Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
19.7 C
Athens

Βρετανία: Ποιος είναι ο νέος πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ

Ο Ρίσι Σούνακ είναι ο πρώτος πρωθυπουργός της Βρετανίας με ινδική καταγωγή και ο νεαρότερος πρωθυπουργός της χώρας εδώ και 200 χρόνια.

Ο 42χρονος Ρίσι Σούνακ είναι ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας, που αντικατέστησε τη Λιζ Τρας. Είναι επίσης ο νεαρότερος σε ηλικία τα τελευταία 200 χρόνια και ο πρώτος με ινδική καταγωγή που αναλαμβάνει αυτή τη θέση στη χώρα.

Ρίσι Σούνακ: Ποιος είναι ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας

Γεννήθηκε τον Μάιο του 1980 στο Σαουθάμπτον από γονείς ινδικής καταγωγής που μετανάστευσαν στη Βρετανία από την Ανατολική Αφρική τη δεκαετία του 1960.

Ο Σουνάκ αποφοίτησε το 1998 από το Winchester College. Σπούδασε φιλοσοφία, πολιτική και οικονομία στο Lincoln College της Οξφόρδης και αργότερα απέκτησε MBA από το Πανεπιστήμιο Stanford στην Καλιφόρνια. Μετά την αποφοίτησή του, εργάστηκε για την Goldman Sachs και αργότερα ως συνεργάτης στις εταιρείες hedge funds Children’s Investment Fund Management και Theleme Partners.

Ενώ σπούδαζε στο Stanford γνώρισε τη σύζυγό του Akshata Murty, κόρη Ινδού δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία. Το ζευγάρι είναι ένα απο τα πλουσιότερα στη Βρετανία, με συνολική περιουσία 730 εκατομμυρίων λιρών.

Ο Σούνακ εξελέγη στη Βουλή των Κοινοτήτων στις γενικές εκλογές του 2015. Υποστήριξε το Brexit στο δημοψήφισμα του 2016 και διορίστηκε στη δεύτερη κυβέρνηση της Τερέζα Μέι ως Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση στον ανασχηματισμό του 2018.

Ψήφισε τρεις φορές υπέρ της συμφωνίας αποχώρησης της Μέι για το Brexit. Μετά την παραίτησή της, ο Σούνακ υποστήριξε τον Μπόρις Τζόνσον για επικεφαλής των Συντηρητικών. Όταν ο Τζόνσον εξελέγη και διορίστηκε πρωθυπουργός, διόρισε τον Σούνακ ως Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών. Ο Σουνάκ αντικατέστησε τον Σατζίντ Τζαβίντ στη θέση του υπουργού Οικονομικών μετά την παραίτησή του δεύτερου, στον ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου τον Φεβρουάριο του 2020.

Τον Απρίλιο του 2022, έγινε ο πρώτος υπουργός στην ιστορία της Βρετανίας, που του επιβλήθηκαν κυρώσεις για παραβίαση του νόμου κατά τη διάρκεια της θητείας του, αφού του εκδόθηκε ειδοποίηση σταθερής ποινής για παραβίαση των κανονισμών κορονοϊού, κατά τη διάρκεια των lockdown.

Στις 5 Ιουλίου παραιτήθηκε από τη θέση του υπουργού οικονομικών επικαλούμενος τις διαφορές μεταξύ του ιδίου και του πρωθυπουργού, κάτι που άνοιξε τον δρόμο για να πέσει η κυβέρνηση Τζόνσον.

Στις 8 Ιουλίου 2022, ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την αντικατάσταση του Τζόνσον στην ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος. Στον τελευταίο γύρο των εσωκομματικών εκλογών, έχασε την κούρσα για την ηγεσία των Συντηρητικών από την Λιζ Τρας συγκεντρώνοντας το 42,6% των ψήφων.

Μετά την παραίτηση της Τρας, ο Σούνακ έθεσε ξανά υποψηφιότητα για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος την οποία και ανέλαβε.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Βενζινοπώλες Αττικής: Γιατί αυξάνεται η τιμή των καυσίμων – Τι να προσέχουν οι οδηγοί

Την άνοδο της τιμής των καυσίμων και την αποδυνάμωση του κλάδου στην Βόρεια Ελλάδα, εξηγεί η πρόεδρος βενζινοπωλών Αττικής, η Μαρία Ζάγκα. Ειδικότερα η Μαρία...

Λονδίνο: Άγρια επίθεση με μαχαίρι μέσα σε τρένο

Σοκαριστικό είναι το βίντεο που ήρθε στη δημοσιότητα και δείχνει τον επιβάτη ενός τρένου να δέχεται πολλαπλές μαχαιριές από άγνωστο μέσα σε τρένο στο...

Θα γκρινιάξουν γονείς και μαθητές: Η αλλαγή που έρχεται στα σχολεία έπρεπε να είχε...

Η εγκύκλιος υπάρχει, τώρα αυστηροποιούνται οι ποινές μπας και εφαρμοστεί στην πράξη Υπάρχει κάτι το εγγενώς σημαντικό όταν μιλάμε για τα παιδιά που πάνε σήμερα...
Ο Παππάς …έφυγε για το διάστημα!

Μετά το μπάχαλο άλλαξε άποψη ο Παππάς: Δεν υπήρξε προσυνεννόηση, λέει τώρα

Κάτω από το βάρος των δυσμενών εντυπώσεων και του χάους που επικρατεί στην αντιπολίτευση ο Νίκος Παππάς προσπάθησε να ανασκευάσει όσα αποκάλυψε στο Action...

Καιρός: Νέα «εισβολή» αφρικανικής σκόνης από Δευτέρα

Η αφρικανική σκόνη θα «ξαναθυμηθεί» τη χώρα μας από την Κυριακή έπειτα από ένα σύντομο ενδιάμεσο διάλειμμα. Ο καιρός αναμένεται να «καθαρίσει» σταδιακά σήμερα,...
Γαλλία: Επιβολή lockdown για ένα μήνα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 28 Μαρτίου oι Βίκινγκς καταλαμβάνουν το Παρίσι

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ! To 845 oι Βίκινγκς καταλαμβάνουν το Παρίσι, με αρχηγό τον Ράγκναρ Λόντμπροκ. Για να αποχωρήσουν, ο βασιλιάς των Φράγκων, Κάρολος ο Φαλακρός, τους δίδει...

Μεσανατολικό: Φόβοι για χερσαία Ισραηλινή επιχείρηση στη Ράφα

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις βομβάρδισαν σήμερα τουλάχιστον τέσσερα σπίτια στη Ράφα, εγείροντας φόβους ότι δεν θα αργήσει να ξεκινήσει η σχεδιαζόμενη χερσαία στρατιωτική επιχείρηση...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Την Τρίτη, τελικά, η συνάντηση Πρωθυπουργού με αγρότες

Ανατροπή στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους αγρότες. Δεν θα γίνει την Δευτέρα, όπως...

Οι αγρότες έστειλαν επιστολή στον πρωθυπουργό με τα αιτήματά τους

Οι αγρότες έστειλαν στον πρωθυπουργό επιστολή με τα αιτήματά τους, όπως καθορίστηκαν στην Πανελλαδική...

Βρετανικά ΜΜΕ για Κάρολο: Οι εξετάσεις έδειξαν ότι ο καρκίνος εντοπίζεται στην ουροδόχο κύστη

Ο βασιλιάς Κάρολος διαγνώστηκε με καρκίνο αφότου υποβλήθηκε σε επέμβαση για υπερπλασία προστάτη, ανακοίνωσαν...

Βρετανία: Ξεκινά η χορήγηση πρωτοποριακού εμβολίου σε ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου

Ένα πρωτοποριακό εμβόλιο κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου πρόκειται να λάβουν ασθενείς στη...