Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου, 2023
10.8 C
Athens

Βουλή: Στο στόχαστρο φορέων και αντιπολίτευσης η συζήτηση για το φορολογικό

Σε ένα περιβάλλον όχι ανέφελο για την κυβέρνηση, καθώς δέχεται εκτός από τα πυρά της κριτικής σύσσωμης της αντιπολίτευσης, σειρά πιέσεων ή και αιτημάτων τόσο από κοινωνικούς φορείς, όσο και από βουλευτές της πλειοψηφίας, ανοίγει από μεθαύριο Πέμπτη στην Ολομέλεια η διήμερη συζήτηση και έγκριση του φορολογικού νομοσχεδίου.

Επί της αρχής του σχεδίου νόμου, χθες, στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, υπέρ ψήφισε μόνο η ΝΔ, η «Ελλ. Λύση» δήλωσε «επιφύλαξη» για να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια, ενώ καταψήφισαν όλα τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Εκ μέρους της κυβέρνησης, ο υφυπουργός Οικονομικών Απ. Βεσυρόπουλος απέρριψε με τρόπο κατηγορηματικό την κριτική ειδικώς του ΣΥΡΙΖΑ («Μας κάνουν κριτική αυτοί που υπερφορολόγησαν όλο τον κόσμο και ισοπέδωσαν την μεσαία τάξη» είπε χαρακτηριστικά), σημείωσε ότι όσα γίνονται τώρα δεν είναι όλα εκείνα που θα ήθελε να κάνει η κυβέρνηση, πλην όμως αναγκάζεται εξαιτίας των σφικτών δημοσιονομικών περιθωρίων, ενώ παράλληλα προανήγγειλε –χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει με τρόπο συγκεκριμένο και με κάποιο χρονοδιάγραμμα- και άλλα μέτρα φορολογικών ελαφρύνσεων.

«Είναι σίγουρα πολλά περισσότερα αυτά που θέλαμε να κάνουμε στο πεδίο της μείωσης των φόρων. Στο πλαίσιο, όμως, των δημοσιονομικών δυνατοτήτων που έχουμε αυτή τη στιγμή προχωράμε σε νέες φορολογικές ελαφρύνσεις που ειδικά για το 2020 είναι συνολικού ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ» είπε ο υφυπουργός Οικονομικών για να προσθέσει: «Το νέο κύμα μείωσης των φόρων, βέβαια, δεν σταματά εδώ. Θα συνεχιστεί».

Η αντιπολίτευση

Με αιχμή της κριτικής ότι δίνονται ελάχιστα στους πολλούς και εκείνους οι οποίοι έχουν ανάγκες, και πολλά στους λίγους, προσέρχεται στη συζήτηση το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Δίνετε καθρεφτάκια σε ιθαγενείς» σχολίασε ο κ. Ι. Γκιόλας. «Δεν κρατάτε ούτε τα προσχήματα, αγαπητοί συνάδελφοι, μπροστά στις εξυπηρετήσεις που έχετε υποσχεθεί στους λίγους και στους εκλεκτούς», σημείωσε η τέως υφυπουργός Αικατερίνη Παπανάτσιου, ενώ σε ανάλογους τόνους κινήθηκε και ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Τρ. Αλεξιάδης.

«Το νομοσχέδιο καθιστά το φορολογικό σύστημα ακόμα πιο άδικο από ό,τι είναι μέχρι τώρα» είπε ο Ν. Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ). «Το συμπέρασμα είναι ότι και αυτοί που διαχειρίζονται τώρα τα πράγματα, αλλά και οι προηγούμενοι, το μόνο που πετυχαίνουν με τους προϋπολογισμούς και το φορολογικό νομοσχέδιο, είναι να συνεχίζουν την υπερφορολόγηση» σχολίασε ο Γ. Αρβανιτίδης (ΚΙΝΑΛ). «Η Κυβέρνηση δεν νομοθετεί εν κενό. Έχοντας όλη αυτή την επιβαρυντική κατάσταση για τους πολίτες έρχεται να κάνει πολύ σημειακές μειώσεις του φόρου. Στην πράξη αυτό που κάνει είναι να αποδέχεται τα τραγικά μέτρα υπερφορολόγησης της κρίσης και των μνημονίων ως τη νέα κανονικότητα», σχολίασε ο Κρ. Αρσένης (ΜέΡΑ25).

Η συμπολίτευση

Με αιτήματα, όπως προαναφέρθηκε, εμφανίστηκαν και βουλευτές της κυβερνώσας πλειοψηφίας. Ο κ. Γ. Αμυράς –εισηγητής της ΝΔ, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ανάγκη μείωσης του συντελεστή ΦΠΑ στα κράνη των ποδηλατιστών (με τον κ. Βεσυρόπουλο να σημειώνει ότι συμπεριλαμβάνονται στη μείωση και αυτά).

«Χρειάζεται να γίνουν πάρα πολλά ακόμη, χρειάζεται περαιτέρω αποκλιμάκωση του ΕΝΦΙΑ, χρειάζεται μεγαλύτερη αποκλιμάκωση της φορολογίας, χρειάζεται ακόμη περισσότερο η πάταξη της φοροδιαφυγής, απλοποίηση του κράτους, ψηφιοποίηση του κράτους» σημείωσε ο Σ. Αναστασιάδης. Στην ανάγκη θέσπισης ενός μηχανισμού ελέγχου για αλλοδαπούς που μεταφέρουν χρηματικά ποσά εκτός Ελλάδος, μίλησε ο Μ. Βολουδάκης. Πέντε προτάσεις του που θα πρέπει -όπως είπε- να τις δει θετικά το οικονομικό επιτελείο, διατύπωσε ο Β. Σπανάκης, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, την ανάγκη να δοθούν τα φορολογικά κίνητρα για τη στήριξη των δαπανών των ιατρικών στην εξωσωματική γονιμοποίηση, ή και την επέκταση του leasing και σε ιδιώτες. «Θα μπορούσε να αξιολογηθεί η πρόταση και η σκέψη της έκπτωσης της δαπάνης ασφάλισης των ακινήτων από το αναλογούν ποσόν του ΕΝΦΙΑ» σημείωσε ο Γ. Αμανατίδης.

Οι φορείς

Σε υπόμνημά της η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) ζητεί επέκταση των προβλεπόμενων ελαφρύνσεων και για αναπήρους με ποσοστό αναπηρίας 50% ή 67% και άνω, αναλόγων των περιπτώσεων (π.χ. απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης, από υποχρέωση ηλεκτρονικών αποδείξεων κ.ά.). Ζητεί, επίσης, χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ και για τα απαραίτητα βοηθήματα-εργαλεία διαβίωσης ατόμων με βαριά κινητική αναπηρία, χρόνιες παθήσεις, ενώ προσθέτει μεταξύ των άλλων και πως «τα αναπηρικά επιδόματα δεν πρέπει να υπολογίζονται ως εισόδημα, δεδομένου ότι η χορήγησή τους αφορά στην κάλυψη πρόσθετων αναγκών που επιφέρει η αναπηρία».

Ανάλογα αιτήματα διατυπώνει στο δικό της ξεχωριστό υπόμνημα και η Εθνική Συνομοσπονδία Τυφλών.

Από την πλευρά της η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) αφού αναφέρει πως είναι «θετική εξέλιξη που διαμορφώνεται με το νομοσχέδιο ένα πλαίσιο χαμηλότερης φορολόγησης για την πλειονότητα ων πολιτών», εκφράζει την εκτίμηση ότι «το ύψος και η διάρθρωση των φοροελαφρύνσεων κατανέμεται αντίστροφα προοδευτικά προς όφελος των υψηλότερων εισοδηματικών κλιμακίων», και ζητεί την υιοθέτηση αιτημάτων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Στην ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές αναφέρεται η γαλλική εφημερίδα Liberation. «Ο Αλέξης Τσίπρας έχασε το παιχνίδι» πόκερ αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμά της.

Τσίπρας: Όλα όσα θα κάνουμε από τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησής μας

Με το δίλημμα «με τη δημοκρατία ή την εκτροπή» στο οποίο καλείται να απαντήσει «ο ίδιος λαός» ξεκίνησε την ομιλία του στο κλειστό στάδιο...

Δημοσκόπηση Marc: Στις 7,5 μονάδες η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

-Καταλληλότερος για πρωθυπουργός παραμένει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 48,7% έναντι 32,1% του Αλ. Τσίπρα -Στο ερώτημα ποια είναι η μεγαλύτερη ανησυχία των πολιτών, στην πρώτη...
Πέντε χρόνια πριν ο Κυριάκος Μητσοτάκης κερδίζει την "κούρσα" της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας.

ΕΛ.ΑΣ: Ουδέν μεμπτό βρέθηκε στον έλεγχο του υιού Θεοδωρικάκου

Ανακοίνωση για την έρευνα που διεξήχθη μετά την καταγγελία αποστρατευθέντος αξιωματικού για συγκάλυψη υπόθεσης που αφορούσε τον υιό του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη...

Μητσοτάκης: Ο Τσίπρας περιφρονεί ανοιχτά το κοινοβούλιο και τη συνταγματική τάξη

Σκληρή επίθεση στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στον οποίο καταλόγισε ότι "με τις χθεσινές του δηλώσεις περιφρονεί ανοιχτά το κοινοβούλιο και τη συνταγματική τάξη",...
Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Αναστασιάδη για τα Βαρώσια

Εγκάρδια συνάντηση Μητσοτάκη – Αναστασιάδη στο Μαξίμου

Τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, υποδέχτηκε το πρωί της Τετάρτης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Μητσοτάκης υποδέχθηκε εγκάρδια τον κ....

Πτώση Φάντομ: Νεκρός και ο κυβερνήτης

Νεκρός είναι και ο κυβερνήτης του Φάντομ της Πολεμικής Αεροπορίας, που κατέπεσε το πρωί της Δευτέρας στο Ιόνιο, περίπου 10 ναυτικά μίλια νότια του...

Βουλή: Κόντρα για την αποχή του ΣΥΡΙΖΑ από τις ψηφοφορίες

Νέο γύρο αντιπαράθεσης προκάλεσε στη Βουλή, η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να απέχει εφεξής από τις ψηφοφορίες που θα γίνονται στο Κοινοβούλιο επί νομοσχεδίων που...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,247ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Βουλή: Κόντρα για την αποχή του ΣΥΡΙΖΑ από τις ψηφοφορίες

Νέο γύρο αντιπαράθεσης προκάλεσε στη Βουλή, η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να απέχει εφεξής από...

Βουλή: Καταψηφίστηκε με 156 “όχι” η πρόταση δυσπιστίας

Καταψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, την οποία κατέθεσε...

Μητσοτάκης: Δεν υπήρχαν ονόματα στην επιστολή Ράμμου

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι «επιτέλους ο κ.Τσίπρας ήρθε...

Κουτσούμπας: Δεδομένη και διαρκής η μομφή του ΚΚΕ στην κυβέρνηση

Η μομφή του ΚΚΕ προς την κυβέρνηση της ΝΔ είναι δεδομένη και διαρκής και...