Παρά την καταβαράθρωση του Συντηρητικού Κόμματος στις δημοσκοπήσεις, όπου υπολείπεται κατά 25,4% του Εργατικού, η Βρετανίδα πρωθυπουργός Λιζ Τρας επιμένει ότι θα παραμείνει στο τιμόνι του και θα το οδηγήσει στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Ούτε το γεγονός ότι το οικονομικό πρόγραμμα που εξήγγειλε κατέληξε στο καλάθι των αχρήστων από τον νέο υπουργό Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ, μοιάζει να έκαμψε τη βούλησή της.
Αντιθέτως, η πρωθυπουργός αρκέστηκε να ζητήσει συγγνώμη «επειδή έγιναν λάθη» που προκάλεσαν ζημίες στην οικονομία, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι θα παραμένει στη θέση της για να υπηρετήσει τα εθνικά συμφέροντα. Τουλάχιστον πέντε βουλευτές των Τόρις έχουν ήδη ζητήσει την απομάκρυνσή της, ενώ σύμφωνα με δημοσκόπηση της YouGov, η πλειοψηφία των μελών του Συντηρητικού Κόμματος (55%) θεωρεί πως η Τρας πρέπει να παραιτηθεί. Την ίδια άποψη έχει και το 39% των κομματικών μελών που την ψήφισαν για αρχηγό το καλοκαίρι. Το 32%, μάλιστα, των ερωτηθέντων οραματίζεται την επιστροφή του Μπόρις Τζόνσον στην Ντάουνινγκ Στριτ. Πάντως, μετά την ολοκλήρωση της χθεσινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ο εκπρόσωπός της τόνισε ότι κανένα μέλος του δεν της ζήτησε να παραιτηθεί.
Πυρ ομαδόν κατά της πρωθυπουργού έχουν εξαπολύσει και τα βρετανικά ΜΜΕ, με τη Sun να την αποκαλεί «πρωθυπουργό φάντασμα» προσθέτοντας ότι «η Βρετανία δεν μπορεί να συνεχίσει σε αυτή την κατάσταση». Η εφημερίδα Guardian, εξάλλου, παρομοιάζει τους συντηρητικούς σαν ένα πλήρωμα που έχει στασιάσει, λέγοντας: «Η Τρας δεν εγκατέλειψε το κόμμα της, αλλά φαίνεται ότι την εγκατέλειψε αυτό».
Η Daily Star αναφέρεται περιπαικτικά στο «lettuce cam», στην απευθείας μετάδοση ενός μαρουλιού που μαραίνεται, πλάι σε μία φωτογραφία της Τρας. Το ερώτημα που τίθεται από το φύλλο είναι κατά πόσον η πρωθυπουργία της Λιζ Τρας θα διαρκέσει περισσότερο χρόνο από αυτόν που χρειάζεται ένα μαρούλι για να μαραθεί. Τα γραφεία στοιχημάτων δίνουν περισσότερες πιθανότητες να επικρατήσει το μαρούλι. Αν μάλιστα η πρωθυπουργός παραιτηθεί πριν από το τέλος της χρονιάς θα είναι αυτόματα κάτοχος του ρεκόρ «βραχύτερης πρωθυπουργικής θητείας», σπάζοντας το προηγούμενο που κατείχε ο Τζορτζ Κάνινγκ ο οποίος απεβίωσε το 1827 μόλις τέσσερις μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων του.
Από το κακό στο χειρότερο
Oπως εξηγεί ο Αλεξ Απατί, εκπρόσωπος του γραφείου στοιχημάτων Lambrock, «τα πράγματα για τους Τόρις και τη Λιζ Τρας πάνε από το κακό στο χειρότερο και βρισκόμαστε μπροστά σε μία από τις μεγαλύτερες μεταστροφές του εκλογικού σώματος μεταξύ εκλογικών αναμετρήσεων. Ξεχάστε το μαρούλι. Θα είναι θαύμα, με αυτούς του ρυθμούς, αν η Λιζ Τρας επιβιώσει στην πρωθυπουργία περισσότερο από το προσδόκιμο ζωής μιας μύγας».
Τη φάρσα πυροδότησε ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Economist, όπου αναφερόταν ότι η Λιζ Τρας κατάφερε να καταστρέψει την πρωθυπουργία της έπειτα από ένα επταήμερο κυβερνητικού έργου, «όση είναι και η διάρκεια ζωής ενός μαρουλιού», προκαλώντας την Daily Star να ξεκινήσει την απευθείας μετάδοση του «lettuce cam».