Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
20.8 C
Athens

Βρετανία: Η Λιζ Τρας απέπεμψε τον υπουργό Οικονομικών

Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Κουάζι Κουάρτενγκ παύθηκε από τα καθήκοντά του, όπως μετέδωσε πριν από λίγο το BBC. O Κουάρτενγκ δεν είναι πλέον υπουργός Οικονομικών, ανέφερε το δίκτυο.

Το πρωί έγινε γνωστό ότι ο Κουάρτενγκ επιστρέφει σήμερα, μία ημέρα νωρίτερα, στο Λονδίνο από την Ουάσινγκτον.

Παράλληλα, η εφημερίδα Times έγραψε ότι η πρωθυπουργός Λιζ Τρας επρόκειτο να αποπέμψει τον υπουργό Οικονομικών και να καταργήσει τμήματα του πακέτου δημοσιονομικών μέτρων που παρουσιάστηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Μεταξύ άλλων, προβλέπει μαζικές ενισχύσεις για τους λογαριασμούς ενέργειας και γενναίες μειώσεις φόρων, σε μια προσπάθεια να αντέξει τις πολιτικές πιέσεις και τις πιέσεις της αγοράς.

Η Ντάουνινγκ Στριτ επιβεβαίωσε ότι η Τρας, η οποία βρίσκεται στην εξουσία μόλις 37 ημέρες, θα δώσει αργότερα σήμερα συνέντευξη Τύπου.

Η επιστολή του Κουάρτενγκ στη Λιζ Τρας

Λίγο νωρίτερα, ο Κουάζι Κουάρτενγκ επιβεβαίωσε την αποπομπή του μέσω επιστολής του προς την πρωθυπουργό, στην οποία ανέφερε τα εξής: “Μου ζητήσατε να παραμείνω στην άκρη ως καγκελάριός σας. Το δέχτηκα.

Όταν μου ζητήσατε να υπηρετήσω ως καγκελάριός σας, το έκανα έχοντας πλήρη επίγνωση ότι η κατάσταση που αντιμετωπίσαμε ήταν απίστευτα δύσκολη, με αυξανόμενα παγκόσμια επιτόκια και τιμές ενέργειας. Ωστόσο, το όραμά σας για αισιοδοξία, ανάπτυξη και αλλαγή ήταν σωστό.

Όπως έχω πει πολλές φορές τις προηγούμενες εβδομάδες, η τήρηση του status quo απλώς δεν ήταν επιλογή. Για πάρα πολύ καιρό αυτή η χώρα υφίσταται χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και υψηλή φορολογία – αυτό πρέπει ακόμα να αλλάξει για να πετύχει αυτή η χώρα. Το οικονομικό περιβάλλον άλλαξε ραγδαία από τότε που παρουσιάσαμε το σχέδιο ανάπτυξης στις 23 Σεπτεμβρίου. Σε απάντηση, μαζί με την Τράπεζα της Αγγλίας και εξαιρετικούς αξιωματούχους στο Υπουργείο Οικονομικών ανταποκριθήκαμε σε αυτά τα γεγονότα και επαινώ τους αξιωματούχους μου για την αφοσίωσή τους.

Είναι σημαντικό τώρα καθώς προχωράμε να τονίσουμε τη δέσμευση της κυβέρνησής σας στη δημοσιονομική πειθαρχία. Το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχέδιο είναι ζωτικής σημασίας για αυτόν τον σκοπό, και ανυπομονώ να στηρίξω εσάς και τον διάδοχό μου για να το πετύχετε αυτό.

Είμαστε συνάδελφοι και φίλοι πολλά χρόνια. Σε αυτό το διάστημα, είδα την αφοσίωση και την αποφασιστικότητά σας. Πιστεύω ότι το όραμά σας είναι το σωστό. Ήταν τιμή μου να υπηρετήσω ως πρώτος καγκελάριός σας. Η επιτυχία σας είναι επιτυχία αυτής της χώρας και σας εύχομαι να είστε καλά”.

Αναταραχή στους Συντηρητικούς – Θα ζητήσουν την παραίτηση της Τρας

Η παραίτηση του υπουργού Οικονομικών έχει προκαλέσει εσωκομματική ένταση στους Τόρις, με ανωτέρους, σύμφωνα με τον Guardian, να ετοιμάζονται να ζητήσουν από τη Λιζ Τρας να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία της χώρας εντός των επόμενων ημερών.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν για τους Τόρις ότι θα ρίξουν στην Βρετανίδα πρωθυπουργό τις ευθύνες τόσο για την αναταραχή, όσο και για την παραίτηση του Κουαρτένγκ.

Νέος καγκελάριος ο Τζέρεμι Χαντ

Ο Τζέρεμι Χαντ φέρεται να είναι ο νέος καγκελάριος της Βρετανίας, σύμφωνα με ανάρτηση του δημοσιογράφου των Times, Steven Swinford.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ανάθεσή του θα ανακοινωθεί αργότερα σήμερα, στη συνέντευξη Τύπου που θα δώσει η Λιζ Τρας.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

20% θα μειωθεί το εισόδημα παγκοσμίως μέχρι το 2050 – Λόγω των μέτρων που...

Οι εξαγγελίες μέτρων περί της δήθεν «κλιματικής αλλαγής» για άλλη μία φορά συνοδεύονται με κερδοσκοπικούς σχεδιασμούς της τάξης των παγκόσμιων ελίτ. Αυτή τη φορά, η...

Εκρήξεις στο κέντρο του Ιράν από ισραηλινή επίθεση

Εκρήξεις αναφέρθηκαν νωρίς σήμερα το πρωί στο κέντρο του Ιράν, με υψηλόβαθμους αμερικανούς αξιωματούχους να κάνουν λόγο για μια ισραηλινή επίθεση σε αντίποινα για...

Τουρκία: Σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ

Σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ταρακούνησε την περιοχή Τοκάτ στην Τουρκία.

Haaretz: Πράσινο φως των ΗΠΑ σε ισραηλινή επίθεση στη Ράφα με αντάλλαγμα περιορισμένη δράση...

Οι ΗΠΑ συμφώνησαν με το ισραηλινό σχέδιο για στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα με αντάλλαγμα μια περιορισμένη απάντηση κατά του Ιράν, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα...

Σεισμός 6,3 βαθμών στην Ιαπωνία: Στους οκτώ έφτασαν οι τραυματίες

Οκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά εξαιτίας του σεισμού 6,3 βαθμών χθες Τετάρτη σε στενό στη δυτική Ιαπωνία, που δεν προκάλεσε προειδοποίηση για τσουνάμι, σύμφωνα με...

Ιράν: Σχεδόν 45 χρόνια διεθνών κυρώσεων κατά της Τεχεράνης

Μια αναδρομή σε σχεδόν 45 χρόνια διεθνών κυρώσεων κατά του Ιράν, από τις πρώτες μετά την ομηρεία στην αμερικανική πρεσβεία στην Τεχεράνη έως αυτές...

Politico: Η Ουκρανία οδεύει προς την ήττα – Ο Πούτιν πιο κοντά από ποτέ...

Παρότι η Δύση έχει «ορκιστεί» αιώνιος υποστηρικτής -και όχι μόνο- της Ουκρανίας μετά την εισβολή της Ρωσίας, αυτή η υπόσχεση ακούγεται κούφια όταν έχουν...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Βρετανικά ΜΜΕ για Κάρολο: Οι εξετάσεις έδειξαν ότι ο καρκίνος εντοπίζεται στην ουροδόχο κύστη

Ο βασιλιάς Κάρολος διαγνώστηκε με καρκίνο αφότου υποβλήθηκε σε επέμβαση για υπερπλασία προστάτη, ανακοίνωσαν...

Βρετανία: Ξεκινά η χορήγηση πρωτοποριακού εμβολίου σε ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου

Ένα πρωτοποριακό εμβόλιο κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου πρόκειται να λάβουν ασθενείς στη...

Σε χειρουργική επέμβαση υποβλήθηκε η Πριγκίπισσα Κέιτ – Ανησυχία στην Βρετανία για την υγεία της

Ανησυχία έχει προκαλέσει στη Βρετανία η είδηση ότι η Πριγκίπισσα της Ουαλίας Κέιτ Μίντλετον...

Βρετανία: Τραγωδία – Αγοράκι δυο ετών πέθανε από την πείνα δίπλα στον νεκρό πατέρα του

Ένα αγοράκι δύο ετών πέθανε από την πείνα δίπλα στον 60χρονο πατέρα του, που...