Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου, 2022
18.3 C
Athens

Βρετανία: ο Τελευταίος αποχαιρετισμός της βασίλισσας Ελισάβετ B’ (Δείτε live)

Σιγή δύο λεπτών τηρήθηκε σήμερα στη μνήμη της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ στο Αββαείο του Ουέστμινστερ στο Λονδίνο, όπως και σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, μετά το πέρας της νεκρώσιμης ακολουθίας.

Ο αρχιεπίσκοπος του Κάντερμπουρι Τζάστιν Ουέλμπι, επικεφαλής της αγγλικανικής εκκλησίας, απέτισε φόρο τιμής στην εκλιπούσα βασίλισσα Ελισάβετ Β’ στη διάρκεια της νεκρώσιμης ακολουθίας. «Σε γνωστή της ομιλία, την οποία εκφώνησε με την ευκαιρία των 21ων γενεθλίων της, η εκλιπούσα Αυτής Μεγαλειότητα είχε δηλώσει ότι όλη της η ζωή θα είναι αφιερωμένη στην υπηρεσία του έθνους και της Κοινοπολιτείας. Σπάνια έχει τηρηθεί σε τέτοιο βαθμό μια υπόσχεση», δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος. Ήταν «πρόσχαρη, παρούσα για όλους, άγγιζε πολλές ζωές», πρόσθεσε.

Η τελετή ολοκληρώθηκε με την ανάκρουση στο Αββαείο του βρετανικού εθνικού ύμνου “God Save the King” παρουσία 2.000 προσκεκλημένων, μεταξύ των οποίων πολλοί αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων και μέλη βασιλικών οικογενειών.

Η κηδεία της Ελισάβετ Β’ πραγματοποιείται κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και παρουσία ηγετών και εστεμμένων από όλον τον κόσμο. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο το φέρετρο  με τη βασιλική σορό μεταφέρθηκε από το Ουστμίνστερ Χολλ στην έξοδο του Βρετανικού Κοινοβουλίου όπου και τοποθετήθηκε στον κιλλίβαντα  υπό την συνοδεία  142 μελών του Βασιλικού Ναυτικού.

Οι πύλες του ιστορικού ναού του Αγίου Γεωργίου άνοιξαν στις 11:00 και οι περίπου 2.000 επίσημοι προσκεκλημένοι υποδέχθηκαν το βασιλικό φέρετρο αφού στις 8:30 το πρωί ολοκληρώθηκε ο λαϊκό προσκύνημα στο Ουέστμινστερ Χολ. Για να τιμήσουν τα 96 χρόνια ζωής της εκλιπούσας κάθε λεπτό της ώρας χτυπούσε μια καμπάνα μέχρι την έναρξη  της επιμνημόσυνης τελετής.

μητροπολιτική αστυνομία ανακοίνωσε χθες ότι πρόκειται για τη «μεγαλύτερη και δυσκολότερη επιχείρηση στην ιστορία της», ακόμα και από αυτή του 2012 στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Πάνω από 10.000 αξιωματικοί βρίσκονται στο καθήκον, με ανθρώπους να έχουν επιστρατευτεί όχι μόνο από τη Μητροπολιτική Αστυνομία, αλλά και από τη βρετανική μυστική υπηρεσία (MI5) και βέβαια την Αντιτρομοκρατική.

Το πρόγραμμα της κηδείας σε διάρκεια 13 ωρών 

Σχεδόν 13 ώρες θα διαρκέσει η τελετή ενταφιασμού της βασίλισσας Ελισάβετ, η οποία θα αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 21:30ώρα Ελλάδος Διαβάστε αναλυτικά το πρόγραμμα που θα ακολουθηθεί.

Στις 8:30 το πρωί της Δευτέρας ολοκληρώθηκε το λαϊκό προσκύνημα που ξεκίνησε την Τετάρτη το βράδυ.

10:00 – Άνοιξαν οι πόρτες του Αββαείου του Γουεστμίνστερ για τους ηγέτες κρατών και τους υπόλοιπους προσκεκλημένους.

12:35 – Το φέρετρο θα μεταφερθεί στην έξοδο του Βρετανικού Κοινοβουλίου για να τοποθετηθεί πάνω στον κιλλίβαντα. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο θα το συνοδεύουν 142 μέλη του Βασιλικού Ναυτικού.

12:44 – Θα ξεκινήσει η πομπή από το Βρετανικό Κοινοβούλιο προς το αβαείο του Γουεστμίνστερ.

12:52 – Η πομπή θα φτάσει στο Αβαείου του Γουεστμίνστερ.

13:00 – Ξεκινάει η λεγόμενη πολιτική λειτουργία παρουσία 2000 καλεσμένων. Μεταξύ αυτών αρχηγοί κρατών και βασιλείς από όλο το κόσμο.

14:00 – Ολοκληρώνεται το τελετουργικό στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ και το φέρετρο τοποθετείται ξανά στο κιλλίβαντα. Θα τηρηθεί δύο λεπτών σιγή σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.

14:15 – Ξεκινάει νέα πομπή με προορισμό την αψίδα του Ουέλινγκτον. (Βρίσκεται δίπλα στο Hyde Park και πίσω από το παλάτι του Μπάκιγχαμ). Η πομπή θα περάσει μπροστά από το παλάτι και θα κάνει μια στάση.

15:00 – Η πομπή φτάνει στην αψίδα. Το φέρετρο μπαίνει στη νεκροφόρα με προορισμό το Ουίνδσορ. (Οδικό ταξίδι διάρκειας 2 ωρών. Πλήθος κόσμου αναμένεται να βρίσκεται δεξιά και αριστερά του δρόμου).

17:06 – Η νεκροφόρα φτάνει σε καθορισμένο σημείο. Σχηματίζεται ξανά πομπή.

17: 10 – Η πομπή για το κάστρο του Ουίνδσορ ξεκινά.

17:40 – Ο Βασιλιάς Κάρολος και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας μπαίνουν στη πομπή.

17:53 – Η πομπή φτάνει στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου μέσα στο κάστρο του Ουίνδσορ και το φέρετρο τοποθετείται σε βάθρο.

18:00 – Ξεκινά η νεκρώσιμη ακολουθία. Δεν έχει διευκρινιστεί η διάρκεια της. Μόλις ολοκληρωθεί, το βάθρο θα υποχωρήσει στη βασιλική κρύπτη. (Οπως έγινε και στην κηδεία του Φιλίππου). Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας θα αποχωρήσουν όπως και οι κάμερες.

21:30 – Θα γίνει ο ενταφιασμός χωρίς κάμερες. Αυστηρά ιδιωτικά. Μαζί με το φέρετρο του Φίλιππου που περιμένει στην Κρύπτη.

Καθώς οι επίσημοι προσέρχονται στο Αββαείο του Γουεστμίνστερ τα σιδηροδρομικά δρομολόγια  Slough και Paddington  έχουν αποκλειστεί λόγω τεχνικών προβλημάτων στα εναέρια ηλεκτρικά καλώδια. Το γεγονός απέκλεισε χιλιάδες  ταξιδιώτες από το  Ρεντινγκ η το Χίθροου να ταξιδεύσουν στο κέντρο του Λονδίνου για την κηδεία της βασίλισσας.

Περισσότεροι από 2.000 οι επίσημοι προσκεκλημένοι 

Οι περισσότεροι  προσκεκλημένοι στην κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ θα φθάσουν με λεωφορεία, καθώς η κίνηση στους γύρω δρόμους έχει διακοπεί και φυσικά για λόγους ασφαλείας. Θα επιτραπούν κάποιες εξαιρέσεις, όπως στον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και η σύζυγός του Τζιλ οι οποίοι θα καταφθάσουν με την προεδρική λιμουζίνα το γνωστό The Beast, για λόγους ασφαλείας. Με δικό του αυτοκίνητο θα φθάσει και ο πρόεδρος του Ισραήλ, επίσης για λόγους ασφαλείας. Αναμένεται και για άλλους να γίνουν εξαιρέσεις, αλλά η πλειοψηφία των ηγετών θα φθάσει στην εκκλησία με λεωφορείο, όπως όλοι οι υπόλοιποι καλεσμένοι.

Συγκεκριμένα, τουλάχιστον 500 εστεμμένοι  και οι διεθνές αξιωματούχοι θα μεταφερθούν με λεωφορεία από το Βασιλικό Νοσοκομείο Τσέλσι δύο μίλια μακριά. Μεταξύ αυτών ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό ο βασιλιάς  της Ισπανίας Φελίπε και η βασίλισσα Λετίθια, ο αυτοκράτορα Ναρουχίτο και η αυτοκράτειρα Μασάκο της Ιαπωνίας, καθώς και η  Τζασίντα Άρντερν και η πρώτη κυρία της Ουκρανίας Ολένα Ζελένσκα. Δεν θα παρίστανται λόγω μη πρόσκλησης,  επίσημοι εκπρόσωποι από τη Ρωσία, τη Λευκορωσία, τη Μιανμάρ, τη Βενεζουέλα, τη Συρία ή το Αφγανιστάν.

Η πρωθυπουργός  της Βρετανίας Λιζ Τρας , της Σκωτίας Νικολα Στέρτζον, και όλοι οι εν ζωή πρώην πρωθυπουργοί της χώρας,  με σύσσωμο τον πολιτικό κόσμο θα εκπροσωπήσουν την πολιτική ηγεσία της Μεγάλης Βρετανίας.

Οι εστεμμένοι

Πολυάριθμοι εστεμμένοι επιβεβαίωσαν την παρουσία τους στην κηδεία της Ελισάβετ, η οποία βασίλευσε για περισσότερο από 70 χρόνια.

Ο αυτοκράτορας Ναρουχίτο και η αυτοκράτειρα Μασάκο της Ιαπωνίας θα πραγματοποιήσουν στο Λονδίνο το πρώτο τους ταξίδι στο εξωτερικό από την ενθρόνισή τους το 2019.

Ο πρίγκιπας Αλβέρτος Β’ του Μονακό, η σύζυγός του Σαρλίν, ο βασιλιάς της Ολλανδίας Βίλεμ-Αλεξάντερ, η βασίλισσα Μάξιμα και η πριγκίπισσα Βεατρίκη, ο βασιλιάς Φίλιππος των Βέλγων και ο βασιλιάς Χάραλντ Ε’ της Νορβηγίας θα είναι άπαντες παρόιντες, όπως και η βασίλισσα Μαργαρίτα της Δανίας, η οποία είναι πλέον η μοναδική βασιλεύουσα βασίλισσα της Ευρώπης.

Ο βασιλιάς της Ισπανίας Φίλιππος ΣΤ’ θα είναι παρών, όπως και ο πατέρας του, ο Χουάν Κάρλος 1ος, ο οποίος παραιτήθηκε το 2014 και ζει πλέον εξόριστος στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Αμφιλεγόμενοι προσκεκλημένοι

Εκτός από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, οι οποίοι θα παραστούν στην κηδεία παρά τις εντάσεις που ακολούθησαν το Brexit, μεταξύ των προσκεκλημένων υπάρχουν μερικές μάλλον αμφιλεγόμενες προσωπικότητες.

Οι πρόεδροι της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρου θα είναι παρόντες. Αμφιβολίες  υπήρχαν μεχρι χθες το βραδυ για την παρουσία του σαουδάραβα πρίγκιπα Μοχάμεντ μπεν Σαλμάν (MBS), ο οποίος έχει παραμεριστεί από τη διεθνή σκηνή μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι το 2018 μέσα στο προξενείο της Σουαδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη., ο οποίος τελικώς δεν θα παραστεί.

Ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θα είναι απών, όμως ο αντιπρόεδρός του Ουάνγκ Τσισάν θα παρευρεθεί στην κηδεία, ενώ σε μια επίσημη κινεζική αντιπροσωπεία δεν επετράπη να αποτίσει ύστατο φόρο τιμής μπροστά στο φέρετρο της βασίλισσας. Αυτό συνέβη μετά τις κυρώσεις που ελήφθησαν από την Κίνα σε βάρος βρετανών κοινοβουλευτικών οι οποίοι είχαν επικρίνει τις επιδόσεις της στον τομέα των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Ούτε ο Oυκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα είναι παρών, αλλά η σύζυγός του Ολένα Ζελένσκα απέτισε σήμερα ύστατο φόρο τιμής μπροστά στο φέρετρο της Ελισάβετ Β’.

Δεν προσκλήθηκαν

Η Ρωσία και η Λευκορωσία περιλαμβάνονται σε μια μικρή ομάδα χωρών που έχουν αποκλειστεί από την κηδεία της βασίλισσας μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, ένας αποκλεισμός που χαρακτηρίστηκε από τη Μόσχα «βλάσφημος» και «ανήθικος».

Η Βιρμανία, πρώην βρετανική αποικία που κυβερνάται από μια στρατιωτική χούντα στην οποία το Λονδίνο έχει επιβάλει κυρώσεις, αλλά επίσης η Συρία, το Αφγανιστάν και η Βόρεια Κορέα, αποκλείσθηκαν επίσης.

Εκατοντάδες χιλιάδες ταξιδιώτες από όλα τα μέρη της Μεγάλης Βρετανίας και το εξωτερικό βρίσκονται εδώ και ώρες παρατεταμένοι στην οδό απ’ όπου θα περάσει η βασιλική σορός . Οι φανατικοί αψήφησαν τους κανόνες απαγόρευσης κατασκήνωσης και έστησαν σκηνές, ξαπλώστρες ακόμη και αυτοσχέδια μίνι μπαρ για να παρακολουθήσουν από κοντά το ιστορικό θέαμα. Μετά τις 9 το πρωί  οι αστυνομικές αρχές εκτρέπουν το πλήθος προς  το Hyde Park για να παρακολουθήσουν την τελετή στις μεγάλες οθόνες.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Μπέρμποκ σε Πολωνία: Το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων έχει λήξει

Το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων «έχει κλείσει» δήλωσε από την Πολωνία η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου,...

“Ναι” Ευρωβουλής σε ενιαίο φορτιστή για όλα τα κινητά τηλέφωνα

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έδωσε σήμερα το τελικό πράσινο φως του για την εισαγωγή στην Ε.Ε. ενός γενικού καθολικού φορτιστή για όλες τις μικρού και...

Δώρα Ζέμπερη: Δύο φορές ισόβια στον δολοφόνο της

Με την ανώτερη ποινή, όπως και πρωτοδίκως τιμώρησαν οι δικαστές του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Αθηνών τον κατηγορούμενο για τη ληστεία και τη δολοφονία της...
Την Πέμπτη η νέα φορολοταρία από την ΑΑΔΕ

“Βροχή” οι καταγγελίες για πλαστές αποδείξεις – Σχεδόν τους 200.000 οι χρήστες που “ανέβασαν”...

Κοντά στους 200.000 έφτασαν οι χρήστες που εγκατέστησαν στο κινητό τους τηλέφωνο  την εφαρμογή της εφορίας Appodixi και αρκετοί από αυτούς άρχισαν  να σκανάρουν...

ΝΑΤΟ: Απέπλευσε το ρωσικό υποβρύχιο που φέρει το «Οπλο της Αποκάλυψης»

Εκθεση του ΝΑΤΟ ενημερώνει τα κράτη μέλη του για τον απόπλου του ρωσικού πυρηνοκίνητου υποβρυχίου Belgorod, το οποίο είναι εφοδιασμένο με τις υπερ-τορπίλες Poseidon...

Προσοχή στις ηλεκτρονικές απάτες που σχετίζονται με επιδόματα και εφορία

Με τις περισσότερες πλέον συναλλαγές αλλά και υπηρεσίες, όπως συμπλήρωση αιτήσεων για επιδόματα στο πλαίσιο της στήριξης των πολιτών, να παρέχονται πλέον σχεδόν αποκλειστικά...

Έγινε πραγματικά σφαγή των Αλβανών στην Τριπολίτσα

Σε ανάρτησή του στο Twitter την περασμένη εβδομάδα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζίπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε στα γεγονότα του 1821 στην Τριπολιτσά γράφοντας τα εξής: «Δεν...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,224ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Υπό ανάπτυξη το πρώτο τεστ αίματος που μπορεί να προβλέψει ποιος είναι πιθανό να πάθει μακρά Covid-19

Επιστήμονες στη Βρετανία ανακοίνωσαν ότι αναπτύσσουν ένα τεστ αίματος που, αν γίνει στη διάρκεια...

Βρετανία – Κηδεία βασίλισσας Ελισάβετ: Περίπου 30 εκατομμύρια τηλεθεατές παρακολούθησαν τη μετάδοση από το BBC

Η τηλεοπτική μετάδοση της κηδείας της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων με τη...

Βρετανία: Νέα νομίσματα με τον βασιλιά Κάρολο Γ’ αξίας 90 δισ. λιρών

Το Βρετανικό Νομισματοκοπείο πρόκειται να προχωρήσει στην αντικατάσταση όλων των χαρτονομισμάτων και των κερμάτων...

Βρετανία: Ξεπερνάει τις 24 ώρες ο χρόνος αναμονής

Η βρετανική κυβέρνηση έκανε σήμερα έκκληση στους πολίτες να μη συρρέουν στο Λονδίνο για...