20.1 C
Athens
Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου, 2020

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 22 Σεπτεμβρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ  Το 1915... Αγγλογαλλικά στρατεύματα της Αντάντ αποβιβάζονται στη Θεσσαλονίκη, λίγες ώρες μετά την παραίτηση Βενιζέλου, ακυρώνοντας την ουδετερότητα της Ελλάδας στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Χάσμα σε κυβέρνηση και θεσμούς για τα «κόκκινα» δάνεια

Δεν γεφυρώθηκαν οι αποστάσεις ανάμεσα στους εκπροσώπους των δανειστών και των Ελλήνων αξιωματούχων του οικονομικού επιτελείου, στο θέμα των «κόκκινων» δανείων, μετά και τη νέα συνάντηση που είχαν οι δύο πλευρές το βράδυ της Τρίτης.

Όπως ανάφερε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης «υπάρχει προσέγγισή των δυο πλευρών, αλλά έχουμε ακόμα μεγάλη απόσταση με τους εκπροσώπους των θεσμών. Υπάρχει δρόμος ακόμα, είναι πολλά τα ζητήματα, κυρίως για τα δάνεια των μικρομεσαίων και τα καταναλωτικά δάνεια».

Χωρίς να προχωρήσει σε λεπτομέρειες, ο κ. Σταθάκης υποστήριξε πως υπάρχει η βάση για προσέγγιση σε ό,τι αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας από την πώληση σε funds. Σύμφωνα με τον υπουργό, έκλεισαν επιμέρους θέματα, όπως είναι το φορολογικό πλαίσιο των εταιρειών μεταβίβασης και διαχείρισης «κόκκινων» δανείων. Όπως ανέφερε, στη συμφωνία περιλαμβάνεται και η δυνατότητα των εταιρειών μεταβίβασης δανείων να αναθέτουν τη διαχείριση σε εταιρείες διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων απαιτήσεων, αλλά οι εταιρείες αυτές θα πρέπει να έχουν υποχρεωτικά έδρα στην Ελλάδα και να έχουν αδειοδοτηθεί.

Διαβάστε επίσης:  Απειλή λουκέτου για το 33% των μικρών, μεσαίων επιχειρήσεων

Ωστόσο, το μεγάλο «αγκάθι» είναι το ζήτημα των καταναλωτικών δανείων μέχρι 20.000 ευρώ, των επαγγελματικών μέχρι 250.000 ευρώ και των επιχειρηματικών μέχρι 500.000 ευρώ, τα οποία η κυβέρνηση επιθυμεί να προστατεύσει, διατηρώντας το υπάρχον καθεστώς – όμως, φαίνεται πως βρίσκει την άρνηση των δανειστών. Το θέμα αυτό θα συζητηθεί εκ νέου στη νέα συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη.

Όσον αφορά στο ζήτημα του νέου Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων, εκεί φαίνεται πως υπήρξε κάποια πρόοδος. Μεταξύ άλλων, συμφωνήθηκε το νέο Υπερ-ταμείο να έχει 5μελές διοικητικό συμβούλιο, από τα οποία τα 2 μέλη (μεταξύ αυτών, ο πρόεδρος) θα επιλέγονται από τους δανειστές. Η λήψη των όποιων αποφάσεων θα λαμβάνεται με ενισχυμένη πλειοψηφία (4 στα 5 μέλη του Εποπτικού).

Διαβάστε επίσης:  ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 21 Σεπτεμβρίου

Σειρά (και πάλι) για το ασφαλιστικό

Συνεχίζονται και την Τετάρτη οι επαφές των δύο πλευρών, με τη διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό να ξεχωρίζει. Ειδικότερα, το πρόγραμμα συναντήσεων με τους θεσμούς περιλαμβάνει τα ακόλουθα θέματα συζήτησης:

13.30 Δημοσιονομικά
18.30 Εκπαίδευση
19.30 Ασφαλιστικό

Κοινοποίηση

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Τι να περιμένουν οι δικαιούχοι των αναδρομικών από τον Οκτώβριο

Μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου αναμένεται να καταβληθούν, εφάπαξ, τα αναδρομικά...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 21 Σεπτεμβρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ  Το 1949...Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναγγέλλει την υποτίμηση της δραχμής. Καθώς η χώρα εξέρχεται...

Συναγερμός για την έκρηξη δημοσίου και ιδιωτικού χρέους

Η μεγάλη φετινή ύφεση, έστω και αν είναι μικρότερη από τις αρχικές...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή