ΒΡΕΤΑΝΙΑ – Εκλογές: Μεγάλο προβάδισμα του Μπόρις Τζόνσον δίνει το exit poll

12
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - Εκλογές: Μεγάλο προβάδισμα του Μπόρις Τζόνσον δίνει το exit poll

Έκλεισαν στις 24:00 ώρα Ελλάδας οι κάλπες στη Μεγάλη Βρετανία και ήδη τα αποτελέσματα των exit polls, δείχνουν πως ο επικεφαλής των Συντηρητικών Μπόρις Τζόνσον διατηρεί προβάδισμα με 368 έδρες, έναντι 191 των Εργατικών.

Οι εκλογές στη Βρετανία χαρακτηρίζονται από τα ΜΜΕ της χώρα κρίσιμες και «οι σημαντικότερες μιας ολόκληρης γενιάς», καθώς από την κυβέρνηση που θα προκύψει, θα κριθούν οι επόμενες κινήσεις αναφορικά με το Brexit, το οποίο, μετά και τη συμφωνία Λονδίνου – Βρυξελλών έχει οριστεί για την 31η Ιανουαρίου 2020.

Το ζήτημα της αυτοδυναμίας και τα πιθανά σενάρια
Το μεγάλο ζητούμενο στη συγκεκριμένη εκλογική αναμέτρηση – την τρίτη κατά σειρά που διενεργείται από το 2015 – είναι η αυτοδυναμία.

Δείτε live εικόνα

Τα τελικά αποτελέσματα, τα οποία αναμένονται κατά τις πρωινές ώρες της Παρασκευής, θα είναι εκείνα που θα διαμορφώσουν την εικόνα της επόμενης ημέρας στη Γηραιά Αλβιόνα.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως υπάρχουν πέντε διαφορετικά πιθανά σενάρια ως προς τα αποτελέσματα των βρετανικών εκλογών, τα οποία είναι τα εξής:

Σενάριο 1ο: Εάν οι Συντηρητικοί κερδίσουν με 4-14 έδρες διαφορά, τότε η πλειοψηφία των Τόρις είναι αδύναμη και ο Μπόρις Τζόνσον θα μπορούσε ενδεχομένως να βγάλει τη Βρετανία από την ΕΕ στις 31 Ιανουαρίου, ωστόσο οι εμπορικές διαπραγματεύσεις μετά από το Brexit, θα είναι εξαιρετικά δύσκολες.

Σενάριο 2ο: Οι Συντηρητικοί κερδίζουν με 15+ έδρες διαφορά. Σε αυτή την περίπτωση θα γίνεται λόγος για μια ιστορική νίκη του Μπόρις Τζόνσον, τη μεγαλύτερη που επιτυγχάνουν οι Τόρις από το 1987. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ο Τζόνσον λαμβάνει εντολή από το βρετανικό λαό να οδηγήσει τη χώρα σε Brexit και να αναλάβει την εξουσία για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Διαβάστε επίσης:  ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 28 Μαρτίου

Σενάριο 3ο:  Οι Συντηρητικοί χάνουν με έξι έδρες διαφορά. Επί της ουσίας, στην περίπτωση αυτή, δεν υφίσταται κάποια σημαντική αλλαγή, ενώ το σενάριο αυτό συνιστά σημαντική πολιτική ζημία για τους Τόρις, οι οποίοι θα χρειαστούν υποστήριξη από το DUP για να σχηματίσουν κυβέρνηση και έτσι ο Μπόρις Τζόνσον θα χρειαστεί να φέρει νέα συμφωνία Brexit.

Σενάριο 4ο: Οι Συντηρητικοί χάνουν με διαφορά 7 – 70 εδρών έναντι των Εργατικών. Σε αυτό το ενδεχόμενο, οι Εργατικοί υπό τον Τζέρεμι Κόρμπιν σχηματίζουν κυβέρνηση μειοψηφίας, γεγονός που συνεπάγεται είτε την υποστήριξη είτε την ανοχή των υπολοίπων κομμάτων, ώστε να μπορέσουν να κυβερνήσουν.

Σενάριο 5ο: Οι Συντηρητικοί χάνουν με 71+ έδρες. Σ’ αυτή την περίπτωση γίνεται λόγος για ήττα κατά κράτος του Μπόρις Τζόνσον και για σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης υπό τον Τζέρεμι Κόρμπιν, που πλέον θα καλείται να επιλύσει ένα πολιτικό αδιέξοδο πολλών ετών, με φόντο το Brexit.

Ενισχυμένα τα μέτρα ασφαλείας για τις βουλευτικές εκλογές

Οι βρετανικές αρχές ενίσχυσαν τα μέτρα ασφαλείας σε πολλά εκλογικά κέντρα, κατά τις σημερινές βουλευτικές εκλογές, αφότου η αστυνομία κατέγραψε 200 καταγγελίες για διαδικτυακή παρενόχληση και εξύβριση κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Η Στέλα Κρίζι, υποψήφια του Εργατικού Κόμματος και προασπίστρια των δικαιωμάτων των γυναικών, που έθεσε υποψηφιότητα στο βορειοανατολικό Λονδίνο, κατήγγειλε ότι την εξύβρισαν μέλη του κόμματος κατά των αμβλώσεων Christian People’s Alliance (CPA), που αντιτίθεται στην εκλογή της.