Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου, 2021
29 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 26 Σεπτεμβρίου ο Αϊνστάιν δημοσιεύει την θεωρία της σχετικότητας

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1905.... Ο νεαρός γερμανοεβραίος φυσικός Άλμπερτ Αϊνστάιν δημοσιεύει την ειδική θεωρία της σχετικότητας.

Ξοδεύουμε 500 εκατ. ετησίως στην αντιμετώπιση πυρκαγιών αλλά… καιγόμαστε

Η Ελλάδα πλήττεται από πυρκαγιές πολύ περισσότερο απ’ ότι οι κλιματικές μεταβλητές και τα δημόσια έξοδα για πυροπροστασία θα δικαιολογούσαν.

Ενώ από πλευράς πρόληψης πυρκαγιών η χώρα βρίσκεται λίγο πάνω από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο, η έκταση των πυρκαγιών μεγαλώνει παρά την αύξηση του κόστους.

Η απουσία οργανωμένης, συστηματικής, εσωτερικά συνεπούς και προληπτικής προσέγγισης στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, αποτελεί διαχρονικά καθοριστικό παράγοντα του μεγέθους της καταστροφής που προκαλούνται από αυτές, σύμφωνα με την μελέτη της PwC «Fire Protection in Greece: what is missing?».

Περίπου 8,1 εκ. εκτάρια γης είναι εκτεθειμένα στον κίνδυνο πυρκαγιών, για την πρόληψη και αντιμετώπιση των οποίων το Ελληνικό Κράτος ξοδεύει περίπου 500 εκ. ευρώ ετησίως.

Ιστορικά οι πυρκαγιές ξεκινούν σε αραιά κατοικημένες περιοχές και αραιά δάση κυρίως στο νότιο και δυτικό μέρος της χώρας, με τη Βόρεια Ελλάδα και τα νησιά να αντιμετωπίζουν σπάνια τον κίνδυνο των πυρκαγιών.

Η γεωγραφική ανισοκατανομή όσο και η επαναληψιμότητα του φαινομένου, θέτουν δύο βασικά ζητήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα του μηχανισμού πρόληψης και της κατάσβεσης των πυρκαγιών.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αφορούν σε 15 Ευρωπαϊκές χώρες, για την περίοδο 2008-2017, η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από τον μέσο όρο στον αριθμό των πυρκαγιών ανά στρέμμα μη αστικής και καλλιεργημένης γης. Ωστόσο, τοποθετείται πολύ πάνω από το μέσο όρο αναφορικά με την επιφάνεια καμένης γης ανά πυρκαγιά.

Σχετικά με τη δαπάνη για την προστασία από πυρκαγιές, η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο αλλά υπολείπεται σε μηχανικά μέσα πυρόσβεσης με σημαντικές επιπτώσεις στην αποτελεσματικότητα της αντιμετώπισης.
Φωτιές και εκλογές

Πέρα από τους γνωστούς παράγοντες που συντελούν στην έκταση και την συχνότητα των πυρκαγιών στην Ευρώπη, όπως οι κλιματικές συνθήκες (μέση θερμοκρασία, μέσο ύψος βροχής) και το εμβαδό της μη αστικής και μη καλλιεργήσιμης γης, η μελέτη επιβεβαιώνει –όπως έχουν δείξει προηγούμενες μελέτες- την ύπαρξη ενός ακόμη παράγοντα για την Ελλάδα, που συνδέει την έντονη πολιτική δραστηριότητα με την αύξηση των πυρκαγιών.

Συγκεκριμένα, κατά την περίοδο 1980-2016 η διαφορά στη συχνότητα των πυρκαγιών μεταξύ των ετών κατά τα οποία διεξήχθησαν εκλογικές αναμετρήσεις σε σύγκριση με τις περιόδους πολιτικής σταθερότητας είναι της τάξης του 10%.

Ωστόσο, παρατηρείται σημαντική διαφορά 45,000 εκταρίων (80%) στο εύρος των καμένων εκτάσεων κατά τις περιόδους πολιτικής μετάβασης. Το τελευταίο, καταδεικνύει τη χαλάρωση του μηχανισμού πυρόσβεσης στις συγκεκριμένες περιόδους αλλά και την μείωση της αποτελεσματικότητας των μηχανισμών δασοπυρόσβεσης παρόλο που η χρηματοδότησή τους δεν φαίνεται να επηρεάζεται.

Το σύνθετο αυτό φαινόμενο σχετίζεται με τη δομή των πυροσβεστικών δυνάμεων, τους διαθέσιμους πόρους, τη διαδικασία λήψης αποφάσεων, τον γενικότερο επιχειρησιακό συντονισμό αλλά και την κατανομή ανθρώπινων και τεχνικών πόρων.
Διορθωτικές κινήσεις

Βάσει άλλων Ευρωπαϊκών χωρών που αποτελούν πρότυπα στην οργάνωση μηχανισμού πυροπροστασίας όπως Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία, Ισπανία, Βουλγαρία, χρειάζεται να πραγματοποιηθούν οι παρακάτω παρεμβάσεις στην Ελλάδα, σε τρία επίπεδα με ταυτόχρονη αύξηση της χρηματοδότησης:

• αυτόνομη οργάνωση της δασοπυρόσβεσης σε επίπεδο περιφέρειας με τοπικά και εθνικά κέντρα διοίκησης
• κεντρικό σύστημα παρακολούθησης και συντονισμού σε άμεση σύνδεση με αντίστοιχα περιφερειακά συστήματα δασοπυρόσβεσης
• υψηλή εκπαίδευση μόνιμου και εποχιακού προσωπικού και αύξηση των μηχανικών μέσων πυρόσβεσης

Από την μελέτη της PwC απορρέει η ανάγκη για την υλοποίηση δέσμης αλλαγών στις πολιτικές και στους κανόνες που αφορούν στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών στην Ελλάδα.

Οι αλλαγές στην οργάνωση, τις διαδικασίες, τα συστήματα, την χρησιμοποίηση μοντέλων επιχειρησιακής προσομοίωσης, στην επιλογή και εκπαίδευση του μόνιμου και εποχικού προσωπικού και στην ένταξη πιο πολλών μηχανικών μέσων θα βοηθήσουν στο να μειωθούν μεσοπρόθεσμα οι καταστροφικές επιπτώσεις των πυρκαγιών.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Παύλος Μπακογιάννης: 32 χρόνια από τη δολοφονία του πολιτικού που ένωνε όλους τους Έλληνες

Ο Παύλος Μπακογιάννης δεν ήταν απλά ένας πολιτικός. Αποτελούσε μία απ' τις πιο γνωστές φωνές του αντι-δικτατορικού αγώνα και παρά το γεγονός ότι ήταν...
ΑΠΟΨΗ: Βulling - Πόσο ακόμη παιδικό αίμα θα χυθεί;

Κορωνοϊός: Έντονη ανησυχία για την υπερμετάδοση στα παιδιά

«SOS» εκπέμπουν οι ειδικοί για την πορεία της πανδημίας στη χώρα το επόμενο χρονικό διάστημα. Η μετάλλαξη Δέλτα συνεχίζει να εμφανίζεται μολυσματική και στον...
Βασίλης Λεβέντης: Ανέτοιμος να με διαδεχθεί ο Μάριος Γεωργιάδης

Βασίλης Λεβέντης: Κρίσιμη η κατάσταση της υγείας του

Κρίσιμες θεωρούνται οι επόμενες ώρες για τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων και πρώην βουλευτή, Βασίλη Λεβέντη, που βρίσκεται διασωληνωμένος από το απόγευμα του Σαββάτου...
Αυξάνονται οι ημέρες καραντίνας για όσους έρχονται από το εξωτερικό

“Ελ.Βενιζέλος”: Με ασφάλεια προσγειώθηκε αεροσκάφος που είχε δηλώσει πρόβλημα στα φρένα

Προσγειώθηκε με ασφάλεια στο ΔΑΑ «Ελευθέριος Βενιζέλος» το αεροσκάφος της εταιρείας Delta Airlines, που πραγματοποιούσε πτήση από Ατλάντα προς Αθήνα και έχει δηλώσει στον...

Καιρός: Μίνι καλοκαίρι

Ο καιρός θα είναι καλός σε όλη τη χώρα με συνθήκες… καλοκαιριού. Η ορατότητα θα είναι κατά τόπους περιορισμένη στα ηπειρωτικά τις βραδινές ώρες Οι άνεμοι...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα ;

Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο τιμάται η μετάστασις του ευαγγελιστού Ιωάννου του θεολόγου και η μνήμη του Αγίου και δικαίου...

Κρήτη: Θανατηφόρο τροχαίο στο κέντρο του Ηρακλείου – Νεκρός ένας 19χρονος

Ένας 19χρονος έχασε τη ζωή του σε τροχαίο στην Κρήτη σήμερα το πρωί. Το θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε στο κέντρο του Ηρακλείου, όπως αναφέρει το ekriti....

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
935ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Η Πνευματική αντιμετώπιση της ασθένειας

Η προυπόθεση για να ωφεληθεί ο άνθρωπος από την δοκιμασία της αρρώστιας του είναι...

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ: Κρίση πανικού. Γίνεται να αντιμετωπιστεί;

...Εκεί που καθόμαστε ήρεμοι και συζητάμε με τους φίλους μας, ξαφνικά νοιώθουμε ότι ο...

Εξαδάκτυλος: Μάσκα και εγκλεισμός τα μόνα μέχρι στιγμής μέτρα αντιμετώπισης του ιού

Για τη διασπορά του SARS-COV-2 με την επιστροφή του πληθυσμού στα αστικά κέντρα και...

Οι αερολέσχες ρίχνονται στη μάχη των πυρκαγιών – Ο σχεδιασμός για την επιτήρηση δασικών περιοχών

Ιδιώτες, κάτοχοι κυρίως μικρών αεροσκαφών, ρίχνονται και φέτος στην μάχη πρόληψης των δασικών πυρκαγιών. ...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή