Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
24.8 C
Athens

Βρετανία: Στη τελική ευθεία το δημοψήφισμα – Αυξήθηκε στο 72% η πιθανότητα της παραμονής στην ΕΕ

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον σε τηλεοπτική εκπομπή του BBC το βράδυ της Κυριακής, χαρακτήρισε «μη αναστρέψιμη» την όποια απόφαση των Βρετανών πολιτών αναφορικά με το μέλλον της χώρας τους στην ΕΕ στο δημοψήφισμα της Πέμπτης.

Η προεκλογική εκστρατεία ενόψει του δημοψηφίσματος ξανάρχισε την Κυριακή μετά από τριήμερο διάλειμμα λόγω της δολοφονίας της βουλευτή Τζο Κοξ, με όλα τα μεγάλα πολιτικά ονόματα από αμφότερες τις παρατάξεις να εκθέτουν τα επιχειρήματά τους με άρθρα στις κυριακάτικες εφημερίδες και τηλεοπτικές εμφανίσεις.

Ο κ. Κάμερον δέχθηκε αρκετά επιθετικές ερωτήσεις από τα μέλη του επιλεγμένου κοινού στο στούντιο του BBC σε σχέση με το πώς έχει διαχειριστεί την εκστρατεία, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για απόπειρα κατατρομοκράτησης των πολιτών.

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός απάντησε επαναλαμβάνοντας ότι οι οικονομικοί κίνδυνοι σε περίπτωση Brexit είναι υπαρκτοί, παραπέμποντας στις αναλύσεις της συντριπτικής πλειοψηφίας των οικονομολόγων και των μεγάλων ανεξάρτητων οργανισμών εντός και εκτός Βρετανίας.

Πρόσθεσε ότι αν η Βρετανία αποφασίσει να βγει από την ΕΕ η νέα εμπορική, συμφωνία που θα συνάψει με τον οργανισμό δε θα είναι όσο καλή θα ήταν με την παραμονή της και επιβεβαίωσε ότι για να καλυφθεί η τρύπα στα δημόσια οικονομικά από ένα Brexit θα χρειαζόταν ένας έκτακτος προϋπολογισμός με δαπάνες περικοπών ή αυξήσεις φόρων.

Στις ερωτήσεις περί της ενδοκοινοτικής μετανάστευσης ξεχώρισε η αναφορά στο ενδεχόμενο άσκησης βρετανικού βέτο κατά της τουρκικής ένταξης στην ΕΕ. Ο κ. Κάμερον είπε ότι αυτό το ερώτημα είναι άτοπο, καθώς θα χρειαστούν δεκαετίες για την ένταξη της Τουρκίας, επαναλαμβάνοντας ότι με τους τρέχοντες ρυθμούς κλεισίματος των κεφαλαίων ένταξης η τελική ένταξη της χώρας θα γίνει το έτος 3.000.

Ο κ. Κάμερον σχολίασε ότι το επιχείρημα της εκστρατείας Leave ότι η Τουρκία θα μπει στην ΕΕ ανοίγοντας τα σύνορα σε 70 εκατομμύρια Τούρκους πολίτες είναι η μεγαλύτερη παραπλάνηση αυτής της προ-δημοψηφισματικής περιόδου. «Αν θέλουμε να φύγουμε από την ΕΕ ας φύγουμε, αλλά όχι στη βάση εντελώς αναληθών ισχυρισμών», είπε ο Πρωθυπουργός.

Νωρίτερα, με άρθρα του ο κ. Κάμερον είχε σημειώσει ότι το δημοψήφισμα αποτελεί μία «υπαρξιακή απόφαση» για τους Βρετανούς, χωρίς επιστροφή σε περίπτωση Brexit. Ο Υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν δήλωσε στο ITV ότι η έξοδος από την ΕΕ θα στοίχιζε στη Βρετανία τουλάχιστον 5% με 6% του ΑΕΠ της.

Από την άλλη πλευρά, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Μάικλ Γκόουβ σημείωσε σε άρθρο του ότι η Βρετανία δε θα περνούσε σε ύφεση μετά από ένα Brexit, ενώ μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του BBC είπε ότι η χώρα θα μπορούσε να γίνει ένας φάρος προοδευτικότητας εκτός ΕΕ για όλο τον κόσμο.

Στην ίδια εκπομπή ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν είπε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανώτατο όριο στον αριθμό των μεταναστών στο πλαίσιο της ελεύθερης μετακίνησης πολιτών εντός ΕΕ, υπερασπιζόμενος την προσφορά των μεταναστών και επικρίνοντας την κυβέρνηση των Συντηρητικών, αλλά και την ΕΕ για την πολιτική λιτότητας που περιορίζει τους διαθέσιμους πόρους για τους πολίτες. Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν και για τη στάση των

Ευρωπαίων εταίρων έναντι της Ελλάδας, λέγοντας ότι αν επιτρέπεται η εξάπλωση της φτώχειας, είναι επόμενο πολλοί άνθρωποι να αναζητούν διέξοδο σε μια άλλη χώρα.
Ο Μπόρις Τζόνσον, εξάλλου, κάλεσε τους πολίτες κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης της εκστρατείας Vote Leave να αξιοποιήσουν τη μοναδική ευκαιρία να ανακτήσουν τον έλεγχο της χώρας τους.

Ο τόνος της πολιτικής αντιπαράθεσης ήταν αρκετά ηπιότερος την Κυριακή στη σκιά της δολοφονίας της Τζο Κοξ, ενώ τη Δευτέρα στην έκτακτη συνεδρίαση της Βουλής τωνΚοινοτήτων για να αποτίσουν οι βουλευτές φόρο τιμής στη συνάδελφό τους είναι πιθανό τα μέλη να μην καθίσουν χωρισμένα ανά κόμματα, αλλά να αναμιχθούν, σε ένδειξη αναγνώρισης της ανάγκης ενός μετριοπαθέστερου πολιτικού λόγου.

Η ένταση ήταν μεγαλύτερη στη συζήτηση γύρω από την αφίσα του κόμματος UKIP που απεικονίζει πομπή προσφύγων στα Βαλκάνια με τον τίτλο «Η ΕΕ μας έχει απογοητεύσεις όλους», την οποία ο ηγέτης του κόμματος Νάιτζελ Φάρατζ υπερασπίστηκε. Ο Τζορτζ Όσμπορν είπε ότι η αφίσα θυμίζει ναζιστική προπαγάνδα.

Αυξήθηκε στο 72% η πιθανότητα της παραμονής της χώρας στην ΕΕ

Οι πιθανότητες να ψηφίσουν οι Βρετανοί υπέρ της παραμονής της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυξήθηκαν στο 72% σήμερα, από 60-67% που ήταν την Παρασκευή, σύμφωνα με το διαδικτυακό γραφείο στοιχημάτων Betfair. Το δημοψήφισμα για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ θα διεξαχθεί στις 23 Ιουνίου.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Γαλλία: Επιβολή lockdown για ένα μήνα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 28 Μαρτίου oι Βίκινγκς καταλαμβάνουν το Παρίσι

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ! To 845 oι Βίκινγκς καταλαμβάνουν το Παρίσι, με αρχηγό τον Ράγκναρ Λόντμπροκ. Για να αποχωρήσουν, ο βασιλιάς των Φράγκων, Κάρολος ο Φαλακρός, τους δίδει...

Μεσανατολικό: Φόβοι για χερσαία Ισραηλινή επιχείρηση στη Ράφα

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις βομβάρδισαν σήμερα τουλάχιστον τέσσερα σπίτια στη Ράφα, εγείροντας φόβους ότι δεν θα αργήσει να ξεκινήσει η σχεδιαζόμενη χερσαία στρατιωτική επιχείρηση...
Europol: Καλεί τις χώρες της ΕΕ να προστατέψουν τα παιδιά από τα δίκτυα εμπορίας ανθρώπων

Κατέρρευσε η ασφάλεια της Europol – Εξαφανίστηκαν αρχεία με ευαίσθητες πληροφορίες αξιωματούχων

Αντιμέτωπη με μία σοβαρή κρίση βρίσκεται η Europol που καταδεικνύει προβλήματα στη ασφάλειά της λόγω της εξαφάνισης ευαίσθητων αρχείων κορυφαίων αξιωματούχων της. Όπως αποκάλυψεσε δημοσίευμά του το...

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Οι έρευνες αναστέλλονται, οι 6 αγνοούμενοι θεωρούνται πλέον νεκροί 

Δύτες πρόκειται να επιστρέψουν σήμερα τα ξημερώματα στον ποταμό Πατάπσκο στο σημείο όπου χθες Τρίτη κατέρρευσε μεγάλη γέφυρα στη Βαλτιμόρη, αφού προσέκρουσε πάνω της...
1965, ΗΠΑ, διάβημα, κυπριακή κυβέρνηση, σοβιετικούς πυραύλους,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 27 Μαρτίου αυστηρό διάβημα ΗΠΑ προς την κυπριακή κυβέρνηση

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ! To 1965 οι ΗΠΑ με αυστηρό διάβημά τους προς την κυπριακή κυβέρνηση ζητούν την ακύρωση της αγοράς σοβιετικών αντιαεροπορικών πυραύλων, με τη δικαιολογία ότι μία...

Κατάπτυστη άποψη Ερντογάν: Οι Πόντιοι ήταν μια από τις μεγαλύτερες τρομοκρατικές οργανώσεις

Κλιμακώνει την προκλητική ρητορική του ο Ταγίπ Ερντογάν, ενόψει των δημοτικών εκλογών στην Τουρκία με κατάπτυστες απόψεις που διαστρεβλώνουν την ιστορία. Ο τούρκος πρόεδρος...

Βαλτιμόρη: Κατέρρευσε γέφυρα μετά από πρόσκρουση πλοίου – Φόβοι για πολλά θύματα

Ενα φορτηγό πλοίο προσέκρουσε στη γέφυρα που βρίσκεται στο λιμάνι της Βαλτιμόρης στο Μέριλαντ, προκαλώντας την πτώση της, ανακοίνωσε η αμερικανική ακτοφυλακή. Πρόκειται για τη...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Μεγάλη Βρετανία: Άσχημα νέα για την Κέιτ Μίντλετον – Γιατί σιωπά το παλάτι σχετικά με την ασθένειά της;

Η τελευταία επίσημη ενημέρωση από το παλάτι για την πορεία της υγείας της πριγκίπισσας...

Ο Βασιλιάς Κάρολος γνωρίζει ότι είναι πολύ επιθετικός ο καρκίνος του – Τι θα γίνει με τη διαδοχή του

«Αρκετά πιο σοβαρή» από την αρχική εκτίμηση των γιατρών είναι η κατάσταση της υγείας...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 17 Φεβρουαρίου η Βρετανία ψηφίζει υπέρ της ένταξης της χώρας στην ΕΟΚ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ  Το 1972.... Στη Βρετανία, η Βουλή των Κοινοτήτων ψηφίζει υπέρ της ένταξης της χώρας...

Γλυπτά Παρθενώνα: Ο Κάμερον ζήτησε και είδε τον Γεραπετρίτη στη σύνοδο του ΝΑΤΟ

Στο περιθώριο της Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης...