Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024
29.1 C
Athens

Ξεκινούν οι εκδηλώσεις Μνήμης για τα 80 Χρόνια από την Σφαγή του Διστόμου

Μεγάλο Συνέδριο στον Πειραιά για Γερμανικές Οφειλές με συμμετοχή Μαρτυρικών Πόλεων, δικηγόρων και Πρ.Παυλόπουλου

-Παρουσίαση του Ιστορικού Χάρτη της Σφαγής

Από Τετάρτη 29 Μαΐου ξεκινούν με μια σειρά ποικίλων δραστηριοτήτων πολιτιστικού, επιστημονικού, ιστορικού και αθλητικού περιεχομένου, οι Εκδηλώσεις Τιμής, Μνήμης και Διεκδίκησης για τα 80 ΧΡΟΝΙΑ από τη Σφαγή της Μαρτυρικής Πόλης του Διστόμου που διοργανώνει ο Δήμος Διστόμου, Αράχωβας, Αντίκυρας. Εκδηλώσεις, οι οποίες την πρώτη εβδομάδα – που παρουσιάζουμε εδώ- διεξάγονται στο Δίστομο, στην Παραλία Διστόμου και στον Πειραιά με κορύφωση στις 10 Ιουνίου, μαύρη επέτειο της ναζιστικής θηριωδίας του 1944.

Συγκεκριμένα:

**Τετάρτη, 29 Μαΐου

-Στις 17.00, θα διεξαχθούν οι 33οι Σχολικοί Αγώνες Στίβου στο Στάδιο Παραλίας Διστόμου, με την συμμετοχη των Δημοτικών Σχολείων του Δήμου και συγκεκριμενα αυτών του Διστόμου, της Αράχωβας, της Αντίκυρας και της Παραλίας Διστόμου. Η διοργανωση ειναι του Δήμου ΔΑΑ. Στην Παραλία Διστόμου.

**Παρασκευή, 31 Μαΐου

-Στις 20:00, Έναρξη Επιστημονικής Διημερίδας με την προβολή του βραβευμένου ντοκιμαντέρ του Γιώργου Λούκα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα “The Every man/woman. Ο Καθένας/μια” – Πνευματικό Ενοριακό Κέντρο Αγίου Νικολάου, Δίστομο.

**Σάββατο, 1 Ιουνίου

-Στις 12:30, παρουσίαση από την Ομάδα Έργου της ιστοσελίδας του << Ιστορικού Χάρτη>> της Σφαγής του Διστόμου <<80 χρόνια από τη Σφαγή: ίχνη και μαρτυρίες στον χώρο>>, στο πλαίσιο της Επιστημονικής Διημερίδας.Πνευματικό Ενοριακό Κέντρο Αγίου Νικολάου, Δίστομο.

-Στις 13:30, Επιστημονική Διημερίδα σε Συνδιοργάνωση με την Εταιρεία Σύγχρονης Ιστορίας:”Αντίποινα: πρακτικές βίας, επιβολής και νομιμοποίησης των εγκλημάτων πολέμου στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο- Πνευματικό Ενοριακό Κέντρο Αγίου Νικολάου, Δίστομο.

-Στις 17:00, Ημερίδα στο ανακαινισμένο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. <<Γερμανικές οφειλές από τις ναζιστικές θηριωδίες κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Συνδιοργάνωση: Δήμοι Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας, Πειραιά, Καλαβρύτων, Βιάννου, Δικηγορικοί Σύλλογοι Πειραιά, Λιβαδειάς, Καλαβρύτων, Ηρακλείου, Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων & Χωριών, ΕΣΔΟΓΕ.

Στην Ημερίδα θα απευθύνουν χαιρετισμό ο κ. Γιάννης Μώραλης, Δήμαρχος Πειραιά, ο κ. Βασίλης Δαλαμάγκας, Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Λιβαδειάς ,ο κ. Ανδρέας Οικονόμου, Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Καλαβρύτων, ο κ. Νίκος Λογοθέτης, Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου.

Στο 1ο πάνελ με αμιγώς νομική θεματολογία, θα προεδρεύσει ο κ. Ηλίας Κλάππας, Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά και θα συμμετάσχουν ως Eισηγητές ο κ. Προκόπιος Παυλόπουλος, τέως Πρόεδρος Δημοκρατίας, Ακαδημαϊκός και ομότιμος Καθηγητής Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ, ο κ. Αντώνης Μπρεδήμας, ομότιμος Καθηγητής Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ, ο κ. Θαλής Πολυχρονάκος, δικηγόρος Σπάρτης, μέλος Προεδρείου Πανελλήνιας Ένωσης Δικηγόρων για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις, ο κ.Μιλτιάδης Σφουντούρης, δικηγόρος Αθηνών, Πρόεδρος Συλλόγου Συγγενών θυμάτων Διστόμου, η κα. Gabrielle Heinecke, δικηγόρος, Ομάδα Δράσης «ΑΚ ΔΙΣΤΟΜΟ – ΑΜΒΟΥΡΓΟ».

Στο 2ο πάνελ με εκπροσώπους από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους φορείς διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών, θα προεδρεύσει ο κ. Γιώργος Σαχίνης, δημοσιογράφος και θα συμμετάσχουν ως Eισηγητές ο κ. Γιάννης Σταθάς, Δήμαρχος Διστόμου – Αράχωβας -Αντίκυρας , ο κ. Αθανάσιος Παπαδόπουλος, Δήμαρχος Καλαβρύτων, Πρόεδρος Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών, ο κ. Παύλος Μπαριτάκης, Δήμαρχος Βιάννου, ο κ. Αριστομενης Συγγελακης Συγγραμματέας ΕΣΔΟΓΕ, Δρ.ΕΚΠΑ , ο κ. Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, πρώην Πρόεδρος της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διεκδίκηση των Γερμανικών οφειλών και ο κ. Χαρίλαος Ερμείδης Πρόεδρος Ένωσης Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος.
Συντονιστές του Συνεδρίου θα είναι ο κ. Δημητρης Αλευρομαγειρος, Αντιστράτηγος ε.α., επ.Γενικός Επιθεωρητής Στρατού, Συγγραμματέας ΕΣΔΟΓΕ, ο κ. Δημήτρης Σταθακοπουλος Δρ.Παντείου Πανεπιστημίου, δικηγόρος Πειραιά, η κα Λίλη Αποστολίδου, δικηγόρος Πειραιά.

**Κυριακή 2 Ιουνίου

Στις 10:00, ο 40ος Δρόμος Θυσίας – Τρεις Αγώνες Δρόμου, μήκους:

α. 11.200 μ., με σημείο εκκίνησης τη θέση Καρακόλιθος και τερματισμό την πλατεία Εθνικής Αντίστασης,

β. 1.100 μ., παιδιά, με σημείο εκκίνησης το Μαυσωλείο και τερματισμό την πλατεία Εθνικής Αντίστασης,

γ. 500 μ. για ΑμεΑ, με σημείο εκκίνησης την πλατεία Δανιήλ Γαμβρίλη και τερματισμό την πλατεία Εθνικής Αντίστασης Διστόμου.

Ο αγώνας τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και σε συνδιοργάνωση με το “Ανώτατο Συμβούλιο Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΣΑΕΔ)”.

-Στις 13:00, Επιστημονική διημερίδα , σε Συνδιοργάνωση με την Εταιρεία Σύγχρονης Ιστορίας: “Αντίποινα: πρακτικές βίας, επιβολής και νομιμοποίησης των εγκλημάτων πολέμου στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.Πνευματικό Ενοριακό Κέντρο Αγίου Νικολάου, Δίστομο.

-Στις 18:00, Παρουσίαση του προγράμματος Τοπικής Ιστορίας του Γυμνασίου Διστόμου, “Μαθαίνω για τον Τόπο μου” – Πνευματικό Ενοριακό Κέντρο Αγίου Νικολάου, Δίστομο

-Στις 21:00, «Το Σημάδι»: Θεατρική παράσταση από το Θεατρικό Εργαστήρι Γιαννιτσών σε σκηνοθεσία του Βασίλη Δεμιρτζόγλου, βασισμένη στο ιστορικό γεγονός της ομαδικής εκτέλεσης κατοίκων των Γιαννιτσών από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής στις 14 Σεπτεμβρίου 1944, στο Αμφιθέατρο Μαυσωλείου, Δίστομο.

Το πρόγραμμα των επομένων ημερών, περιλαμβάνει επίσης θεατρικές, αθλητικές, χορωδιακές, χορευτικές και μουσικές δραστηριότητες που κορυφώνονται την 10η Ιουνίου με το Μνημόσυνο στο Μαυσωλείο και το βράδυ Συναυλία Μνήμης του Γιώργου Νταλάρα.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Σχολεία: Τέλος το σχολικό έτος σε νηπιαγωγεία και δημοτικά – Αυλαία για τις εξετάσεις...

Τελευταία ημέρα στο σχολείο η σημερινή για τους μικρούς μαθητές και τις μικρές μαθήτριες, καθώς το τρέχον σχολικό έτος λήγει επίσημα σήμερα στα νηπιαγωγεία...

Σαν σήμερα 14 Ιουνίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 1905: Άγρια σύρραξη σημειώνεται στον Άγιον Όρος, μεταξύ ελλήνων και ρώσων μοναχών, με...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα ;

Παρασκευή 14 Ιουνίου σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο γιορτάζουν όσοι και όσες φέρουν το όνομα: Ελισσαίος, Ελισσώ, Ελισώ και Νήφων.
Την απόρριψη του αιτήματος Λαγού πρότεινε η εισαγγελέας

Στο εδώλιο ξανά ο Κορκονέας για τη δολοφονία Γρηγορόπουλου

Στο εδώλιο του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου της Λαμίας θα καθίσει για ακόμη μία φορά ο πρώην ειδικός φρουρός Επαμεινώντας Κορκονέας για την δολοφονία του...

Κύθηρα: Εντοπίστηκε σορός απανθρακωμένης γυναίκας

Εντοπίστηκε σορός απανθρακωμένης γυναίκας στα Κύθηρα. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες πρόκειται για 60χρονη Ελληνίδα. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η γυναίκα αναγνωρίστηκε από τον σύζυγό της ενώ...
Συναγερμός στο Ακραίφνιο Βοιωτίας - Αρρώστησαν τα 45 από τα 60 παιδιά του σχολείου

Δήμος Αθηναίων: Επαναλειτουργούν από αύριο τα σχολεία

Αύριο Παρασκευή 14 Ιουνίου, όλοι οι Βρεφικοί, Βρεφονηπιακοί και Παιδικοί Σταθμοί, καθώς και όλες οι σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης που βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Αθηναίων, θα λειτουργήσουν...

Εκκενώθηκε κατάληψη κτηρίου του δήμου Αθηναίων στον λόφο του Στρέφη

Στην εκκένωση κτηρίου του δήμου Αθηναιών που τελούσε υπό κατάληψη στο λόφο του Στρέφη προχώρησαν το πρωί της Πέμπτης αστυνομικοί της ΕΛΑΣ στο πλαίσιο των επιχειρήσεων για τους...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΙΣΤΟΡΙΕΣ: Όταν το Δίστομο έγινε Κρανίου τόπος από τους Γερμανούς

Σκότωναν με λύσσα όποιον έβρισκαν μπροστά τους, ακόμα και μωρά που βύζαιναν(!) ενώ πυρπόλησαν...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 10 Ιουνίου οι Ναζί καταστρέφουν το Δίστομο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ  To 1944...Οι Ναζί κατακτητές καταστρέφουν το Δίστομο και σκοτώνουν 218 κατοίκους του.

Σαν σήμερα 15 Μαίου 2023 πέθανε ο Γιάννης Βογιατζής

Ο Γιάννης Βογιατζής έφυγε στις 15 Μαίου του 2023, σε ηλικία 89 ετών,...

Δίστομο: Στο μαυσωλείο θυμάτων ναζισμού και φέτος ελληνόπουλα από λύκειο της Γερμανίας

Είναι κάποια από τα Ελληνόπουλα που φοιτούν στο Λύκειο του ελληνικού κλάδου του Leibniz-Μontessori Gymnasium...