Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
13.2 C
Athens

Ξεκίνησε η Αεροναυτική Άσκηση Ελλάδας – Αιγύπτου! Τουρκικά γυμνάσια 15 μίλια από το Καστελόριζο

Σήμερα ξεκινά η κοινή αεροναυτική άσκηση Ελλάδας και Αιγύπτου σε Κάσο, Κάρπαθο και στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης με την ονομασία «Μέδουσα».

Το κεντρικό σκέλος των επιχειρήσεων που θα γίνουν στα αεροναυτικά γυμνάσια των ελληνικών και των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων θα διαρκέσει από την Τρίτη μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου.

Οι Αιγύπτιοι στέλνουν μια καινούρια γαλλική φρεγάτα τύπου Fremm, δύο πυραυλακάτους, μαχητικά αεροσκάφη F16 και κομάντος οι οποίοι θα συνασκηθούν με Έλληνες ΟΥΚάδες της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών.

Ο ελληνικός στόλος θα συμμετάσχει με το υποβρύχιο Παπανικολής, μια φρεγάτα, μία πυραυλάκατο και αριθμό μαχητικών αεροσκαφών που θα επιχειρούν από την Κρήτη όπου επίσης θα μετασταθμεύσουν και τα αιγυπτιακά F16.

Τα γυμνάσια θα παρακολουθήσει ο αρχηγός των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων αλλά και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Βαγγέλης Αποστολάκης.

Μέσα στην εβδομάδα, η Άγκυρα είχε εκδώσει ΝΟΤΑΜ με την οποία ζητούσε να ακυρωθεί η ελληνική άσκηση στην Κάσο (την οποία αποκαλεί “Τζομπάν”), χαρακτηρίζοντας το ελληνικό νησί αποστρατικοποιημένη ζώνη!

Την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου, το τουρκικό πολεμικό ναυτικό έχει προγραμματίσει άσκηση με πραγματικά πυρά σε διεθνή ύδατα αλλά σε απόσταση μόλις 15 μίλια από το Καστελόριζο.

Τα γυμνάσια θεωρούνται ως τουρκική «απάντηση» στην κοινή αυτή άσκηση, δεδομένου ότι μόλις προχθές η Άγκυρα είχε σπεύσει μέσω ΝΟΤΑΜ να βάλει στο στόχαστρό της και την Κάσο, θεωρώντας την αποστατικοποιημένη ζώνη, υπονοώντας ότι δεν πρέπει να γίνονται ασκήσεις στην περιοχή.

Με ένα μπαράζ από NAVTEX, η Τουρκία προαναγγέλλει γυμνάσια με πραγματικά πυρά μόλις 15 μίλια από το Καστελόριζο.

Στο πλαίσιο αυτό, η τουρκική πλευρά «κυκλώνει» την περιοχή γύρω από το νησί δεσμεύοντας μεγάλες περιοχές για αεροναυτικές ασκήσεις, πριν και μετά από την προγραμματισμένη επίσκεψη του ΥΠΕΘΑ, Πάνου Καμμένου στο νησί και μελών της  Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής.

Η Άγκυρα μέσω του υπουργείου Εξωτερικών είχε προχωρήσει σε ακόμη μια πρόκληση μέσω επίθεσης στον Πάνο Καμμένο, καθώς σε ανακοίνωση που εξέδωσε έφτασε στο σημείο να αναφέρει ότι ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Αμυνας «δεν έχει την ικανότητα αξιολόγησης και έκφρασης από την άποψη της κοινής λογικής» και τον καλεί να «συμμορφωθεί με ευθύνη και σοβαρότητα.

Τέλος, η Άγκυρα προκαλεί και την Λευκωσία, δεσμεύοντας για ασκήσεις μεγάλο μέρος της Κυπριακής ΑΟΖ ακόμη και νότια της Πάφου.

Πηγή: onalert.gr

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

ΣΥΡΙΖΑ: Αποκαλυπτήρια του ευρωψηφοδελτίου – Οι 5 “εκλεκτοί” Κασσελάκη

Το σχέδιο τους ήταν «ένας ΣΥΡΙΖΑ μόνος, να συρρικνώνεται συνεχώς, να ανακυκλώνεται στην εσωστρέφεια, να παραχωρεί τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ένα βολικό...

Ερντογάν: Σημαντικό στάδιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Τουρκία

Δήλωση για την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τουρκία έκανε, μεταξύ άλλων, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την έξοδό του από την...
ΚΚΕ: Τα ψηφοδέλτια παρουσίασε ο ΓΓ Δημήτρης Κουτσούμπας

Επίσκεψη Κουτσούμπα σε Καναδά και ΗΠΑ

Επίσκεψη σε Καναδά και ΗΠΑ θα πραγματοποιήσει από τις 22 ως τις 27 του μήνα ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ως επικεφαλής...

Μιχαηλίδου: Αυξημένος φέτος ο προϋπολογισμός του κοινωνικού τουρισμού

Συνάντηση εργασίας με το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Ξενοδόχων Αίγινας είχε σήμερα 19 Απριλίου, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία επιβεβαίωσε...
Η πρώτη εκτίμηση του αποτελέσματος των αυτοδιοικητικών εκλογών

Πάνω από 100.000 εγγραφές στην πλατφόρμα της επιστολικής ψήφου

Η υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι μέχρι στιγμής έχουν εγγραφεί πάνω από 100.000 πολίτες που ζουν είτε στην Ελλάδα, είτε σε 114 άλλες χώρες. Ο Υπουργός...

Ευρωεκλογές: Ο Νίκος Δένδιας αναλαμβάνει κεντρικό ρόλο με περιοδείες σε Β. Ελλάδα, Ήπειρο και...

Στην προεκλογική μάχη για τις ευρωκάλπες της 9ης Ιουνίου μπαίνει το βαρύ πυροβολικό της ΝΔ, ο πιο δημοφιλής υπουργός της κυβέρνησης, ο Νίκος Δένδιας. Σύμφωνα...

Τσίπρας: Στη Μ. Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της ιστορίας

Την άμεση κατάπαυση του πυρός στην Γάζα και την επιστροφή όλων των ομήρων πρέπει να ζητήσει με πολύ ξεκάθαρο τρόπο η Ευρώπη τόνισε από...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

“Ηνίοχος”: Σε εξέλιξη η μεγαλύτερη αεροπορική άσκηση στην Ευρώπη με Rafale και F-16 (βίντεο)

Στην άσκηση «Ηνίοχος 2024» η Πολεμική Αεροπορία συμμετέχει με όλους τους τύπους μαχητικών αεροσκαφών...

Με 4 Rafale συμμετείχε η Πολεμική Αεροπορία στην πολυεθνική άσκηση “Volfa 2024”

Από την Τρίτη 12 έως την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024, η Πολεμική Αεροπορίας (ΠΑ) συμμετείχε...

Ελληνική Αεροπορία: Τα ελληνικά Rafale στην πρώτη τους άσκηση εκτός συνόρων 

Φωτογραφίες από τις πτήσεις, στον γαλλικό εναέριο χώρο, των ελληνικών Rafale, ανήρτησε στον λογαριασμό της στο...

Κικίλιας: Έρχεται η επιχειρησιακή άσκηση αντιμετώπισης μεγάλου σεισμού “ΜΙΝΩΑΣ”

Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας...