Υπό τη σκιά των αποκαλύψεων Βαρουφάκη συνεδριάζει η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ: Το νέο όνομα και το ξεκαθάρισμα λογαριασμών

17
Τσίπρας: Τα δύσκολα τώρα έρχονται

Το κρισιμότερο ίσως διήμερο του μετακυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ ξεκινά σήμερα ,με
τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος με φόντο μάλιστα τις χθεσινές αποκαλύψεις του Γιάνη Βαρουφάκη που προκάλεσαν τεράστια αμηχανία τόσο στον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα αλλά και στα στελέχη του κόμματος.

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον καθώς θα ξεκαθαρίσει το τοπίο σε μια σειρά από ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά στο δρόμο προς το Συνέδριο του Μαΐου. Άλλωστε, όλες οι τάσεις και ομαδοποιήσεις του κόμματος περιμένουν την τοποθέτηση του αρχηγού του κόμματος προκειμένου να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους για τα επίδικα.

Ύστερα από εβδομάδες ανάλωσης σε εσωκομματικές έριδες, ειδικά για το θέμα της ονομασίας του κόμματος, το ζήτημα θεωρείται λήξαν, με συναινετικό τρόπο και υποχωρήσεις μεταξύ των τάσεων. Όλα δείχνουν πως δεν θα διεξαχθεί ένα σχετικό δημοψήφισμα, που θα μπορούσε να είναι μία τραυματική εμπειρία για το κόμμα.

Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ κατέληξε πως η Κεντρική Επιτροπή θα επιχειρήσει να συμφωνήσει κοινή συναινέσει για το δεύτερο συνθετικό που θα προστεθεί μετά το όνομα του ΣΥΡΙΖΑ.

Η πρόταση θα γίνει από τον πρόεδρο του κόμματος Αλέξη Τσίπρα, με επικρατέστερα αυτή τη στιγμή τα συνθετικά «Πράσινη Συμμαχία» και «Προοδευτική Συμμαχία», χωρίς να μπορεί ωστόσο να αποκλειστεί κάποιος άλλος συνδυασμός.

Παράλληλα, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης στις 23 Φεβρουαρίου, όπου θα εγκριθούν και οι τελικές θέσεις για το 3ο συνέδριο, στις οποίες θα συμπεριλαμβάνεται και το κείμενο του κυβερνητικού απολογισμού.

Οι τελευταίες μέρες έδειξαν πως ο Αλέξης Τσίπρας με ελιγμούς και ζυμώσεις κατάφερε, προς τον παρόν, να πέσουν οι τόνοι, καθώς υπήρξαν κοινές αποφάσεις.

Αποφασίστηκε, για παράδειγμα, η συμμετοχή στο συνέδριο περίπου 250 αριστίνδην μελών, που θα είναι προσωπικότητες και εκπρόσωποι συλλογικοτήτων από την Προοδευτική Συμμαχία.

Ακόμα αποφασίστηκε ότι η νέα Κ.Ε. θα αποτελείται από 251 μέλη, εκ των οποίων το 1/5 θα προέρχεται από την Προοδευτική Συμμαχία. Σχετικά με τις προσυνεδριακές συνελεύσεις αναμένεται να ξεκινήσουν στις 13 Μαρτίου, ενώ η εκλογή των συνέδρων θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο από 2 έως 4 Μαΐου.

Ο τελικός υπολογισμός προβλέπει πως στο συνέδριο θα συμμετέχουν περίπου 5.000 με 6.000 σύνεδροι.

Στο τραπέζι των στελεχών είναι το ογδόντα σελίδων κείμενο για τον απολογισμό του κόμματος, κατά την κυβερνητική θητεία, όπου υπάρχει παραδοχή για την απουσία προετοιμασίας του ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει των κυβερνητικών καθηκόντων που ανέλαβε το 2015 και αφήνεται να εννοηθεί ότι είχαν παραγνωριστεί οι πραγματικές συνθήκες.

Ανάμεσα σε αυτά θεωρήθηκε δεδομένη η στήριξη και άλλων χωρών που ήταν σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα, κάτι που αναδείχθηκε αυταπάτη.

Σε γενικές γραμμές, ο απολογισμός του ΣΥΡΙΖΑ, έχει ολίγον από αυτοκριτική. Ως προς την πρώτη περίοδο υπάρχει αναφορά τι ο «εκβιασμός» ελληνικής χρεοκοπίας δεν λειτουργούσε απέναντι στους Ευρωπαίους και επίσης πως οι μνημονιακές υποχρεώσεις οδήγησαν στην αποξένωση της μεσαίας τάξης από τον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που δεν κατόρθωσαν να αντιστρέψουν οι διορθωτικές κινήσεις των τελευταίων μηνών πριν από τις εκλογές. Το χρονικό σημείο των παροχών περιγράφεται ως λανθασμένο, καθώς δόθηκε η εντύπωση εξαγοράς της ψήφου λίγο πριν από τις εκλογές.

Διαβάστε επίσης:  Πέτσας: Να αφήσει τους παλληκαρισμούς ο Τσίπρας

Από την άλλη, το τρίτο μνημόνιο περιγράφεται ως πολύ θετικότερο από το πακέτο του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ θετική χαρακτηρίζεται η λήψη των κοινωνικών μέτρων που επέτρεψαν στον ΣΥΡΙΖΑ να μπορεί να παρουσιάζει επιτεύγματα πέρα από τα μνημονιακά μέτρα. Ιδιαίτερη θετική αναφορά και για τη συμφωνία των Πρεσπών.

Περιγράφουν ως λανθασμένη την επιλογή διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών μαζί με τις ευρωπαϊκές εκλογές, ενώ λένε ότι οι αυτοδιοικητικές θα έπρεπε να διεξαχθούν μαζί με τις εθνικές εκλογές. Αναφορά και στη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου. Εκτιμάται ότι η συνεργασία είχε έναν θετικό στόχο, ο οποίος ήταν ο σχηματισμός κυβέρνησης. Η συγκατοίκηση περιγράφεται ως «έντιμη συνεργασία» παρά τις επιμέρους διαφωνίες.
Οι βόμβες Βαρουφάκη

Την ίδια στιγμή, αίσθηση προκάλεσε η χθεσινή αποκάλυψη του Γιάνη Βαρουφάκη για τους χειρισμούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το πρώτο εξάμηνο του 2015, κατά την πρωτολογία του στη συζήτηση για τα εργασιακά.

«Η πρώτη μας διαφωνία για το 2015, τον θυμάμαι να μας λέει “ε, θα τους δώσουμε στους δανειστές τα πλεονάσματα και θα πάρουμε τα εργασιακά”» είπε ο κ. Βαρουφάκης για να συμπληρώσει:

«Του απαντούσα ότι πρόκειται για στοιχειώδες σφάλμα. Τότε θεωρούσα ότι ήταν σφάλμα, τώρα γνωρίζω καλύτερα, επρόκειτο για πολιτική επιλογή».

Η αναφορά του κ. Βαρουφάκη προκάλεσε εμφανή αμηχανία στον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος ξεκίνησε της δευτερολογία του με ην παρατήρηση για την «αγάπη» του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον Γιάνη Βαρουφάκη με αφορμή την επισήμανση εκ μέρους του πρωθυπουργού της συγκεκριμένης αποκάλυψης του επικεφαλής του ΜεΡΑ25.

«Πόσο τον αγαπήσατε τώρα τελευταία τον κ. Βαρουφάκη. Ο άνθρωπος που κατέστρεψε την χώρα και τις τράπεζες έτσι δεν λέγατε; Τόσο τον αγαπήσατε. Σας είναι εξαιρετικά σημαντικός. Καταλαβαίνουμε τους λόγους» είπε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος στα 22 λεπτά της δευτερολογίας του δεν έδωσε καμία πειστική απάντηση, αρκούμενος σε μια αναφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Μέχρι πρότινος ήξερα ότι με κατηγορείτε ότι αντάλλαξα τις συντάξεις με την Συμφωνία Πρεσπών. Δεν το πήρατε πίσω αν και ακόμα και ο Γιούνκερ το χαρακτήρισε αθλιότητα. Σήμερα μας λέτε ότι ανταλλάξαμε τα πλεονάσματα και συνταξιοδοτικό. Δεν μας λέτε για την Συμφωνία Πρεσπών γιατί και την τηρείτε και την τιμάτε» ήταν οι φράσεις που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθώντας να απαντήσει στα όσα είπε ο κ. Βαρουφάκης.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης, μάλιστα, επέμεινε στις αναφορές του που προκάλεσαν αμηχανία στον Αλέξη Τσίπρα και στη δευτερολογία του λέγοντας «ναι ο Αλέξης Τσίπρας και τα πλεονάσματα έδωσε και δεν πήρε τα εργασιακά».