Ξεκίνησε η κάθοδος του Schiaparelli στον Άρη

39
χάθηκε, επικοινωνία,

Το διαστημικό σκάφος που πρόκειται να προσγειωθεί στον Άρη, αποσπάστηκε από το μητρικό του σκάφος χθες, (Κυριακή 16 Οκτ.), θέτοντας τις βάσεις για μια ασφαλή κάθοδο στην επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Το ρωσο-ευρωπαϊκό διαστημικό σκάφος TGO (Trace Gas Orbiter), το οποίο απελευθέρωσε το όχημα προσεδάφισης Schiaparelli, άρχισε μία κάθοδο ενός εκατομμυρίου χιλιομέτρων προς την επιφάνεια του Άρη. Νωρίτερα όμως για κάποιο λόγο σταμάτησε να μεταδίδει στοιχεία για τη θέση του.

Το γεγονός προκάλεσε ανησυχία στην Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA), η οποία έσπευσε ωστόσο να διαβεβαιώσει λίγο αργότερα ότι «όλα είναι υπό έλεγχο πλέον» με το σκάφος TGO της αποστολής ExoMars 2016.

Διαβάστε επίσης:  «Ράπισμα» των ΗΠΑ στην Τουρκία! «Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει δικαίωμα να αξιοποιεί τους πόρους της στην ΑΟΖ»

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε για τον καλό διαχωρισμό του Schiaparelli,» δήλωσε ο διευθυντής του ExoMars, Michel Denis κατά τη διάρκεια ζωντανής αναμετάδοσης από το κέντρο ελέγχου της αποστολής της ESA στο Darmstadt, της Γερμανίας,  με τους τεχνικούς της πτήσης που παρακολουθούσαν την διαδικασία να ξεσπούν σε επευφημίες.