Βρυξέλλες: Η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος συνεχίζεται κανονικά

40
Σύντομα η εκταμίευση των 5,7 δισ. ευρώ

Στην πλήρη επιβεβαίωση των πηγών από το υπουργείο Οικονομικών που έκαναν νωρίτερα, λόγο για προγραμματισμένο ταξίδι «αστραπή» των θεσμών από την Αθήνα, προχώρησε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τονίζοντας ότι η συνάντηση είχε προγραμματιστεί εδώ και καιρό καθώς και επίσης πως τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής έχουν παραμείνει στην Αθήνα και συνεχίζουν τις συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές.

«Οι επικεφαλής της αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ελλάδα είχαν σήμερα συνομιλίες στις Βρυξέλλες για την αξιολόγηση της χώρας», δήλωσε χαρακτηριστικά η Ανίκα Μπράιντχαρτ, τονίζοντας στη συνέχεια ότι «θα επιστρέψουν εντός της ημέρας», προσθέτοντας ότι οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης ούτως ή άλλως αναμένονταν να συναντηθούν, σήμερα Παρασκευή, στις Βρυξέλλες.

Ερωτηθείσα κατά πόσο σχετίζεται αυτή η επιλογή με την ασφάλεια των επικοινωνιών στην Ελλάδα, μετά και τις διαρροές της προηγούμενης εβδομάδας, η ίδια εκπρόσωπος ανέφερε: «Προτιμάμε τις συναντήσεις με φυσική παρουσία κάθε φορά που τεχνικά είναι εφικτό, και αυτή τη φορά ήταν».

Διαβάστε επίσης:  Τσίπρας: Πρέπει να επενδύσουμε στο ανθρώπινο κεφάλαιο και την καινοτομία

«Εποικοδομητικές συζητήσεις συνεχίζονται με στόχο να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό», είπε η Μ. Αντρέεβα, παραπέμποντας σε χθεσινές δηλώσεις του επιτρόπου Οικονομικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, ότι οι συζητήσεις στην Αθήνα προχωράνε «καλά» και σημειώνεται «πρόοδος».

Να σημειωθεί, ότι όσον αφορά -τουλάχιστον- την ευρωπαϊκή πλευρά των δανειστών, η αναχώρησή τους από την Αθήνα οφείλεται (και) στη συμμετοχή τους, με φυσική παρουσία, στην Ομάδα Εργασίας του Eurogroup που συνεδριάζει σήμερα.

Αναφερομένη τη συνάντηση μεταξύ του προέδρου της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ σχετικά με την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, η ίδια εκπρόσωπος είπε πως συζητήθηκαν ζητήματα της «ευρύτερης προετοιμασίας» της συνόδου.