Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
17.6 C
Athens

«Βράζει» από ιογενείς λοιμώξεις η Ελλάδα – Οι κίνδυνοι από την τριπλή επιδημία Covid-19, γρίπης, RSV

Σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας αποτελεί η τριπλή επιδημία Covid-19, γρίπης, RSV λοίμωξης, το φετινό χειμώνα, όπου παρατηρούνται ανησυχητικά αυξημένα ποσοστά λοιμώξεων, ανέφεραν ειδικοί επιστήμονες σε διαδικτυακή ημερίδα που διοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών με θέμα:

«Η τριπλή επιδημία, covid-19, γρίπη, RSV λοίμωξη: Υπερβολή ή πραγματικότητα;». 

Στόχος της ημερίδας η ενημέρωση για τις αναπνευστικές λοιμώξεις, οι κατευθύνσεις που πρέπει να δοθούν στους πολίτες, οι επιβαρυντικοί παράγοντες, τα συμπτώματα, η σημασία του εμβολιασμού καθώς και οι τρόποι αντιμετώπισης και προφύλαξης.

“Δεν είναι εύκολος χειμώνας, απρόσμενα επιβαρυμένος”, ανέφερε κατά την ομιλία του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, κάνοντας λόγο για ανησυχητική έξαρση των αναπνευστικών λοιμώξεων. Το θέμα, είπε, δεν είναι ελληνικό, καθώς έξαρση παρατηρείται και σε άλλες χώρες. “Διαπιστώνουμε ότι η κοινωνία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα μεγάλο όγκο υγειονομικών κινδύνων και ως ιατρική κοινότητα πρέπει να “ειδοποιήσουμε και να προφυλάξουμε τους πολίτες”. Αναφέρθηκε, επίσης, στο πρόβλημα της δραματικής έλλειψης φαρμάκων, μιας γενικότερης αγωνίας που σχετίζεται με τις ουρές στα παιδιατρικά νοσοκομεία και την επικινδυνότητα της έκβασης των ιώσεων που προβληματίζει γιατρούς και πολίτες. Το επιστημονικό προσωπικό είναι σημαντικό να προσδιορίσει τα σημάδια στους πολίτες για την προσέλευση στα νοσοκομεία όταν κρίνεται απαραίτητο για όλες τις ηλικίες, είπε. Μιλώντας για την διαθεσιμότητα των υγειονομικών εν όψει της νέας περιόδου έξαρσης των εποχικών λοιμώξεων, τόνισε τον κομβικό ρόλο που παίζουν οι ιδιώτες γιατροί, λέγοντας ότι “αποτελούν το πραγματικό μέτωπο της ΠΦΥ”. Αναφερόμενος στον προσωπικό γιατρό είπε ότι ο ΙΣΑ υποστηρίζει σθεναρά τον θεσμό, αλλά με τον σωστό τρόπο, διότι η συνδρομή του είναι το Α και το Ω για την προάσπιση της δημόσιας υγείας. Πρόσθεσε επίσης ότι πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες στελέχωσης του συστήματος υγείας, τονίζοντας ότι “πρέπει να μπει νέο αίμα” στις δομές υγείας. “Πρέπει να επενδύσουμε στην Υγεία”, είπε, ώστε να δημιουργήσουμε ένα σύστημα, το οποίο θα επιλέγει και ο παγκόσμιος πολίτης, οι γιατροί να μείνουν στην Ελλάδα και να επιστρέψουν όσοι έχουν φύγει τα προηγούμενα χρόνια..

Για την ετοιμότητα του ΕΣΥ στην αντιμετώπιση της νέας υγειονομικής πρόκλησης μίλησε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, τονίζοντας ότι “η πανδημία μας έδειξε ότι πρέπει να επενδύσουμε πόρους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και δεν πρέπει να είμαστε δογματικοί ως προς την έννοια του κρατικού και του ιδιωτικού διότι απέδειξε και η πανδημία ότι οι ιδιώτες γιατροί αντίστοιχα παρείχαν σοβαρές υπηρεσίες και κάλυψαν τα κενά που υπήρχαν στο πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας”. Αναφέρθηκε εκτενώς στην προσπάθεια χάραξης ενός πλαισίου ολιστικής προσέγγισης υγείας και, όπως είπε, ξεκίνησε ήδη μια σειρά προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο και τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Ιδιαιτέρως είπε ο υπουργός “επενδύουμε στην ΠΦΥ”, με αναβάθμιση των δομών και το θεσμό του προσωπικού γιατρού, αναφέροντας μάλιστα ότι το υπουργείο είναι σε διάλογο με τους ιατρικούς συλλόγους για επιπλέον κίνητρα για να υπάρξει προσέλκυση παραπάνω γιατρών στον θεσμό. Η προσέγγιση που ακολουθείται είναι ότι οι δομές θα πρέπει να εξυπηρετούν τις υγειονομικές ανάγκες των πολιτών, είπε.

Εθνικό Σύστημα Υγείας, πρόσθεσε, δεν είναι μόνο οι κτιριακές εγκαταστάσεις και οι εξοπλισμοί, είναι και το ανθρώπινο προσωπικό και προσπαθούμε με παρεμβάσεις να κάνουμε το σύστημα πιο ελκυστικό και το πλαίσιο που έχουν οι ιδιώτες γιατροί με τον ΕΟΠΥΥ πιο ρεαλιστικό, ώστε να αμείβονται για τις υπηρεσίες που παρέχουν κατά τρόπο που αρμόζει στο λειτούργημα της ιατρικής επιστήμης και το κράτος να παίρνει τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες. “Έγινε αντιληπτό κατά την πανδημία ότι τα χρήματα για την Υγεία δεν πρέπει να φοβόμαστε να τα δώσουμε”. Χρήματα που θα δοθούν νωρίς στην Υγεία είναι βέβαιο ότι θα προετοιμάσουν καλύτερα τις εθνικές πολιτικές όχι μόνο στις πανδημίες αλλά και σε άλλες ασθένειες, είπε ο υπουργός. Η πρόληψη συνέχισε αποτελεί κεντρικό πυλώνα και έφερε ως παράδειγμα το πρόγραμμα Πρόληψης του Καρκίνου του Μαστού. Μέχρι σήμερα έγιναν 60.000 μαστογραφίες και 3380 γυναίκες έχουν διαγνωστεί σε πρώιμο στάδιο και αυτό όπως είπε είναι μια επένδυση.

Σε έξαρση οι ιογενείς λοιμώξεις

Το θέμα “Ιογενείς λοιμώξεις στα παιδιά: πρόληψη, προφύλαξη, αντιμετώπιση”, ανέπτυξε η Βάνα Παπαευαγγέλου, καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ. “Βράζει από ιογενείς λοιμώξεις η Ελλάδα και όχι μόνο των παιδιών” ανέφερε η κ. Παπαευαγγέλου, λέγοντας ότι “οι παιδιατρικές κλινικές έχουν κατακλυστεί από μικρούς ασθενείς” και αυτό που ανησυχεί είναι οι μικροβιακές επιπλοκές που έπονται των ιογενών λοιμώξεων. “Ολα έχουν αλλάξει τα τελευταία χρόνια και αυτό οφείλεται στον κορονοϊό, μειώθηκε λόγω περιοριστικών μέτρων η έκθεση όλων σε συνηθισμένες ιογενείς λοιμώξεις”, είπε. Μίλησε για ανοσολογικό έλλειμμα ιδιαίτερα σε βρέφη και παιδιά. Ο άλλος λόγος έξαρσης των λοιμώξεων, σύμφωνα με ευρήματα μελετών, είπε, βασίζεται στην ανοσολογία.

Δηλαδή η απουσία έκθεσης στις ιογενείς λοιμώξεις είχε ως αποτέλεσμα τα παιδιά να δείχνουν σαν ενήλικες. Εξήγησε ότι τα παιδιά έχουν ένα ιδιαίτερα εκπαιδευμένο ανοσιακό σύστημα, ωστόσο λόγω των μέτρων για την Covid-19 μειώθηκε η ενεργοποίηση αυτού με αποτέλεσμα σοβαρότερη νόσο και μεγαλύτερη διασπορά στο περιβάλλον τους. Όπως είπε η κ. Παπαευαγγέλου, τόσο η απουσία έκθεσης σε ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού όπως και η μείωση εμβολιασμών έχουν ως αποτέλεσμα να βλέπουμε τώρα τις επιδημίες και πιθανόν να δούμε και βαρύτερη νόσηση από τις κοινές λοιμώξεις, κάτι που ακόμα δεν έχει καταγραφεί και σίγουρα βλέπουμε και μία μετακίνηση σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Συνέστησε ψυχραιμία, σωστή ενημέρωση, επαγρύπνηση και όχι στην αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών. “Φέτος θα είναι ένας δύσκολος χειμώνας” είπε και οι γονείς θα πρέπει να εκπαιδευτούν πως θα πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτό το φαινόμενο. Σημείωσε ότι είναι ανοιχτή η συζήτηση για τον πιθανό εμβολιασμό των παιδιών και για covid και γρίπη. Εδωσε έμφαση στον εμβολιασμό έναντι του πνευμονιόκοκκου και μηνιγγιτιδόκοκκου. Πρότεινε καλές πρακτικές, ισορροπημένη διατροφή, καλές πρακτικές ύπνου, προτίμηση δραστηριοτήτων σε ανοιχτούς χώρους και καλό αερισμό εσωτερικών χώρων. “Βλέπουμε την μεγάλη έξαρση των ιογενών λοιμώξεων και αρκετοί ισχυρίζονται ότι δεν θα είναι μόνο φέτος το χειμώνα θα είναι και του χρόνου, μένει να το δούμε”, κατέληξε.

Η επιδημιολογική εικόνα των αναπνευστικών λοιμώξεων

Την επιδημιολογική εικόνα των αναπνευστικών λοιμώξεων, παρουσίασε ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής, ΕΚΠΑ και αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Δημήτρης Παρασκευής. Την πρόσφατη εβδομάδα ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού παρουσίασε μικρή αύξηση 18%. Η υποπαραλλαγή ΒΑ5 είναι αυτή που κυριαρχεί στην κοινότητα. Μικρή αύξηση παρατηρείται και στις νοσηλείες, ενώ σχετικά με τη σοβαρή νόσο είπε ότι δεν υπάρχει κάποια μεταβολή. Σταθεροποιητική είναι η τάση και στους θανάτους.

Σχετικά με την γρίπη είπε ότι τα ποσοστά των ανθρώπων με γριπώδη συνδρομή έχουν αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες ειδικά στις νεαρές ηλικίες.

“Έχουμε σημαντική αύξηση σε μεγάλο ποσοστό του ποσοστού θετικότητας στη γρίπη, σε περίπου 35% των ατόμων με συμπτώματα“. Κυριαρχεί ο υπότυπος Η3Ν2.

Στοιχεία για τους εμβολιασμούς

Στοιχεία για την πορεία των εμβολιασμών έναντι του SARS-CoV2 και της γρίπης έδωσε ο γενικός γραμματέας ΠΦΥ, Μάριος Θεμιστοκλέους. Όπως είπε, μέχρι σήμερα έχουν γίνει 22 εκατ. εμβολιασμοί έναντι της Covid-19, περίπου 8 εκατ. πληθυσμού έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση. Άτομα άνω των 60 ετών που εμβολιάστηκαν με δεύτερη αναμνηστική δόση είναι στο 25,6%. Η Ελλάδα σχετικά με την δεύτερη αναμνηστική δόση βρίσκεται στον μέσο όρο της ΕΕ (15η θέση), ενώ στην τρίτη αναμνηστική δόση βρίσκεται στην 4η θέση και αυτό σημαίνει ότι έχουν χαλαρώσει τα προγράμματα εμβολιασμού των ευρωπαϊκών χωρών.

Σχετικά με τον εμβολιασμό για την γρίπη είπε ότι μέχρι στιγμής έχουν γίνει 2,5 εκατ. εμβολιασμοί, ποσοστό 24% του πληθυσμού. Στους υγειονομικούς παρατηρείται καλύτερο ποσοστό ανταπόκρισης σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, είπε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Αύριο η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό – Επικρατέστερο σενάριο τα 830 ευρώ μεικτά

O υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αναφέρθηκε στην αύξηση στον κατώτατο μισθό η οποία θα...

Βενζινοπώλες Αττικής: Γιατί αυξάνεται η τιμή των καυσίμων – Τι να προσέχουν οι οδηγοί

Την άνοδο της τιμής των καυσίμων και την αποδυνάμωση του κλάδου στην Βόρεια Ελλάδα, εξηγεί η πρόεδρος βενζινοπωλών Αττικής, η Μαρία Ζάγκα. Ειδικότερα η Μαρία...

Δείτε για πρώτη φορά το εντυπωσιακό μαγνητικό πεδίο της μαύρης τρύπας στο κέντρο του...

Τα φαινόμενα που συμβαίνουν στην περιοχή Τοξότης Α* του κέντρου του γαλαξία μας σε απόσταση 27 χιλιάδων ετών φωτός από εμάς είχαν υποδείξει την...

Θα γκρινιάξουν γονείς και μαθητές: Η αλλαγή που έρχεται στα σχολεία έπρεπε να είχε...

Η εγκύκλιος υπάρχει, τώρα αυστηροποιούνται οι ποινές μπας και εφαρμοστεί στην πράξη Υπάρχει κάτι το εγγενώς σημαντικό όταν μιλάμε για τα παιδιά που πάνε σήμερα...
Ο Παππάς …έφυγε για το διάστημα!

Μετά το μπάχαλο άλλαξε άποψη ο Παππάς: Δεν υπήρξε προσυνεννόηση, λέει τώρα

Κάτω από το βάρος των δυσμενών εντυπώσεων και του χάους που επικρατεί στην αντιπολίτευση ο Νίκος Παππάς προσπάθησε να ανασκευάσει όσα αποκάλυψε στο Action...

Καιρός: Νέα «εισβολή» αφρικανικής σκόνης από Δευτέρα

Η αφρικανική σκόνη θα «ξαναθυμηθεί» τη χώρα μας από την Κυριακή έπειτα από ένα σύντομο ενδιάμεσο διάλειμμα. Ο καιρός αναμένεται να «καθαρίσει» σταδιακά σήμερα,...

Πρόταση δυσπιστίας – Καραμανλής: Δεν κρύφτηκα και δεν θα κρυφτώ πίσω από καμία βουλευτική...

Με συνεχείς αψιμαχίες που ανεβάζουν στα ύψη τον κοινοβουλευτικό υδράργυρο, συνεχίζεται στη Βουλή, η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση για το δυστύχημα...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Κακάο: Γιατί να το βάλουμε στο καφέ μας

Οι περισσότεροι από εμάς κάθε πρωί πραγματικά δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε χωρίς τον πρώτο...

Τα top-5 οφέλη υγείας που έχουν οι μελιτζάνες

Μαζί με τις ντομάτες, τις πατάτες και τις πιπεριές, οι μελιτζάνες (Solanum melongena) ανήκουν...

Αγωνία για την υγεία του Μόργκαν Φρίμαν – Τι απαντά ο εκπρόσωπος του

Παρά τις πρόσφατες αντιδράσεις που πυροδότησε ένα βίντεο που δείχνει τον Μόργκαν Φρίμαν να...

Μητσοτάκης: Σε Υγεία και Παιδεία τα ποσά από το “κυνήγι” της φοροδιαφυγής – “Πυρά” από την αντιπολίτευση

Σύγκρουση κορυφής στη Βουλή για το φορολογικό νομοσχέδιο που στοχεύει στον περιορισμό της φοροδιαφυγής....