Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
17.6 C
Athens

Βουλή: Τελευταία πράξη με αφορολόγητο και σειρά προεκλογικών τροπολογιών

Τροπολογίες της τελευταίας στιγμής για τη διαγραφή προστίμων επιχειρηματιών, μετατάξεις, τακτοποιήσεις ημέτερων αλλά και την ψήφιση της κατάργησης της μείωσης του αφορολόγητου περιελάμβανε το μενού της τελευταίας μέρας εργασιών στη Βουλή, η οποία αναμένεται να διαλυθεί τη Δευτέρα 10 Ιουνίου, μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να ζητήσει πρόωρες εθνικές εκλογές, όπως ο ίδιος έχει προαναγγείλει.

Συγκεκριμένα, στην Ολομέλεια ψηφίστηκαν τα νομοσχέδια του υπουργείου Υγείας για την κύρωση της Σύμβασης Δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και του Ελληνικού Δημοσίου για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της Υγείας, στο οποίο εντάχθηκαν η τροπολογία για την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου και ακόμη 16 υπουργικές τροπολογίες.

Τη ρύθμιση για την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου υπερψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ «παρών» ψήφισαν το ΚΚΕ και το Ποτάμι. Η ΝΔ, η ΔΗΣΥ και η ΧΑ απείχαν.

Με την ολοκλήρωση της σημερινής συνεδρίασης κλείνει στην ουσία η τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδος, η οποία τύποις αναμένεται να ολοκληρωθεί με τη θυροκόλληση του Προεδρικού Διατάγματος για τη διάλυση της Βουλής.

Η δημοσιονομική «τρύπα» του αφορολόγητου και η προειδοποίηση της Κομισιόν

Η διατήρηση του αφορολόγητου ορίου το 2020 προκαλεί δημοσιονομική «τρύπα» 466 εκατ. ευρώ παρά την κατάργηση των αντιμέτρων που είχαν θεσπιστεί για το 2020. Συγκεκριμένα, πλέον καταργούνται οι διατάξεις των άρθρων 10, 11, 12 και 13 του νόμου 4472/2017, τα οποία προέβλεπαν εκτός από τη μείωση του αφορολόγητου ορίου εισοδήματος από μισθωτή εργασία και συντάξεις (το οποίο θα παραμείνει στα 8.636 ευρώ για τα εισοδήματα του 2020), αλλά και

• Τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% όταν δεν υπερβαίνει τα 700 ευρώ.

• Τη μείωση του πρώτου φορολογικού συντελεστή από 22% στο 20%.

• Τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 30.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, από την κατάργηση της μείωσης της έκπτωσης φόρου επί του εισοδήματος οι απώλειες εσόδων ανέρχονται για το 2020 σε 1,92 δισ. ευρώ, ενώ από την κατάργηση φορολογικών αντιμέτρων δημιουργείται όφελος 1,454 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι για το 2020 πρέπει να καλυφθεί κενό ύψους 466 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2021 το κενό που αφήνουν οι καταργούμενες διατάξεις ανέρχεται στο ποσό των 239 εκατ. ευρώ.

Την ώρα που ψηφιζόταν η τροπολογία για την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου, εκπρόσωπος της κομισιόν, σε μία πρώτη αντίδραση, διεμήνυσε πως «η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τα συμφωνηθέντα».

«Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει αναλάβει δέσμευση να υποστηρίξει τους στόχους και τις βασικές μεταρρυθμίσεις που θεσπίστηκαν κατά τη διάρκεια του προγράμματος οικονομικής βοήθειας και να επιδιώξει περαιτέρω μέτρα ενίσχυσης της ανάπτυξης για να βοηθήσει στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων της», επεσήμανε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Η τροπολογία για τους συνταξιούχους της ΕΤΕ

Τροπολογία σύμφωνα με την οποία προβλέπεται συντελεστής αναπλήρωσης για τον υπολογισμό των παροχών των συνταξιούχων, ενώ για το 2018 η Τράπεζα αναλαμβάνει την καταβολή των αντίστοιχων ποσών σε πέντε δόσεις, κατέθεσε η κυβέρνηση στη βουλή, για τους συνταξιούχους της Εθνικής Τράπεζας, προκειμένου να μπορέσουν να πάρουν επικουρική σύνταξη και να λυθεί το πρόβλημα που υπήρχε με το ταμείο τους.

Το πρόβλημα αφορά περίπου 17.500 συνταξιούχους, οι οποίοι θα λάβουν επικουρική σύνταξη από το ΕΤΕΑΕΠ το οποίο αναλαμβάνει αναδρομικά από τον Ιανουάριο του 2019 για όσο χρονικό διάστημα εκκρεμεί η δικαστική διαμάχη την διαχείριση και καταβολή των επικουρικών συντάξεων των συνταξιούχων της ΕΤΕ.

«Η τροπολογία προφανώς είναι αντισυνταγματική και μη συμβατή με τις διατάξεις του νόμου και το κανονιστικό πλαίσιο», τονίζουν πηγές της Εθνικής Τράπεζας.

Έσβησαν το πρόστιμο της ΣΕΚΑΠ

Η τελευταία τροπολογία που πέρασε η κυβέρνηση πριν κλείσει η Βουλή ενόψει εκλογών, αφορούσε το μεγάλο πρόστιμο που είχε υποβληθεί στη ΣΕΚΑΠ. Με την τροπολογία η κυβέρνηση επανέφερε όσα προέβλεπε προηγούμενος νόμος του 2017.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το νόμο του 2017 ορίστηκε «για επιχειρήσεις που μεταβιβάζονται λόγω αποκρατικοποίησης «δεν κηρύσσονται αλληλέγγυα συνυπεύθυνα αστικά τα ως άνω νομικά πρόσωπα υπό την προϋπόθεση ότι έως την ημερομηνία μεταβίβασης των μετοχών ή περιουσιακών στοιχείων δεν είχαν κοινοποιηθεί καταλογιστικές πράξεις και η συγκεκριμένη εκκρεμότητα δεν είχε γνωστοποιηθεί στους ενδιαφερόμενους επενδυτές κατά το κρίσιμο στάδιο της διενέργειας του σχετικού διαγωνισμού για τη μεταβίβαση αυτών των περιουσιακών στοιχείων». Γεγονός που σήμαινε ότι η επιχείρηση που αγόρασε τη ΣΕΚΑΠ δεν θεωρείται αστικά συνυπεύθυνη για τελωνειακές παραβάσεις αν τα πρόστιμα δεν είχαν κοινοποιηθεί ως τη μεταβίβαση των μετοχών.

Η τροπολογία της κυβέρνησης προβλέπει ακόμα, αν επιβληθούν πρόστιμα για τις παλιές παραβάσεις μετά τη μεταβίβαση των μετοχών και αφορούν στην αστική συνυπευθυνότητα διαγράφονται. Μάλιστα, με τη συγκεκριμένη διάταξη καλύπτονται και οι δικαστικές υποθέσεις που εκκρεμούν στη δικαιοσύνη.

Οι μετατάξεις

Ο υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Τζανακόπουλος έδωσε στη δημοσιότητα μία λίστα με τις μετατάξεις στο κοινοβούλιο, τονίζοντας ότι τη συγκεκριμένη διαδικασία, την χρησιμοποίησαν τα περισσότερα κόμματα της Βουλής.

Η λίστα

3 αποσπασμένοι στο γραφείο του προέδρου της Βουλής

6 αποσπασμένοι σε γραφεία αντιπροέδρων της Βουλής, του ΣΥΡΙΖΑ

4 αποσπασμένοι σε γραφεία αντιπροέδρων της ΝΔ

4 αποσπασμένοι στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ

3 αποσπασμένοι στο γραφείο του αντιπροέδρου του ΚΙΝΑΛ

2 αποσπασμένοι στο γραφείο του αντιπροέδρου των ΑΝΕΛ

1 αποσπασμένος στο γραφείο του αντιπροέδρου της Ένωσης Κεντρώων

1 αποσπασμένος στο γραφείο του πρώην πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου

1 αποσπασμένη στο γραφείο του πρώην προέδρου της Βουλής, Βύρωνα Πολύδωρα

Η μεταμέλεια της Τασίας Χριστοδουλοπούλου που αποσύρεται από τις εκλογές

Την απόφασή της να μη συμμετάσχει στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, γνωστοποίησε η Τασία Χριστοδουλοπούλου ύστερα από το σάλο που προκάλεσε η μετάταξη της κόρης της σε υπηρεσία της Βουλής.

«Θέλω μόνο να αξιοποιήσω την ευκαιρία που μου δίνετε και να ζητήσω συγγνώμη από τον ΣΥΡΙΖΑ, την κυβέρνηση, τους φίλους και τους συντρόφους μου που τους στενοχώρησα. Δυστυχώς, δεν μπορώ να επανορθώσω με διαφορετικό τρόπο, παρά μόνο με το ελάχιστο που μπορώ, να μην συμμετέχω ως υποψήφια στις εθνικές εκλογές», ανέφερε η κ.Χριστοδουλοπούλου μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Παραιτήθηκαν Μπρατάκος και Παπασταύρου

Την παραίτησή τους υπέβαλαν αργά το απόγευμα της Πέμπτης ο υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος μετά το...

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μεταβεί στις ΗΠΑ για την εορτή της 25ης Μαρτίου

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μεταβεί τελικά στην Ουάσιγκτον για την καθιερωμένη εορτή της 25ης Μαρτίου στον Λευκό Οίκο. Αυτό ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατά την...

Αύριο η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό – Επικρατέστερο σενάριο τα 830 ευρώ μεικτά

O υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αναφέρθηκε στην αύξηση στον κατώτατο μισθό η οποία θα...

Βενζινοπώλες Αττικής: Γιατί αυξάνεται η τιμή των καυσίμων – Τι να προσέχουν οι οδηγοί

Την άνοδο της τιμής των καυσίμων και την αποδυνάμωση του κλάδου στην Βόρεια Ελλάδα, εξηγεί η πρόεδρος βενζινοπωλών Αττικής, η Μαρία Ζάγκα. Ειδικότερα η Μαρία...

Δείτε για πρώτη φορά το εντυπωσιακό μαγνητικό πεδίο της μαύρης τρύπας στο κέντρο του...

Τα φαινόμενα που συμβαίνουν στην περιοχή Τοξότης Α* του κέντρου του γαλαξία μας σε απόσταση 27 χιλιάδων ετών φωτός από εμάς είχαν υποδείξει την...

Θα γκρινιάξουν γονείς και μαθητές: Η αλλαγή που έρχεται στα σχολεία έπρεπε να είχε...

Η εγκύκλιος υπάρχει, τώρα αυστηροποιούνται οι ποινές μπας και εφαρμοστεί στην πράξη Υπάρχει κάτι το εγγενώς σημαντικό όταν μιλάμε για τα παιδιά που πάνε σήμερα...
Ο Παππάς …έφυγε για το διάστημα!

Μετά το μπάχαλο άλλαξε άποψη ο Παππάς: Δεν υπήρξε προσυνεννόηση, λέει τώρα

Κάτω από το βάρος των δυσμενών εντυπώσεων και του χάους που επικρατεί στην αντιπολίτευση ο Νίκος Παππάς προσπάθησε να ανασκευάσει όσα αποκάλυψε στο Action...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Βουλή: Μητσοτάκης, Φάμελλος, Ανδρουλάκης για την πρόταση δυσπιστίας

Μητσοτάκης: Αν πιστεύετε ότι πρέπει να συσταθεί προκαταρκτική, να τεκμηριώσετε το αδίκημα και να...

Βουλή: Οξεία αντιπαράθεση Ανδρουλάκη – Βορίδη 

Οξύτατη αντιπαράθεση μεταξύ του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη και του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη, ξέσπασε μετά...

Πρόταση δυσπιστίας – Καραμανλής: Δεν κρύφτηκα και δεν θα κρυφτώ πίσω από καμία βουλευτική ασυλία

Με συνεχείς αψιμαχίες που ανεβάζουν στα ύψη τον κοινοβουλευτικό υδράργυρο, συνεχίζεται στη Βουλή, η...

Πρόταση δυσπιστίας: Για το «μπάζωμα», το Predator και το «Μισέλ Gate»

Την ώρα που η Ελληνική Δικαιοσύνη συνεχίζει το έργο της για τη διαλεύκανση της...