Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
16.2 C
Athens

Υπεγράφη η συμφωνία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ – Μητσοτάκης: Ο EastMed δεν απειλεί κανέναν

Υπεγράφη η συμφωνία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ για τον αγωγό EastMed.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως ο αγωγός «δεν απειλεί κανέναν» και επεσήμανε πως «η περιφερειακή συνεργασία είναι πάντοτε ανοιχτή υπό την προϋπόθεση ότι σέβονται το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας», σε μία έμμεση αναφορά στην Τουρκία.

«Δεν υπογράψαμε απλά μία συμφέρουσα συμφωνία. Αποφασίσαμε στρατηγική σύμπλευση χωρών σε περιοχή που έχει ανάγκη από ανάπτυξη και ασφάλεια. Επαναλαμβάνω πως ο αγωγός δεν απειλεί κανέναν και τα τριμερή σχήματα συνεργασίας δεν στρέφονται κατά κανενός. Η περιφερειακή συνεργασία είναι πάντοτε ανοιχτή υπό την προϋπόθεση ότι σέβονται το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας. Δεν είναι απλώς αγωγός ενέργειας, αλλά αγωγός ειρήνης και συνεργασίας των λαών της περιοχής», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο EastMed «οικοδομείται συστηματικά τα τελευταία χρόνια» και «δημιουργεί έναν νέο ενεργειακό κόμβο στην Αν. Μεσόγειο», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

«Η συμφωνία έχει διάσταση οικονομική, αναπτυξιακή αλλά και γεωστρατηγική», είπε ο κ. Μητσοτάκης και τόνισε πως πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους αγωγούς φυσικού αερίου στον κόσμο.

Ο αγωγός «αποτελεί συμβολή στην ειρήνη γιατί αποδεικνύει πως θα αντιμετωπίσουμε την ενέργεια ως κρίκο συνεργασίας».

Η ΕΕ έχει υποστηρίξει τον EastMed, σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης.

Έπειτα αναφέρθηκε στη δέσμευση της ΕΕ να είναι ενεργειακά ουδέτερη και στη δέσμευση της Ελλάδας για μείωση του λιγνίτη.

«Ο αγωγός υποστηρίζεται σθεναρά από τις ΗΠΑ», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

Ο EastMed «καθιστά την Ελλάδα κρίσιμο παίκτη στην τροφοδοσία της Ευρώπης».

«Η συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ αποτελεί επιλογή με ευρύτερους ορίζοντες» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Τα οφέλη για την Ελλάδα είναι πολλά τόσο από τα έσοδα όσο και από τη μείωση των τιμών. Ελπίζουμε πως ο αγωγός θα μεταφέρει τους πόρους που θα βρούμε σε Κύπρο και Ιόνιο», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Η συμφωνία για τον EastMed δεν στρέφεται εναντία οποιασδήποτε τρίτης χωράς» τόνισε ο Νίκος Αναστασιάδης.

Ο EastMed έχει τη στήριξη της ΕΕ και των ΗΠΑ, υποστήριξε ο Νίκος Αναστασιάδης.

Ο κ. Αναστασιάδης χαιρέτισε τη συμφωνία που «δεν στρέφεται ενάντια οποιασδήποτε τρίτης χώρας αλλά ενισχύει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Αν. Μεσόγειο στη βάση του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας».

Παράλληλα αναφέρθηκε στην ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας και ευχαρίστησε τον κ. Μητσοτάκη ενώ ευχήθηκε ευημερία, ειρηνική πορεία και διασφάλιση της ειρήνης.

Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου είπε πως πρόκειται για μια πολύ σημαντική μέρα για το Ισραήλ και «δεν δουλεύουμε εναντίον κανενός». Προσκάλεσε Ιταλία και Αίγυπτο να συνδράμουν στον EastMed και ανέφερε πως «έχουμε μια κοινή συνεργασία με τις άλλες χώρες της Αν. Μεσογείου».

«Θα ήθελα να πω ότι υπάρχει μια ανωμαλία ιστορικής σκοπιάς. Σε Αθήνα και Ιερουσαλήμ και την Κύπρο στη μέση, δημιουργήσαμε τα θεμέλια του δυτικού πολιτισμού όμως στη σύγχρονη εποχή υπάρχει μια έλλειψη σύνδεσης», είπε ο κ. Νετανιάχου.

Η υπογραφή

Η Διακρατική Συμφωνία για τον EastMed, υπογράφτηκε από τους υπουργούς Ενέργειας Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου, Κωστή Χατζηδάκη, Γιουβάλ Στάινιτς και Γιώργο Λακκοτρύπη αντίστοιχα.

Στην τελετή ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου και ο Νίκος Αναστασιάδης, καθώς επίσης και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης.

Της υπογραφής της συμφωνίας είχε προηγηθεί τριμερής συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους Νίκο Αναστασιάδη και Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Βουλή: Ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα

Βουλή: Μητσοτάκης, Φάμελλος, Ανδρουλάκης για την πρόταση δυσπιστίας

Μητσοτάκης: Αν πιστεύετε ότι πρέπει να συσταθεί προκαταρκτική, να τεκμηριώσετε το αδίκημα και να το συζητήσουμε «Πολιτικές δυνάμεις μεταβλήθηκαν σε εμπόρους του πόνου. Ωστε να...

Παραιτήθηκαν Μπρατάκος και Παπασταύρου

Την παραίτησή τους υπέβαλαν αργά το απόγευμα της Πέμπτης ο υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος μετά το...

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μεταβεί στις ΗΠΑ για την εορτή της 25ης Μαρτίου

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μεταβεί τελικά στην Ουάσιγκτον για την καθιερωμένη εορτή της 25ης Μαρτίου στον Λευκό Οίκο. Αυτό ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατά την...

Αύριο η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό – Επικρατέστερο σενάριο τα 830 ευρώ μεικτά

O υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αναφέρθηκε στην αύξηση στον κατώτατο μισθό η οποία θα...

Βενζινοπώλες Αττικής: Γιατί αυξάνεται η τιμή των καυσίμων – Τι να προσέχουν οι οδηγοί

Την άνοδο της τιμής των καυσίμων και την αποδυνάμωση του κλάδου στην Βόρεια Ελλάδα, εξηγεί η πρόεδρος βενζινοπωλών Αττικής, η Μαρία Ζάγκα. Ειδικότερα η Μαρία...

Δείτε για πρώτη φορά το εντυπωσιακό μαγνητικό πεδίο της μαύρης τρύπας στο κέντρο του...

Τα φαινόμενα που συμβαίνουν στην περιοχή Τοξότης Α* του κέντρου του γαλαξία μας σε απόσταση 27 χιλιάδων ετών φωτός από εμάς είχαν υποδείξει την...

Θα γκρινιάξουν γονείς και μαθητές: Η αλλαγή που έρχεται στα σχολεία έπρεπε να είχε...

Η εγκύκλιος υπάρχει, τώρα αυστηροποιούνται οι ποινές μπας και εφαρμοστεί στην πράξη Υπάρχει κάτι το εγγενώς σημαντικό όταν μιλάμε για τα παιδιά που πάνε σήμερα...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Βουλή: Μητσοτάκης, Φάμελλος, Ανδρουλάκης για την πρόταση δυσπιστίας

Μητσοτάκης: Αν πιστεύετε ότι πρέπει να συσταθεί προκαταρκτική, να τεκμηριώσετε το αδίκημα και να...

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μεταβεί στις ΗΠΑ για την εορτή της 25ης Μαρτίου

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μεταβεί τελικά στην Ουάσιγκτον για την καθιερωμένη εορτή της 25ης Μαρτίου στον...

Μεσανατολικό: Φόβοι για χερσαία Ισραηλινή επιχείρηση στη Ράφα

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις βομβάρδισαν σήμερα τουλάχιστον τέσσερα σπίτια στη Ράφα, εγείροντας φόβους ότι...

Σηκώνει το γάντι ο Μητσοτάκης: Θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης μόλις επιστρέψει από τον Καναδά

Στο κενό φαίνεται ότι θα πέσουν οι προσπάθειες αντιπολίτευσης και οργανωμένων συμφερόντων που επιδιώκουν...