Εβδομάδα κοινοβουλευτικής μάχης ξεκινά απο σήμερα με την συζήτηση επί της πρότασης για σύσταση προανακριτικής επιτροπής που έχει καταθέσει το ΠΑΣΟΚ προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες για τον πρώην υφυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο σε σχέση με το δυστύχημα των Τεμπών και την αλλοίωση του χώρου του δυστυχήματος.
Με δεδομένο οτι η γαλάζια παράταξη έχει ξεκαθαρίσει οτι θα στηρίξει την πρόταση αν και δεν συμφωνεί με το σκεπτικό της, η ψηφοφορία θα καταλήξει σε υπερψήφιση της προανακριτικής, η οποία σύμφωνα με όσα έχει πει ο Πρόεδρος της Βουλής θα εισηγηθεί να διαρκέσει σε πρώτη φάση δύο μήνες και θα αποτελείται απο 27 μέλη.
Η συζήτηση στην Ολομέλεια θα ξεκινήσει στις 09.30 το πρωί με έναν πρώτο κύκλο εννέα ομιλητών, στον οποίο θα εκπροσωπηθούν ισάριθμα οι εννέα Κοινοβουλευτικές Ομάδες, ενώ πρώτος θα λάβει τον λόγο βουλευτής από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής που έχει καταθέσει την πρόταση. Ο δεύτερος και ο τρίτος κύκλος, θα απαρτίζεται έκαστος από δεκαπέντε βουλευτές με εναλλαγή, κατ’ αναλογία της δύναμης των Κοινοβουλευτικών Ομάδων. Η ψηφοφορία θα ειναι μυστική με κάλπη και η σχετική απόφαση λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των Βουλευτών, άλλως η πρόταση απορρίπτεται.
Στην συζήτηση την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσουν οι υπουργοί Φλωρίδης και Βορίδης, ενώ κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος θα είναι ο Θάνος Πλεύρης και εισηγητής ο Λάκης Βασιλειάδης. Απο το ΠΑΣΟΚ εισηγήτρια θα είναι η Μιλενα Αποστολακη και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ο Δημήτρης Μάντζος.
Την Τετάρτη η συζήτηση θα ξεκινήσει με την διεξαγωγή της προημερησίας διατάξεως συζήτηση για τα Τέμπη. Πρώτος τοποθετείται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ακολουθούν, ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος (οι δυο τους είχαν καταθέσει το σχετικό αίτημα) και στη συνέχεια ο Νίκος Ανδρουλάκης από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο έχει αναλάβει να καταθέσει και την πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση σε συνεννόηση με τα υπόλοιπα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης.
Σε κάθε περίπτωση, μόλις η πρόταση κατατεθεί είτε στην αρχή της διαδικασίας είτε ακολούθως, σταματούν τα πάντα και η κυβέρνηση ερωτάται αν επιθυμεί να ξεκινήσει άμεσα η συζήτηση ή να αναβληθεί για έως και 48 ώρες. Το πιθανότερο είναι – εφόσον δεν αργήσει η κατάθεση- η συζήτηση για τη πρόταση δυσπιστίας να ξεκινήσει την Τετάρτη το απόγευμα και να ολοκληρωθεί την Παρασκευή.
Το τριήμερο αυτό, τον λόγο θα λάβουν, βουλευτές, υπουργοί και πολιτικοί αρχηγοί, ενώ η διαδικασία κορυφώνεται με ονομαστική ψηφοφορία όπου οι βουλευτές ψηφίζουν επί της ουσίας για να «ρίξουν» την κυβέρνηση. Για να γίνει αποδεκτή η πρόταση θα πρέπει να λάβει την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151) κάτι που στην προκειμένη περίπτωση φαντάζει ανεδαφικό.

Η αντιπαράθεση έχει ξεκινήσει
Οι τόνοι της αντιπαράθεσης παραμένουν υψηλοί, με την κυβέρνηση να προτάσσει την ενίσχυση του σιδηροδρόμου με ορίζοντα το 2027, απορρίπτοντας παράλληλα τις κατηγορίες της συγκάλυψης.
«Το μήνυμα είναι κατανοητό. Αλήθεια, τι σημαίνει; Να απαντηθούν τα ερωτήματα. Δικαιοσύνη. Το άλλο είναι το «ποτέ ξανά». Τι έχουμε κάνει και θα κάνουμε από εδώ και πέρα για να έχουμε τον σιδηρόδρομο που μας αξίζει και να πολεμήσουμε τις παθογένειες του κράτους. Ο ΟΣΕ νομίζω ότι αν κάτι εκφράζει ήταν οι συσσωρευμένες παθογένειες», τόνισε μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Νίκος Ρωμανός.
Ο Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της ΝΔ, Βασίλης Φεύγας ανέφερε: «Είναι σαφές στην σελίδα 116 του πορίσματος αναφέρεται με σαφήνεια, ξεκάθαρα ότι δεν υπήρχε κυβερνητικός παράγοντας που να έδινε εντολές εκείνη τη στιγμή για να υπάρξει το λεγόμενο μπάζωμα».
Το ΠΑΣΟΚ στρέφει τα πυρά του στην κυβέρνηση, ζητώντας ποινικές και πολιτικές ευθύνες.
«Εδώ και δύο χρόνια σύμφωνα με την ανάρτηση του Πρωθυπουργού πάμε και όπου βγει. Δύο χρόνια οι σιδηρόδρομοι δεν είναι ασφαλείς. Μιλάμε για ατομική ευθύνη» υπογράμμισε ο Συντονιστής Ομάδας Προγράμματος του ΠΑΣΟΚ, Λευτέρης Καρχιμάκης. «Όταν μιλάμε για ασφάλεια των πολιτών, η ευθύνη είναι κρατική. Στο πρωθυπουργικό κράτος του κ. Μητσοτάκη είναι πρωθυπουργική».
Από τον ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο για απονομιμοποιημένο πρωθυπουργό, ζητώντας παράλληλα προσφυγή στις κάλπες.
«Η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Μητσοτάκης οφείλουν να υπακούσουν στο πάνδημο αίτημα των πολιτών και να παραιτηθούν. Δεν το έχουν κάνει. Έχουν περάσει τρεις μέρες. (…) Πρέπει να κατατεθεί πρόταση δυσπιστίας από τα προοδευτικά κόμματα αμέσως μετά την προ ημερησίας συζήτηση των πολιτικών αρχηγών» σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Καραμέρος.
Τα βέλη τους στην κυβέρνηση στρέφουν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.
«Η κινητοποίηση αυτή η μεγαλειώδης, είναι καταλύτης εξελίξεων. (…) Γι’ αυτό λύση είναι να εδραιωθεί η δυσπιστία που υπάρχει και να γίνει αγώνας που θα δώσει πραγματικά οξυγόνο στις ανάγκες του λαού» τόνισε η Διαμάντω Μανωλάκου, βουλευτής του ΚΚΕ.
Η Ελληνική Λύση τόνισε: «Εδώ πλέον δεν χρειάζεται Προανακριτική αλλά για πολλούς απ’ ευθείας φυλακή. Οι κυβερνήσεις Νέας Δημοκρατίας, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ που επί 14 χρόνια δεν έχουν κάνει τίποτα για το σιδηρόδρομο και οι αρμόδιοι, να είναι βέβαιοι ότι θα λογοδοτήσουν».
«Η Δικαιοσύνη πρέπει να σας χτυπήσει την πόρτα κ. Μητσοτάκη και η αντιπολίτευση πρέπει να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να λογοδοτήσετε» υπογράμμισε ο ο Γραμματέας ΚΕ της Νέας Αροστεράς, Γαβριήλ Σακελλαρίδης.
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου δήλωσε: «Το μήνυμα είναι μήνυμα αποφασιστικότητας θα πάμε για Δικαιοσύνη μέχρι τέλους. (…) Δεν είναι άμοιρες ευθυνών και οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν πρέπει να κοροϊδευόμαστε».
Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να τοποθετηθεί στην Βουλή, απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης.