ΥΠΕΞ: Σημαντικό βήμα εμπρός οι συνομιλίες Κοτζιά-Μπουσάτι

Ολοκληρώθηκε σήμερα η διήμερη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας -Αλβανίας

17
Απάντηση ΥΠΕΞ στην Άγκυρα για τα Ίμια

Ολοκληρώθηκε σήμερα η διήμερη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας -Αλβανίας, που επικεντρώθηκε στα ανοικτά διμερή θέματα.

Η συνάντηση των Κοτζιά-Μπουσάτι που πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη έγινε σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών σε φιλικό και σε εποικοδομητικό περιβάλλον, ενώ σύμφωνα με το ίδιο ανακοινωθέν «έγινε ουσιαστική δουλειά» με τις δυο πλευρές «να αναγνωρίζουν τη σημασία του διαλόγου για την επίλυση των εκκρεμών θεμάτων». 

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών μαζί με τον Αλβανό ομόλογό του μάλιστα «συμφώνησαν για περαιτέρω βήματα που πρέπει να πραγματοποιηθούν προκειμένου να επιτευχθούν θετικά αποτελέσματα στη βάση των ευρωπαϊκών αξιών και κανόνων και προς όφελος των δύο χωρών και των λαών τους».

 

«Οι συνομιλίες απετέλεσαν ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός. Οι προσπάθειες για την εξεύρεση βιώσιμων λύσεων σε μακροχρόνια ζητήματα» σημειώνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Συγκεκριμένα, συμφωνήθηκε ότι οι Υπουργοί θα συναντηθούν εκ νέου κατά την προσεχή περίοδο στην Αλβανία, προκειμένου να αξιολογήσουν την επιτευχθείσα πρόοδο και να αποφασίσουν για περαιτέρω συγκεκριμένα βήματα προόδου.

Να σημειωθεί ότι η Αθήνα θέτει θέμα οριοθέτησης της ΑΟΖ που εκκρεμεί καθώς δεν επικυρώθηκε ποτέ από το αλβανικό κοινοβούλιο η συμφωνία των δυο χωρών.  

Επίσης ζητείται από τα Τίρανα να εφαρμοστεί η διμερή συμφωνία για τον εντοπισμό και την ταφή των οστών των Ελλήνων στρατιωτών που σκοτώθηκαν το 1940-41 κατά τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο, στα στρατιωτικά νεκροταφεία της Κλεισούρας, της Πρεμετής και του Βουλιαρατίου. Το ζήτημα των άταφων νεκρών του Αλβανικού έπους έχει συμβολική σημασία, ωστόσο τα Τίρανα το διατηρούν ανοιχτό.

Τα Τίρανα από την πλευρά τους ζητούν άρση του «εμπόλεμου», την κατάργηση της προξενικής διατίμησης των εγγράφων του ελληνικού Δημοσίου για Αλβανούς πολίτες που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα, ενώ θέτουν και το λεγόμενο «τσάμικο ζήτημα», που η Αθήνα έχει δηλώσει δημοσίως μέσω του υπουργού Εξωτερικών ότι δεν υφίσταται και δεν αναγνωρίζει. 

Διαβάστε επίσης:  Δεν επιβεβαιώνονται τα δημοσιεύματα για προτάσεις Κοτζιά στην πΓΔΜ