελληνική οικονομία αλλά και για την ίδια την Ευρώπη.

Η καθυστέρηση δεν βολεύει. Η χρονοκαθυστέρηση δεν βοηθάει, όχι γιατί λιγοστεύουν οι μήνες για τη συμμετοχή της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, αλλά γιατί διαμορφώνονται αντίρροπες δυνάμεις που θέτουν σε αμφισβήτηση τα πραγματικά δεδομένα της οικονομίας υπογράμμισε ο κ. Βούτσης και τόνισε ότι η Ελλάδα δεν ήταν υπεύθυνη, ούτε για μια μέρα καθυστέρησης και πόσο μάλλον από τώρα και έως τις 15 Ιουνίου. Εάν δείτε σήμερα τον γερμανικό Τύπο, τις συζητήσεις που έχουν γίνει στην Ευρώπη είναι καταθλιπτικά μονομερείς στην επίρριψη των ευθυνών προς την πλευρά του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.
«Μπορούμε βάσιμα να απαιτήσουμε ο χρόνος που χάθηκε με ευθύνη άλλων, να αναπληρωθεί με βοήθεια με επικουρία και επιπλέον μέτρα, ώστε να μπορέσει η δυναμική της ελληνικής οικονομίας να προσεγγίσει τους αναπτυξιακούς στόχους που έχουν προδιαγραφεί» είπε ο κ. Βούτσης.
Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος της Βουλής ότι η κατάσταση στην Ευρώπη έχει αλλάξει, και έχουν διαμορφωθεί συνεργασίες χωρών όπως η συνεργασία των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου. Η συνεργασία αυτή, η οποία έγινε και με πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού έχει πλέον μορφοποιήσει μια σημαντική ατζέντα θεμάτων και εκ των πραγμάτων υπάρχει πλέον αντίσταση όταν διαμορφώνεται η αντίπαλη ατζέντα.

Στο Ευρωκοινοβούλιο για παράδειγμα, έχει διαμορφωθεί μια συμμαχία πολύ ευρύτερη από την ομάδα της ευρωαριστεράς. Και στο ελληνικό ζήτημα, οι θέσεις των επτά χωρών του Νότου, αλλά και του κ. Γιούνκερ και του κ. Ντράγκι, διαμόρφωσαν μια διαφορετική κατάσταση, αρκετά αισιόδοξη που μέλει να αποδειχθεί και αποτελεσματική.

«Είμαι αισιόδοξος ότι και το ελληνικό πρόβλημα θα επιλυθεί στη σωστή κατεύθυνση» τόνισε.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Αυξημένα μέτρα της Τροχαίας για την επιστροφή των εκδρομέων του τριημέρου

Αυξημένα είναι τα μέτρα της Τροχαίας στο σύνολο του οδικού δικτύου της χώρας, με σκοπό την ασφαλή επιστροφή των εκδρομέων του τριημέρου.  Στο πλαίσιο της...
Το έθιμο της λαγάνας

Το έθιμο της λαγάνας

Το παραδοσιακό έθιμο της λαγάνας παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στο νηστίσιμο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας... Με αφορμή λοιπόν αυτή την ιδιαίτερη μέρα ας γνωρίσουμε αναλυτικότε­ρα την...

Βέροια: Νεκρή 25χρονη σε τροχαίο

Την τελευταία της πνοή άφησε μία 25χρονη σε τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Καθαράς Δευτέρας στην Ημαθία. Το τροχαίο σημειώθηκε στο 8ο χιλιόμετρο...
Πάτρα: Δεν θα πραγματοποιηθεί φέτος το Καρναβάλι

Πάτρα: Σαρωτικοί έλεγχοι λόγω καρναβαλικών εκδηλώσεων – Δεκάδες συλλήψεις ατόμων κυρίως για ναρκωτικές ουσίες...

Σε 88 συλλήψεις προχώρησε η Αστυνομία κατά την διάρκεια ελέγχων που πραγματοποίησε στην Πάτρα το τελευταίο Σαββατοκύριακο της Αποκριάς, με σκοπό την αποτροπή κλοπών,...

Καλά «Κούλουμα» και καλή Σαρακοστή!

Καλά «Κούλουμα» και καλή Σαρακοστή!

Η φωτογραφία της ημέρας

Πάμε να πετάξουμε χαρταετό, καλή Καθαρά Δευτέρα! 18 Μαρτίου 2024

Σαν σήμερα 18 Μαρτίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 1821: Οι Πετμεζαίοι επιτίθενται κατά των ανδρών του Τούρκου Διοικητή των Καλαβρύτων Αρναούτογλου...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ν.Δ.: Καμμένος και Βούτσης παίζουν θέατρο

Για θέατρο μεταξύ Καμμένου-Βούτση κάνει λόγο η Ν.Δ. με αφορμή την ενδοκυβερνητική κόντρα. Από το...

“Μήλον της έριδος” η θρησκεία για Καμμένο, Βούτση και Ν.Δ.

Η τοποθέτηση του Νίκου Βούτση στην ΕΡΤ ότι “δεν μπορεί αυτή η Ελλάδα να είναι η...

Βούτσης: Ο Φάκελος της Κύπρου θα δημοσιευθεί σε κάποιους μήνες

Σε εύλογο χρονικό διάστημα, κάποιων μηνών, θα γίνει η δημοσίευση του Φακέλου της Κύπρου...

Βούτσης: Προβοκάτσια η συγκέντρωση της ΠΟΑΣΥ

Προβοκάτσια χαρακτήρισε-στηρίζοντας τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα - την προγραμματισμένη για...