Βουλή: Συζητείται και ψηφίζεται ο εκλογικός νόμος

6
Βουλή: Συζητείται και ψηφίζεται ο εκλογικός νόμος

Συζητείται και ψηφίζεται σήμερα από την Ολομέλεια της Βουλής ο εκλογικός νόμος, που καταργεί την απλή αναλογική και προβλέπει κλιμακωτό μπόνους εδρών για το πρώτο κόμμα από το 25% και πάνω.

Ωστόσο τα κόμματα προσέρχονται στη συζήτηση με τις γνωστές τους θέσεις,  και έτσι απομακρύνεται ο στόχος να συγκεντρώσει περισσότερες από 200 ψήφους, για να ισχύσει ο νόμος από τις επόμενες εκλογές, καθώς στηρίζεται από ΝΔ και Ελληνική Λύση.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας σε παρέμβαση του στην Ολομέλεια κατηγόρησε τη κυβέρνηση ότι αλλάζει τον εκλογικό νόμο, ώστε να πάει σύντομα σε μια εκλογική αναμέτρηση, ωστόσο «λογαριάζει χωρίς το ξενοδόχο που εν προκειμένω είναι ο ίδιος ο λαός μας»

Διαβάστε επίσης:  Μητσοτάκης: Επιστροφή στη θεσμική κανονικότητα

Εξέφρασε δε την εκτίμηση περί πιθανής προοδευτικής διακυβέρνησης, που δεν θα συμπεριλαμβάνει κατά τον ίδιο, την κυβέρνηση της ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Εξαπέλυσε τέλος εφ όλης της ύλης επίθεση στην κυβερνητική πολιτική, με αιχμή τα εξωτερικά ζητήματα αλλά και το ασφαλιστικό.

Νωρίτερα, ο Γραμματέας του Μέρα 25 Γιάνης Βαρουφάκης χαρακτήρισε ως περαιτέρω υποβάθμιση και απαξίωση του πολιτικού συστήματος την αλλαγή του εκλογικού νόμου και πρόσθεσε ότι ενισχυμένη αναλογική σημαίνει διαστρεβλωμένη αναλογική.

Σήμερα στην Ολομέλεια θα παρέμβουν η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά και ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.