Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
17.9 C
Athens

Βουλή: Το μεσημέρι στις 14:30 η ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής αποφάσισε η συνεδρίαση της Πέμπτης να διαρκέσει μέχρι τις 1:30 μετά τα μεσάνυχτα.

Η Ολομέλεια θα συνεδριάσει εκ νέου την Παρασκευή και στις 14:30 αποφασίστηκε να γίνει η ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ποιοι είναι οι «άστεγοι» βουλευτές που θα ψηφίσουν τη Συμφωνία

Ο Αλέξης Τσίπρας μη ζητώντας εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο πολιτική ομόνοια από τα κόμματα, τους στέρησε την δυνατότητα χάραξης κοινής γραμμής στις εκάστοτε κοινοβουλευτικές ομάδες.

Ο πρωθυπουργός λοιπόν βλέπει πως μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που πήρε από την Βουλή, τώρα θα περάσει την Συμφωνία των Πρεσπών και με μεγαλύτερη πλειοψηφία αφού τα «ναι» αναμένεται να φτάσουν τα 154!

Από αυτά οι 145 είναι από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο ανεξάρτητος Σπύρος Δανέλλης, ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Γιώργος Μαυρωτάς και ο Σπύρος Λυκούδης, η Έλενα Κουντουρά, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος και η Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου.

Η Συμφωνία θα ψηφιστεί και από μία βουλευτή που έχει εκλεγεί με τα χρώματα της Νέας Δημοκρατίας, διεγράφη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τώρα κάνει «καριέρα» με την ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Η Κατερίνα Παπακώστα, σήμερα υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, μόλις το 2017 δήλωνε ότι διαφωνεί ακόμα και με την συμβιβαστική λύση της σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό, όπως είχε περιγραφεί στην γραμμή του Βελιγραδίου από τον Κώστα Καραμανλή και ζητούσε λύση χωρίς καθόλου χρήση του ονόματος Μακεδονία:

«Δεν έχει λόγο να υιοθετεί ως «λύση» την κόκκινη γραμμή του Βουκουρεστίου, έγραφε η Κατερίνα Παπακώστα για την Κυβέρνηση, αλλά την απόφαση των πολιτικών αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δίχως το όνομα Μακεδονία ή τα παράγωγά του. Αυτή είναι η Εθνική θέση. Ο δε Νίμιτς είναι μέρος του προβλήματος.»

Σήμερα, η Κατερίνα Παπακώστα ψηφίζει την συμφωνία και με τα δύο χέρια.

Η κυβέρνηση υποχωρεί στις απαιτήσεις των Σκοπιανών

Η κυβέρνηση κατέθεσε το ισχύον Σύνταγμα της πΓΔΜ, επιβεβαιώνοντας τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης ότι δεν έχουν ενσωματωθεί οι τροποποιήσεις, για τις οποίες η Βουλή έχει λάβει γνώση με τη ρηματική διακοίνωση.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος επανέλαβε τον ισχυρισμό πως είναι η συνταγματική πρακτική στην πΓΔΜ που επιβάλλει οι τροποποιήσεις να μην ενσωματώνονται αλλά να παρατίθενται στο τέλος του κειμένου.

«Είναι η συνταγματική πρακτική στην πΓΔΜ που επιβάλλει οι τροποποιήσεις να μην ενσωματώνονται αλλά να παρατίθενται στο τέλος του κειμένου», είπε ο αναπληρωτής υπουργός.

«Μολονότι έδωσα διευκρινίσεις, για τον Τύπο με τον οποίο γίνονται οι συνταγματικές αναθεωρήσεις στη γείτονα χώρα, ότι δηλαδή δεν ενσωματώνονται και δεν κωδικοποιούνται, εξακολουθεί η ΝΔ να εγείρει θέμα ενόψει του του ότι χθες δεν είχα επίσημο κείμενο του συντάγματος. Καταθέτω λοιπόν, για τα πρακτικά, το επίσημο κείμενο του συντάγματος της πΓΔΜ όπου φαίνεται και αποδεικνύεται ότι η συνταγματική πρακτική που ακολουθείται στη χώρα αυτή, είναι να μην ενσωματώνονται και να μην κωδικοποιούνται οι αναθεωρήσεις στο κείμενο αλλά να παρατίθενται στο τέλος του ιστορικού κειμένου που παραμένει αναλλοίωτο.

Μολονότι επίσης το έχω πει πολλές φορές το επαναλαμβάνω επειδή βλέπω να διαστρεβλώνεται. Έχω καταθέσει και το σύνολο των συνταγματικών τροποποιήσεων σύμφωνα με τη Συμφωνία των Πρεσπών που περιλαμβάνεται στη ρηματική διακοίνωση», δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος.

Η περιβόητη επιστολή των 158 καλλιτεχνών

Χθες δόθηκε στη δημοσιότητα μια λίστα 158 καλλιτεχνών που προσυπογράφουν υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Σήμερα, η ΝΔ, μέσω του αναπληρωτή εκπροσώπου Τύπου της, Νίκου Ρωμανού, καταγγέλλει ότι οι 158 δεν είναι παρά «συριζοτρόλ» και σύμβουλοι υπουργών.

Ο Νίκος Ρωμανός δημοσίευσε μία φωτογραφία με τη λίστα των υπογραφών υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών και μία φωτογραφία στην οποία το ίδιο πρόσωπο που υπάρχει στη λίστα παρουσιάζεται ως συνεργάτης του υπουργού Επικρατείας, Χριστόφορου Βερναρδάκη.

«Μία λίστα υπογραφών από ΣΥΡΙΖΟτρολ, υπεύθυνους των social media τους και συμβούλους υπουργών τους παρουσιάζεται ως «υπογραφές καλλιτεχνών υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών». Για να καταλάβετε ποιοι μας κυβερνούν και πόση γελοιότητα χωράει στην αριστερά του »ηθικού πλεονεκτήματος»», έγραψε ο Νίκος Ρωμανός στο Twitter.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Δημοσκόπηση Metron: Αυξάνεται η συσπείρωση της ΝΔ και ανεβαίνει στο 32,3% – Μειώνονται οι...

Πλησιάζουν οι ευρεωκλογές και η ΝΔ εμφανίζει αυξημένη συσπείρωση και σημαντικά κέρδη καθώς περιορίζει τις διαρροέρς προς τα δεξιά, οι οποίες όσο πλησιάζουν οι...

Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Στις 13 Μαΐου η συνάντηση με τον Ερντογάν

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το πέρας της έκτακτης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, γνωστοποίησε ότι θα μεταβεί στην Άγκυρα στις 13 Μαΐου...

Μητσοτάκης για επίδομα μητρότητας σε μη μισθωτές: Ακόμα μία δέσμευσή μας γίνεται πραγματικότητα

Για «ακόμα μία δέσμευση» της κυβέρνησης που «γίνεται πραγματικότητα» κάνει λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του σχετικά με το άνοιγμα της πλατφόρμας...

ΣΥΡΙΖΑ: Εκτός του ευρωψηφοδελτίου ο Δ. Παπανώτας

Ο Στέφανος Κασσελάκης ανακοίνωσε ότι ο Δημήτρη Παπανώτας βγαίνει από το Ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος. Σέβομαι απόλυτα τις αποφάσεις των μελών και φίλων του ΣΥΡΙΖΑ που...

Την Παρασκευή η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ – Θα παραστεί και ο Αλέξης...

Αύριο το απόγευμα θα γίνει η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ στον «Ελληνικό Κόσμο» όπου θα ανακοινωθούν εκτός από τους υποψηφίους που προέκυψαν από...

Μητσοτάκης: Η ΕΕ θα κάνει ό,τι μπορεί για να μην λάβει χαρακτηριστικά περιφερειακής σύγκρουσης...

«Στο έκτακτο ευρωπαϊκό συμβούλιο θα μας απασχολήσουν πρωτίστως ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, αλλά και θέματα τα οποία αφορούν την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαικής οικονομίας» ανέφερε ο...
Ρωμανός: Όποτε και να ξεκινούσε το έργο για τον περίπατο θα υπήρχε γκρίνια

Ρωμανός: Υποκρισία από κ. Κασσελάκη

Για υποκρισία κάνει λόγο ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, Νίκος Ρωμανός σχολιάζοντας την ανάρτηση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη. Σύμφωνα με τον κ. Ρωμανό,...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Βουλή: Στα νοσοκομεία του ΕΣΥ οι ιδιώτες γιατροί – Κατατέθηκε η ρύθμιση

Ανοίγει ο δρόμος για να ασκούν έργο στο ΕΣΥ και ιδιώτες γιατροί, με ρύθμιση...

Οι “Σπαρτιάδες” διαλύονται…

Άλλος ένας προερχόμενος από τους Σπαρτιάτες βουλευτής, ανεξαρτητοποιήθηκε πριν από λίγο στη Βουλή. Πρόκειται για...

Βουλή: Απορρίφθηκε η τροπολογία για την αναγνώριση του όρου “γυναικοκτονία”

Με το επιχείρημα ότι ήδη ο Ποινικός Κώδικας προβλέπει την ύψιστη τιμωρία σε περίπτωση...

Βουλή: Ευρεία συναίνεση εξασφάλισε η τροπολογία για την Golden Visa

Με ευρεία πλειοψηφία η Ολομέλεια της Βουλής, υπερψήφισε την τροπολογία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας...