Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
23 C
Athens

Βουλή: “Η μητέρα των μαχών” για την Συμφωνία των Πρεσπών

Στην Διαρκής Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής θα δοθεί η μητέρα των μαχών ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις της χώρας για την Συμφωνία των Πρεσπών.

Μία μάχη που με τα τωρινά δεδομένα και αν δεν επιβεβαιωθούν οι ψίθυροι που όσο περνούν οι ώρες γίνονται κραυγές στους διαδρόμους την Βουλής περί κυβερνητικής παρέμβασης για αλλαγή των αριθμητικών συσχετισμών στις επιτροπές θα κερδιθεί από την αντιπολίτευση και το deal Τσίπρα-Ζάεφ για το Σκοπιανό δεν θα περάσει καθώς η κυβέρνηση δεν έχει την πλειοψηφία.

Η Επιτροπή αριθμεί 55 μέλη: 27 βουλευτές είναι από τον ΣΥΡΙΖΑ, 14 από τη ΝΔ, 4 από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, 3 από τη Χρυσή Αυγή, 3 από το ΚΚΕ, 1 από τους ΑΝΕΛ, 1 από την Ένωση Κεντρώων και 1 από το Ποτάμι και ένας ανεξάρτητος. Για να εγκριθεί η Συμφωνία και να σταλεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια, η κυβέρνηση θα πρέπει να εξασφαλίσει 28 ψήφους.

Με δεδομένο, ότι οι 14 της ΝΔ, οι 4 της ΔΗΣΥ, οι 3 της Χρυσής Αυγής, οι 3 του ΚΚΕ, ο ένας των ΑΝΕΛ (Κατσίκης), ο ένας της Ενωσης Κεντρώων (Σαρίδης) έχουν πει ότι δεν θα ψηφίσουν τη Συμφωνία, το ερώτημα είναι το τι θα κάνουν οι υπόλοιποι 2 βουλευτές.

Αυτοί οι βουλευτές είναι ο ένας Ανεξάρτητος που είναι ο Δημήτρης Καμμένος ο οποίος έχει πει επίσης ότι θα καταψηφίσει και ο άλλος είναι από το Ποτάμι ο Γρηγόρης Ψαριανός ο οποίος αντικατέστησε τον Σπύρο Δανέλλη που διεγράφη μετά την επιλογή να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης

Με βάση τους παραπάνω συσχετισμούς η Συμφωνία των Πρεσπών δεν περνά αν ο εκπρόσωπος από το Ποτάμι δεν δώσει θετική ψήφο. Αυτό που φαίνεται να σχεδιάζει η κυβέρνηση για το οποίο διαμαρτύρεται η Νέα Δημοκρατία είναι ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης να επικαλεστεί την δεδηλωμένη της κυβέρνησης και να ζητήσει να εκφραστεί η κυβερνητική πλειοψηφία στην Επιτροπή, βάζοντας διατηρώντας τον κ. Δανέλλη στην επιτροπή και βάζοντας ακόμη έναν ώστε με αυτόν τον τρόπο να περάσει η συμφωνία των Πρεσπών.

«Υπομονή μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και να διαμορφωθεί η νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία», συνέστησε στους δημοσιογράφους, ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης ερωτώμενος για τα παραπάνω σενάρια χωρίς να διαψεύσει το παραμικρό.

«Όλα θα γίνουν στην ώρα τους, βάσει του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: « περιμένουμε να τελειώσει η αποψινή κορυφαία διαδικασία. Γίνανε μετακινήσεις βουλευτών και υπήρξαν νέες συνθέσεις στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες. Θα ήταν πρωθύστερο για μένα να σας πω από τώρα τι θα γίνει».

ΝΔ: Κυοφορούμενο κοινοβουλευτικό πραξικόπημα

Για κυοφορούμενο «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα» κάνει λόγο η Νέα Δημοκρατία με αφορμή τις κινήσεις της Κυβέρνησης να αποσπάσει αυθαιρέτως ο ΣΥΡΙΖΑ την πλειοψηφία σε όλες τις Επιτροπές του Κοινοβουλίου και να περάσει την συμφωνία των Πρεσπών που με βάση τις τωρινές συνθέσεις δεν περνά.

«H κυβέρνηση που συνειδητά και συστηματικά παραβιάζει τη διάκριση των εξουσιών και επιχειρεί να χειραγωγήσει ακόμη και τη Δικαιοσύνη, προετοιμάζει, ως φαίνεται, κάτι που πραγματικά δεν θα έχει προηγούμενο στην κοινοβουλευτική ιστορία της χώρας: Να μετατρέψει αυθαιρέτως τη μειοψηφία της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στην Ολομέλεια της Βουλής, σε πλειοψηφία σε όλες τις Kοινοβουλευτικές Eπιτροπές προκειμένου να τις ελέγχει ο κ. Τσίπρας.

Αν αυτό, ωστόσο, επιχειρηθεί θα είναι κατά κυριολεξία ένα πρωτοφανές κοινοβουλευτικό πραξικόπημα. Γι αυτό η ΝΔ το καταγγέλλει εκ προοιμίου προειδοποιώντας την κυβέρνηση και το Προεδρείο της Βουλής να μην διανοηθούν να το επιχειρήσουν».

Σύμφωνα με το άρθρο 68 παράγραφος 3 του Συντάγματος, και το άρθρο 31 του Κανονισμού της Βουλής, οι κοινοβουλευτικές επιτροπές συνιστώνται ανάλογα με την δύναμη των κοινοβουλευτικών ομάδων και των ανεξάρτητων βουλευτών.

Βάσει του Συντάγματος, τονίζουν από τη ΝΔ η αναλογία των κομμάτων στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές είναι απαραίτητο να αντιστοιχούν ακριβώς στη δύναμη των κομμάτων στην Ολομέλεια στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει την πλειοψηφία.

«Η ΝΔ με το θεσμικό της ρόλο ως αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα επιτρέψει ούτε αυθαίρετες ερμηνείες, ούτε να αλλοιωθούν οι πραγματικοί συσχετισμοί των πολιτικών δυνάμεων της βουλής», υπογραμμίζουν, καταλήγοντας: «Ας κατανοήσει επιτέλους η κυβέρνηση αυτό που ακόμη και ένας πρωτοετής φοιτητής Νομικής μαθαίνει ως δημοκρατική συνθήκη του πολιτεύματος: ότι η Βουλή ελέγχει την κυβέρνηση και όχι η κυβέρνηση τη Βουλή».

Ανάλογη τοποθέτηση έκανε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή. Τόνισε ότι μπορεί να πάρει σήμερα 151 ψήφους αλλά η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ θα μετρά 145 βουλευτές. Γι΄αυτό είπε: «Είστε κυβέρνηση μειοψηφίας».

Επιπλέον ο κ. Μητσοτάκης προειδοποίησε: «Ξεχάστε τις διαδικασίες-εξπρές και τις κρυφές μεθοδεύσεις για να περάσετε άρον άρον την επιζήμια Συμφωνία των Πρεσπών. Η συζήτηση για τις Πρέσπες θα γίνει με την άνεση του χρόνου που η σοβαρότητα της επιβάλλει. Θα ακουστούν όλοι και όλα σε αυτήν την αίθουσα και όλοι θα αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Και μην διανοηθείτε να προχωρήσετε σε αλλαγές στη σύνθεση των επιτροπών της βουλής που να παραποιούν τις πραγματικές δυνάμεις των κοινοβουλευτικών ομάδων. Ακόμα και να εξασφαλίσετε ψήφο εμπιστοσύνης σήμερα, η κοινοβουλευτική σας ομάδα αριθμεί 145 βουλευτές, όχι 151. Θα είστε μια de facto κυβέρνηση μειοψηφίας. Και αυτό θα αντανακλάται στη σύνθεση των επιτροπών της Βουλής, διότι αυτό ορίζει το Σύνταγμα που οφείλετε επιτέλους να σεβαστείτε. Μη διανοηθείτε να προχωρήσετε σε αλλαγές της πλειοψηφίας στις κοινοβουλευτικές επιτροπές», προειδοποίησε ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι «ακόμη και αν κερδηθεί η σημερινή ψήφος, η κυβέρνηση θα είναι de facto μειοψηφίας».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ανακοινώσεις Μητσοτάκης στο υπουργικό: Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός από 1η Απριλίου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την αύξηση του κατώτατου μισθού. «Από την 1/4/2024 όσοι αμοίβονται με τον κατώτατο μισθό θα λαμβάνουν 830 ευρώ το μήνα,...

Ένοχος και για βιασμό ο Μίχος – Αθώα η μητέρα της 12χρονης

Η απόφαση του δικαστηρίου οδήγησε στην κατάρρευση της εισαγγελικής πρότασης για τους βιασμούς της 12χρονης από τον Κολωνό. Σύμφωνα με την απόφαση κρίθηκε ένοχος...

Η Φωτογραφία της ημέρας

Σαν σήμερα το 1896 ο θρυλικός μαραθωνοδρόμος Σπύρος Λούης αναδείχθηκε Ολυμπιονίκης 29 Μαρτίου 2024

Απρίλιος στις παραλίες: Με θερμοκρασίες 12 βαθμούς πάνω από το κανονικό ξεκινάει ο μήνας

Σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωσή του στο Χ, ο καιρός κατά το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου αναμένεται να διακρίνεται από θερμοκρασίες υψηλότερες του κανονικού, φτάνοντας...

Λευτέρης Κουσούλης: Τα Τέμπη είναι κρατικό έγκλημα

Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter, ο Λευτέρης Κουσούλης έδωσε τη δική του οπτική διάσταση στην εθνική τραγωδία των Τεμπών. Ο έμπειρος πολιτικός...

Δύο ισχυροί σεισμοί ανοιχτά της Ηλείας – 5,7 Ρίχτερ

«Δίδυμοι» σεισμοί σημειώθηκαν λίγο μετά τις 9 το πρωί της Παρασκευής 29/3 ανοιχτά της Ηλείας και συγκεκριμένα κοντά στις Στροφάδες, στον Κυπαρισσιακό κόλπο. Συγκεκριμένα,...

Ποια ονόματα ακούγονται μετά τις παραιτήσεις Παπασταύρου – Μπρατάκου

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσαν οι παραιτήσεις δύο εκ των κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, του υπουργού Επικρατείας Σταύρου Παπασταύρου και του...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας με 159 ψήφους – Μητσοτάκης: Δεν θα συγκυβερνήσω με παράκεντρα

Απορρίφθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, η πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση που κατέθεσαν το ΠΑΣΟΚ,...

Βουλή: Μητσοτάκης, Φάμελλος, Ανδρουλάκης για την πρόταση δυσπιστίας

Μητσοτάκης: Αν πιστεύετε ότι πρέπει να συσταθεί προκαταρκτική, να τεκμηριώσετε το αδίκημα και να...

Βουλή: Οξεία αντιπαράθεση Ανδρουλάκη – Βορίδη 

Οξύτατη αντιπαράθεση μεταξύ του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη και του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη, ξέσπασε μετά...

Πρόταση δυσπιστίας – Καραμανλής: Δεν κρύφτηκα και δεν θα κρυφτώ πίσω από καμία βουλευτική ασυλία

Με συνεχείς αψιμαχίες που ανεβάζουν στα ύψη τον κοινοβουλευτικό υδράργυρο, συνεχίζεται στη Βουλή, η...