Τρίτη, 28 Μαρτίου, 2023
14.2 C
Athens

Βουλή: Ο Καμμένος πήρε πίσω την τροπολογία για τα εξοπλιστικά

Άτακτη υποχώρηση του Πάνου Καμμένου που δέχθηκε να συζητηθεί η επίμαχη τροπολογία των αντισταθμιστικών για τα εξοπλιστικά σε ειδική συνεδρίαση στην επιτροπή εξοπλισμών.

«Δέχομαι την ονομαστική ψηφοφορία την Δευτέρα. Να κάνουμε συνεδρίαση αύριο ή την Παρασκευή . Πάμε να τα δούμε όλα αναλυτικά στην επιτροπή εξοπλισμών . Αφήνω την τροπολογία όπως είναι και δέχομαι την πρότασή να συζητήσουμε στην επιτροπή εξοπλισμών ή διευρυμένα αν θέλετε στην επιτροπή άμυνας. Ελάτε όλοι να τα συζητήσουμε, να λυθούν όλες οι απορίες».

Τόνισε στην συνέχεια ότι αν δεν ψηφιστεί η τροπολογία στην ονομαστική ψηφοφορία της Δευτέρας η ΕΑΒ κινδυνεύει να κλείσει: «Αν οι απορίες δε λυθούν και αποφασίσει το σώμα να κλείσει η ΕΑΒ και να μην πάρουμε και τα 230 εκατομμύρια, τότε παίρνουμε απόφαση και την κλείνουμε. Δεν είναι καμιά περίεργη τροπολογία, πάμε να καθαρίσουμε ένα λογαριασμό που μας χρωστάνε, να πάρουμε τα λεφτά και να συνεχίσει να λειτουργεί και η ΕΑΒ».

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε στην Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία που κατέθεσε τελευταία στιγμή ο Πάνος Καμμένος για την αναβάθμιση των F16, με την αντιπολίτευση να κάνει λόγο για ύποπτη ρύθμιση που επαναφέρει τα αντισταθμιστικά οφέλη και εκθέτει τόσο τον υπουργό Άμυνας όσο και τον πρωθυπουργό.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης τόνισε ότι αυτή η τροπολογία είναι ντροπή και θα πρέπει να αποσυρθεί. «Εάν επιμείνετε να την φέρετε τότε θα πρέπει να πάει στην Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής και εκεί να την συζητήσουμε». Επίσης ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι δεν πιστεύει ότι ο Πάνος Καμμένος θα φύγει από την κυβέρνηση αλλά επεσήμανε πως αν όντως ήθελε να φύγει γιατί τρέχει να περάσει με αδιαφάνεια την συγκεκριμένη τροπολογία.

Οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε ότι οι εταιρείες που θα επιλεγούν από τη Λόκχιντ ανήκουν σε φίλους του κ. Καμμένου: «Για να μην προσβάλλετε τη νοημοσύνη μας, είπατε ότι την επιλογή θα την κάνει η Λόκχιντ. Ξέρουμε ότι η Λόκχιντ έχει συγκεκριμένες εταιρείες πολύ φίλων σας με τους οποίους συνεργάζεται στην Ελλάδα. Άρα μη μας λέτε η Λόκχιντ θα επιλέξει.

Ο διάλογος με τον κ. Καμμένο υπήρξε έντονος:

ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Πείτε ονόματα

ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Δεν τα ξέρετε;

ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Πείτε ονόματα

ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Δεν ξέρετε τον λεγόμενο Χριστιανό; Αν ερχόσασταν στην Επιτροπή η οποία είναι κλειστή θα τα λέγαμε. Δεν θα θίξουμε εδώ ανθρώπους

ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Πείτε τα ονόματα. Αν δεν είστε ψεύτης πείτε τα ονόματα

ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Θα φέρετε την τροπολογία στην επιτροπή εξοπλισμών και τότε θα μπορούμε να πούμε τα ονόματα

«Είναι μια προσφορά των Αμερικανών που θα ωφελήσει την εγχώρια βιομηχανία» τόνισε ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος αρνούμενος ότι υπάρχουν αντισταθμιστικά ωφελήματα, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση του πρωθυπουργού ότι τα δεχόμαστε μόνο για την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας, χωρίς να υπάρχουν άλλες διαδικασίες που αφήνουν υπονοούμενα.

Πρόσθεσε δε ότι για το σύνολο των προγραμμάτων δεν προκύπτει ούτε ένα δολάριο κόστος για την Ελλάδα, ενώ στα πυρά της αντιπολίτευσης γιατί κατέθεσε εκπρόθεσμα και χωρίς καμία συζήτηση στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας την συγκεκριμένη ρύθμιση, απάντησε ότι αρχικά η τροπολογία είχε κατατεθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που συζητείται με κανονικές διαδικασία αλλά η Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης τον παρακάλεσε να την φέρει σε συναφές νομοσχέδιο.

Ο κ. Καμμένος κατέθεσε έγγραφο που του προσκόμισαν οι επιτελείς της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών σύμφωνα με το οποίο το 2017 παρατάθηκε για δύο ακόμα χρόνια η σύμβαση αντισταθμιστικών. «Είναι άλλη σύμβαση αυτή» αντέδρασαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Ο κ. Καμμένος υποστήριξε ότι τα έγγραφα που καταθέτει είναι αυτά που του έδωσε η ΓΔΑΕΕ με βάση την ενημέρωση που επιτελείς της του έχουν παράσχει με αποτέλεσμα οι βουλευτές της Ν.Δ και κυρίως οι κ.κ Άδωνις Γεωργιάδης και Βασίλης Κικίλιας να δείξουν τα στελέχη του ΥΠΕΘΑ καλώντας τα να μην λένε ψέματα.

Ο κ. Καμμένος δεν εξήγησε όμως πώς είναι δυνατόν να επεκταθεί η σύμβαση του 2005 για δεκατρία χρόνια, την στιγμή που κανονικά η επιμήκυνση είναι διάρκειας πέντε ετών.

Επίσης δεν αποσαφήνισε πώς θα γίνει η κατανομή των παραγγελιών και των πόρων, λέγοντας απλώς ότι τις επιλογές θα τις κάνουν οι Αμερικανοί. Η τροπολογία προβλέπει πως το 70% των χρημάτων θα πάει στην ΕΑΒ αλλά δεν διευκρινίζεται πού θα διοχετευτεί το υπόλοιπο 30%.

«Δεν περιμέναμε τέτοια κακόγουστη χοντράδα» είπε ο εισηγητής της ΝΔ, Σίμος Κεδίκογου, ενώ σχολιάζοντας τις σχέσεις Τσίπρα – Καμμένου έκανε λόγο για κακόγουστη οπερέτα μιας δήθεν κόντρας για να αποφύγει ο ένας την πολιτική εξαφάνιση και ο άλλος την πολιτική συντριβή. «Όταν πρόκειται για παράτυπες διαδικασίες μια χαρά συνυπογράφεται. Επαναφέρετε τα αντισταθμιστικά ωφελήματα από την μπροστινή πόρτα για να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντας, λίγο πριν εγκαταλείψετε την εξουσία» τόνισε ο κ Κεδίκογλου και πρόσθεσε ότι η ΕΑΒ δεν έχει ιδέα ποιες εταιρείες θα υλοποιήσουν τα έργα.

Για εμπαιγμό της Βουλής και του κόσμου έκανε λόγο ο εισηγητής της ΔΗΣΥ, Ανδρέας Λοβέρδος τονίζοντας ότι η ρύθμιση έπρεπε να έχει περάσει και να έχει συζητηθεί από την Επιτροπή Εξωτερικών και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποστεί απόλυτη μετάλλαξη και έχει γίνει ο κορυφαίος νατοϊκός συνέταιρος. «Ποια προγράμματα και σε τι ύψος θα πάνε στην ΕΑΒ» αναρωτήθηκε ο εισηγητής της ΔΗΣΥ.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Βουλή: Άρση ασυλίας για Λοβέρδο και Σαλμά

Α. Λοβέρδος: Εγώ δεν είμαι πρόσωπο που διαγράφεται

«Εγώ δεν είμαι πρόσωπο που διαγράφεται» τόνισε μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος απαντώντας σε ερώτηση στο πλαίσιο τηλεοπτικής του συνέντευξης...

Οικονόμου: Ο κ. Τσίπρας αντιμετωπίζει α λα καρτ τη Δικαιοσύνη

Στην αντεπίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα πέρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Αλέξη Τσίπρα μετά τη...

Τσίπρας: Ο κ. Μητσοτάκης να δώσει απαντήσεις για παρακολουθήσεις-παραβιάσεις προσωπικών δεδομένων

Στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα βρέθηκε το πρωί της Δευτέρας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, για συνάντηση με τον πρόεδρο της Ανεξάρτητης...

Από το «θα έρθουμε νύχτα» στις ευχές για την 25η Μαρτίου: Η στροφή του...

Επανεκλογή του Ταγίπ Ερντογάν δεν είναι βέβαιο ότι θα σημαίνει συνέχιση της διάθεσης προσέγγισης με την Αθήνα όμως όλα δείχνουν ότι ο Τούρκος πρόεδρος...
Ερντογάν: Θα δω τον Μητσοτάκη στο Λονδίνο

Τι σημαίνει για την Αθήνα η νέα “επίθεση φιλίας” από την Άγκυρα 

Τον τελευταίο καιρό έχουμε γίνει δέκτες μιας θεαματικής βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, μετά τις τραγωδίες των σεισμών και των Τεμπών. Αίσθηση ωστόσο προκάλεσαν οι...

Γιατί δεν έγινε ποτέ το ραντεβού Μητσοτάκη- Ανδρουλάκη

Πολλά και διάφορα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Σταύρο Θεοδωράκη στην πρώτη εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που έδωσε ο πρωθυπουργός μετά από την...
Έκτακτο: Ντου της αστυνομίας στα γραφεία της Deutsche Bank

Οι τράπεζες της Ρωσίας είναι όρθιες, της Ευρώπης πέφτουν

Η κρίση που έρχεται καλπάζοντας στο τραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης, δηλαδή της κοινής ευρωπαϊκής οικογένειάς μας, άγγιξε ήδη τον πιο αναμενόμενο αδύναμο κρίκο. Τη Deutsche...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,244ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Τραγωδία στα Τέμπη: Στη Βουλή τα μέτρα στήριξης για συγγενείς θυμάτων

Μέτρα στήριξης και αρωγής των συγγενών των θυμάτων και των τραυματιών και επιβαινόντων του...

Βουλή: Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για το νερό

Υπερψηφίστηκε σήμερα, Τρίτη, 21 Μαρτίου, στην Ολομέλεια της Βουλής επί της αρχής το σχέδιο...

Βουλή: Κόντρα για τις αρμοδιότητες της νέας Ρυθμιστικής Αρχής που αφορούν το νερό

Σε μετωπική σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, εξελίσσεται η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής,...

Γεραπετρίτης για Τέμπη: Διερεύνηση μέχρι τέλους – Καμία σκιά και καμία συγκάλυψη

Διαβεβαιώσεις ότι η έρευνα για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη θα φτάσει μέχρι τέλους...