Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
13.2 C
Athens

Υπόθεση Folli Follie: Προφυλακιστέοι Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος για την υπόθεση της

Προφυλακιστέοι κρίθηκαν μετά τις μαραθώνιες απολογίες τους στην 35η ανακρίτρια Κων. Αλεξοπούλου με σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα Νίκου Ορνεράκη ο ιδρυτής της Folli Follie Δημήτρης Κουτσολιούτσος και ο γιος του Τζώρτζης.

Αντίθετα ελεύθερη αφέθηκε σύζυγος του πρώτου και μητέρα του δεύτερου κατηγορούμενου η Καίτη Κουτσολιούτσου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυρία Κουτσολιούτσου αφέθηκε ελεύθερη με υψηλή εγγυοδοσία που φτάνει τις 100.000 ευρώ. Ακόμη της επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης σε αστυνομικό τμήμα της περιοχής της δύο φορές τον μήνα. Η ίδια στο άκουσμα της απόφασης για προφυλάκιση του γιου της Τζώρτζη και του συζύγου της Δημήτρη ξέσπασε σε λυγμούς.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, και οι τρεις κατηγορούμενοι κατά τη διάρκεια των απολογιών τους αρνήθηκαν τις κατηγορίες που τους έχουν απαγγελθεί.

Οι κατηγορούμενοι προσκόμισαν απολογητικά υπομνήματα και απάντησαν στις ερωτήσεις της ανακρίτριας, προσπαθώντας να αντικρούσουν τα βαριά κατηγορητήρια που αντιμετωπίζουν, ωστόσο τα δύο κεντρικά στελέχη στη μακρά πορεία της Folli Follie δεν κατάφεραν να πείσουν τις ανακριτικές αρχές.

Οι εξηγήσεις τους αφορούσαν τους καταγγελλόμενους ως πλασματικούς οικονομικούς ισολογισμούς της Folli Follie, την εξαπάτηση του επενδυτικού κοινού και τις πλαστογραφίες τραπεζικών εγγράφων που, κατά τα κατηγορητήρια, οδήγησαν την εταιρεία και τους επενδυτές της στην οικονομική καταστροφή.

Αργοπορία και απόδοση ευθυνών

Η διερεύνηση της υπόθεσης άργησε υπερβολικά, αφού η κλήση σε απολογία ήρθε (πάνω από) 2 χρόνια μετά την αποκάλυψη της περίφημης έκθεσης για τα πεπραγμένα της εταιρείας και (πάνω από) 1,5 χρόνο μετά την άσκηση της πρώτης ποινικής δίωξης μετά την ολοκλήρωση του πρώτου τμήματος της έρευνας από τον εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση.

Ο τελευταίος ήταν προφανώς το πρόσωπο που έβαλε τον θεμέλιο λίθο (με την ταχύτατη προκαταρκτική εξέταση που διενήργησε) για να προχωρήσει περαιτέρω η υπόθεση.

Οι κατηγορίες

Τα βασικά αδικήματα για τα οποία απολογήθηκαν είναι:

  • Οι Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος για 5 κακουργήματα που είναι “απάτη σε βάρος του επενδυτικού κοινού, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, χειραγώγηση αγοράς, εγκληματική οργάνωση, και πλαστογραφία”.
  • Η Καίτη Κουτσολιούτσου για τρία κακουργήματα (απάτη, ξέπλυμα, χειραγώγηση).

Υπενθυμίζεται ότι ο Δημήτρης, η Καίτη και ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος που εμφανίστηκαν την περασμένη Παρασκευή στην 35η ανακρίτρια, συνοδευόμενοι από τους δικηγόρους τους πήραν ολιγοήμερη προθεσμία για σήμερα, οπότε και απολογήθηκαν για τις βαριές κακουργηματικές πράξεις που αντιμετωπίζουν.

Με τις απολογίες της οικογένειας κλείνει ο κύκλος των απολογιών των συνολικά 30 κατηγορουμένων στην υπόθεση. Όλοι οι άλλοι έχουν ήδη απολογηθεί και έχουν αφεθεί ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους ή όχι.

Όλοι οι κατηγορούμενοι είχαν κληθεί σε απολογία στις αρχές Ιουλίου, αλλά τότε πήραν προθεσμία για τα τέλη Αυγούστου και αρχές Σεπτεμβρίου. Σκοπός ήταν βέβαια να ενημερωθούν για μια δικογραφία που αριθμεί χιλιάδες σελίδες και να προετοιμάσουν τις απολογίες τους.

Η πρώτη ποινική δίωξη (για απάτη και ξέπλυμα μαύρου χρήματος) σε βάρος της οικογένειας ασκήθηκε τον Δεκέμβριο του 2018. Από τότε, τους έχει απαγορευθεί η έξοδος από τη χώρα.

Ακόμα 11 εμπλεκόμενοι διώχθηκαν ποινικά για τις ίδιες κατηγορίες: ο οικονομικός διευθυντής, ο διευθυντής του λογιστηρίου της εταιρείας, ακόμα τρία μέλη του ΔΣ την επίδικη περίοδο, ο επικεφαλής της θυγατρικής του Ομίλου στην Ασία και ο ορκωτός λογιστής που έλεγξε τα παραποιημένα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας στον ισολογισμό του 2017. Και σε αυτούς απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Φωτιά στο Μάτι: Ευθύνες στην ηγεσία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας προκύπτουν μετά από νέες καταθέσεις

Μάτι: Δύο χρόνια φυλάκισης με αναστολή στον τότε διοικητή του Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων

Η πρώτη καταδίκη για έναν εκ των κατηγορουμένων στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι με τους 104 νεκρούς, ήρθε σήμερα από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της...

Σε ετοιμότητα η Πολιτική Προστασία – Έκτακτη σύσκεψη στη Θεσσαλία με τον Κικίλια 

Σε ετοιμότητα έχει τεθεί η Πολιτική Προστασία ενόψει των έντονων καιρικών φαινομένων που αναμένεται να επηρεάσουν πολλές περιοχές της χώρας. Το πρωί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη της...
Κακοκαιρία "Ιανός": Νύχτα αγωνίας σε Αλμυρό Βόλου και Καρδίτσα

Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων – Η επικινδυνότητα ανά περιοχή

Βαρομετρικό χαμηλό συνοδευόμενο από επικίνδυνα μέτωπα προβλέπεται να προκαλέσει επιδείνωση του καιρού στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, από σήμερα νωρίς το απόγευμα μέχρι αύριο...

Στις 198 οι “απαγορευμένες” παραλίες στην Ελλάδα για τουριστική αξιοποίηση

Υπεγράφη από τους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κωστή Χατζηδάκη και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρο Σκυλακάκη, η Κοινή Υπουργική Απόφαση, με την...

Μέσω gov.gr η υποβολή αναφοράς ή καταγγελίας για μέτρα πυροπροστασίας 

Τη δυνατότητα να υποβάλλουν ηλεκτρονικά μέσω του gov.gr αναφορά ή καταγγελία για μέτρα πυροπροστασίας επιχειρήσεων και εγκαταστάσεων έχουν από σήμερα οι πολίτες, ύστερα από...

Η φωτογραφία της ημέρας

Θρύλος και πάσης Ευρώπης! 19 Απριλίου 2024

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα;

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα: Φιλίππα, Φιλιππία, Φιλιώ.

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Folli Follie: Αποφυλακίζονται με όρους οι Κουτσολίουτσοι μετά τη λήξη του 18μηνου

Λίγες ημέρες πριν τη συμπλήρωση του 18μηνου, που είναι το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης...

Δεκτές έγιναν οι ενστάσεις της υπεράσπισης των κατηγορουμένων στην υπόθεση της Folli-Follie

Δεκτές έγιναν οι ενστάσεις της υπεράσπισης των κατηγορουμένων στην υπόθεση της Folli-Follie και με...

Στο αρχείο η υπόθεση της Folli-Follie

Στο αρχείο τέθηκε από την Οικονομική Εισαγγελία η δικογραφία για την υπόθεση της Folli-Follie...

Βουλή: Ήρθη η ασυλία του Σ. Αραχωβίτη για την υπόθεση Folli Follie

Με 183 ψήφους υπέρ έναντι 23 κατά σε σύνολο 202 βουλευτών, ήρθη η ασυλία...