Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
17.9 C
Athens

Βρετανία: Το πρώτο διάγγελμα του βασιλιά Καρόλου προς το έθνος – Η αναφορά στην Καμίλα και τους γιους του

Στο πρώτο του διάγγελμα, ο νέος βασιλιάς Κάρολος Γ’ της Βρετανίας ευχαρίστησε τον κόσμο για τη συμμετοχή του στο πένθος για την εκλιπούσα Ελισάβετ Β’, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα υπηρετήσει τις ίδιες αξίες με τη μητέρα του. Τόνισε πως αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον ίδιο και για όλη τη βασιλική οικογένεια.

Ανακοίνωσε επισήμως ότι ο μεγαλύτερος γιος του, Ουίλιαμ, θα είναι πρίγκιπας της Ουαλίας και διάδοχος του θρόνου. Παράλληλα, η σύζυγος του Ουίλιαμ, Κάθριν, θα φέρει τον τίτλο της πριγκίπισσας της Ουαλίας, τον οποίο κατείχε η αδικοχαμένη πριγκίπισσα Νταϊάνα.

«Σας μιλάω σήμερα με συναισθήματα βαθύτατης θλίψης. Σε όλη της τη ζωή, η Μεγαλειότητά της, η βασίλισσα – η αγαπημένη μου μητέρα – ήταν πηγή έμπνευσης και πρότυπο για εμένα και όλη μου την οικογένεια», είπε στην αρχή του διαγγέλματός του ο νέος μονάρχης της Βρετανίας.

Στη συνέχεια εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς όσους συμμετέχουν στο πένθος για τον χαμό της Ελισάβετ Β’. Η στοργή και ο σεβασμός που ενέπνευσε, είπε ο βασιλιάς Κάρολος Γ’, έγιναν το σήμα κατατεθέν της βασιλείας της.

«Όπως έκανε η βασίλισσα με ακλόνητη αφοσίωση, δεσμεύομαι κι εγώ να τηρώ τις συνταγματικές αρχές», διαβεβαίωσε ο Κάρολος Γ’ και υποσχέθηκε: «Όποια κι αν είναι η καταγωγή ή οι πεποιθήσεις σας, θα προσπαθήσω να σας υπηρετήσω με πίστη, σεβασμό και αγάπη».

Αναφερόμενος στη σύζυγό του, Καμίλα, είπε ότι «βασίζεται στην στοργική βοήθειά της» και ότι «γίνεται η βασιλική σύζυγός μου».

Για τον διάδοχο πλέον του θρόνου, τον πρίγκιπα Ουίλιαμ, είπε ότι στο εξής θα είναι ο δούκας της Κορνουάλης και o πρίγκιπας της Ουαλίας. Παράλληλα, η σύζυγός του, Κάθριν, θα έχει τον τίτλο της πριγκίπισσας της Ουαλίας – τον οποίο κατείχε η αδικοχαμένη πριγκίπισσα Νταϊάνα.

«Θέλω επίσης να εκφράσω την αγάπη μου για τον Χάρι και τη Μέγκαν, καθώς συνεχίζουν να φτιάχνουν τη ζωή τους στο εξωτερικό», είπε αναφερόμενος στον μικρότερο γιο του.

Προαναγγέλλοντας ότι σε λίγες ημέρες, μαζί με όλο το έθνος, θα συνοδεύσει την πολυαγαπημένη του μητέρα στην τελευταία της κατοικία, είπε: «Στην αγαπημένη μου μαμά, καθώς ξεκινάς το τελευταίο σου ταξίδι για να βρεθείς κοντά στον αείμνηστο μπαμπά, θέλω απλώς να πω το εξής: Σε ευχαριστώ! Σε ευχαριστώ για την αγάπη και την αφοσίωσή σου στην οικογένειά μας και στην οικογένεια των εθνών που υπηρέτησες τόσο επιμελώς όλα αυτά τα χρόνια. Είθε οι άγγελοι να τραγουδούν για να αναπαυθείς».

Ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ της Βρετανίας περιέγραψε τον θάνατο της μητέρας του, της Ελισάβετ Β’, ως τη στιγμή που φοβόταν, σε έναν σύντομο διάλογο που είχε σήμερα με την πρωθυπουργό Λιζ Τρας, ο οποίος απαθανατίστηκε από τις τηλεοπτικές κάμερες.

Πρώτη συνάντηση με την πρωθυπουργό

Η πρώτη συνάντηση της πρωθυπουργού με τον νέο μονάρχη της Βρετανίας πραγματοποιήθηκε λίγο μετά την επιστροφή του βασιλιά Καρόλου στο Λονδίνο – από τη Σκωτία – με πλήθος κόσμου να τον υποδέχεται έξω από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

«Η στιγμή που φοβόμουν, όπως ξέρω και για πολλούς άλλους ανθρώπους», ακούστηκε να λέει ο Κάρολος Γ’ υποδεχόμενος την πρωθυπουργό Τρας στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, αναφερόμενος στον θάνατο της βασίλισσας.

Προηγουμένως έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγό του Καμίλα, δέχθηκε δια χειραψίας τα συλλυπητήρια πολιτών επί περίπου 10 λεπτά. Μάλιστα, κοντοστάθηκε για λίγο προκειμένου να ατενίσει τις αναρίθμητες ανθοδέσμες που έχουν αφήσει επισκέπτες στην είσοδο του παλατιού.

«Δεν πρέπει να σας απασχολούμε πολύ», είπε επίσης ο βασιλιάς Κάρολος στην Λιζ Τρας, η οποία ανέλαβε την πρωθυπουργία την περασμένη Τρίτη. «Ήταν τόσο συγκινητικό το απόγευμα, όταν φθάσαμε. Τόσοι πολλοί άνθρωποι είχαν έρθει για να εκφράσουν τα συλλυπητήριά τους και να αφήσουν λίγα λουλούδια», συνέχισε.

Η συνάντηση της πρωθυπουργού με τον βασιλιά της Βρετανίας πραγματοποιήθηκε λίγο πριν από τη βιντεοσκόπηση του πρώτου διαγγέλματος του νέου μονάρχη προς το έθνος.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Μεγάλη πτώση στις ασιατικές αγορές μετά το ισραηλινό πλήγμα στο Ιράν – Ανεβαίνει η...

Ισχυρές απώλειες, που ξεπερνούν το 3% για το Τόκιο, καταγράφονται στα κυριότερα ασιατικά χρηματιστήρια, ενώ οι επενδυτές στρέφονται σε ασφαλή καταφύγια, μετά τις πληροφορίες...

Εκρήξεις στο κέντρο του Ιράν από ισραηλινή επίθεση

Εκρήξεις αναφέρθηκαν νωρίς σήμερα το πρωί στο κέντρο του Ιράν, με υψηλόβαθμους αμερικανούς αξιωματούχους να κάνουν λόγο για μια ισραηλινή επίθεση σε αντίποινα για...

Δημοσκόπηση Metron: Αυξάνεται η συσπείρωση της ΝΔ και ανεβαίνει στο 32,3% – Μειώνονται οι...

Πλησιάζουν οι ευρεωκλογές και η ΝΔ εμφανίζει αυξημένη συσπείρωση και σημαντικά κέρδη καθώς περιορίζει τις διαρροέρς προς τα δεξιά, οι οποίες όσο πλησιάζουν οι...

Τουρκία: Σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ

Σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ταρακούνησε την περιοχή Τοκάτ στην Τουρκία.

Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Στις 13 Μαΐου η συνάντηση με τον Ερντογάν

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το πέρας της έκτακτης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, γνωστοποίησε ότι θα μεταβεί στην Άγκυρα στις 13 Μαΐου...

Haaretz: Πράσινο φως των ΗΠΑ σε ισραηλινή επίθεση στη Ράφα με αντάλλαγμα περιορισμένη δράση...

Οι ΗΠΑ συμφώνησαν με το ισραηλινό σχέδιο για στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα με αντάλλαγμα μια περιορισμένη απάντηση κατά του Ιράν, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα...

Reuters: Η ελληνική οικονομία εκτινάσσεται μετά από μία επώδυνη δεκαετία

Στην ανοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας μετά από τη δεκαετία της κρίσης αναφέρεται δημοσίευμα του Reuters. «Πριν από μια δεκαετία, η Ελλάδα βρισκόταν στη δίνη...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ηνωμένο Βασίλειο: Η πρώτη εμφάνιση του βασιλιά Καρόλου μετά τη διάγνωση με καρκίνο

Μια ήπια επιστροφή στη δημόσια σφαίρα επιχείρηση ο βασιλιάς Κάρολος που έδωσε το παρών στην πασχαλινή...

Κάρολος – Σοκ στο Ηνωμένο Βασίλειο: “Του δίνουν δύο χρόνια ζωής”

Σοκ έχει προκαλέσει στους βρετανούς δημοσίευμα του «In Touch» το οποίο αναφέρει πως ο...

Ο Βασιλιάς Κάρολος γνωρίζει ότι είναι πολύ επιθετικός ο καρκίνος του – Τι θα γίνει με τη διαδοχή του

«Αρκετά πιο σοβαρή» από την αρχική εκτίμηση των γιατρών είναι η κατάσταση της υγείας...

Αποκάλυψη του γέροντα Εφραίμ: Ο Κάρολος επικοινώνησε μαζί μου μετά τον καρκίνο

Την αποκάλυψη ότι ο βασιλιάς Κάρολος επικοινώνησε μαζί του μετά τη διάγνωσή του με καρκίνο, έκανε...