Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
19.7 C
Athens

Υποκλοπές: Υπουργοί υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ

«Ο υπουργός είχε συνάντηση με ιδιώτη σε εστιατόριο τον Ιούλιο του 2016…». Το νέο αυτό έγγραφο της ΕΥΠ που αποκαλύπτουν «ΤΑ ΝΕΑ» πολλαπλασιάζει τα ερωτήματα για τις ενέργειες και τις έμμεσες παρακολουθήσεις ακόμη και εν ενεργεία υπουργών της κυβέρνησης Τσίπρα, όπως ο Νίκος Κοτζιάς, από τις μυστικές υπηρεσίες την περίοδο 2015-2019, όταν δηλαδή τη διακυβέρνηση της χώρας είχε αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Τα παραπάνω έρχονται σε συνέχεια της αποκάλυψης από «ΤΟ ΒΗΜΑ» απόρρητου εξασέλιδου πληροφοριακού δελτίου της ΕΥΠ που αναφέρεται σε συναντήσεις, διασυνδέσεις και φιλικές σχέσεις κυβερνητικών και υπηρεσιακών παραγόντων, διπλωματών και άλλων.

Την περίοδο εκείνη, λοιπόν, στελέχη της ΕΥΠ φέρονται να πραγματοποιούν σειρά μυστικών ερευνών για αναφερόμενες υποθέσεις διαφθοράς, οι οποίες όμως κατέληγαν και σε καταγραφές συνομιλιών και κινήσεων τουλάχιστον τεσσάρων πέντε κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, πολλών υπηρεσιακών παραγόντων, αλλά και ιδιωτών που λειτουργούσαν ως «συνδετικοί κρίκοι».

Οι παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων και κρατικών λειτουργών, μάλιστα, πραγματοποιήθηκαν χωρίς να ενημερώνεται η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που είχε τότε την ευθύνη εποπτείας της ΕΥΠ, αλλά φαίνεται να είχε πλήρη γνώση το Μέγαρο Μαξίμου. Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό ότι ανάμεσα στα πρόσωπα των οποίων οι συναντήσεις καταγράφονταν ήταν και στελέχη του ίδιου του υπουργείου που υποτίθεται ότι… προΐστατο της ΕΥΠ.

«Παράνομη χρήση μέσων»

Αλλωστε, όπως προκύπτει από τα έγγραφα, οι μυστικές υπηρεσίες επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ δεν είχαν αρκεστεί μόνο στις τηλεφωνικές υποκλοπές, αλλά είχαν ξεκινήσει και έναν κύκλο φυσικών παρακολουθήσεων, φωτογραφίσεων – βιντεοσκοπήσεων και εγκαταστάσεων «κοριών» σε διάφορους χώρους, με δικαστικές αποφάσεις που εκδόθηκαν εκ των υστέρων.

Ενδεικτικό των παραπάνω είναι ένα από τα έγγραφα πρώην υψηλόβαθμου στελέχους της ΕΛ.ΑΣ. που ελέγχθηκε εκείνη την περίοδο από τις μυστικές υπηρεσίες και αναφέρεται σε «παράνομη χρήση τεχνικών μέσων» και παράνομες παρακολουθήσεις από τις μυστικές υπηρεσίες. Ολα αυτά πολλαπλασιάζουν πλέον τις απορίες για τις μεθοδεύσεις των μυστικών υπηρεσιών το διάστημα 2015-2019, οπότε και καταγράφονται πολλές «αόρατες» έρευνες με πρωταγωνιστές και πολιτικά πρόσωπα.

Πώς ξετυλίχθηκε το κουβέρι

Μία από τις βασικές έρευνες της ΕΥΠ, την περίοδο 2015-2017, άλλωστε, ήταν εκείνη που είχε ως βασικό «στόχο» ομάδα 27 πρώην και νυν αστυνομικών, δικηγόρων, επιχειρηματιών και άλλων ατόμων που πιθανόν συνδέονταν με «πώληση προστασίας» σε 1.000 νυκτερινά κέντρα, οίκους ανοχής και άλλες επιχειρήσεις στην Αττική και έσοδα 1 εκατ. ευρώ μηνιαίως.

Ομως, τότε η ΕΥΠ – που φέρεται να είχε ως κύριο στόχο τον περιορισμό της διαφθοράς – ουδέποτε ειδοποίησε τις διωκτικές Αρχές για τη συγκεκριμένη έρευνά της, με αποτέλεσμα πέρα από υποκλαπείσες τηλεφωνικές συνομιλίες ή φωτογραφίες με τις συναντήσεις των «υπόπτων» να μην υπάρχει κανένα ουσιαστικό αποδεικτικό στοιχείο, καμία μαρτυρική κατάθεση (στους πράκτορες της ΕΥΠ δεν επιτρέπεται να λαμβάνουν καταθέσεις) αλλά ούτε και κάποια επ’ αυτοφώρω σύλληψη.

Μία από τις επίσημες «δικαιολογίες» που φέρεται να δόθηκαν τότε, μάλιστα, ήταν ότι οι υπεύθυνοι της ΕΥΠ στη λεωφόρο Κατεχάκη δεν είχαν… εμπιστοσύνη σε στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. που στεγάζονταν στο ίδιο κτίριο, λίγους ορόφους πιο κάτω.

Ομως, όπως αποκαλύπτεται τώρα, αυτή η έρευνα, ομοίως με άλλες, οδήγησε και σε καταγραφές συνομιλιών, SMS ή και κινήσεων υψηλόβαθμων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και στα υπουργεία Εθνικής Αμυνας, Εξωτερικών, Ψηφιακής Πολιτικής κ.ο.κ.

Κάπως έτσι φαίνεται να συντάχθηκε και το προαναφερόμενο πληροφοριακό δελτίο που βρίσκεται ακόμη και σήμερα στη διάθεση βουλευτών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με αναφορές σε επαφές υπουργών, διπλωματών και άλλων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο δελτίο αυτό, όπως και σε άλλα παραπλήσια, μνημονεύονται από το 2016-2017 οι συναντήσεις ιδιώτη που ήταν στενός συνεργάτης υπουργού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ο οποίος βρέθηκε δύο χρόνια αργότερα στο «στόχαστρο» ερευνών για τυχόν παράνομες συναλλαγές του, για «μαύρα ταμεία» κ.λπ.

Ολα αυτά τα έγγραφα, όπως φαίνεται, διακινούνταν στο εσωτερικό της τότε κυβέρνησης, χωρίς όμως να ενημερώνονται δικαστικοί λειτουργοί, αφού είχαν προκύψει σαφείς ενδείξεις και για ορισμένες ύποπτες συνεννοήσεις – συναλλαγές σημαντικών στελεχών της κυβέρνησης και του κρατικού μηχανισμού.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μεταβεί στις ΗΠΑ για την εορτή της 25ης Μαρτίου

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μεταβεί τελικά στην Ουάσιγκτον για την καθιερωμένη εορτή της 25ης Μαρτίου στον Λευκό Οίκο. Αυτό ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατά την...

Αύριο η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό – Επικρατέστερο σενάριο τα 830 ευρώ μεικτά

O υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αναφέρθηκε στην αύξηση στον κατώτατο μισθό η οποία θα...

Βενζινοπώλες Αττικής: Γιατί αυξάνεται η τιμή των καυσίμων – Τι να προσέχουν οι οδηγοί

Την άνοδο της τιμής των καυσίμων και την αποδυνάμωση του κλάδου στην Βόρεια Ελλάδα, εξηγεί η πρόεδρος βενζινοπωλών Αττικής, η Μαρία Ζάγκα. Ειδικότερα η Μαρία...

Θα γκρινιάξουν γονείς και μαθητές: Η αλλαγή που έρχεται στα σχολεία έπρεπε να είχε...

Η εγκύκλιος υπάρχει, τώρα αυστηροποιούνται οι ποινές μπας και εφαρμοστεί στην πράξη Υπάρχει κάτι το εγγενώς σημαντικό όταν μιλάμε για τα παιδιά που πάνε σήμερα...
Ο Παππάς …έφυγε για το διάστημα!

Μετά το μπάχαλο άλλαξε άποψη ο Παππάς: Δεν υπήρξε προσυνεννόηση, λέει τώρα

Κάτω από το βάρος των δυσμενών εντυπώσεων και του χάους που επικρατεί στην αντιπολίτευση ο Νίκος Παππάς προσπάθησε να ανασκευάσει όσα αποκάλυψε στο Action...
Τσίπρας: Εγκληματικές ευθύνες για τη δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία

ΦΙΛΑΡΑΚΙΑ ΜΕ ΤΗ ΝΤΟΡΑ-Στο Παρίσι ο Τσίπρας: Θετική η έκθεση Μπακογιάννη για την ένταξη...

Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στο Παρίσι προκειμένου να συμμετάσχει στην συζήτηση και ψήφιση της έκθεσης της Ντόρας Μπακογιάννη για την ένταξη του Κοσόβου στο...

Αμηχανία και γκρίνια σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ μετά την «ομολογία» Παππά για προσυνεννόηση

Σε μια φάση που οι πολιτικοί χειρισμοί της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης άρχισαν να αποδίδουν και ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε να ανακτά το χαμένο...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Αμηχανία και γκρίνια σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ μετά την «ομολογία» Παππά για προσυνεννόηση

Σε μια φάση που οι πολιτικοί χειρισμοί της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης άρχισαν...

Βορίδης: Να απαντήσει ο ΣΥΡΙΖΑ αν αμφισβητεί τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών

Ξεκίνησε η συνεδρίαση, όπως προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής και το Σύνταγμα, την πρωτοβουλία...

Γκρίνια στον ΣΥΡΙΖΑ για τον Κασσελάκη: Τα στελέχη αναρωτιούνται τι θα λένε στον κόσμο εάν χάσουν με 20 μονάδες διαφορά

Εσωκομματική γκρίνια για τις ασυναρτησίες που εκστομίζει ο Στέφανος Κασσελάκης έχει ξεσπάσει στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο εσωκομματικός...

Ο Ανδρουλάκης ενημέρωσε για την πρόταση δυσπιστίας ΣΥΡΙΖΑ, Πλεύση Ελευθερίας, Νέα Αριστερά και ΚΚΕ

Για το περιεχόμενο και το σκεπτικό της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που καταθέτει...