Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
19.7 C
Athens

Υπόθεση κατασκοπείας: Σαρωτικές έρευνες της ΕΥΠ σε Αιγαίο και Θράκη

Δεν αποκλείουν οι διωκτικές αρχές το ενδεχόμενο το δίκτυο κατασκοπείας, που δρούσε σε Ρόδο – Καστελόριζο να αποτελείται από περισσότερα των δύο ατόμων ενώ την ίδια ώρα διενεργούν εξονυχιστικούς ελέγχους διενεργούν οι ελληνικές στο υλικό που έχουν εντοπίσει στους υπολογιστές του γραμματέα του τουρκικού προξενείου.

Στο μικροσκόπιο των αρχών βρίσκονται οι φωτογραφίες ελληνικών πλοίων, που έχουν ανταλλάξει ο διπλωματικός υπάλληλος με τον 52χρονο μάγειρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ΕΥΠ εκτιμά, πως ο γραμματέας του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο είχε στρατολογήσει και άλλα άτομα και για τον λόγο αυτό κλιμάκια της υπηρεσίας πληροφοριών βρίσκονται στην Θράκη και ειδικότερα στην Κομοτηνή, ενώ εντείνονται οι έλεγχοι στα νησιά του Αιγαίου.

Από τις πρώτες αναλύσεις έχουν προκύψει κάποια στοιχεία επικοινωνίας, μέσω MMS, SMS, e-mails, της εφαρμογής WhatsAPP, αλλά και υλικό από χιλιάδες αρχεία φωτογραφιών και βίντεο που απεικονίζουν κινήσεις ελληνικών πλοίων, αριθμούς, ονόματα, αλλαγή φρουράς, ελλιμενισμό υποβρυχίων στο λιμάνι της Ρόδου.

Σημειώνεται ότι μετά την σύλληψη των δύο κατηγορουμένων, τα στελέχη της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ρόδου αναμένεται να αιτηθούν την άρση τραπεζικού απορρήτου, προκειμένου να διαπιστώσουν αν υπήρχαν και οικονομικά «ανταλλάγματα» ανάμεσα στους δύο άνδρες ή τρίτους.

Οι συλλήψεις

Υπενθυμίζεται, πως την Παρασκευή (18/12/2020) συνελήφθη ο 35χρονος διπλωματικός υπάλληλος ενώ λίγη ώρα αργότερα κάτι ανάλογο συνέβη με τον 52χρονο μάγειρα. Ο 35χρονος αρχικά οδηγήθηκε στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου και στη συνέχεια κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στην ανακρίτρια Ρόδου. Ωστόσο δεν απολογήθηκε, καθώς ζήτησε και πήρε προθεσμία για την ερχόμενη Δευτέρα (21/12).
Ο 52χρονος μάγειρας συνελήφθη στο χωριό του την Κομοτηνή, καθώς μετά τη γνωστοποίηση του θέματος και την απομάκρυνση του από την εταιρεία που εργάζονταν είχε πάει στο χωριό του.

Τι επικαλείται ο διπλωματικός υπάλληλος

Ο 35χρονος γραμματέας του Τουρκικού Προξενείου της Ρόδου επικαλείται μια Ευρωπαϊκή Συνθήκη και συμβάσεις της Βιέννης για να μην χρησιμοποιηθούν έγγραφα και υλικό από έναν φορητό υπολογιστή του, επικαλούμενος ότι είναι υλικό άλλης χώρας.

Ωστόσο, αυτή η συνθήκη, σύμφωνα με Έλληνες αξιωματούχους μπορεί να ενεργοποιηθεί μόνο στην περίπτωση που η κατάσχεση συμβεί σε διαπιστευμένο χώρο, δηλαδή στην συγκεκριμένη περίπτωση μέσα στο Τουρκικό Προξενείο, και όχι στο σπίτι υπαλλήλου του όπως συνέβη.

Σε αντίστοιχη κίνηση έχει προβεί και ο Τούρκος πρόξενος, ο οποίος έχει αιτηθεί αρμοδίως στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ρόδου προκειμένου να επιστραφούν ένας υπολογιστής και ένα κινητό τηλέφωνο κάτι όμως που θα αποφασίσει το δικαστικό συμβούλιο.

Πρόκειται για ένα μικρό δείγμα, όπως αναφέρουν οι αρμόδιες ελληνικές Αρχές, πως σε αυτόν υπάρχουν στοιχεία που ενδεχομένως επιβεβαιώνουν την παράξενη έως κατασκοπευτική δράση του.

Τι υποστηρίζει ο δικηγόρος του μάγειρα

«Του ζήτησε τους κωδικούς των πολεμικών πλοίων και τον αριθμό των Ελλήνων στρατιωτών στο Καστελόριζο», λέει για τον γραμματέα του Τουρκικού Προξενείου στη Ρόδο, ο δικηγόρος του μάγειρα, Στέλιος Αλεξανδρής. Ο 52χρονος που κατηγορείται μαζί με διπλωματικό υπάλληλο για κατασκοπεία αναμένεται να δώσει συμπληρωματική κατάθεση, ενώ δείχνει πλέον ως υπεύθυνο τον γραμματέα του Προξενείου.
«Αρνούμαστε τα πάντα. Ο 52χρονος είναι αθώος. Υπήρχε μια φιλική σχέση και μόλις ο 35χρονος άρχισε να του ζητάει πληροφορίες για τα στρατιωτικά πλοία τότε ο πελάτης μου κατάλαβε περί τίνος πρόκειται και έκοψε κάθε επαφή», αναφέρει.

Τι λέει η Τουρκία

Η Τουρκία καταδίκασε τη σύλληψη υπαλλήλου του τουρκικού προξενείου στην Ρόδο, κατηγορώντας την Αθήνα για παραβίαση των διεθνών συμβάσεων.
«Η Σύμβαση της Βιέννης για τις διπλωματικές σχέσεις παραβιάσθηκε από την Ελλάδα», αναφέρεται σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Ανησυχούμε για τα δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου που βάζουν στο στόχαστρο τον υπάλληλό μας, την οικογένειά του και το προσωπικό των αποστολών μας στην Ελλάδα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Αύριο η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό – Επικρατέστερο σενάριο τα 830 ευρώ μεικτά

O υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αναφέρθηκε στην αύξηση στον κατώτατο μισθό η οποία θα...

Βενζινοπώλες Αττικής: Γιατί αυξάνεται η τιμή των καυσίμων – Τι να προσέχουν οι οδηγοί

Την άνοδο της τιμής των καυσίμων και την αποδυνάμωση του κλάδου στην Βόρεια Ελλάδα, εξηγεί η πρόεδρος βενζινοπωλών Αττικής, η Μαρία Ζάγκα. Ειδικότερα η Μαρία...

Θα γκρινιάξουν γονείς και μαθητές: Η αλλαγή που έρχεται στα σχολεία έπρεπε να είχε...

Η εγκύκλιος υπάρχει, τώρα αυστηροποιούνται οι ποινές μπας και εφαρμοστεί στην πράξη Υπάρχει κάτι το εγγενώς σημαντικό όταν μιλάμε για τα παιδιά που πάνε σήμερα...
Ο Παππάς …έφυγε για το διάστημα!

Μετά το μπάχαλο άλλαξε άποψη ο Παππάς: Δεν υπήρξε προσυνεννόηση, λέει τώρα

Κάτω από το βάρος των δυσμενών εντυπώσεων και του χάους που επικρατεί στην αντιπολίτευση ο Νίκος Παππάς προσπάθησε να ανασκευάσει όσα αποκάλυψε στο Action...
Τσίπρας: Εγκληματικές ευθύνες για τη δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία

ΦΙΛΑΡΑΚΙΑ ΜΕ ΤΗ ΝΤΟΡΑ-Στο Παρίσι ο Τσίπρας: Θετική η έκθεση Μπακογιάννη για την ένταξη...

Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στο Παρίσι προκειμένου να συμμετάσχει στην συζήτηση και ψήφιση της έκθεσης της Ντόρας Μπακογιάννη για την ένταξη του Κοσόβου στο...

Αμηχανία και γκρίνια σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ μετά την «ομολογία» Παππά για προσυνεννόηση

Σε μια φάση που οι πολιτικοί χειρισμοί της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης άρχισαν να αποδίδουν και ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε να ανακτά το χαμένο...

Καιρός: Νέα «εισβολή» αφρικανικής σκόνης από Δευτέρα

Η αφρικανική σκόνη θα «ξαναθυμηθεί» τη χώρα μας από την Κυριακή έπειτα από ένα σύντομο ενδιάμεσο διάλειμμα. Ο καιρός αναμένεται να «καθαρίσει» σταδιακά σήμερα,...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ρόδος: Θανατηφόρο τροχαίο προκάλεσε γάιδαρος που μπήκε στο οδικό δίκτυο

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε τα ξημερώματα στην περιοχή της Καλάθου Ρόδου, όταν αυτοκίνητο συγκρούστηκε με...

Παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους ο υποδιοικητής της ΕΥΠ

Σε αλλαγή στην ηγεσία της ΕΥΠ προχώρησε η κυβέρνηση. Ο υποδιοικητής της υπηρεσίας, Γιώργος...

Κοινές περιπολίες Ελλάδας-Τουρκίας στο Αιγαίο για το μεταναστευτικό: συνεργασία ή δούρειος ίππος;

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για τη συνεργασία της Τουρκίας στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, μέχρι...

Ρόδος: Το έθιμο της “μπουλουστρίνας”

Ένα από τα έθιμα που διατηρείται ακόμα και σήμερα στην περιοχή της Δωδεκανήσου την...