Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
14.7 C
Athens

Ξεμπλοκάρουν συντάξεις με διαδοχική ασφάλιση – Τι προβλέπει η εγκύκλιος του e- ΕΦΚΑ

Διευκρινίσεις για τη συνταξιοδότηση των ασφαλισμένων με διαδοχικό χρόνο ασφάλισης στους ενταχθέντες φορείς στον e-ΕΦΚΑ και στο πρώην ΕΤΕΑΕΠ δίνει με εγκύκλιο του ο Ηλεκτρονικός Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, απλουστεύεται η διαδικασία εύρεσης του αρμόδιου πρώην φορέα, με τις διατάξεις του οποίου απονέμεται η συνταξιοδοτική παροχή, όταν το αίτημα κρίνεται με τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης, μειώνονται οι προϋποθέσεις καθορισμού του αρμόδιου φορέα, καταργούνται τα δύο στάδια εξέτασης-κρίσης από τον τελευταίο φορέα και εισάγεται η δυνατότητα συνταξιοδότησης από τον τελευταίο πρώην φορέα χωρίς να εξετάζονται οι προϋποθέσεις αρμοδιότητας στις περιπτώσεις θεμελίωσης δικαιώματος, λόγω γήρατος, με 15 έτη ασφάλισης και συμπλήρωσης του 67ου έτους της ηλικίας.

Η αίτηση συνταξιοδότησης, που υποβάλλεται, βάσει των διατάξεων της διαδοχικής ασφάλισης, εξετάζεται από την αρμόδια υπηρεσία του φορέα ή τομέα ή κλάδου ή λογαριασμού, στην οποία ασφαλισμένοι υπάγονταν, λόγω ιδιότητας ή απασχόλησης, κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, σύμφωνα με τη νομοθεσία του τελευταίου φορέα.

Η διαδικασία εύρεσης των συνταξιοδοτικών προϋποθέσεων, με τις οποίες θεμελιώνεται συνταξιοδοτικό δικαίωμα, καθορίζεται ως ακολούθως:

  1. Κρίση με τις διατάξεις της νομοθεσίας του τελευταίου ενταχθέντα φορέα.

Το αίτημα ασφαλισμένου ή μελών της οικογένειάς του, που ζητούν την εφαρμογή των διατάξεων της διαδοχικής ασφάλισης, κρίνεται αρχικά με τις διατάξεις της νομοθεσίας του τελευταίου ενταχθέντα φορέα στον e-ΕΦΚΑ.

Για να χορηγήσει σύνταξη, ο e-ΕΦΚΑ πρέπει στην ασφάλιση του τελευταίου ενταχθέντα φορέα να πραγματοποιήθηκαν:

  • για κρίση του δικαιώματος σύνταξης, λόγω γήρατος, 1.000 ημέρες ασφάλισης συνολικά, από τις οποίες 300 ημέρες την τελευταία πενταετία, πριν από την υποβολή αίτησης συνταξιοδότησης ή πριν από τη διακοπή της ασφάλισης,
  • για κρίση του δικαιώματος σύνταξης, λόγω αναπηρίας ή θανάτου, να πραγματοποιήθηκαν 600 ημέρες ασφάλισης οποτεδήποτε πριν από τη διακοπή της δραστηριότητας ή απασχόλησης ή την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης ή την επέλευση του ασφαλιστικού κινδύνου για τις συντάξεις, λόγω αναπηρίας ή θανάτου και να πληρούνται οι διατάξεις της νομοθεσίας του τελευταίου ενταχθέντα φορέα με ολόκληρο το χρόνο της διαδοχικής ασφάλισης.
  1. Κρίση με τις διατάξεις της νομοθεσίας του προηγούμενου ενταχθέντα φορέα.

Σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος δεν πραγματοποίησε τον αριθμό ημερών εργασίας που αναφέρεται παραπάνω ή τις έχει πραγματοποιήσει, αλλά δεν πληροί τις προϋποθέσεις που απαιτεί η νομοθεσία του τελευταίου ενταχθέντα φορέα, τότε κρίνεται το αίτημά του ή των μελών της οικογένειάς του από τον ενταχθέντα φορέα στην ασφάλιση του οποίου πραγματοποίησε τον περισσότερο χρόνο ασφάλισης, εκτός από τον τελευταίο. Απαραίτητη προϋπόθεση, για να κριθεί η αίτηση από τον ενταχθέντα φορέα με τις περισσότερες ημέρες εργασίας ή έτη ασφάλισης, μετά την κρίση από τον τελευταίο ενταχθέντα φορέα, είναι:

  • Ο ασφαλισμένος που ζητά να συνταξιοδοτηθεί, λόγω γήρατος, να έχει συμπληρώσει ένα από τα όρια ηλικίας που προβλέπει η νομοθεσία του τελευταίου ενταχθέντα φορέα. Για τους αυτοτελώς απασχολούμενους ή ελεύθερους επαγγελματίες όριο ηλικίας διαβίβασης έχει οριστεί το 60ο έτος της ηλικίας και για τους ασφαλισμένους του τ. ΟΓΑ το 67ο.
  • Ο ασφαλισμένος που ζητά να συνταξιοδοτηθεί, λόγω αναπηρίας, να έχει κριθεί ανάπηρος με το ποσοστό αναπηρίας που προβλέπεται από τη νομοθεσία του τελευταίου ενταχθέντα φορέα.
  • Για τη συνταξιοδότηση, λόγω θανάτου των μελών της οικογένειας του ασφαλισμένου, δεν απαιτείται καμία προϋπόθεση.

Για να δικαιωθεί ο ασφαλισμένος ή τα μέλη της οικογένειάς του από τον e-ΕΦΚΑ με τις διατάξεις της νομοθεσίας του ενταχθέντα φορέα στην ασφάλιση του οποίου πραγματοποίησε τον περισσότερο χρόνο, στον οποίο δεν συμπεριλαμβάνεται ο τελευταίος, πρέπει να πληρούνται οι προϋποθέσεις που προβλέπουν οι διατάξεις της νομοθεσίας του με ολόκληρο το χρόνο της διαδοχικής ασφάλισης.

  1. Κρίση με τις διατάξεις της νομοθεσίας των προηγούμενων ενταχθέντων φορέων κατά φθίνουσα σειρά αριθμού ημερών εργασίας.

Αν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις της νομοθεσίας του ενταχθέντα φορέα στην ασφάλιση του οποίου πραγματοποιήθηκαν οι περισσότερες ημέρες εργασίας ή έτη ασφάλισης, τότε η αίτηση κρίνεται από τους άλλους ενταχθέντες φορείς που ασφαλίστηκαν κατά φθίνουσα σειρά αριθμού ημερών εργασίας, εκτός από τον τελευταίο. Εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις, που προβλέπουν οι διατάξεις της νομοθεσίας τους με ολόκληρο το χρόνο της διαδοχικής ασφάλισης, τότε χορηγείται η αιτούμενη σύνταξη από τον e-ΕΦΚΑ. Σε περίπτωση που δεν συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, που προβλέπει η νομοθεσία κάποιου από τους ενταχθέντες, πλην του τελευταίου, στον e-ΕΦΚΑ φορέα ή τομέα ή κλάδου ή λογαριασμού, στους οποίους ασφαλίστηκαν, τότε η αίτηση συνταξιοδότησης απορρίπτεται.

  1. Θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος με 15 έτη ασφάλισης στο 67ο έτος ηλικίας (παρ. 5 άρθρο 19 του Ν. 4387/2020).

Τα πρόσωπα που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα, λόγω γήρατος, με 15 τουλάχιστον έτη ασφάλισης στο 67ο έτος της ηλικίας, με συνυπολογισμό διαδοχικού χρόνου ασφάλισης, δικαιούνται σύνταξης από την υπηρεσία του e-ΕΦΚΑ του τελευταίου φορέα ή τομέα ή κλάδου ή λογαριασμού στον οποίο υπαγόταν ο ασφαλισμένος, χωρίς να εξετάζεται η πλήρωση των ειδικότερων προϋποθέσεων της παρ. 1 του άρθρου 26, (ήτοι των 1.000 ημερών ασφάλισης συνολικά, από τις οποίες 300 την τελευταία πενταετία, πριν από τη διακοπή της ασφάλισης ή την υποβολή του αιτήματος συνταξιοδότησης).

Με τον τρόπο αυτό, παρέχεται η δυνατότητα συνταξιοδότησης σε πρόσωπα τα οποία με το προϊσχύον νομοθετικό πλαίσιο, παρότι είχαν συνολικά 15 έτη ασφάλισης, δεν μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν με την εφαρμογή των διατάξεων της διαδοχικής ασφάλισης.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Επιδόματα: Ποιες πληρωμές θα γίνουν από 19 έως 22 Μαρτίου

Ποσό 90.223.745 ευρώ θα καταβληθεί σε 96.786 δικαιούχους από τις 19 έως τις 22 Μαρτίου, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών του e-ΕΦΚΑ και της...

Καθαρά Δευτέρα: Δεν πέφτει «καρφίτσα» στους καρναβαλικούς προορισμούς – Πού θα περάσουν το τριήμερο...

“Προθέρμανση” ενόψει της νέας τουριστικής χρονιάς του 2024 θα κάνουν οι τουριστικές επιχειρήσεις και οι ελληνικοί προορισμοί τα δυο τριήμερα, της Καθαράς Δευτέρας και...

ΑΑΔΕ: Θα επιβάλλει πρόσθετο φόρο 33% για “κρυφά “εισοδήματα που θα εντοπίζει με νέο...

Φορολογικούς ελέγχους με τη χρήση νέου ψηφιακού εργαλείου ώστε να εντοπιστούν αδήλωτα εισοδήματα στη εφορία , μέσω διασταυρώσεων δηλωθέντων εισοδημάτων και τραπεζικών καταθέσεων, έθεσε...

ΑΑΔΕ: Απλήρωτοι φόροι 6,3 δισ. ευρώ για το 2023 – Με κατασχέσεις απειλούνται 2...

Σε 106,302 δισ. ευρώ έχει ανέλθει το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος, εκ των οποίων 26,320 δισ. ευρώ είναι ανεπίδεκτα είσπραξης με το καθαρό ληξιπρόθεσμο χρέος...

e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ: Ποια επιδόματα πληρώνονται αύριο και ποια την Παρασκευή

Μια σειρά από επιδόματα θα πληρώσει αύριο, 14 Μαρτίου ο e-ΕΦΚΑ σε δικαιούχους.  Πρόκειται για τα επιδόματα μητρότητας, κυοφορίας, ασθενείας, ατυχήματος και έξοδα κηδείας τα οποία θα...
Υποχρεωτική εγκατάσταση POS σε 58 ακόμη κατηγορίες επαγγελματιών

Η ΑΑΔΕ στέλνει μαζικά e-mail σε επιχειρήσεις που δεν έχουν διασυνδέσει POS με ταμειακές...

Ενημερωτικά e-mail σε επαγγελματίες και επιχειρηματίες, οι οποίοι δεν έχουν ακόμα προχωρήσει στη διασύνδεση του POS με την ταμειακή τους μηχανή, απέστειλε η Ανεξάρτητη...

Tιμολόγια ρεύματος: Μειώθηκαν έως και 42 % στο α’ τρίμηνο

Βασική αιτία της υποχώρησης των τιμών είναι η αποκλιμάκωση της διεθνούς τιμής του φυσικού αερίου κάτω από τα 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ κατά...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΕΦΚΑ: Αλλαγές στην ημερομηνία καταβολής των χρημάτων στις συντάξεις του Μαρτίου

Η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ ανακοίνωσε ότι, επειδή εκλείπουν πλέον οι λόγοι (covid-19) για την...

ΕΦΚΑ: Νωρίτερα οι πληρωμές των συντάξεων Φεβρουαρίου

Σε δύο δόσεις και νωρίτερα κατά μία μέρα από τον αρχικό προγραμματισμό, στις 25...

Αυξήσεις 3% στις συντάξεις: Ποιοι είδαν λιγότερα χρήματα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς

Παρά το γεγονός ότι κατά την διάρκεια των εορτών καταβλήθηκαν οι συντάξεις με ενσωματωμένες...

Συντάξεις Φεβρουαρίου 2024: Τι αλλάζει στην πληρωμή των συνταξιούχων

Μια μεγάλη αλλαγή θα υπάρξει σχετικά με την πληρωμή των συντάξεων Φεβρουαρίου 2024, στους...