Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
18 C
Athens

ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Παραιτούνται οι υπουργοί της Μέι!

Ήταν δεδομένο πως η Τερέζα Μέι θα έβρισκε απέναντί της πολλούς.

Η συμφωνία για το Brexit πέρασε μεν από το μαραθώνιο υπουργικό Συμβούλιο της Τετάρτης (14.11.2018) αλλά πέρασε κατά πλειοψηφία και με τουλάχιστον 10 υπουργούς να εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους. Η Ντάουνιγκ Στριτ φοβόταν παραιτήσεις. Και πριν Τερέζα λαλήσει τρις, ήρθαν κι αυτές. Πιο ηχηρή απ’ όλες η παραίτηση του Ντόμινικ Ράαμπ, του υπουργού αρμόδιου για το… Brexit που είχε αναλάβει καθήκοντα μόλις πριν από τέσσερις μήνες!

«Σήμερα, παραιτήθηκα από υπουργός αρμόδιος για το Brexit. Δεν μπορώ, με καθαρή συνείδηση, να υποστηρίξω τους όρους που προτείνονται για τη συμφωνία μας με την Ε.Ε.», ανέφερε σε ανάρτησή του στο twitter ο Ράαμπ και συνοδεύει το μήνυμά του με την επιστολή παραίτησης, στην οποία εκφράζει τον σεβασμό και τη στήριξή του στην Τερέζα Μέι.


Μόλις έγινε γνωστή η παραίτηση του υπουργού Brexit άρχισε και η… βουτιά για τη στερλίνα έναντι του δολαρίου, σύμφωνα με το δίκτυο CNBC. Η στερλίνα υποχώρησε κατά 1% στο 1,2856 δολάριο.

Ο Ντόμινκ Ράαμπ, τον οποίο η Τερέζα Μέι τοποθέτησε στη θέση του υπουργού Brexit τον περασμένο Ιούλιο (μετά από την παραίτηση του Ντέιβιντ Ντέιβις) είναι ο δεύτερος υπουργός της που παραιτείται. Και πολλοί πιστεύουν πως θα υπάρξουν κι άλλοι.

Η πρώτη παραίτηση είχε έρθει λίγα λεπτά νωρίτερα και ήταν εκείνη του Shailesh Vara, του υπουργού Βόρειας Ιρλανδίας στην κυβέρνηση της Τερέζα Μέι, ενός ανθρώπου που είχε ταχθεί ανοιχτά υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε.

“Με μεγάλη λύπη υπέβαλα την παραίτησή μου από υπουργός αρμόδιος για τη Βόρεια Ιρλανδία στην πρωθυπουργό“, έγραψε στο twitter ο Shailesh Vara, ανεβάζοντας μαζί και την επιστολή παραίτησης.


Μετά την έντονη φημολογία για απειλές παραίτησης από μέλη της βρετανικής κυβέρνησης αλλά και τις διαψεύσεις από Βρετανούς αξιωματούχους, οι δυο παραιτήσεις έρχονται να επιβεβαιώσουν το κλίμα έντασης και την θέση στην οποία βρέθηκε η Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι κατά τη διάρκεια του υπουργικού Συμβουλίου.

Τελεσίγραφα και απειλές στο υπουργικό

Το υπουργικό συμβούλιο που συζητούσε το σχέδιο της Τερέζα Μέι για το Brexit κράτησε τρεις ώρες παραπάνω από το προγραμματισμένο. Όταν αργά το βράδυ της Τετάρτης (14.11.2018) η πρωθυπουργός της Βρετανίας βγήκε από το Νο10 της Ντάουνιγκ Στριτ για να κάνει δηλώσεις τους δημοσιογράφους που ξεροστάλιαζαν, δεν μίλησε για όσα είχαν γίνει μέσα στην πρωθυπουργική κατοικία.

Γιατί εκεί είχε γίνει πραγματική μάχη μέχρι να πείσει η πρωθυπουργός τους υπουργούς της να τη στηρίξουν και κυρίως να μην τη ρίξουν… Η Τερέζα Μέι φέρεται να έθεσε και το δίλημμα: «αυτό (το σχέδιο για το Brexit δηλαδή) ή ο Τζέρεμι Κόρμπιν (σ.σ. ο ηγέτης των Εργατικών)».

Σύμφωνα με το Sky News, τουλάχιστον 10 υπουργοί εξέφρασαν ανοιχτά και έντονα την αντίθεσή τους στο σχέδιο για το Brexit που παρουσίασε η Τερέζα Μέι. Το υπουργικό συμβούλιο ήταν κάτι περισσότερο από διχασμένο. Όπως μάλιστα αναφέρει το βρετανικό δίκτυο, η Μέι κατάφερε να περάσει η συμφωνία κατά πλειοψηφία και όχι ομόφωνα. Γι’ αυτό και μάλλον βρίσκεται σε… κινούμενη άμμο. Γιατί κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να κατατεθεί πρόταση δυσπιστίας κατά της Τερέζα Μέι! Μια πρόταση που μπορεί να γίνει ακόμα και σήμερα, μόλις λίγες ώρες μετά το θυελλώδες υπουργικό συμβούλιο.

Κατά τα βρετανικά ΜΜΕ τουλάχιστον ένα μέλος της κυβέρνησης Μέι, η υπουργός Εργασίας και Συντάξεων Έσθερ ΜακΒέι είναι υπό… παρακολούθηση για ενδεχόμενη παραίτηση. Φέρεται μάλιστα να ζήτησε να γίνει ψηφοφορία στο υπουργικό πριν η Μέι «απειλήσει» με το «ή Brexit ή Κόρμπιν». Ανάμεσα σε εκείνους που εξέφρασαν την αντίθεσή τους με το σχέδιο της πρωθυπουργού ήταν επίσης ο υπουργός Διεθνούς Εμπορίου Λίαμ Φοξ, ο υπουργός Άμυνας Γκάβιν Γουίλιαμσον και ο υπουργός Εσωτερικών Σαΐντ Τζαβίντ.

Πυρά από τους Εργατικούς

Με επίθεση στην Τερέζα Μέι αντέδρασε το Εργατικό Κόμμα της Βρετανίας στην είδηση της παραίτησης του Ντόμινικ Ράαμπ. «Η κυβέρνηση διαλύεται μπροστά στα μάτια μας καθώς για δεύτερη φορά ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit αρνήθηκε να υποστηρίξει το σχέδιο της πρωθυπουργού», δήλωσε ο Τζον Τρίκετ, μέλος της ηγετικής ομάδας του κόμματος.

«Είναι ο 20ος υπουργός που παραιτείται από την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι κατά την διετή της πρωθυπουργία. Δεν έχει μείνει κύρος στην Τερέζα Μέι και είναι σαφώς ανίκανη να φέρει εις πέρας μία συμφωνία για το Brexit που να συγκεντρώνει την υποστήριξη της κυβέρνησής της, πόσο μάλλον του κοινοβουλίου και του λαού της χώρας μας», είπε.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Σαν σήμερα 25 Απριλίου ο Πάουλ Γιούλιους φον Ρόιτερ χρησιμοποιεί 40 περιστέρια

Σαν σήμερα 25 απριλίου το 1850 ο Πάουλ Γιούλιους φον Ρόιτερ, ιδρυτής του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, χρησιμοποιεί 40 περιστέρια για να μεταφέρει στους πελάτες του...

Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν τη βόρεια Γάζα

Τα ισραηλινά πλήγματα εντάθηκαν σήμερα (23/4) σε όλη τη Γάζα, όπου σημειώθηκαν κάποιοι από τους σφοδρότερους βομβαρδισμούς εδώ και εβδομάδες, σφυροκοπώντας τον βορρά, απ’ όπου ο ισραηλινός στρατός...

Η ΕΕ μπλοκάρει το ΤikTok – Η νέα λειτουργία «εθιστική όσο το τσιγάρο»

Η ΕΕ ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει μια νέα υπηρεσία που εγκαινίασε η TikTok στην Ευρώπη, η οποία πιστεύει ότι μπορεί να προκαλέσει «εθισμό όπως...

Δεκάδες σεισμοί σε διάστημα λίγων ωρών

Περισσότερες από 80 σεισμικές δονήσεις, εκ των οποίων η μεγαλύτερη είχε μέγεθος 6,3 βαθμών, έχουν καταγραφεί τις τελευταίες οκτώ ώρες στην Ταϊβάν από τη...

ΔΝΤ: Ανησυχία για την αυξητική τάση του παγκόσμιου δημόσιου χρέους – Η πρόβλεψη για...

Ανησυχητικές εξελίξεις και προοπτικές για το παγκόσμιο δημόσιο χρέος καταγράφει η τελευταία έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (crisis monitor), σημειώνοντας ότι θα έχουν ευρύτερο αντίκτυπο στην πορεία της οικονομίας. Την...

Μαλαισία: 10 νεκροί σε σύγκρουση ελικοπτέρων σε πρόβα στρατιωτικής παρέλασης ( βίντεο)

Δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά τη σύγκρουση δύο ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού στον αέρα κατά τη διάρκεια στρατιωτικής πρόβας για την παρέλαση...

Το Έβερεστ έχει γεμίσει σκουπίδια και πτώματα

Κάθε χρόνο ο στρατός του Νεπάλ μαζεύει τόνους σκουπιδιών που αφήνουν πίσω τους οι ορειβάτες. Φέτος έχει στόχο να κατεβάσει και πέντε πτώματα που...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Παραιτήθηκαν Μπρατάκος και Παπασταύρου

Την παραίτησή τους υπέβαλαν αργά το απόγευμα της Πέμπτης ο υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου...

Μεγάλη Βρετανία: Άσχημα νέα για την Κέιτ Μίντλετον – Γιατί σιωπά το παλάτι σχετικά με την ασθένειά της;

Η τελευταία επίσημη ενημέρωση από το παλάτι για την πορεία της υγείας της πριγκίπισσας...

Ο Βασιλιάς Κάρολος γνωρίζει ότι είναι πολύ επιθετικός ο καρκίνος του – Τι θα γίνει με τη διαδοχή του

«Αρκετά πιο σοβαρή» από την αρχική εκτίμηση των γιατρών είναι η κατάσταση της υγείας...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 17 Φεβρουαρίου η Βρετανία ψηφίζει υπέρ της ένταξης της χώρας στην ΕΟΚ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ  Το 1972.... Στη Βρετανία, η Βουλή των Κοινοτήτων ψηφίζει υπέρ της ένταξης της χώρας...