Τρίτη, 13 Απρίλιος, 2021
13.4 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 13 Απριλίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 2003 Τραγωδία στα Τέμπη. 21 μαθητές από το Λύκειο Μακροχωρίου Ημαθίας χάνουν τη ζωή τους, όταν νταλίκα διεμβολίζει το τουριστικό λεωφορείο στο...

Ξεκινά η «μάχη» στη Βουλή για την αναθεώρηση του Συντάγματος

Με περισσότερες τις διαφωνίες και λιγότερες τις συγκλίσεις, ξεκίνησε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση για την Συνταγματική Αναθεώρηση, η οποία -όπως γνωστοποίησε ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Νίκος Βούτσης- θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη με ψηφοφορία.

Νωρίτερα, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων αλλά και ανεξάρτητοι βουλευτές, επέμειναν στην ανάγκη η πρώτη φάση της Συνταγματικής Αναθεώρησης να γίνει με άνεση χρόνου ώστε να μπορούν να τοποθετηθούν και απλοί βουλευτές.

Κατόπιν αυτού ο Νίκος Βούτσης ανακοίνωσε ότι η ψηφοφορία δεν θα διεξαχθεί στις 10 το βράδυ αύριο αλλά στις 5 το απόγευμα της Πέμπτης.

Οι βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν επί των 149 προτάσεων, οι οποίες τέθηκαν σε ψηφοφορία στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Η ψηφοφορία αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, μετά την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού, την διάλυση των ΑΝΕΛ και τους νέους αριθμητικούς συσχετισμούς που προκύπτουν, αναγκάζοντας την κυβερνητική πλειοψηφία να αναζητά θετικές ψήφους από την δεξαμενή των ανεξάρτητων και να δίνει μάχη ακόμη και τις «151» ψήφους.

ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ βρήκαν κοινό τόπο μόνο σε 4 διατάξεις, που προτείνεται να αναθεωρηθούν στην επόμενη Βουλή.

Αυτές είναι, ο περιορισμός της βουλευτικής ασυλίας, ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, δηλαδή η αποκαλούμενη «παραγραφή», η αποσύνδεση της διάλυσης της Βουλή από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς και ο τρόπος εκλογής των διοικήσεων των Ανεξάρτητων Αρχών.

Στην τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής, ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισε δύο προτάσεις της ΝΔ, με την πρώτη να αφορά το άρθρο 68 που δίνει το δικαίωμα και στην κοινοβουλευτική μειοψηφία να συγκροτεί Εξεταστικές Επιτροπές και η δεύτερη το άρθρο 96 που εξομοιώνει τα στρατιωτικά δικαστήρια με τα τακτικά δικαστήρια.

Στο άρθρο 32, για την αποσύνδεση της εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας από την πρόωρη διάλυση της Βουλής και τις εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει έξι ψηφοφορίες από τη Βουλή, μία ανά μήνα, και αν δεν καρποφορήσουν, τότε θα γίνεται με άμεση εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό.

Η πρόταση της ΝΔ προβλέπει τρεις διαδοχικές ψηφοφορίες από τη Βουλή και σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο αριθμός των 200 βουλευτών στη πρώτη ψηφοφορία, ούτε οι 180 στη δεύτερη, τότε να απαιτείται η πλειοψηφία των 151 βουλευτών για την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας.

Η ΝΔ υπερψήφισε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς συμφωνεί με την ουσία της ρύθμισης για αποσύνδεση με τις πρόωρες εκλογές, εκτιμώντας ότι το άρθρο 32 μπορεί στην Ολομέλεια της Βουλής να συγκεντρώσει την αυξημένη πλειοψηφία των 180 βουλευτών με τη στήριξη της ΝΔ, και έτσι η επόμενη Βουλή στη πρώτη σύνοδο της να μπορέσει να αλλάξει το περιεχόμενο της διάταξης με απλή πλειοψηφία 151 ψήφων, πριν προκύψει η εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας το 2020.

Για το άρθρο 101 Α για τις Ανεξάρτητες Αρχές, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ συμφωνούν στην ανάγκη να μειωθεί η αυξημένη πλειοψηφία των 4/5 που απαιτείται σήμερα, στα 3/5 για την επιλογή των διοικήσεων των Ανεξάρτητων Αρχών.

Ωστόσο, διαφωνούν για το αν θα συνεχίσει να αποφασίζει η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, όπως προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ ή αν θα αποφασίζει ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή όπως εισηγείται η ΝΔ.

Πάντως, η πρώτη μεγάλη σημερινή μάχη αναμένεται να δοθεί για το αν η παρούσα Βουλή δεσμεύει την επόμενη και ως προς την κατεύθυνση, δηλαδή ως προς το περιεχόμενο της πρότασης προς αναθεώρηση.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος επικαλούμενος απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου υποστηρίζει ότι η απόφαση της παρούσας Βουλής είναι δεσμευτική και ότι η επόμενη δεν μπορεί να αποφασίσει κατά το δοκούν.

Αντιθέτως η ΝΔ και η ΔΗΣΥ, επιμένουν ότι αυτή η Βουλή δεν δεσμεύει την επόμενη ως προς την κατεύθυνση.

Από την πλευρά του, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, υποστήριξε ότι καμία διάταξη δεν πρέπει να υπερψηφιστεί από την παρούσα Βουλή με 180 ψήφους, ώστε, όπως είπε, η επόμενη Βουλή να διασφαλίσει τις απαραίτητες συναινέσεις που επιτάσσει η κορυφαία διαδικασία για την συνταγματική αναθεώρηση.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Δένδιας: Η στάση της Τουρκίας αποτελεί πρόκληση στο σύνολο της Ε.Ε.

Στη Λιβύη εκ νέου σήμερα ο Νίκος Δένδιας

Στη Βεγγάζη της Λιβύης μεταβαίνει σήμερα ο Νίκος Δένδιας, προκειμένου να εγκαινιάσει το προξενείο της Ελλάδας στη μεγάλη πόλη της Δυτικής Λιβύης, μέρος της...
Μητσοτάκης: Είμαστε από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη σε ημερήσιους εμβολιασμούς

Μητσοτάκης: το ξεκίνημα των self-test απεδείχθη ιδιαίτερα επιτυχημένο

"Θεωρώ ότι το ξεκίνημα των self-test απεδείχθη ιδιαίτερα επιτυχημένο και πιστεύω ότι αξίζουν συγχαρητήρια στους μαθητές, στους εκπαιδευτικούς, στις οικογένειες των μαθητών που στήριξαν...

Ηνίοχος: “Απογειώνεται” σήμερα το “TOP GUN” που εκνευρίζει την Τουρκία (βίντεο)

Το ελληνικό “Top Gun” ανοίγει σήμερα τα φτερά του με την συμμετοχή έξι χωρών, οι οποίες έρχονται με τα πιο σύγχρονα μαχητικά του κόσμου. Όπως...

Μητσοτάκης για την απώλεια του Ι.Τσούνη: Η Ελλάδα αποχαιρετά ένα άξιο τέκνο της

«Η Ελλάδα αποχαιρετά, σήμερα, ένα άξιο τέκνο της. Και όλοι σκύβουμε με σεβασμό στη μνήμη του αληθινού ευπατρίδη Ιάκωβου Τσούνη», αναφέρει σε δήλωσή του...

Μητσοτάκης: Πολύ σημαντικό εργαλείο τα self tests για να περιορίσουμε δραστικά την πανδημία

Πιστεύω ότι τα self tests "θα είναι πάρα πολύ σημαντικό εργαλείο για να μπορέσουμε να περιορίσουμε δραστικά την πανδημία», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης...
Ο Τσίπρας παρουσίασε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την ανασυγκρότηση του ΕΣΥ

Τσίπρας: Άφησαν τη χώρα να μετατραπεί σε αποικία οργανωμένου εγκλήματος και δράση μαφιόζικων συμμοριών

Βαρύτατες ευθύνες στον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη και τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοϊδη καταλογίζει ο Α. Τσίπρας με αφορμή την δολοφονική επίθεση εναντίον...

Χρυσοχοΐδης: Ειδεχθές έγκλημα η δολοφονία Καραϊβάζ, πολύ γρήγορα η Ελληνική Αστυνομία θα βρει τους...

Τη γρήγορη εξιχνίαση της υπόθεσης δολοφονίας του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ ζήτησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση που είχε νωρίτερα στο Μέγαρο Μαξίμου με...

Βρείτε μας

7,790ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
935ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Έκθεση της Βουλής για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821

Η πολύπλευρη σημασία της μεγάλης έκθεσης που διοργανώνει η Βουλή για τα 200 χρόνια...

Θεοχάρης στη Βουλή: Ο τουρισμός ανοίγει με ασφάλεια και ισορροπία στις 14 Μαΐου

Στη δέσμευση ότι στις 14 Μαρίου θα ανοίξει ο τουρισμός, με αυστηρή τήρηση των...

Μητσοτάκης: Εκτίμησε ότι η εστίαση θα ανοίξει μετά το Πάσχα

Στην εκτίμηση ότι είναι εφικτό μέχρι το Πάσχα, με τους αυξημένους εμβολιασμούς, «να έχουμε...

Κουτσούμπας: Η κυβερνητική πολιτική για τον κορωνοϊό είναι ένα διαρκές αλαλούμ

Για αλλεπάλληλες παλινωδίες, αντιφάσεις και ένα διαρκές αλαλούμ που χαρακτηρίζουν την κυβερνητική πολιτική, έκανε...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή