Πέμπτη, 8 Ιουνίου, 2023
24.9 C
Athens

Βουλή: Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για το νερό

Υπερψηφίστηκε σήμερα, Τρίτη, 21 Μαρτίου, στην Ολομέλεια της Βουλής επί της αρχής το σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που αφορά στο νερό.

Ειδικότερα, ψηφίστηκε «κατά πλειοψηφία» το νομοσχέδιο «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων, ενίσχυση της υδατικής πολιτικής – Εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας για τη χρήση και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μέσω της ενσωμάτωσης των οδηγιών ΕΕ 2018/2001 και 2019/944 – Ειδικότερες διατάξεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος»».

Κατόπιν αιτημάτων του ΚΚΕ και του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, για ονομαστικές ψηφοφορίες, επί της αρχής του νομοσχεδίου, και επί σειράς άρθρων που σχετίζονται με τη μεταφορά της εποπτείας και του ελέγχου των φορέων ύδρευσης στη νέα Ρυθμιστική Αρχή, επί 211 ψηφισάντων, 156 βουλευτές ψήφισαν «ναι» και 55 βουλευτές ψήφισαν «όχι». Σημειώνεται ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απείχαν με βάση σχετική απόφαση του κόμματος από την 31η Ιανουαρίου 2023.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της διήμερης συζήτησης του νομοσχεδίου, η αντιπολίτευση υποστήριξε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να ιδιωτικοποιήσει το νερό, ενώ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας τόνισε ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό και θα παραμείνει κάτω από τον δημόσιο έλεγχο.

Κώστας Σκρέκας: Το νερό ήταν και παραμένει δημόσιο αγαθό

Τα κεντρικά σημεία των αλλαγών που επιφέρει το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ αλλά και απαντήσεις στους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης παρουσίασε κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, κλείνοντας την διήμερη συζήτηση επί του σχεδίου νόμου, το οποίο υπερψηφίστηκε αμέσως μετά με 156 ψήφους υπέρ και 55 κατά κι έγινε νόμος του κράτους.

Ο κ. Σκρέκας αρχικά, απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, υπογράμμισε ότι όποιος διαβάσει τις πρώτες σελίδες του νομοσχεδίου πείθεται ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα ιδιωτικοποίησης του νερού: «…Άρθρο 1 του νομοσχεδίου, δε χρειάζεται να πάτε μακριά, στην τέταρτη γραμμή λέει: «ανάθεση σχετικών αρμοδιοτήτων εποπτείας και ελέγχου στου Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων και Ενέργειας», τέταρτη γραμμή του νομοσχεδίου. Άρθρο 3 τέταρτη γραμμή λέει ποιοι είναι οι πάροχοι, ποιες είναι οι εταιρείες που θα παρέχουν νερό στη χώρα. «Δημόσιοι και δημοτικοί φορείς, νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου και λοιποί φορείς του δημοσίου, ιδίως οι δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης, αποχέτευσης, η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ, η Εταιρεία Παγίων ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης, οργανισμοί εγγείων βελτιώσεων. Αυτά. Τελείωσε η απάντηση στο αν ιδιωτικοποιούμε το νερό ή όχι…».

Στη συνέχεια ο υπουργός ανέφερε ενδεικτικά κάποιες παθογένειες, οι οποίες έκαναν απαραίτητη τη νομοθετική πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ: «Έχουμε 295 φορείς που παρέχουν πόσιμο νερό στη χώρα, δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης, Δήμοι μικροί, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ. Μόλις το 42% αυτών των φορέων αναρτούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Υπουργείου τα στοιχεία που οφείλουν βάσει νόμου να αναρτούν… υπάρχουν ΔΕΥΑ, δημοτικές επιχειρήσεις που χρεώνουν έως και 203%, δυο φορές πιο ακριβά το νερό στους δημότες τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που οι ίδιες οι ΔΕΥΑ αναρτούν υπάρχουν δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης που έχουν απώλειες έως και 63%, με τη μέση τιμή απωλειών να φτάνουν στο 38%…».

Απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση, προχώρησε σε σύγκριση των προστίμων που επέβαλε η κυβέρνηση της περιόδου 2015-2019 και εκείνων που επέβαλε η σημερινή κυβέρνηση: «2015-2019, πόσα πρόστιμα επιβάλλατε σε ΔΕΥΑ και σε φορείς διαχείρισης απορριμμάτων που ανήκουν σε δήμους ή στο ευρύτερο δημόσιο;  1,5 πρόστιμο το χρόνο.  9 πρόστιμα στο σύνολο.  Πόσα πρόστιμα επιβάλλαμε εμείς;   62 πρόστιμα.  Είναι για να πανηγυρίζουμε;  Όχι.  Δεν είμαστε ικανοποιημένοι με αυτό που γίνεται.  Για αυτό αποφασίσαμε να κάνουμε κάτι.  Να αλλάξουμε την παθογένεια…».

Στο ερώτημα, για ποιο λόγο ανατίθενται οι αρμοδιότητες εποπτείας και ελέγχου στη ΡΑΕ, ο υπουργός έδωσε την εξής απάντηση: «Επεκτείναμε σε μία Ρυθμιστική Αρχή που φαίνεται ότι δουλεύει καλά, που έχει γνώση, που έχει ομοιότητες σε ότι αφορά τα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, που είναι μονοπώλια και αυτά και δημόσιο μονοπώλιο είναι το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Δημόσιο μονοπώλιο είναι ο ΑΔΜΗΕ, ο διαχειριστής μεταφοράς. Είναι δημόσιο μονοπώλιο και ελέγχεται από τη ΡΑΕ. Το ίδιο λοιπόν θα κάνουμε και με τις εταιρείες παροχής νερού. Γιατί θέλουμε να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες. Γιατί θέλουμε οι πολίτες να αισθάνονται ασφαλείς για να καταναλώνουν το νερό που πίνουν , για να γνωρίζουν οι πολίτες αν χρεώνονται ακριβά ή όχι το νερό το οποίο καταναλώνουν…».

Επεσήμανε ακόμη πως «Καταναλώνουμε 11 δις κυβικά μέτρα νερού στη χώρα. Και το 65% – 70% αυτών προέρχεται από τους υπόγειους υδροφόρους ορίζοντες και καταστρέφουμε τα υπόγεια ύδατα μας και κάτι πρέπει να κάνουμε για αυτά, όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη και στην Ισπανία και σε αντίστοιχες χώρες έχουν 65% – 70% αξιοποίηση των επιφανειακών νερών και μόνο 30% αντλούν από τα υπόγεια ύδατα. Εμείς κάνουμε ακριβώς το αντίθετο. Σχεδόν 70% το αντλούμε από τα υπόγεια ύδατα, που φτάνει μέχρι 400 μέτρα βάθος σε 100 χιλιόμετρα από την ακτή, στη Λάρισα για παράδειγμα στον κάμπο το Θεσσαλικό και σε άλλους κάμπους».

Οσον αφορά τους αγρότες είπε: «Σε λίγο θα βγάζουν πετρέλαιο αντί για νερό, τόσο βαθιά έχουνε πάει οι αγρότες για να χρησιμοποιήσουν νερό και να αρδεύσουν τα κτήματα τους με τεράστιο κόστος ενεργειακό φυσικά, με τεράστιο κόστος για την καλλιέργειά τους και βέβαια καταστρέφοντας τους υπόγειους υδροφόρους ορίζοντες αφού εισρέει θαλασσινό νερό και υπάρχει το φαινόμενο της υφαλμύρωσης. Αυτά θα τα αφήσουμε για τις επόμενες γενιές των Ελλήνων;…».

Αναφερόμενος στο δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου, ο υπουργός συνέκρινε τα αποτελέσματα των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας στην ενεργειακή δημοκρατία: «Από το 2017, δύο χρόνια ΣΥΡΙΖΑ που ήθελε να προωθήσει ενεργειακές κοινότητες υπέγραψαν σύμβαση με το ΔΑΠΕΕΠ για να παρέχουν ενέργεια μόλις 10 έργα, ισχύος 7,41 mw. Αντίθετα, εμείς παρουσιάζουμε τα εξής αποτελέσματα:

2020: 323 έργα 227 mw

2021 417 έργα 288 mw

2022 456 έργα 343 mw

εγκατεστημένη ισχύς επί Νέας Δημοκρατίας. 10 έργα επί ΣΥΡΙΖΑ, πάνω από 1200 έργα επί Νέας Δημοκρατίας ενεργειακών κοινοτήτων και έρχεστε εδώ κι έχετε το θράσος να λέτε ότι εμείς έχουμε παγώσει την ίδρυση και τη δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων…».

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Σκρέκας, υπογράμμισε: «Θέλουμε μια νέα Ελλάδα. Και αυτό δεν είναι εύκολο. Για να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα θέλει δουλειά, θέλει προσπάθεια και θα υπάρχουν οι αντιδράσεις. Αλλά εμείς είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε το κεφάλι κάτω και να δουλέψουμε για το δημόσιο συμφέρον, για τους Έλληνες και τις Ελληνίδες.  Για τα παιδιά και τα εγγόνια μας».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Τσίπρας: Διώκουν όποιον δικαστή τολμά να ερευνήσει σκάνδαλα

Τσίπρας: Βιώνουμε μέρες κατάρρευσης του ΕΣΥ

Ευθύνες στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για την απαξίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας καταλόγισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψη του στο Λαϊκό Νοσοκομείο...

Μητσοτάκης: Θα ασχοληθώ προσωπικά με το project νέο ΕΣΥ

Την διαβεβαίωση ότι εφόσον εκλεγεί θα ασχοληθεί προσωπικά με το «νέο ΕΣΥ» την επόμενη τετραετία, έδωσε ο Πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη...

Εφάπαξ: Έρχεται “βροχή” πληρωμών σε χιλιάδες συνταξιούχους

Με εντατικούς ρυθμούς προχωρά η διαδικασία εκκαθάρισης των επικουρικών συντάξεων και των εφάπαξ σε χιλιάδες δικαιούχους. Η ομάδα Συντονισμού Εκκαθάρισης Συνταξιοδοτικών Αιτημάτων του ΕΦΚΑ προχωρά...
Έκτακτο δελτίο καιρού: Έρχονται χιόνια, καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι

Καιρός: Καταιγίδες με επικίνδυνους κεραυνούς το Σαββατοκύριακο

Επιδεινώνεται ο καιρός το Σαββατοκύριακο καθώς νέο κύμα κακοκαιρίας με ισχυρές καταιγίδες και επικίνδυνους κεραυνούς αναμένεται να πλήξει τη χώρα μας σύμφωνα με την...

Κορυδαλλός: Δολοφονική επίθεση με δύο νεκρούς

Σοβαρό επεισόδιο με πυροβολισμούς σημειώθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης στην περιοχή του Κορυδαλλού. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το αιματηρό επεισόδιο σημειώθηκε περίπου στις...

Εκλογές 2023: Στο Ζάππειο θα λειτουργήσει Κέντρο Τύπου

Στο Ζάππειο θα λειτουργήσει ένα πλήρες Κέντρο Τύπου για Έλληνες και ξένους δημοσιογράφους το Σαββατοκύριακο 24 και 25 Ιουνίου, προκειμένου να διευκολύνει την εργασία...
Από Δευτέρα τα αδιάθετα δελτία του κοινωνικού τουρισμού

ΔΥΠΑ: Μικρή παράταση αιτήσεων για κοινωνικό τουρισμό

Ανοικτή θα παραμείνει η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για το Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού Εργαζομένων-Ανέργων  από την Παρασκευή στις  5 το απόγευμα έως  την Κυριακή 11...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,242ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 5 Ιουνίου επεισόδιο σημειώνεται στην ελληνική Βουλή

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1934...Επεισόδιο σημειώνεται στην ελληνική Βουλή, όταν μετά από λογομαχία μεταξύ του Γεώργιου Κονδύλη...

Εκλογές 2023: Θυροκολλήθηκε το ΠΔ για τη διάλυση της Βουλής

Θυροκολλήθηκε το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο διαλύεται η Βουλή και η προκήρυξη των...

Ο Κώστας Τασούλας επανεξελέγη πρόεδρος της Βουλής με 270 ψήφους

Με 270 ψήφους υπέρ εξελέγη Πρόεδρος της Βουλής που συγκροτείται σε σώμα για λίγες...

Βουλή: Ορκίστηκαν οι “300” των εκλογών της 21ης Μαΐου

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 18:30 η ορκωμοσία των 300 νέων βουλευτών της βραχύβιας κοινοβουλευτικής...