Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
21.6 C
Athens

Υμηττός: Στα 20 μέτρα έφτασαν οι φλόγες – Έρευνες για το πως ξεκίνησε η φωτιά (βίντεο)

Σε ύφεση είναι η πυρκαγιά στον Υμηττό, όπου συνεχίζουν να επιχειρούν όλες οι δυνάμεις μέχρι να σβήσουν κάποιες μικρές εστίες που παραμένουν ακόμα ενεργές.

Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία και στην οδό Ιονίου στην Παιανία, όπου και είχε διακοπεί μετά την έναρξη της πυρκαγιάς.

Η πυρκαγιά που ξέσπασε στις 03:18 τα ξημερώματα της Δευτέρας «ξύπνησε» άσχημες μνήμες του παρελθόντος στους κατοίκους των περιοχών του Υμηττού.

Το έργο των δυνάμεων της πυροσβεστικής ήταν πολύ δύσκολο καθώς, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά στον ΘΕΜΑ 104,6, υπήρχε στην αρχή «φλόγα ύψους 20 μέτρων σε μικρή απόσταση από σπίτια στην Παιανία», ενώ ταυτόχρονα «είχαμε δύο μεγάλα μέτωπα: το ένα σε χαράδρα κοντά στον οικισμό της Παιανίας και το δεύτερο στην κορυφογραμμή».

Τελικά, η αντιμετώπιση ήταν αποτελεσματική, με εξαίρεση τις καταστροφές που υπέστησαν ορισμένα σπίτια κατοίκων στην Παιανία, ωστόσο η πυροσβεστική κέρδισε το στοίχημα να μην περάσει η φωτιά την κορυφογραμμή του Υμηττού και κατευθυνθεί προς το δάσος της Καισαριανής.

Καλύτερη είναι πλέον, σύμφωνα με την πυροσβεστική, η εικόνα της φωτιάς που ξεκίνησε από τις 3:18 τα ξημερώματα οπότε και εκδηλώθηκε στους πρόποδες του Υμηττού στην Παιανία, στην οδό Σερρών, και πλέον δεν έχει ενεργό μέτωπο αν και έφτασε στην κορυφογραμμή του βουνού προς Καισαριανή. Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής παραμένουν σε επιφυλακή στην ευρύτερη περιοχή, καθώς πνέουν ισχυροί άνεμοι και ο κίνδυνος αναζωπυρώσεων είναι υπαρκτός.

Kαταγγελίες για εκρήξεις και ταυτόχρονες εστίες

Αυτή τη στιγμή, η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού εξετάζει τα αίτια για την έναρξη της πυρκαγιάς, με το χρονικό σημείο να προβληματίζει. Σύμφωνα με όσα ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος της Πυροσβεστικής, συλλέγονται στοιχεία και μαρτυρίες κατοίκων, ώστε να εξακριβωθούν τα ακριβή αίτια για την έναρξη της πυρκαγιάς, χωρίς να έχει αποκλειστεί τελείως ακόμα και η περίπτωση εμπρησμού.

Σε σοβαρές καταγγελίες, η οποίες ακόμα δεν έχουν επιβεβαιωθεί, προχώρησαν  κάτοικοι της Παιανίας που μένουν κοντά στα σημεία που ξέσπασε η πυρκαγιά τα ξημερώματα της Δευτέρας στον Υμηττό. Οι καταγγελίες των κατοίκων μιλούν για έκρηξη στο σημείο της πυρκαγιάς αλλά και για ταυτόχρονες εστίες στην περιοχή.

Χαρδαλιάς: Ακαριαία η κινητοποίηση για την πυρκαγιά στον Υμηττό

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής Βασίλης Βαθρακογιάννης εκτίμησε ότι τις επόμενες ώρες η εικόνα στο μέτωπο της φωτιάς θα είναι ακόμα καλύτερη. «Ευελπιστούμε ότι τις επόμενες ώρες η εικόνα θα είναι ακόμα καλύτερη, αλλά δεν έχει τεθεί ακόμα υπό μερικό έλεγχο» διευκρίνισε ο κ. Βαθρακογιάννης.«Παρότι η φωτιά ξεκίνησε τις πρώτες πρωινές ώρες δεν είχαμε ούτε ένα τραυματισμό» επεσήμανε.

«Τεράστιο μέτωπο με 20 μέτρα φλόγα στις 3 και το πρωί, περίπου στα 40 μέτρα από κατοικίες στην Παιανία, εξαπλώθηκε σχετικά γρήγορα λόγω των ανέμων, έφτασε στην κορυφογραμμή, η κινητοποίηση ήταν νομίζω ακαριαία, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς ανταποκρίθηκαν, το κράτος είναι εδώ» τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

«Ετοιμαστήκαμε για τα χειρότερα, στεγανοποιήσαμε την Κατεχάκη, τρέξαμε προσομοίωση που αφορούσε την ένταση του ανέμου ενημερώθηκαν όλοι οι δήμοι, ενεργοποιήσαμε προληπτικά πρωτόκολλα απομάκρυνσης των κατοίκων που δεν χρειάστηκε να εφαρμόσουμε η κινητοποίηση όλων των αρμόδιων φορέων ήταν υποδειγματική» σημείωσε.

«Βγείτε έξω, βγείτε έξω γρήγορα» – Έτσι εκκένωσαν τα σπίτια στον Υμηττό

Η κρατική μηχανή δουλεύει και αυτό φάνηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας από την άμεση ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού στην πυρκαγιά που ξέσπασε τα ξημερώματα στον Υμηττό.

Άμεση ήταν η επέμβαση της πυροσβεστικής όπου προχώρησε σε προληπτική εκκένωση όλων των κατοικιών που βρίσκονταν κοντά στο μέτωπο της φωτιάς. Την ίδια στιγμή οι κάτοικοι των περιοχών αναφέρουν πως οι πυροσβέστες φώναζαν να βγούμε έξω και να εγκαταλείψουμε την περιοχή.

«Βγείτε έξω, βγείτε έξω γρήγορα» αναφέρει ένας κάτοικος της περιοχής.  Όπως λέει, τους δόθηκε εντολή να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. «Εμείς βγήκαμε έξω, κατεβήκαμε και φύγαμε προς τη λεωφόρο Λαυρίου. Το σπίτι μας δεν έπαθε κάποια ζημιά».

Όπως έχει γίνει γνωστό μέχρι στιγμής, από τη φωτιά στην περιοχή όπου εκδηλώθηκε έκαψε δύο σπίτια, και προκάλεσε ζημιές σε άλλα δύο, αλλά λόγω της γρήγορης απομάκρυνσης των κατοίκων από την αστυνομία – σύμφωνα με την πυροσβεστική – δεν έχει αναφερθεί κανένας τραυματισμός. Για εκρήξεις την ώρα που εκδηλώθηκε η φωτιά έκαναν λόγο κάτοικοι της Παιανίας στον ΣΚΑΪ.

Για τα αίτια της πυρκαγιάς, από την Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού εξετάζονται οι καταγγελίες των κατοίκων της Παιανίας, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει στοιχείο που να πιστοποιεί εμπρησμό.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία από τη Δευτέρα

Πάσχα: Αντίστροφη μέτρηση για τις γιορτές – Πότε κλείνουν τα σχολεία

Αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει για τις γιορτές του Πάσχα, με το τελευταίο κουδούνι για τους μαθητές και τις μαθήτριες να χτυπά την Παρασκευή (26/4). Η...

Ρέντη – Δολοφονία Λυγγερίδη: Σήμερα στον Εισαγγελέα οι 64 συλληφθέντες

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. για την υπόθεση της δολοφονίας του αστυνομικού των ΜΑΤ στου Ρέντη με τις Αρχές να εκτιμούν...

ΔΝΤ: Ανησυχία για την αυξητική τάση του παγκόσμιου δημόσιου χρέους – Η πρόβλεψη για...

Ανησυχητικές εξελίξεις και προοπτικές για το παγκόσμιο δημόσιο χρέος καταγράφει η τελευταία έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (crisis monitor), σημειώνοντας ότι θα έχουν ευρύτερο αντίκτυπο στην πορεία της οικονομίας. Την...

Η πιο ακριβη χωρα στην ΕΥΡΩΠΗ η ΕΛΛΑΔΑ…Τα τρόφιμα που αυξάνονται περισσότερο στην Ελλάδα...

Παρά τη σύγκλιση με την Ευρωζώνη στις περισσότερες κατηγορίες, στην Ελλάδα ο πληθωρισμός τροφίμων εξακολουθεί να τρέχει ταχύτερα από κάθε άλλη χώρα της Ευρωζώνης. Για την ακρίβεια...

Η Φωτογραφία της ημέρας

Στα ζαφειρένια νερά της παραλίας Γάλα στα Κουφονήσια 23 Απριλίου 2024

Σαν σήμερα 23 Απριλίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 1516: Υιοθετείται από τους γερμανούς ζυθοποιούς ο Νόμος για την καθαρότητα της μπύρας...

Χανιά: Μεγάλη φωτιά κοντά στον Ναύσταθμο της Σούδας – Εκκενώθηκαν σπίτια και παιδικός σταθμός

Μεγάλη φωτιά έχει ξεσπάσει στα Χανιά και συγκεκριμένα στον κόμβο που οδηγεί προς τον Ναύσταθμο στην περιοχή της Σούδας. Η κινητοποίηση της Πυροσβεστική Υπηρεσίας είναι...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Χανιά: Μεγάλη φωτιά κοντά στον Ναύσταθμο της Σούδας – Εκκενώθηκαν σπίτια και παιδικός σταθμός

Μεγάλη φωτιά έχει ξεσπάσει στα Χανιά και συγκεκριμένα στον κόμβο που οδηγεί προς τον...

Ένας νεκρός σε φωτιά σε ξενοδοχείο στη Λιοσίων

Ένας νεκρός σε φωτιά σε ξενοδοχείο στην Λιοσίων η οποία ξέσπασε το απόγευμα της...

Κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς: Ποια πάρκα θα είναι κλειστά την Τρίτη στην Αττική

Σύμφωνα με την Περιφέρεια Αττικής, απαγορεύεται η διέλευση, παραμονή και κυκλοφορία προσώπων και οχημάτων...

Μαρκόπουλο: Συνελήφθη 77χρονος για τη φωτιά στη Βραυρώνα – Έκαιγε κλαδέματα σε αγροτεμάχιο

Τη σύλληψη ενός 77χρονου για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το πρωί της Δευτέρας στο...