Υπάρχει εξωγήινη νοήμων ζωή και ποιες οι πιθανότητες να την ανακαλύψουμε;

149
Υπάρχει εξωγήινη νοήμων ζωή και ποιες οι πιθανότητες να την ανακαλύψουμε;

Η περίφημη εξίσωση Ντρέηκ, είναι ο μαθηματικός τύπος που χρησιμοποιείται ως μέσο εκτίμησης για τον αριθμό των πιθανών εξωγήινων πολιτισμών στον γαλαξία μας.

Δημιουργήθηκε το 1961 από τον Αμερικανό αστρονόμο Φρανκ Ντρέηκ και αποτελείται από εφτά μεταβλητές. Τα αποτελέσματα της λύσης της εξίσωσης αυτής μπορούν να διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό ανάλογα με τις τιμές των εφτά παραμέτρων της.

Ο «αισιόδοξος» αριθμός των εξωγήινων πολιτισμών εκτιμάται πως είναι μεταξύ 1.000 με 100.000.000 στον γαλαξία μας μόνο, αλλά αντίθετα οι «απαισιόδοξες» εκτιμήσεις θέλουν τον μέσο όρο αριθμού πιθανών πολιτισμών εντός του γαλαξία, στην πολύ μικρότερη τιμή του 1!

Η εξίσωση Ντρέηκ, εξακολουθεί να χρησιμοποιείται συστηματικά ως εργαλείο της έρευνας για την ανακάλυψη εξωγήινης ζωής και χρησιμοποιείται κατά κόρον για αναπτύξεις σημαντικών μοντέλων στην επιστήμη της αστροβιολογίας.

Πού είναι λοιπόν οι εξωγήινοι;

Αφού εικάζεται ότι υπάρχουν δισεκατομμύρια άλλοι πλανήτες στον γαλαξία μας τότε αυτοί μπορεί να έχουν συνθήκες ζωής όπως η Γη. Τότε ο αριθμός αυτός είναι πολύ μεγάλος οπότε θεωρητικά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα σε κάποιο ποσοστό των πλανητών αυτών να έχει αναπτυχθεί ζωή. Φυσικά σε κάποιο μικρότερο ποσοστό να έχει εξελιχθεί σε νοήμονα πολιτισμό ο οποίος θα έχει αναπτύξει ικανότητα για διαστρικά ταξίδια.

Τότε σύμφωνα με αυτές τις ενδείξεις η Γη θα έπρεπε ήδη να έχει δεχθεί την επίσκεψη εξωγήινων πολιτισμών, αλλά δεν έχει δεχτεί ακόμα, πράγμα που δημιουργεί αυτό το παράδοξο το λεγόμενο Παράδοξο του Φέρμι.

Έχουν υπάρξει πολλές προσπάθειες για την εξήγηση του παραδόξου, οι οποίες κυμαίνονται από την εκτίμηση πως οι νοήμονες εξωγήινοι πολιτισμοί είναι εξαιρετικά σπάνιοι ή υπήρχαν/ξαν αλλά καταστράφηκαν πριν μπορέσουν να έρθουν σε επαφή με άλλους εξω-πλανητικούς πολιτισμούς (εμάς στην προκειμένη περίπτωση) κατά αυτούς, έως την πεποίθηση πως οι τεράστιες αποστάσεις εντός του σύμπαντος αποτελούν εξαιρετικά μεγάλο εμπόδιο στις επαφές μεταξύ πολιτισμών διαφόρων πλανητών, και από το ότι δεν υπάρχουν άλλοι νοήμονες πολιτισμοί έως το ότι είναι ήδη στην Γη αλλά περνούν απαρατήρητοι.

Διαβάστε επίσης:  Αυτά είναι τα κινητά που εκπέμπουν την μεγαλύτερη ακτινοβολία στους χρήστες τους - Αναλυτικά η λίστα

Μέχρι σήμερα, οι ειδικοί επιστήμονες, αναζητώντας πιθανά σημάδια εξωγήινης ζωής προσπαθώντας κυρίως να εντοπίσουν ραδιο-σήματα που φαίνονται κάπως διαφορετικά από τα συνηθισμένα ραδιοκύματα που εκπέμπει πχ. ένας αστέρας Πούλσαρ, ή ένας αστέρας νετρονίων ή το οξυγόνο στην ατμόσφαιρα εξω-πλανητών. Αν βρεθεί αυτό το στοιχείο τότε υπάρχουν πιθανότητες να υπάρχει ζωή.

Κατ’ εμέ καθώς και πολλούς άλλους συναδέλφους είναι πολύ πιθανό να υπάρχει ζωή κάπου στο διάστημα. Ακόμη και ο διάσημος επιστήμονας Στίβεν Χόκινγκ πίστευε ότι υπάρχουν εξωγήινοι, αλλά φυσικά κανείς δεν έχει καμία γνώση σχετικά με το πώς θα μπορούσαν να μοιάζουν αυτές οι μορφές ζωής — ίσως όχι απαραίτητα όπως βλέπουμε στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας.

Για πολύ καιρό οι αστρονόμοι ψάχνουν για ιδιάζοντα ραδιοκύματα και αναζητούν άλλα αστρικά συστήματα και πλανήτες με βιώσιμες συνθήκες στο διάστημα. Όσο περισσότερο ψάχνουν τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να έρθουμε ή να έρθουν εξωγήινοι πολιτισμοί σε επαφή με εμάς…

Ο Στίβεν Χόκινγκ φέρεται να είχε δηλώσει ότι «αν οι εξωγήινοι μας επισκεφθούν το αποτέλεσμα θα είναι παρόμοιο με την ανακάλυψη της Αμερικής από τον Κολόμβο»

Οι περισσότεροι βλέπουν θετικά την ενδεχόμενη επαφή με ζωή (νοήμονα ή όχι) στο διάστημα. Κανείς όμως δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι εξωγήινοι με νοημοσύνη ίδια ή ακόμα μεγαλύτερη (πολύ πιο πιθανό) από την δική μας, θα είναι και απαραίτητα φιλικοί ή συνεργάσιμοι σε πιθανή επικοινωνία μαζί μας.