Παρασκευή, 25 Ιουνίου, 2021
27.5 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 24 Ιουνίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ  Το 1901.... Ο 19χρονος ισπανός ζωγράφος Πάμπλο Πικάσο εκθέτει για πρώτη φορά έργα του στο Παρίσι.

Υπό τη σκιά των αποκαλύψεων Βαρουφάκη συνεδριάζει η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ: Το νέο όνομα και το ξεκαθάρισμα λογαριασμών

Το κρισιμότερο ίσως διήμερο του μετακυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ ξεκινά σήμερα ,με
τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος με φόντο μάλιστα τις χθεσινές αποκαλύψεις του Γιάνη Βαρουφάκη που προκάλεσαν τεράστια αμηχανία τόσο στον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα αλλά και στα στελέχη του κόμματος.

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον καθώς θα ξεκαθαρίσει το τοπίο σε μια σειρά από ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά στο δρόμο προς το Συνέδριο του Μαΐου. Άλλωστε, όλες οι τάσεις και ομαδοποιήσεις του κόμματος περιμένουν την τοποθέτηση του αρχηγού του κόμματος προκειμένου να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους για τα επίδικα.

Ύστερα από εβδομάδες ανάλωσης σε εσωκομματικές έριδες, ειδικά για το θέμα της ονομασίας του κόμματος, το ζήτημα θεωρείται λήξαν, με συναινετικό τρόπο και υποχωρήσεις μεταξύ των τάσεων. Όλα δείχνουν πως δεν θα διεξαχθεί ένα σχετικό δημοψήφισμα, που θα μπορούσε να είναι μία τραυματική εμπειρία για το κόμμα.

Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ κατέληξε πως η Κεντρική Επιτροπή θα επιχειρήσει να συμφωνήσει κοινή συναινέσει για το δεύτερο συνθετικό που θα προστεθεί μετά το όνομα του ΣΥΡΙΖΑ.

Η πρόταση θα γίνει από τον πρόεδρο του κόμματος Αλέξη Τσίπρα, με επικρατέστερα αυτή τη στιγμή τα συνθετικά «Πράσινη Συμμαχία» και «Προοδευτική Συμμαχία», χωρίς να μπορεί ωστόσο να αποκλειστεί κάποιος άλλος συνδυασμός.

Παράλληλα, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης στις 23 Φεβρουαρίου, όπου θα εγκριθούν και οι τελικές θέσεις για το 3ο συνέδριο, στις οποίες θα συμπεριλαμβάνεται και το κείμενο του κυβερνητικού απολογισμού.

Οι τελευταίες μέρες έδειξαν πως ο Αλέξης Τσίπρας με ελιγμούς και ζυμώσεις κατάφερε, προς τον παρόν, να πέσουν οι τόνοι, καθώς υπήρξαν κοινές αποφάσεις.

Αποφασίστηκε, για παράδειγμα, η συμμετοχή στο συνέδριο περίπου 250 αριστίνδην μελών, που θα είναι προσωπικότητες και εκπρόσωποι συλλογικοτήτων από την Προοδευτική Συμμαχία.

Ακόμα αποφασίστηκε ότι η νέα Κ.Ε. θα αποτελείται από 251 μέλη, εκ των οποίων το 1/5 θα προέρχεται από την Προοδευτική Συμμαχία. Σχετικά με τις προσυνεδριακές συνελεύσεις αναμένεται να ξεκινήσουν στις 13 Μαρτίου, ενώ η εκλογή των συνέδρων θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο από 2 έως 4 Μαΐου.

Ο τελικός υπολογισμός προβλέπει πως στο συνέδριο θα συμμετέχουν περίπου 5.000 με 6.000 σύνεδροι.

Στο τραπέζι των στελεχών είναι το ογδόντα σελίδων κείμενο για τον απολογισμό του κόμματος, κατά την κυβερνητική θητεία, όπου υπάρχει παραδοχή για την απουσία προετοιμασίας του ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει των κυβερνητικών καθηκόντων που ανέλαβε το 2015 και αφήνεται να εννοηθεί ότι είχαν παραγνωριστεί οι πραγματικές συνθήκες.

Ανάμεσα σε αυτά θεωρήθηκε δεδομένη η στήριξη και άλλων χωρών που ήταν σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα, κάτι που αναδείχθηκε αυταπάτη.

Σε γενικές γραμμές, ο απολογισμός του ΣΥΡΙΖΑ, έχει ολίγον από αυτοκριτική. Ως προς την πρώτη περίοδο υπάρχει αναφορά τι ο «εκβιασμός» ελληνικής χρεοκοπίας δεν λειτουργούσε απέναντι στους Ευρωπαίους και επίσης πως οι μνημονιακές υποχρεώσεις οδήγησαν στην αποξένωση της μεσαίας τάξης από τον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που δεν κατόρθωσαν να αντιστρέψουν οι διορθωτικές κινήσεις των τελευταίων μηνών πριν από τις εκλογές. Το χρονικό σημείο των παροχών περιγράφεται ως λανθασμένο, καθώς δόθηκε η εντύπωση εξαγοράς της ψήφου λίγο πριν από τις εκλογές.

Από την άλλη, το τρίτο μνημόνιο περιγράφεται ως πολύ θετικότερο από το πακέτο του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ θετική χαρακτηρίζεται η λήψη των κοινωνικών μέτρων που επέτρεψαν στον ΣΥΡΙΖΑ να μπορεί να παρουσιάζει επιτεύγματα πέρα από τα μνημονιακά μέτρα. Ιδιαίτερη θετική αναφορά και για τη συμφωνία των Πρεσπών.

Περιγράφουν ως λανθασμένη την επιλογή διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών μαζί με τις ευρωπαϊκές εκλογές, ενώ λένε ότι οι αυτοδιοικητικές θα έπρεπε να διεξαχθούν μαζί με τις εθνικές εκλογές. Αναφορά και στη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου. Εκτιμάται ότι η συνεργασία είχε έναν θετικό στόχο, ο οποίος ήταν ο σχηματισμός κυβέρνησης. Η συγκατοίκηση περιγράφεται ως «έντιμη συνεργασία» παρά τις επιμέρους διαφωνίες.
Οι βόμβες Βαρουφάκη

Την ίδια στιγμή, αίσθηση προκάλεσε η χθεσινή αποκάλυψη του Γιάνη Βαρουφάκη για τους χειρισμούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το πρώτο εξάμηνο του 2015, κατά την πρωτολογία του στη συζήτηση για τα εργασιακά.

«Η πρώτη μας διαφωνία για το 2015, τον θυμάμαι να μας λέει “ε, θα τους δώσουμε στους δανειστές τα πλεονάσματα και θα πάρουμε τα εργασιακά”» είπε ο κ. Βαρουφάκης για να συμπληρώσει:

«Του απαντούσα ότι πρόκειται για στοιχειώδες σφάλμα. Τότε θεωρούσα ότι ήταν σφάλμα, τώρα γνωρίζω καλύτερα, επρόκειτο για πολιτική επιλογή».

Η αναφορά του κ. Βαρουφάκη προκάλεσε εμφανή αμηχανία στον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος ξεκίνησε της δευτερολογία του με ην παρατήρηση για την «αγάπη» του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον Γιάνη Βαρουφάκη με αφορμή την επισήμανση εκ μέρους του πρωθυπουργού της συγκεκριμένης αποκάλυψης του επικεφαλής του ΜεΡΑ25.

«Πόσο τον αγαπήσατε τώρα τελευταία τον κ. Βαρουφάκη. Ο άνθρωπος που κατέστρεψε την χώρα και τις τράπεζες έτσι δεν λέγατε; Τόσο τον αγαπήσατε. Σας είναι εξαιρετικά σημαντικός. Καταλαβαίνουμε τους λόγους» είπε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος στα 22 λεπτά της δευτερολογίας του δεν έδωσε καμία πειστική απάντηση, αρκούμενος σε μια αναφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Μέχρι πρότινος ήξερα ότι με κατηγορείτε ότι αντάλλαξα τις συντάξεις με την Συμφωνία Πρεσπών. Δεν το πήρατε πίσω αν και ακόμα και ο Γιούνκερ το χαρακτήρισε αθλιότητα. Σήμερα μας λέτε ότι ανταλλάξαμε τα πλεονάσματα και συνταξιοδοτικό. Δεν μας λέτε για την Συμφωνία Πρεσπών γιατί και την τηρείτε και την τιμάτε» ήταν οι φράσεις που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθώντας να απαντήσει στα όσα είπε ο κ. Βαρουφάκης.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης, μάλιστα, επέμεινε στις αναφορές του που προκάλεσαν αμηχανία στον Αλέξη Τσίπρα και στη δευτερολογία του λέγοντας «ναι ο Αλέξης Τσίπρας και τα πλεονάσματα έδωσε και δεν πήρε τα εργασιακά».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Μητσοτάκης: Επιτάχυνση του ρυθμού των εμβολιασμών

"Την επιτάχυνση του ρυθμού των εμβολιασμών, καθώς βρισκόμαστε πια αντιμέτωποι με τη μετάλλαξη Δέλτα, η οποία έχει ήδη κάνει- όπως είπε-την εμφάνισή της σε...

Γαλλία και Μ. Βρετανία κάνουν νέες κινήσεις για το πρόγραμμα φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού(φωτό)

Η απόφαση στην πρόσφατη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου, για παράταση αξιολόγησης των προτάσεων για το πρόγραμμα αναβάθμισης των φρεγατών ΜΕΚΟ κλάσης...

Υπουργικό Συμβούλιο: Μήνυμα Μητσοτάκη για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων – “Τρεις κομβικές πρωτοβουλίες”

Μήνυμα επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων οι οποίες «δεν προβλέπεται να κάνουν διακοπές ούτε φέτος», όπως είπε χαρακτηριστικά, έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισήγησή...
Τσίπρας: Εγκληματικές ευθύνες για τη δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία

Τσίπρας: Ξεδιπλώνεται όλη η βαριά πολιτική ατζέντα της κυβέρνησης Μητσοτάκη

"Έχουμε μπροστά μας ένα θερμό καλοκαίρι, καθώς η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη τώρα ξεδιπλώνει την πραγματική της ατζέντα με εργασιακό, ασφαλιστικό και πτωχευτικό" ανέφερε...

Συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο – Τα θέματα της ατζέντας

Συνεδριάζει στις 11:00 το υπουργικό συμβούλιο, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, μέσω τηλεδιάσκεψης. Τα θέματα της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου είναι τα εξής: -Εισήγηση...

Υπερόπλο από το Ισραήλ: Με λέιζερ “σκοτώνουν” τα drones (βίντεο-φωτό)

Το αντίδοτο στη φθηνή απειλή των drones είναι το ζητούμενο όλων των χωρών που αντιμετωπίζουν προκλήσεις τέτοιου είδους στις περιοχές τους. Το Ισραήλ πρόσφατα...

Μητσοτάκης: Επαρκή εμβόλια και για τον χειμώνα, αν χρειαστεί ενισχυτική δόση

Την εκτίμηση ότι «φτάνουμε πια στο τέλος αυτής της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης την οποία κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε», έκανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την...

Βρείτε μας

7,799ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
935ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο – Τα θέματα της ατζέντας

Συνεδριάζει στις 11:00 το υπουργικό συμβούλιο, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, μέσω...

Βίτσας: Να ρωτήσουμε γιατί δεν γράφονται στον ΣΥΡΙΖΑ…και ας απαντήσουν “γιατί είσαστε μ@@@@@ς”

Τρόπους για να τροφοδοτηθεί με νέα ενεργά μέλη ο ΣΥΡΙΖΑ ψάχνουν τα στελέχη του...

Τσακαλώτος …εκτός γραμμής ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΔ τα πάει καλά με το εμβολιαστικό πρόγραμμα

Την άποψη πως η Ν.Δ τα έχει πάει καλά με το εμβολιαστικό πρόγραμμα και...

Βουλή: “Έκρηξη” τιμών σε βασικά είδη διατροφής, καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ

Για ανεξέλεγκτη αύξηση τιμών σε βασικά είδη διατροφής, κάνουν λόγο με ερώτηση που κατέθεσαν...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή