Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
20.5 C
Athens

Ξεκινά η «μάχη» στη Βουλή για την αναθεώρηση του Συντάγματος

Με περισσότερες τις διαφωνίες και λιγότερες τις συγκλίσεις, ξεκίνησε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση για την Συνταγματική Αναθεώρηση, η οποία -όπως γνωστοποίησε ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Νίκος Βούτσης- θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη με ψηφοφορία.

Νωρίτερα, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων αλλά και ανεξάρτητοι βουλευτές, επέμειναν στην ανάγκη η πρώτη φάση της Συνταγματικής Αναθεώρησης να γίνει με άνεση χρόνου ώστε να μπορούν να τοποθετηθούν και απλοί βουλευτές.

Κατόπιν αυτού ο Νίκος Βούτσης ανακοίνωσε ότι η ψηφοφορία δεν θα διεξαχθεί στις 10 το βράδυ αύριο αλλά στις 5 το απόγευμα της Πέμπτης.

Οι βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν επί των 149 προτάσεων, οι οποίες τέθηκαν σε ψηφοφορία στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Η ψηφοφορία αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, μετά την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού, την διάλυση των ΑΝΕΛ και τους νέους αριθμητικούς συσχετισμούς που προκύπτουν, αναγκάζοντας την κυβερνητική πλειοψηφία να αναζητά θετικές ψήφους από την δεξαμενή των ανεξάρτητων και να δίνει μάχη ακόμη και τις «151» ψήφους.

ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ βρήκαν κοινό τόπο μόνο σε 4 διατάξεις, που προτείνεται να αναθεωρηθούν στην επόμενη Βουλή.

Αυτές είναι, ο περιορισμός της βουλευτικής ασυλίας, ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, δηλαδή η αποκαλούμενη «παραγραφή», η αποσύνδεση της διάλυσης της Βουλή από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς και ο τρόπος εκλογής των διοικήσεων των Ανεξάρτητων Αρχών.

Στην τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής, ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισε δύο προτάσεις της ΝΔ, με την πρώτη να αφορά το άρθρο 68 που δίνει το δικαίωμα και στην κοινοβουλευτική μειοψηφία να συγκροτεί Εξεταστικές Επιτροπές και η δεύτερη το άρθρο 96 που εξομοιώνει τα στρατιωτικά δικαστήρια με τα τακτικά δικαστήρια.

Στο άρθρο 32, για την αποσύνδεση της εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας από την πρόωρη διάλυση της Βουλής και τις εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει έξι ψηφοφορίες από τη Βουλή, μία ανά μήνα, και αν δεν καρποφορήσουν, τότε θα γίνεται με άμεση εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό.

Η πρόταση της ΝΔ προβλέπει τρεις διαδοχικές ψηφοφορίες από τη Βουλή και σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο αριθμός των 200 βουλευτών στη πρώτη ψηφοφορία, ούτε οι 180 στη δεύτερη, τότε να απαιτείται η πλειοψηφία των 151 βουλευτών για την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας.

Η ΝΔ υπερψήφισε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς συμφωνεί με την ουσία της ρύθμισης για αποσύνδεση με τις πρόωρες εκλογές, εκτιμώντας ότι το άρθρο 32 μπορεί στην Ολομέλεια της Βουλής να συγκεντρώσει την αυξημένη πλειοψηφία των 180 βουλευτών με τη στήριξη της ΝΔ, και έτσι η επόμενη Βουλή στη πρώτη σύνοδο της να μπορέσει να αλλάξει το περιεχόμενο της διάταξης με απλή πλειοψηφία 151 ψήφων, πριν προκύψει η εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας το 2020.

Για το άρθρο 101 Α για τις Ανεξάρτητες Αρχές, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ συμφωνούν στην ανάγκη να μειωθεί η αυξημένη πλειοψηφία των 4/5 που απαιτείται σήμερα, στα 3/5 για την επιλογή των διοικήσεων των Ανεξάρτητων Αρχών.

Ωστόσο, διαφωνούν για το αν θα συνεχίσει να αποφασίζει η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, όπως προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ ή αν θα αποφασίζει ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή όπως εισηγείται η ΝΔ.

Πάντως, η πρώτη μεγάλη σημερινή μάχη αναμένεται να δοθεί για το αν η παρούσα Βουλή δεσμεύει την επόμενη και ως προς την κατεύθυνση, δηλαδή ως προς το περιεχόμενο της πρότασης προς αναθεώρηση.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος επικαλούμενος απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου υποστηρίζει ότι η απόφαση της παρούσας Βουλής είναι δεσμευτική και ότι η επόμενη δεν μπορεί να αποφασίσει κατά το δοκούν.

Αντιθέτως η ΝΔ και η ΔΗΣΥ, επιμένουν ότι αυτή η Βουλή δεν δεσμεύει την επόμενη ως προς την κατεύθυνση.

Από την πλευρά του, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, υποστήριξε ότι καμία διάταξη δεν πρέπει να υπερψηφιστεί από την παρούσα Βουλή με 180 ψήφους, ώστε, όπως είπε, η επόμενη Βουλή να διασφαλίσει τις απαραίτητες συναινέσεις που επιτάσσει η κορυφαία διαδικασία για την συνταγματική αναθεώρηση.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Τσίπρας: Στη Μ. Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της ιστορίας

Την άμεση κατάπαυση του πυρός στην Γάζα και την επιστροφή όλων των ομήρων πρέπει να ζητήσει με πολύ ξεκάθαρο τρόπο η Ευρώπη τόνισε από...

Δημοσκόπηση Metron: Αυξάνεται η συσπείρωση της ΝΔ και ανεβαίνει στο 32,3% – Μειώνονται οι...

Πλησιάζουν οι ευρεωκλογές και η ΝΔ εμφανίζει αυξημένη συσπείρωση και σημαντικά κέρδη καθώς περιορίζει τις διαρροέρς προς τα δεξιά, οι οποίες όσο πλησιάζουν οι...

Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Στις 13 Μαΐου η συνάντηση με τον Ερντογάν

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το πέρας της έκτακτης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, γνωστοποίησε ότι θα μεταβεί στην Άγκυρα στις 13 Μαΐου...

Μητσοτάκης για επίδομα μητρότητας σε μη μισθωτές: Ακόμα μία δέσμευσή μας γίνεται πραγματικότητα

Για «ακόμα μία δέσμευση» της κυβέρνησης που «γίνεται πραγματικότητα» κάνει λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του σχετικά με το άνοιγμα της πλατφόρμας...

ΣΥΡΙΖΑ: Εκτός του ευρωψηφοδελτίου ο Δ. Παπανώτας

Ο Στέφανος Κασσελάκης ανακοίνωσε ότι ο Δημήτρη Παπανώτας βγαίνει από το Ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος. Σέβομαι απόλυτα τις αποφάσεις των μελών και φίλων του ΣΥΡΙΖΑ που...

Την Παρασκευή η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ – Θα παραστεί και ο Αλέξης...

Αύριο το απόγευμα θα γίνει η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ στον «Ελληνικό Κόσμο» όπου θα ανακοινωθούν εκτός από τους υποψηφίους που προέκυψαν από...

Μητσοτάκης: Η ΕΕ θα κάνει ό,τι μπορεί για να μην λάβει χαρακτηριστικά περιφερειακής σύγκρουσης...

«Στο έκτακτο ευρωπαϊκό συμβούλιο θα μας απασχολήσουν πρωτίστως ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, αλλά και θέματα τα οποία αφορούν την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαικής οικονομίας» ανέφερε ο...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Βουλή: Στα νοσοκομεία του ΕΣΥ οι ιδιώτες γιατροί – Κατατέθηκε η ρύθμιση

Ανοίγει ο δρόμος για να ασκούν έργο στο ΕΣΥ και ιδιώτες γιατροί, με ρύθμιση...

Οι “Σπαρτιάδες” διαλύονται…

Άλλος ένας προερχόμενος από τους Σπαρτιάτες βουλευτής, ανεξαρτητοποιήθηκε πριν από λίγο στη Βουλή. Πρόκειται για...

Βουλή: Απορρίφθηκε η τροπολογία για την αναγνώριση του όρου “γυναικοκτονία”

Με το επιχείρημα ότι ήδη ο Ποινικός Κώδικας προβλέπει την ύψιστη τιμωρία σε περίπτωση...

Βουλή: Ευρεία συναίνεση εξασφάλισε η τροπολογία για την Golden Visa

Με ευρεία πλειοψηφία η Ολομέλεια της Βουλής, υπερψήφισε την τροπολογία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας...