Τρίτη, 5 Μαρτίου, 2024
12.9 C
Athens

Βρετανία: ο Τελευταίος αποχαιρετισμός της βασίλισσας Ελισάβετ B’ (Δείτε live)

Σιγή δύο λεπτών τηρήθηκε σήμερα στη μνήμη της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ στο Αββαείο του Ουέστμινστερ στο Λονδίνο, όπως και σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, μετά το πέρας της νεκρώσιμης ακολουθίας.

Ο αρχιεπίσκοπος του Κάντερμπουρι Τζάστιν Ουέλμπι, επικεφαλής της αγγλικανικής εκκλησίας, απέτισε φόρο τιμής στην εκλιπούσα βασίλισσα Ελισάβετ Β’ στη διάρκεια της νεκρώσιμης ακολουθίας. «Σε γνωστή της ομιλία, την οποία εκφώνησε με την ευκαιρία των 21ων γενεθλίων της, η εκλιπούσα Αυτής Μεγαλειότητα είχε δηλώσει ότι όλη της η ζωή θα είναι αφιερωμένη στην υπηρεσία του έθνους και της Κοινοπολιτείας. Σπάνια έχει τηρηθεί σε τέτοιο βαθμό μια υπόσχεση», δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος. Ήταν «πρόσχαρη, παρούσα για όλους, άγγιζε πολλές ζωές», πρόσθεσε.

Η τελετή ολοκληρώθηκε με την ανάκρουση στο Αββαείο του βρετανικού εθνικού ύμνου “God Save the King” παρουσία 2.000 προσκεκλημένων, μεταξύ των οποίων πολλοί αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων και μέλη βασιλικών οικογενειών.

Η κηδεία της Ελισάβετ Β’ πραγματοποιείται κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και παρουσία ηγετών και εστεμμένων από όλον τον κόσμο. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο το φέρετρο  με τη βασιλική σορό μεταφέρθηκε από το Ουστμίνστερ Χολλ στην έξοδο του Βρετανικού Κοινοβουλίου όπου και τοποθετήθηκε στον κιλλίβαντα  υπό την συνοδεία  142 μελών του Βασιλικού Ναυτικού.

Οι πύλες του ιστορικού ναού του Αγίου Γεωργίου άνοιξαν στις 11:00 και οι περίπου 2.000 επίσημοι προσκεκλημένοι υποδέχθηκαν το βασιλικό φέρετρο αφού στις 8:30 το πρωί ολοκληρώθηκε ο λαϊκό προσκύνημα στο Ουέστμινστερ Χολ. Για να τιμήσουν τα 96 χρόνια ζωής της εκλιπούσας κάθε λεπτό της ώρας χτυπούσε μια καμπάνα μέχρι την έναρξη  της επιμνημόσυνης τελετής.

μητροπολιτική αστυνομία ανακοίνωσε χθες ότι πρόκειται για τη «μεγαλύτερη και δυσκολότερη επιχείρηση στην ιστορία της», ακόμα και από αυτή του 2012 στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Πάνω από 10.000 αξιωματικοί βρίσκονται στο καθήκον, με ανθρώπους να έχουν επιστρατευτεί όχι μόνο από τη Μητροπολιτική Αστυνομία, αλλά και από τη βρετανική μυστική υπηρεσία (MI5) και βέβαια την Αντιτρομοκρατική.

Το πρόγραμμα της κηδείας σε διάρκεια 13 ωρών 

Σχεδόν 13 ώρες θα διαρκέσει η τελετή ενταφιασμού της βασίλισσας Ελισάβετ, η οποία θα αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 21:30ώρα Ελλάδος Διαβάστε αναλυτικά το πρόγραμμα που θα ακολουθηθεί.

Στις 8:30 το πρωί της Δευτέρας ολοκληρώθηκε το λαϊκό προσκύνημα που ξεκίνησε την Τετάρτη το βράδυ.

10:00 – Άνοιξαν οι πόρτες του Αββαείου του Γουεστμίνστερ για τους ηγέτες κρατών και τους υπόλοιπους προσκεκλημένους.

12:35 – Το φέρετρο θα μεταφερθεί στην έξοδο του Βρετανικού Κοινοβουλίου για να τοποθετηθεί πάνω στον κιλλίβαντα. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο θα το συνοδεύουν 142 μέλη του Βασιλικού Ναυτικού.

12:44 – Θα ξεκινήσει η πομπή από το Βρετανικό Κοινοβούλιο προς το αβαείο του Γουεστμίνστερ.

12:52 – Η πομπή θα φτάσει στο Αβαείου του Γουεστμίνστερ.

13:00 – Ξεκινάει η λεγόμενη πολιτική λειτουργία παρουσία 2000 καλεσμένων. Μεταξύ αυτών αρχηγοί κρατών και βασιλείς από όλο το κόσμο.

14:00 – Ολοκληρώνεται το τελετουργικό στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ και το φέρετρο τοποθετείται ξανά στο κιλλίβαντα. Θα τηρηθεί δύο λεπτών σιγή σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.

14:15 – Ξεκινάει νέα πομπή με προορισμό την αψίδα του Ουέλινγκτον. (Βρίσκεται δίπλα στο Hyde Park και πίσω από το παλάτι του Μπάκιγχαμ). Η πομπή θα περάσει μπροστά από το παλάτι και θα κάνει μια στάση.

15:00 – Η πομπή φτάνει στην αψίδα. Το φέρετρο μπαίνει στη νεκροφόρα με προορισμό το Ουίνδσορ. (Οδικό ταξίδι διάρκειας 2 ωρών. Πλήθος κόσμου αναμένεται να βρίσκεται δεξιά και αριστερά του δρόμου).

17:06 – Η νεκροφόρα φτάνει σε καθορισμένο σημείο. Σχηματίζεται ξανά πομπή.

17: 10 – Η πομπή για το κάστρο του Ουίνδσορ ξεκινά.

17:40 – Ο Βασιλιάς Κάρολος και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας μπαίνουν στη πομπή.

17:53 – Η πομπή φτάνει στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου μέσα στο κάστρο του Ουίνδσορ και το φέρετρο τοποθετείται σε βάθρο.

18:00 – Ξεκινά η νεκρώσιμη ακολουθία. Δεν έχει διευκρινιστεί η διάρκεια της. Μόλις ολοκληρωθεί, το βάθρο θα υποχωρήσει στη βασιλική κρύπτη. (Οπως έγινε και στην κηδεία του Φιλίππου). Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας θα αποχωρήσουν όπως και οι κάμερες.

21:30 – Θα γίνει ο ενταφιασμός χωρίς κάμερες. Αυστηρά ιδιωτικά. Μαζί με το φέρετρο του Φίλιππου που περιμένει στην Κρύπτη.

Καθώς οι επίσημοι προσέρχονται στο Αββαείο του Γουεστμίνστερ τα σιδηροδρομικά δρομολόγια  Slough και Paddington  έχουν αποκλειστεί λόγω τεχνικών προβλημάτων στα εναέρια ηλεκτρικά καλώδια. Το γεγονός απέκλεισε χιλιάδες  ταξιδιώτες από το  Ρεντινγκ η το Χίθροου να ταξιδεύσουν στο κέντρο του Λονδίνου για την κηδεία της βασίλισσας.

Περισσότεροι από 2.000 οι επίσημοι προσκεκλημένοι 

Οι περισσότεροι  προσκεκλημένοι στην κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ θα φθάσουν με λεωφορεία, καθώς η κίνηση στους γύρω δρόμους έχει διακοπεί και φυσικά για λόγους ασφαλείας. Θα επιτραπούν κάποιες εξαιρέσεις, όπως στον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και η σύζυγός του Τζιλ οι οποίοι θα καταφθάσουν με την προεδρική λιμουζίνα το γνωστό The Beast, για λόγους ασφαλείας. Με δικό του αυτοκίνητο θα φθάσει και ο πρόεδρος του Ισραήλ, επίσης για λόγους ασφαλείας. Αναμένεται και για άλλους να γίνουν εξαιρέσεις, αλλά η πλειοψηφία των ηγετών θα φθάσει στην εκκλησία με λεωφορείο, όπως όλοι οι υπόλοιποι καλεσμένοι.

Συγκεκριμένα, τουλάχιστον 500 εστεμμένοι  και οι διεθνές αξιωματούχοι θα μεταφερθούν με λεωφορεία από το Βασιλικό Νοσοκομείο Τσέλσι δύο μίλια μακριά. Μεταξύ αυτών ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό ο βασιλιάς  της Ισπανίας Φελίπε και η βασίλισσα Λετίθια, ο αυτοκράτορα Ναρουχίτο και η αυτοκράτειρα Μασάκο της Ιαπωνίας, καθώς και η  Τζασίντα Άρντερν και η πρώτη κυρία της Ουκρανίας Ολένα Ζελένσκα. Δεν θα παρίστανται λόγω μη πρόσκλησης,  επίσημοι εκπρόσωποι από τη Ρωσία, τη Λευκορωσία, τη Μιανμάρ, τη Βενεζουέλα, τη Συρία ή το Αφγανιστάν.

Η πρωθυπουργός  της Βρετανίας Λιζ Τρας , της Σκωτίας Νικολα Στέρτζον, και όλοι οι εν ζωή πρώην πρωθυπουργοί της χώρας,  με σύσσωμο τον πολιτικό κόσμο θα εκπροσωπήσουν την πολιτική ηγεσία της Μεγάλης Βρετανίας.

Οι εστεμμένοι

Πολυάριθμοι εστεμμένοι επιβεβαίωσαν την παρουσία τους στην κηδεία της Ελισάβετ, η οποία βασίλευσε για περισσότερο από 70 χρόνια.

Ο αυτοκράτορας Ναρουχίτο και η αυτοκράτειρα Μασάκο της Ιαπωνίας θα πραγματοποιήσουν στο Λονδίνο το πρώτο τους ταξίδι στο εξωτερικό από την ενθρόνισή τους το 2019.

Ο πρίγκιπας Αλβέρτος Β’ του Μονακό, η σύζυγός του Σαρλίν, ο βασιλιάς της Ολλανδίας Βίλεμ-Αλεξάντερ, η βασίλισσα Μάξιμα και η πριγκίπισσα Βεατρίκη, ο βασιλιάς Φίλιππος των Βέλγων και ο βασιλιάς Χάραλντ Ε’ της Νορβηγίας θα είναι άπαντες παρόιντες, όπως και η βασίλισσα Μαργαρίτα της Δανίας, η οποία είναι πλέον η μοναδική βασιλεύουσα βασίλισσα της Ευρώπης.

Ο βασιλιάς της Ισπανίας Φίλιππος ΣΤ’ θα είναι παρών, όπως και ο πατέρας του, ο Χουάν Κάρλος 1ος, ο οποίος παραιτήθηκε το 2014 και ζει πλέον εξόριστος στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Αμφιλεγόμενοι προσκεκλημένοι

Εκτός από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, οι οποίοι θα παραστούν στην κηδεία παρά τις εντάσεις που ακολούθησαν το Brexit, μεταξύ των προσκεκλημένων υπάρχουν μερικές μάλλον αμφιλεγόμενες προσωπικότητες.

Οι πρόεδροι της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρου θα είναι παρόντες. Αμφιβολίες  υπήρχαν μεχρι χθες το βραδυ για την παρουσία του σαουδάραβα πρίγκιπα Μοχάμεντ μπεν Σαλμάν (MBS), ο οποίος έχει παραμεριστεί από τη διεθνή σκηνή μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι το 2018 μέσα στο προξενείο της Σουαδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη., ο οποίος τελικώς δεν θα παραστεί.

Ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θα είναι απών, όμως ο αντιπρόεδρός του Ουάνγκ Τσισάν θα παρευρεθεί στην κηδεία, ενώ σε μια επίσημη κινεζική αντιπροσωπεία δεν επετράπη να αποτίσει ύστατο φόρο τιμής μπροστά στο φέρετρο της βασίλισσας. Αυτό συνέβη μετά τις κυρώσεις που ελήφθησαν από την Κίνα σε βάρος βρετανών κοινοβουλευτικών οι οποίοι είχαν επικρίνει τις επιδόσεις της στον τομέα των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Ούτε ο Oυκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα είναι παρών, αλλά η σύζυγός του Ολένα Ζελένσκα απέτισε σήμερα ύστατο φόρο τιμής μπροστά στο φέρετρο της Ελισάβετ Β’.

Δεν προσκλήθηκαν

Η Ρωσία και η Λευκορωσία περιλαμβάνονται σε μια μικρή ομάδα χωρών που έχουν αποκλειστεί από την κηδεία της βασίλισσας μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, ένας αποκλεισμός που χαρακτηρίστηκε από τη Μόσχα «βλάσφημος» και «ανήθικος».

Η Βιρμανία, πρώην βρετανική αποικία που κυβερνάται από μια στρατιωτική χούντα στην οποία το Λονδίνο έχει επιβάλει κυρώσεις, αλλά επίσης η Συρία, το Αφγανιστάν και η Βόρεια Κορέα, αποκλείσθηκαν επίσης.

Εκατοντάδες χιλιάδες ταξιδιώτες από όλα τα μέρη της Μεγάλης Βρετανίας και το εξωτερικό βρίσκονται εδώ και ώρες παρατεταμένοι στην οδό απ’ όπου θα περάσει η βασιλική σορός . Οι φανατικοί αψήφησαν τους κανόνες απαγόρευσης κατασκήνωσης και έστησαν σκηνές, ξαπλώστρες ακόμη και αυτοσχέδια μίνι μπαρ για να παρακολουθήσουν από κοντά το ιστορικό θέαμα. Μετά τις 9 το πρωί  οι αστυνομικές αρχές εκτρέπουν το πλήθος προς  το Hyde Park για να παρακολουθήσουν την τελετή στις μεγάλες οθόνες.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Δημοσκόπηση PULSE: Στην δυσκολότερη καμπή για την κυβέρνηση, η ΝΔ προηγείται με 35,5%

Ανησυχητικά μηνύματα για τα δυο ισχυρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης έροχνταιαπό τη μεγάλη δημοσκόπηση της Pulse που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, καθώς...

Μητσοτάκης: Ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες για όλους τους πολίτες, αυστηρά πρόστιμα στους παραβάτες

Στο νέο νομοσχέδιο για τις παραλίες, αναφέρεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτησή του στο Tik Tok. Ο πρωθυπουργός αναφέρει ότι ο νέος νόμος διασφαλίζει...
Κορωνοϊός: Δίνουν κίνητρα σε γιατρούς για στελέχωση των νοσοκομείων των νησιών

Γαλλία: Πρώτη χώρα στον κόσμο που ενέγραψε ρητά στο Σύνταγμά της το δικαίωμα στην...

Η Γαλλία έγινε σήμερα η πρώτη χώρα στον κόσμο που ενέγραψε ρητά στο Σύνταγμά της το δικαίωμα στην άμβλωση, μια απόφαση που χαιρετίστηκε ως...

CNN για Ελλάδα: Από “ασθενής” της Ευρώπης, χώρα-πρότυπο για την Ε.Ε.

«Το έθνος που κάποτε ήταν ο “ασθενής” της Ευρώπης, θεραπεύτηκε. Η χώρα που κάποτε απειλούσε να βουλιάξει το ευρωπαϊκό εγχείρημα έχει γίνει τώρα το...

Νετανιάχου: Το Ισραήλ δεν θα ικανοποιήσει τις “παραληρηματικές απαιτήσεις της Χαμάς”

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αξίωσε για ακόμη μια φορά παραχωρήσεις της Χαμάς προτού διεξαχθούν περαιτέρω διαπραγματεύσεις για νέα κατάπαυση του πυρός κι επιστροφή...
Εμμανουήλ Καραλής, ρεκόρ, άλμα επί κοντώ,

“Χάλκινος” ο Καραλής στη Γλασκώβη – Για πρώτη φορά σε βάθρο παγκοσμίου ο Έλληνας...

Ο Εμμανουήλ Καραλής χάρισε στην Ελλάδα το δεύτερο της μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου της Γλασκώβης, μετά το χρυσό του Μίλτου Τεντόγλου.  Στον τελικό...
Εφορία: Τι θα πληρώσουμε για παλιά και νέα χρέη

Φορολογικές δηλώσεις: Ποιοι θα δουν φέτος προσυμπληρωμένα τα ποσά

Έτοιμο προς υποβολή θα είναι φέτος το βασικό έντυπο Ε1, για περίπου ένα εκατομμύριο φορολογούμενους, μισθωτούς και συνταξιούχους, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Βρετανικά ΜΜΕ για Κάρολο: Οι εξετάσεις έδειξαν ότι ο καρκίνος εντοπίζεται στην ουροδόχο κύστη

Ο βασιλιάς Κάρολος διαγνώστηκε με καρκίνο αφότου υποβλήθηκε σε επέμβαση για υπερπλασία προστάτη, ανακοίνωσαν...

Βρετανία: Ξεκινά η χορήγηση πρωτοποριακού εμβολίου σε ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου

Ένα πρωτοποριακό εμβόλιο κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου πρόκειται να λάβουν ασθενείς στη...

Σε χειρουργική επέμβαση υποβλήθηκε η Πριγκίπισσα Κέιτ – Ανησυχία στην Βρετανία για την υγεία της

Ανησυχία έχει προκαλέσει στη Βρετανία η είδηση ότι η Πριγκίπισσα της Ουαλίας Κέιτ Μίντλετον...

Βρετανία: Τραγωδία – Αγοράκι δυο ετών πέθανε από την πείνα δίπλα στον νεκρό πατέρα του

Ένα αγοράκι δύο ετών πέθανε από την πείνα δίπλα στον 60χρονο πατέρα του, που...