Χάσμα σε κυβέρνηση και θεσμούς για τα «κόκκινα» δάνεια

83
Από το μεσημέρι η συζήτηση κυβέρνησης- θεσμών

Δεν γεφυρώθηκαν οι αποστάσεις ανάμεσα στους εκπροσώπους των δανειστών και των Ελλήνων αξιωματούχων του οικονομικού επιτελείου, στο θέμα των «κόκκινων» δανείων, μετά και τη νέα συνάντηση που είχαν οι δύο πλευρές το βράδυ της Τρίτης.

Όπως ανάφερε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης «υπάρχει προσέγγισή των δυο πλευρών, αλλά έχουμε ακόμα μεγάλη απόσταση με τους εκπροσώπους των θεσμών. Υπάρχει δρόμος ακόμα, είναι πολλά τα ζητήματα, κυρίως για τα δάνεια των μικρομεσαίων και τα καταναλωτικά δάνεια».

Χωρίς να προχωρήσει σε λεπτομέρειες, ο κ. Σταθάκης υποστήριξε πως υπάρχει η βάση για προσέγγιση σε ό,τι αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας από την πώληση σε funds. Σύμφωνα με τον υπουργό, έκλεισαν επιμέρους θέματα, όπως είναι το φορολογικό πλαίσιο των εταιρειών μεταβίβασης και διαχείρισης «κόκκινων» δανείων. Όπως ανέφερε, στη συμφωνία περιλαμβάνεται και η δυνατότητα των εταιρειών μεταβίβασης δανείων να αναθέτουν τη διαχείριση σε εταιρείες διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων απαιτήσεων, αλλά οι εταιρείες αυτές θα πρέπει να έχουν υποχρεωτικά έδρα στην Ελλάδα και να έχουν αδειοδοτηθεί.

Διαβάστε επίσης:  Ιρλανδικό μοντέλο για 485.000 «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια

Ωστόσο, το μεγάλο «αγκάθι» είναι το ζήτημα των καταναλωτικών δανείων μέχρι 20.000 ευρώ, των επαγγελματικών μέχρι 250.000 ευρώ και των επιχειρηματικών μέχρι 500.000 ευρώ, τα οποία η κυβέρνηση επιθυμεί να προστατεύσει, διατηρώντας το υπάρχον καθεστώς – όμως, φαίνεται πως βρίσκει την άρνηση των δανειστών. Το θέμα αυτό θα συζητηθεί εκ νέου στη νέα συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη.

Όσον αφορά στο ζήτημα του νέου Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων, εκεί φαίνεται πως υπήρξε κάποια πρόοδος. Μεταξύ άλλων, συμφωνήθηκε το νέο Υπερ-ταμείο να έχει 5μελές διοικητικό συμβούλιο, από τα οποία τα 2 μέλη (μεταξύ αυτών, ο πρόεδρος) θα επιλέγονται από τους δανειστές. Η λήψη των όποιων αποφάσεων θα λαμβάνεται με ενισχυμένη πλειοψηφία (4 στα 5 μέλη του Εποπτικού).

Σειρά (και πάλι) για το ασφαλιστικό

Συνεχίζονται και την Τετάρτη οι επαφές των δύο πλευρών, με τη διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό να ξεχωρίζει. Ειδικότερα, το πρόγραμμα συναντήσεων με τους θεσμούς περιλαμβάνει τα ακόλουθα θέματα συζήτησης:

13.30 Δημοσιονομικά
18.30 Εκπαίδευση
19.30 Ασφαλιστικό