Βρετανία: Απερρίφθη το αίτημα Τζόνσον για προσφυγή στις κάλπες

14
Βρετανία: Απερρίφθη το αίτημα Τζόνσον για προσφυγή στις κάλπες

Απορρίφθηκε το αίτημα του βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον για πρόωρες εκλογές, το οποίο υπέβαλε μετά την ήττα του στο Κοινοβούλιο σχετικά με την παράταση του Brexit.

Προκειμένου να περάσει η πρόταση του Τζόνσον για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες απαιτούνταν πλειοψηφία 2/3 στη Βουλή, δηλαδή τουλάχιστον 434 βουλευτές. Ωστόσο, υπέρ της έγκρισης της προκήρυξης πρόωρων εκλογών ψήφισαν μόνο 298 βουλευτές.

Πριν τεθεί το αίτημα του σε ψηφοφορία ο Τζονσον είχε αναφέρει πως «είναι εντελώς αδύνατον για την κυβέρνηση να λειτουργήσει αν η Βουλή των Κοινοτήτων αρνείται να εγκρίνει οτιδήποτε προτείνει η κυβέρνηση. Προσκαλώ τον Τζέρεμι Κόρμπιν να αποφασίσει ποιος από εμάς θα πάει ως πρωθυπουργός θα πάει στο κρίσιμο ευρωπαϊκό συμβούλιο την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου».

«Η χώρα πρέπει να αποφασίσει αν ο ηγέτης της αντιπολίτευσης ή εγώ θα πάω στις; Βρυξέλλες για να λύσω το θέμα» είπε ακόμη και συμπλήρωσε: «Αν είμαι εγώ πρωθυπουργός, θα προσπαθήσω να πετύχω μια συμφωνία. Και πιστέψτε με ξέρω ότι μπορώ».

Διαβάστε επίσης:  Σεισμός 5,6 Ρίχτερ στην Τουρκία - Αισθητός και σε ελληνικά νησιά

Σε αυτό το πλαίσιο, σε πρώτη φάση o Τζόνσον είναι αναγκασμένος να ακολουθήσει τις επιταγές της Βουλής η οποία ζητά παράταση του Brexit μέχρι τις 31 Ιανουαρίου του 2020.

Κοινοβουλευτικά, με δεδομένο ότι δεν θα διεξαχθούν εκλογές (τουλάχιστον άμεσα), η Βρετανία μπαίνει σε μια περίεργη περίοδο όπου θα κυριαρχούν διαφορετικού είδους πλειοψηφίες, αφού ο Τζόνσον έχει χάσει πια 21 βουλευτές.

Υπενθυμίζεται ότι λίγο νωρίτερα, οι βρετανοί βουλευτές είχαν ψηφίσει και στον δεύτερο γύρο υπέρ της παράτασης του Brexit. Έτσι, το νομοσχέδιο με την ονομασία «Χιλάρι Μπεν» πέρασε από τις απαραίτητες τροποποιήσεις και θα οδηγηθεί στη Βουλή των Λόρδων για να αποτελέσει νόμο του κράτους, αναγκάζοντας τον Μπόρις Τζόνσον να ζητήσει παράταση από τις Βρυξέλλες, αν δεν υπάρξει συμφωνία εξόδου μέχρι τις 19 Οκτωβρίου.

Μετά το τέλος της ψηφοφορίας ο Μπόρις Τζόνσον είχε υποβάλει πρόταση να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές στις 15 Οκτωβρίου.