Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
23 C
Athens

Βρετανία: Προς παραίτηση ο Τζόνσον – Αναμένεται διάγγελμα

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον πρόκειται να απευθύνει διάγγελμα προς τους πολίτες σήμερα, δήλωσε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ, ενώ πολλαπλασιάζονται τα δημοσιεύματά των βρετανικών ΜΜΕ ότι η παραίτηση του πρωθυπουργού αναμένεται από στιγμή σε στιγμή.

Το BBC, όπως και άλλα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, μεταδίδουν ότι ο Τζόνσον ετοιμάζεται να ανακοινώσει την παραίτηση του εν μέσω πρωτοφανούς πολιτικής κρίσης, που έχει οδηγήσει τουλάχιστον 53 στελέχη της κυβέρνησης  του στην έξοδο και έχει προκαλέσει παράλυση στον κυβερνητικό μηχανισμό.

Μετά την παραίτηση πέντε υπουργών τις τελευταίες ώρες, ο Τζόνσον, απομονωμένος και ανήμπορος, αναμένεται να δεχθεί το αναπόφευκτο και να ανακοινώσει αργότερα σήμερα ότι παραιτείται, αναφέρουν  τα δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου.

«Ο Μπόρις Τζόνσον θα παραιτηθεί σήμερα από την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος», σχολίασε ο πολιτικός αναλυτής του BBC Κρις Μέισον. Έπειτα από ημέρες που έδινε μάχη για να παραμείνει στην εξουσία, ο Τζόνσον εγκαταλείφθηκε και από αρκετούς συμμάχους του. Ακόμη και ο υπουργός Οικονομικών Ναντίμ Ζαχάουι, που διορίστηκε στη θέση αυτή μόλις χθες Τετάρτη, ζήτησε από τον Βρετανό πρωθυπουργό να παραιτηθεί.

«Αυτό δεν είναι βιώσιμο και τα πράγματα απλώς θα χειροτερέψουν: για εσάς, για το Συντηρητικό Κόμμα και κυρίως για όλη τη χώρα», έγραψε στο Twitter. «Πρέπει να κάνετε το σωστό και να φύγετε τώρα».

Σύμφωνα με το BBC και την εφημερίδα Guardian ο Μπόρις Τζόνσον πρόκειται να παραιτηθεί σήμερα Πέμπτη ως ηγέτης των Συντηρητικών, αλλά ασκεί πιέσεις να παραμείνει πρωθυπουργός μέχρι το φθινόπωρο, όταν αναμένεται να διεξαχθεί η αναμέτρηση για την ηγεσία των Συντηρητικών.

Αυτό είναι το ύστατο διαπραγματευτικό χαρτί του Μπόρις Τζόνσον θεωρείται όμως απίθανο να του επιτραπεί η παραμονή στην πρωθυπουργία και αναμένεται να αντιμετωπίσει νέες  έντονες πιέσεις από το υπουργικό συμβούλιο και τους βουλευτές του να ανοίξει το δρόμο σε έναν υπηρεσιακό πρωθυπουργό, όπως ο Ντόμινικ Ράαμπ.  Δύο πρώην υπουργοί δήλωσαν ήδη ότι δεν ήταν δυνατό να μείνει ο Τζόνσον μέχρι το φθινόπωρο. Όπως παραθέτει ο Guardian ο πρώτος είπε «πρέπει να φύγει απόψε. Ο Ράαμπ πρέπει να αναλάβει» και ο δεύτερος πρόσθεσε: «Πρέπει να παραδώσει τις σφραγίδες του αξιώματος σήμερα και να φύγει, ώστε να έχουμε έναν υπηρεσιακό πρωθυπουργό».

Πρόκειται για “καλά νέα για τη χώρα”, αντέδρασε στην είδηση ότι αναμένεται η παραίτηση του Τζόνσον ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Κόμματος των Εργατικών Κιρ Στάρμερ.

“Δεν χρειαζόμαστε μια αλλαγή στην αρχηγία των Τόρις. Χρειαζόμαστε μια πραγματική αλλαγή κυβέρνησης”, σημείωσε ωστόσο ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βρετανία.

Η Βρετανία βρίσκεται εδώ και ημέρες στην δίνη μιας, άνευ προηγουμένου. Από χθες κάθε λίγα  λεπτά της ώρας ένα στέλεχος της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον δηλώνει παραίτηση ζητώντας από τον πρωθυπουργό να εγκαταλείψει τα ηνία της χώρας πριν να είναι αργά για το κυβερνών κόμμα των Συντηρητικών.

Υπουργοί, υφυπουργοί, αξιωματούχοι, σύμβουλοι υπουργείων υπέβαλλαν την παραίτησή τους δείχνοντας έτσι την αντίθεσή τους στον πρωθυπουργό που αρνήθηκε εμμονικά να αποδεχθεί ότι πλέον δεν ελέγχει το Συντηρητικό Κόμμα και θα πρέπει να αποχωρήσει από την Ντάουνινγκ Στριτ.

Το πρωί παραιτήθηκε ο υπουργός Ασφαλείας Ντέμιαν Χιντς λέγοντας ότι η χώρα έχει ανάγκη να αποχωρήσει ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προκειμένου “να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στη δημοκρατία μας”.

“Πιο σημαντικό από όποια κυβέρνηση ή ηγέτη είναι τα πρότυπα που υποστηρίζουμε στη δημόσια ζωή και η πίστη στη δημοκρατία και στη δημόσια διοίκηση. Εξαιτίας της σοβαρής αποσάθρωσης αυτών, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι το σωστό πράγμα για τη χώρα μας και για το κόμμα μας είναι να παραιτηθείτε από αρχηγός του και από πρωθυπουργός”, έγραψε ο Χιντς στην επιστολή παραίτησής του με αποδέκτη τον Τζόνσον.

Είχαν προηγηθεί σήμερα οι παραιτήσεις, του  υπουργού  αρμόδιου για τη Βόρεια Ιρλανδία Μπράντον Λιούις, της υφυπουργού Οικονομικών Έλεν Γουάτελι, του υφυπουργού Επιστήμης Τζορτζ Φρίμαν, του υφυπουργού αρμόδιου για τις συντάξεις Γκάι Όπερμαν και τον υφυπουργό Πολιτισμού Κρις Φίλιπ.

Ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς και ο υπουργός Επιχειρήσεων Ενέργειας και Βιομηχανικής Στρατηγικής Κουάζι Κβάρτενγκ ήταν μεταξύ των υψηλόβαθμων προσωπικοτήτων που δήλωσαν πως έχει τελειώσει ο χρόνος για τον Τζόνσον.

Η κυβέρνηση του Τζόνσον αντιμετωπίζει  πραγματικό κίνδυνο να καταρρεύσει  παρότι ο «τραυματισμένος» πρωθυπουργός της Βρετανίας επιτέθηκε χθες , αποπέμποντας τον Μάικλ Γκόουβ- ένα από τα επιφανέστερα στελέχη των Συντηρητικών- σε μια κίνηση που ένας αξιωματούχος χαρακτήρισε «εκδίκηση» για την προσπάθειά του να απομακρύνει τον πρωθυπουργό και μια προηγούμενη πράξη της προδοσίας.

Ο υφυπουργός Ασφαλείας Ντέμιαν Χιντς παραιτήθηκε  διαμηνύοντας  ότι η χώρα έχει ανάγκη να αποχωρήσει ο πρωθυπουργός προκειμένου «να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στη δημοκρατία μας». «Πιο σημαντικό από όποια κυβέρνηση ή ηγέτη είναι τα πρότυπα που υποστηρίζουμε στη δημόσια ζωή και η πίστη στη δημοκρατία και στη δημόσια διοίκηση. Εξαιτίας της σοβαρής αποσάθρωσης αυτών, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι το σωστό πράγμα για τη χώρα μας και για το κόμμα μας είναι να παραιτηθείτε από αρχηγός του και από πρωθυπουργός», έγραψε ο Χιντς στην επιστολή παραίτησής του με αποδέκτη τον Τζόνσον.

Επίσης, ο Βρετανός υφυπουργός αρμόδιος για τις συντάξεις Γκάι Όπερμαν υπέβαλε την παραίτησή του λέγοντας ότι η απροθυμία του πρωθυπουργού να παραιτηθεί δεν του έχει αφήσει καμία άλλη επιλογή.

Ο υφυπουργός Πολιτισμού Κρις Φίλιπ παραιτήθηκε και εκείνος με τη σειρά του έχοντας προηγουμένως ζητήσει την παραίτηση του πρωθυπουργού.

Περισσότεροι από 50 υπουργοί, υφυπουργοί και στελέχη της κυβέρνησης έχουν δηλώσει την παραίτησή τους από χθες, Τετάρτη, με τον Βρετανό πρωθυπουργό, πάντως, να διαμηνύει πως δεν πρόκειται να παραιτηθεί.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Στους 16.509 οι θάνατοι συνολικά από τον κορωνοϊό

Ο Μπόρις Τζόνσον δεν παραιτείται

Η χθεσινή ημέρα πέρασε στην ιστορία των βρετανικών κοινοβουλευτικών χρονικών ως η ημέρα με τις περισσότερες παραιτήσεις κυβερνητικών στελεχών και ο Μπόρις Τζόνσον ως ο πολιτικός που συνέχιζε να θεωρεί ότι είναι πρωθυπουργός, έστω και χωρίς κυβέρνηση. Αν ο Τζόνσον δεν παραιτηθεί νωρίτερα, οι διαδικασίες έχουν κινηθεί για μια νέα ψηφοφορία στην κοινοβουλευτική ομάδα με το ερώτημα της καθαίρεσης την Τρίτη.

«Δεν πρόκειται να παραιτηθώ, το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται αυτή η χώρα είναι εκλογές», είχε δηλώσει ο Τζόνσον το μεσημέρι, ενώ οι παραιτήσεις υπουργών, υφυπουργών και άλλων στελεχών είχαν φθάσει τις 27. Το ίδιο επανέλαβε το βράδυ στους υπουργούς που πήγαν να τον δουν στην Ντάουνινγκ Στριτ, ζητώντας του να αποχωρήσει, ενώ ενδιαμέσως οι παραιτήσεις είχαν ανέλθει στις 37.

Παροτρύνσεις

Πιστοί σύμμαχοί του, όπως η υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ και ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς, τον παρότρυναν να κάνει ο ίδιος το βήμα με αξιοπρέπεια, εφόσον έχει χάσει τη στήριξη της κοινοβουλευτικής του ομάδας. Ο Τζόνσον ακολούθησε τη μάταιη συμβουλή της Μάργκαρετ Θάτσερ, αρνούμενος να δει τους υπουργούς όλους μαζί και προτιμώντας να τους καλέσει έναν προς έναν. Την ίδια τακτική είχε μετέλθει και η σιδηρά κυρία της βρετανικής πολιτικής όταν ζητούσε την εμπιστοσύνη των υπουργών της, μία ημέρα πριν από την ψηφοφορία που έθεσε τέρμα στην πρωθυπουργία της.

Ήδη περισσότεροι από 40 υπουργοί, υφυπουργοί και στελέχη της κυβέρνησης έχουν δηλώσει την παραίτησή τους από χθες, Τετάρτη.

Το τελεσίγραφο παραίτησης στον Μπόρις Τζόνσον που απηύθυναν χθες οι Τόρις καθώς και η βροχή από καταγγελίες και παραιτήσεις υπουργών κατακλύζουν τα πρωτοσέλιδα στον βρετανικό Τύπο. «Απελπισμένος» και καθοδηγούμενος από «ψευδαισθήσεις» η ετυμηγορία του Guardian σχολιάζοντας τη προσπάθεια του Μπόρις Τζόνσον να παραμείνει στην εξουσία. Για «θανάσιμο τραυματισμό» κάνει λόγο η Daily Telegraph, ενώ οι Times αναφέρουν πως «μάχεται για την επιβίωσή του». Άνευ προηγουμένου ήταν η χθεσινή μέρα για τη σύγχρονη πολιτική ιστορία της Μ. Βρετανίας καθώς είδε τις περισσότερες παραιτήσεις κυβερνητικών στελεχών που έγιναν ποτέ με τον Μπόρις Τζόνσον να θεωρεί ότι είναι πρωθυπουργός, έστω και χωρίς κυβέρνηση. «Δεν πρόκειται να παραιτηθώ, το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται αυτή η χώρα είναι εκλογές», δήλωνε ο Τζόνσον το μεσημέρι, ενώ οι παραιτήσεις υπουργών, υφυπουργών και άλλων στελεχών είχαν φθάσει τις 27. Το ίδιο επανέλαβε το βράδυ στους υπουργούς που πήγαν να τον δουν στην Ντάουνινγκ Στριτ, ζητώντας του να αποχωρήσει, ενώ ενδιαμέσως οι παραιτήσεις είχαν ανέλθει στις 37.

Αν ο Τζόνσον δεν παραιτηθεί νωρίτερα, οι διαδικασίες έχουν κινηθεί για μια νέα ψηφοφορία στην κοινοβουλευτική ομάδα με το ερώτημα της καθαίρεσης την ερχόμενη Τρίτη. Το γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή υπολόγισε χθες ότι σε αυτή τη περίπτωση θα λάμβανε μόνο 65 ψήφους υπέρ από τους συνολικά 360 Συντηρητικούς βουλευτές.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Σαν σήμερα 25 Απριλίου ο Πάουλ Γιούλιους φον Ρόιτερ χρησιμοποιεί 40 περιστέρια

Σαν σήμερα 25 απριλίου το 1850 ο Πάουλ Γιούλιους φον Ρόιτερ, ιδρυτής του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, χρησιμοποιεί 40 περιστέρια για να μεταφέρει στους πελάτες του...

Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν τη βόρεια Γάζα

Τα ισραηλινά πλήγματα εντάθηκαν σήμερα (23/4) σε όλη τη Γάζα, όπου σημειώθηκαν κάποιοι από τους σφοδρότερους βομβαρδισμούς εδώ και εβδομάδες, σφυροκοπώντας τον βορρά, απ’ όπου ο ισραηλινός στρατός...

Η ΕΕ μπλοκάρει το ΤikTok – Η νέα λειτουργία «εθιστική όσο το τσιγάρο»

Η ΕΕ ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει μια νέα υπηρεσία που εγκαινίασε η TikTok στην Ευρώπη, η οποία πιστεύει ότι μπορεί να προκαλέσει «εθισμό όπως...

Δεκάδες σεισμοί σε διάστημα λίγων ωρών

Περισσότερες από 80 σεισμικές δονήσεις, εκ των οποίων η μεγαλύτερη είχε μέγεθος 6,3 βαθμών, έχουν καταγραφεί τις τελευταίες οκτώ ώρες στην Ταϊβάν από τη...

ΔΝΤ: Ανησυχία για την αυξητική τάση του παγκόσμιου δημόσιου χρέους – Η πρόβλεψη για...

Ανησυχητικές εξελίξεις και προοπτικές για το παγκόσμιο δημόσιο χρέος καταγράφει η τελευταία έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (crisis monitor), σημειώνοντας ότι θα έχουν ευρύτερο αντίκτυπο στην πορεία της οικονομίας. Την...

Μαλαισία: 10 νεκροί σε σύγκρουση ελικοπτέρων σε πρόβα στρατιωτικής παρέλασης ( βίντεο)

Δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά τη σύγκρουση δύο ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού στον αέρα κατά τη διάρκεια στρατιωτικής πρόβας για την παρέλαση...

Το Έβερεστ έχει γεμίσει σκουπίδια και πτώματα

Κάθε χρόνο ο στρατός του Νεπάλ μαζεύει τόνους σκουπιδιών που αφήνουν πίσω τους οι ορειβάτες. Φέτος έχει στόχο να κατεβάσει και πέντε πτώματα που...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Παραιτήθηκαν Μπρατάκος και Παπασταύρου

Την παραίτησή τους υπέβαλαν αργά το απόγευμα της Πέμπτης ο υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου...

Βρετανικά ΜΜΕ για Κάρολο: Οι εξετάσεις έδειξαν ότι ο καρκίνος εντοπίζεται στην ουροδόχο κύστη

Ο βασιλιάς Κάρολος διαγνώστηκε με καρκίνο αφότου υποβλήθηκε σε επέμβαση για υπερπλασία προστάτη, ανακοίνωσαν...

Βρετανία: Ξεκινά η χορήγηση πρωτοποριακού εμβολίου σε ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου

Ένα πρωτοποριακό εμβόλιο κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου πρόκειται να λάβουν ασθενείς στη...

Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης: Παραιτήθηκε από βουλευτής – Αποχωρεί από την πολιτική

Παραιτήθηκε από βουλευτής της ΝΔ ο πρώην υπουργός Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, όπως έκανε ο ίδιος...