Ξεκινά η «μάχη» για την 4η αξιολόγηση

12
Τσακαλώτος: Δεν καταργείται ο νόμος Κατσέλη - Σε ισχύ η πλειοψηφία των διατάξεων

Τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών βρίσκονται από χθες το βράδυ στην Αθήνα και σήμερα το απόγευμα με την έλευση των τελευταίων ξεκινούν – εκτός απροόπτου οι συναντήσεις στο Χίλτον.

Τη Δευτέρα τη σκυτάλη παίρνουν οι επικεφαλής με τους οποίους ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα καθορίσει την ατζέντα και το χρονοδιάγραμμα των θεμάτων που θα συζητηθούν.

Με τους δανειστές στην Αθήνα, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει καταρχήν να αποδείξει ότι το σύστημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών λειτουργεί βάσει των όσων έχουν συμφωνηθεί για να μπορέσει να λάβει την εκκρεμούσα δόση των 5,7 δισ.  ευρώ από την 3η αξιολόγηση.

Η κυβέρνηση έχει μπροστά της σχεδόν τέσσερις μήνες σκληρών διαπραγματεύσεων με τους δανειστές για να κλείσει όλα τα ανοιχτά θέματα και να πετύχει συνολική συμφωνία μέχρι το Eurogroup της 21ης  Ιουνίου που θεωρείται ο τελευταίος «σταθμός» της μεγάλης αυτής διαδρομής.

Διαβάστε επίσης:  ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 15 Φεβρουαρίου

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα πρέπει να μεταβεί στο Λουξεμβούργο για το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης έχοντας πετύχει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο για την 4η αξιολόγηση.

Παράλληλα μέχρι τότε θα πρέπει να έχει διαμορφωθεί το μεταμνημονιακό πλαίσιο δεσμεύσεων και εποπτείας και να έχει καθοριστεί ο «οδικός χάρτης» για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Καθοριστικό ρόλο θα παίξει το κλίμα που θα διαμορφωθεί στις ήδη ασταθείς αγορές, ενώ την τελευταία λέξη για τους όρους του μεταμνημονιακού σχεδίου θα πει η νέα γερμανική κυβέρνηση.

Πάντως η παρέμβαση Ντράγκι στο τελευταίο Eurogroup αναφορικά με την άνοδο των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων μετά την τελευταία έξοδο (πάνω από 4% το επταετές, πάνω από 4,4% το δεκαετές με ανοδική πορεία τις τελευταίες ημέρες) προκαλεί προβληματισμό με το τοπίο της επόμενης ημέρας να παραμένει θολό.