Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
11.6 C
Athens

Υπάρχει μέλλον στον χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας;

Ανένδοτο για την αλλαγή είπε η πρόεδρος του νεοϊδρυθέντος Κινήματος Αλλαγής. Ανένδοτο Αγώνα είχε κηρύξει μετά τις Βουλευτικές εκλογές του 1961 ο Γεώργιος Παπανδρέου για να ρίξει την κυβέρνηση Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Αυτός ο αγώνας κράτησε μέχρι και το 1963, τον υποστήριζαν όμως και τα κόμμα της Αριστεράς , γιατί χωρίς την υποστήριξη τ ων κομμάτων αυτών δεν θα είχε επιτυχία. Μετά το 1963 τα γεγονότα είναι γνωστά.

Πόσες φορές αυτός ο χώρος μας έχει συνηθίσει στα μεγάλα συνθήματα και στις ίδιες λέξεις; Πολλές φορές και το 1981 ήταν το αποκορύφωμα, όλοι ετοιμαζόταν για την μεγάλη αλλαγή όπως έλεγε ο Ανδρέας Παπανδρέου και να βάλουν στο περιθώριο την δεξιά. Πολυαναμενόμενη αλλαγή ήρθε με τα καλά και τα κακά της. Ο Παπανδρέου κατάφερε και έπεισε μεγάλη μερίδα από την τότε Ελλάδα, που ήθελε να δει τι είναι ο Σοσιαλισμός στην τότε εποχή.

Μετά ο χώρος αυτός πήγε στον Σημίτη που σημαδεύτηκε από την είσοδο στο ευρώ και κάποιες προσπάθειες εκσυγχρονισμού που δεν τελεσφόρησαν λόγω και της ελληνικής κοινωνίας που δεν ήθελε να ακούσει και κάποιων σκανδάλων.

Το 2009 ήρθε ο Γιώργος Παπανδρέου και μία ωραία πρωία, αφού δεν γινόταν αλλιώς η Ελλάδα θα έσκαγε, μας οδήγησε στον δρόμο του μνημονίου σε ασφαλή οδό, αλλά ακόμη ψάχνουμε το λιμάνι. Η κυβέρνηση του Παπανδρέου δεν άντεξε πολύ, γιατί το βαθύ ΠΑΣΟΚ δεν ήθελε να ακούσει για αυτά που ερχόταν και με την πίεση που τους ασκούνταν λύγισαν.

Μετά την αρχηγία την ανέλαβε ο Βενιζέλος, συγκυβέρνησε με την ΝΔ αλλά στο ΠΑΣΟΚ δεν ήθελαν τον Βενιζέλο για αρχηγό. Και μετά την πτώση της κυβέρνησης το ΠΑΣΟΚ πήγε σε συνέδριο και ανέλαβε η Φώφη.

Η Γεννηματά έχει την παρακαταθήκη του πατέρα της που ήταν από τα καλά και τα σκληρά στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Η ίδια λοιπόν ανέλαβε να ενοποιήσει τον χώρο αυτόν για να μην την προλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ και τον καπηλευθεί όπως λένε στο ΠΑΣΟΚ. Είναι γνωστές οι απόψεις σ το χώρο του ΠΑΣΟΚ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να ανήκει στους Σοσιαλιστές .

Το 2016 δεν φαινόταν να μπορεί να ενοποιηθεί ο χώρος , ο καθένας έλεγε τα δικά του και δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν. Μετά από δύο χρόνια έκαναν ένα βήμα όλοι πίσω για να συνεργαστούν.

Πρώτα πήγαν να εκλέξουν αρχηγό και μετά να βρουν τα υπόλοιπα. Οι 212.000 που ψήφισαν ήταν σοβαρό νούμερο και κανείς δεν έπρεπε να τους προδώσει. Στον δρόμο για το συνέδριο μπορεί να υπήρχαν διαφωνίες για τους συνέδρους, αλλά όλοι έκαναν ένα βήμα πίσω. Ο Θεοδωράκης μπορεί να ακολουθεί την δική του πορεία και να έχει τις δικές τους απόψεις αλλά όπως λένε στελέχη του ΠΑΣΟΚ πρέπει να καταλάβει που βρίσκεται. Η Γεννηματά τους λέει ότι ο Σταύρος ακολουθεί την δική του πορεία και οι εκσυγχρονιστικές απόψεις χρειάζονται στο κόμμα.

Δύσκολα πάντως να πάει να δώσει σωσίβιο στον ετοιμόρροπο ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρα εάν υπάρξει μία ενδεχόμενη ρίξει με τους ΑΝΕΛ.

Η Σοσιαλδημοκρατία δεν έχει πολλά περιθώρια να περιμένει, στην Ευρώπη στις εκλογές που έγιναν καταποντίστηκε και η Ελλάδα εάν θέλει να δείξει τον δρόμο, θα πρέπει το ΚΙΝ.ΑΛ να πάρει αποφάσεις σε κρίσιμα θέματα που απασχολούν και ταλανίζουν την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Κανείς δεν ξέρει με ποιους θα πάνε και ποιους θα αφήσουν. Πάντως κανείς δεν αποκλείει να στηρίξουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη, εάν έχει αυτοδυναμία χωρίς να μετέχουν ενεργά. Άλλοι μπορεί να θέλουν να βάλουν τα δύο κόμμα τα ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ να συνεργαστούν και να είναι αντιπολίτευση οι ίδιοι.

Πως όμως θα πει το Nein η Γεννηματά αφού το αδελφό κόμμα στην Γερμανία είπε το μεγάλο Ναι σε συγκυβέρνηση με την Άνγκελα Μέρκελ.

Το κλίμα για την Σοσιαλδημοκρατία και την κεντροαριστερά είναι ζοφερό και θα πρέπει να βρουν ξανά οράματα για να πείσουν τον κόσμο.

Και μία ερώτηση, το σήμα με τις σας μοιάζει;

gianniotis

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Άλλαξε άποψη ο Γκλέτσος για τον Κασσελάκη: Απογοήτευση το παιδί

Άλλαξε εντελώς την άποψή του για τον Στέφανο Κασσελάκη ο Απόστολος Γκλέτσος, όπως προκύπτει τόσο από ανάρτησή του στο Facebook όσο και από απαντήσεις...

Οι Σαμαρικοί δίνουν γραμμή για δισταυρία Μπελέρη και Μουρούτη

Πληροφορίες ότι ο μηχανισμός του Αντώνη Σαμαρά σε όλη την Ελλάδα έχει αρχίσει να κινητοποιείται υπέρ της δισταυρίας Μπελέρη – Μουρούτη φτάνουν προς όλες τις πλευρές του πολιτικού ρεπορτάζ. Οι...

H επιβλητική μεζονέτα 250 τ.μ. του Κασσελάκη (βίντεο)

Το νέο σπίτι που αγόρασε στο Κολωνάκι άνοιξε στο Mega και στον Νίκο Ευαγγελάτο ο Στέφανος Κασσελάκης. Λίγο πριν την ζωντανή συνέντευξη στο LiveNews,...

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος… πυροβόλησε προεκλογικά τον ΣΥΡΙΖΑ και λίγες ώρες πριν τον πρώτο γύρο...

Ωστόσο το όνομά του… βρισκόταν κανονικά στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στον Βόρειο Τομέα της Αττικής. Ο πρώην υπουργός Εργασίας είχε προβεί σε μία… αδιανόητη δήλωση...

Πόσους αστυνομικούς έχει ο Νατσιός για να λέει το Πάτερ Ημών με ασφάλεια;

Το κακό έχει παραγίνει με τους αστυνομικούς που κάνουν τους Μπάτλερ σε πολιτικά κόμματα και αρχηγούς αντί να βρίσκονται σε αστυνομικά τμήματα και στη...

Η ενόχληση των περί Κασσελάκη για τον Τσίπρα

Ενοχλημένοι έμαθα είναι στους άνω ορόφους της Κουμουνδούρου με την φωτογραφία που διέρρευσε στον Τύπο μέσω των social media που έδειχναν τον Αλέξη Τσίπρα να μελετάει...

Η ομιλία του Κώστα Καραμανλή στη Λαμία για το δημογραφικό, ήταν ό,τι πιο σημαντικό...

Ερώτηση: Παραμένει ο Κώστας Καραμανλής «φυσικός επικεφαλής» της Συντηρητικής Παράταξης, δεκαπέντε χρόνια μετά την ήττα του στις εκλογές και έναν χρόνο μετά την… εθελούσια...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα στις 18 Δεκεμβρίου το 1803 οι Σουλιώτισσες χορεύουν τον ηρωικό “χορό του Ζαλόγγου”

Ένα γεγονός που αμφισβητείται ιστορικά! Μία ομάδα από Σουλιώτισσες (ποικίλλει ο αριθμός τους, από 22...

Ιωάννα Μαλέσκου: Προκάλεσε ξανά εγκεφαλικά με τον χορό της (βίντεο)

Η Ιωάννα Μαλέσκου έκλεψε ξανά την παράσταση στο γλέντι που διοργανώθηκε στο πλατό το...

Προκαλεί «σεισμό» με τον καυτό χορό της στη Μύκονο Ελληνίδα ηθοποιός – Ξεσάλωσε για τα καλά! (βίντεο)

Ο αισθησιακός χορός της Τραϊάνας Ανανίας με αποκαλυπτικό σορτσάκι «άναψε» φωτιές στη Μύκονο! Η Τραϊάνα...

Μια πόρνη στο χώρο των αγίων

Έγινε στην Αντιόχεια της Συρίας. Αυτοκράτορας της Ρώμης ήταν ο Νουμεριανός (283-284). Έξω από...