Βουλή: Ενός λεπτού σιγή για την ημέρα μνήμης των θυμάτων Ελλήνων του Πόντου

13
Βουλή: Ενός λεπτού σιγή για την ημέρα μνήμης των θυμάτων Ελλήνων του Πόντου

Με τη τήρηση ενός λεπτού σιγής, η Ολομέλεια της Βουλής τίμησε σε ειδική συνεδρίασή της, την ημέρα μνήμης των 353.000 θυμάτων και των χιλιάδων διωγμένων Ελλήνων του Πόντου.

Στα τραγικά γεγονότα της γενοκτονίας και στην ανάγκη διεθνούς αναγνώρισής της,αναφέρθηκαν εκπρόσωποι της κυβέρνησης και των κομμάτων.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, χαρακτήρισε πράξη ευθύνης, βαθιά λυτρωτική, την αναγνώριση εκ μέρους της Τουρκίας της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, λέγοντας ότι αυτό δεν εμπεριέχει κανένα πνεύμα αντεκδίκησης.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης παρατήρησε ότι η επίθεση και η συστηματική εκστρατεία εξόντωσης από τις Κεμαλικές και νεοτουρκικές ορδές,δεν κατάφεραν να πλήξουν το πνεύμα του Ποντιακού Ελληνισμού, ο οποίος με την πίστη του στην πατρίδα και την Ορθοδοξία αναδείχθηκε σε έναν από τους κορυφαίους φορείς των εθνικών ιδεωδών.

« Πρέπει συνεχώς να επιζητούμε τη δικαίωση των θυμάτων και τη συγγνώμη των δραστών», ανέφερε η Παρασκευή Βρυζίδου εκ μέρους της ΝΔ.

Διαβάστε επίσης:  Κωδικός Εξωστρέφεια: Τα σχέδια του Κυριάκου Μητσοτάκη για ανάπτυξη και προσέλκυση επενδύσεων

Ο Γιάννης Αμανατίδης από τον ΣΥΡΙΖΑ, παρατήρησε ότι το τελευταίος στάδιο της γενοκτονίας είναι η άρνησή της,ενώ η Χαρά Κεφαλίδου από το Κίνημα Αλλαγής, επισήμανε ότι ο σφαγιασμός δεν μπορεί να θεωρείται από την Τουρκία ως ατύχημα της ιστορίας.
«Το κόμμα μας δεσμεύεται να σταθεί δίπλα στον οργανωμένο Ποντιακό χώρο σε κάθε δίκαιη διεκδίκησή του», ανέφερε ο Μανώλης Συντυχάκης από το ΚΚΕ.

«Η ιστορία δεν αλλοιώνεται, δεν παραγράφεται, δεν ξεχνιέται», σημείωσε ο Κώστας Χήτας από την Ελληνική Λύση, ενώ η Μαρία Αμπατζίδη εκ μέρους του ΜέΡΑ25,που γεννήθηκε -όπως είπε-στη Ρωσία από Πόντιους γονείς, επέμεινε ότι πρέπει να αποτελεί πρώτη προτεραιότητα η διεθνής αναγνώριση της γενοκτονίας.

Τέλος, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης,παρατήρησε ότι είναι απύθμενο το θράσος της Τουρκίας η οποία επιμένει έως σήμερα να κατατάσσει τη γενοκτονία στις παράπλευρες απώλειες της εποχής.