ΥΠΕΞ: Στην Τουρκία “συμπολίτευση και αντιπολίτευση τσακώνονται για ξένο αχυρώνα”

36
ΥΠΕΞ: O Χαν να υπονομεύει τις διαπραγματεύσεις

“Είναι προφανές ότι συμπολίτευση και αντιπολίτευση στην Τουρκία τσακώνονται για ξένο αχυρώνα” ήταν μεταξύ άλλων η απάντηση του Υπουργείου Εξωτερικών στην ανακοίνωση του Τουρκικού που έκανε αναφορές “σε προβλήματα κυριότητας νησίδων στο Αιγαίο.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το Υπουργείο Εξωτερικών: “Κάποιοι στο εσωτερικό της γείτονος θέλουν να σύρουν την Τουρκία σε συμπεριφορές αντίθετες προς το διεθνές δίκαιο που σε καμία περίπτωση δεν αρμόζουν σε ευρωπαϊκή χώρα. Αναθεωρητικές λογικές, -τονίζει- ως γνωστόν, ανέκαθεν οδήγησαν σε αρνητικές ατραπούς και πάντοτε ηττήθηκαν.

Τέλος, υπενθυμίζει ότι “το μοναδικό αντικείμενο των διερευνητικών επαφών ήταν και είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, σύμφωνα με τις προβλέψεις και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου”.

Η προκλητική τουρκική ανακοίνωση

Η απάντηση του Ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, ήρθε ως απάντηση σε ανακοίνωσή του του τουρκικού υπουργείου το οποίο έκανε αναφορές σε πρόβλημα κυριότητας νησίδων στο Αιγαίο. Συγκεκριμένα, απαντώντας στις καταγγελίες του ηγέτη του Τουρκικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, περί μεταβίβασης της κυριαρχίας νησιών ή νησίδων στο Αιγαίο σε άλλη χώρα μετά το έτος 2003, το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών τις χαρακτηρίζει αναληθείς, ωστόσο στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι “είναι γεγονός ότι υπάρχει μια σειρά από αλληλένδετα προβλήματα σε σχέση με το Αιγαίο. Μεταξύ των προβλημάτων αυτών -όπως αναφέρει η ανακοίνωση- περιλαμβάνεται και η κυριότητα ορισμένων νησίδων και βραχονησίδων.

Διαβάστε επίσης:  Γιούνκερ για την Τουρκία: Γελοίοι οι ισχυρισμοί για τους Έλληνες στρατιωτικούς

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, τονίζει μεταξύ άλλων ότι “Το γεγονός ότι θέμα Αιγαίου μπαίνει στο δημόσιο διάλογο της Τουρκίας, είναι εξέλιξη που οφείλουμε να αξιολογήσουμε με ιδιαίτερη προσοχή και σοβαρότητα”.

“Οι δηλώσεις Ερντογάν και η ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών είναι απολύτως απαράδεκτες και προκλητικές και απορρέουν από αντιλήψεις, που είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο και τις αρχές της καλής γειτονίας” επισημαίνει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά.

Το Ποτάμι υπογραμμίζει ότι «Οι τελευταίες δηλώσεις Ερντογάν και όσα ακολούθησαν είναι μια προσπάθεια παραβίασης του διεθνούς δικαίου και καταστρατήγησης των συμφωνιών που η χώρα του έχει κάνει».