Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
23 C
Athens

Υπουργείο Υγείας: Συστάσεις για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς

Tα μέτρα πρόληψης για την αντιμετώπιση διασποράς του κορωνοϊού SARS-CoV-2 κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου υπενθυμίζει με εγκύκλιό του το υπουργείο Υγείας.

Σημειώνεται ότι οι ευρωπαϊκές χώρες εμφανίζουν αύξηση των κρουσμάτων και τα μέγιστα επίπεδα έχουν ξεπεράσει αυτά των προγενέστερων κυμάτων της πανδημίας. «Ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία που συνεπάγεται η εξάπλωση της παραλλαγής «Όμικρον», στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης μετάδοσης της παραλλαγής «Δέλτα» είναι σοβαρός».

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων, λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα επιδημιολογική κατάσταση, επισημαίνει ότι αν και τα τρέχοντα δεδομένα σχετικά με τη σοβαρότητα της λοίμωξης που σχετίζεται με τη νέα παραλλαγή της «Όμικρον» παραμένουν περιορισμένα, τα μέχρι σήμερα στοιχεία εγείρουν ανησυχία ότι ακόμη και στην περίπτωση χαμηλότερης βαρύτητας λοίμωξης/ασθένειας, μια απότομη εκθετική αύξηση των κρουσμάτων που οφείλονται στην «Όμικρον» θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν αυξανόμενο αριθμό περιπτώσεων σοβαρής νόσησης, αξιολογώντας τον βαθμό κινδύνου διάδοσης του κορωνοϊού ως «πολύ υψηλό».

Ιδιαίτερα την τρέχουσα περίοδο των εορτών, απαιτείται ελαχιστοποίηση του εφησυχασμού και τήρηση των ενδεικνυόμενων μέτρων προστασίας.

Συνιστάται επισταμένη μέριμνα για την τήρηση και διασφάλιση των κάτωθι:

  • Φυσική απόσταση τουλάχιστον 1,5-2 μέτρων.
  •  Χρήση υψηλής προστασίας μάσκας προσώπου.
  • Υγιεινή των χεριών.
  • Αναπνευστική υγιεινή (σε βήχα ή πτέρνισμα, κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντηλο. Το χρησιμοποιημένο χαρτομάντηλο πρέπει να απορρίπτεται αμέσως μετά τη χρήση μέσα στους κάδους απορριμμάτων) καθώς και επαρκής και συστηματικός αερισμός των κλειστών χώρων.

Επιπλέον για λόγους αποφυγής της περαιτέρω διασποράς του ιού κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, συστήνονται τα ακόλουθα:

  • Αποφυγή συμμετοχής σε συναντήσεις με άτομα εμφανίζουν συμπτώματα πιθανής λοίμωξης COVID-19 ανεξαρτήτως εργαστηριακής επιβεβαίωσης (rapid test, PCR test) ή έχουν έρθει σε στενή επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα.
  • Συναντήσεις όσο το δυνατόν περιορισμένων ομάδων ατόμων (social bubbles) κατά τη διάρκεια των εορτών, σύμφωνα με τις υποδείξεις των ειδικών επιστημόνων.
  • Εάν είναι απαραίτητη η συνεύρεση με άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, συστήνεται οι «επισκέπτες» να έχουν εκ των προτέρων προβεί προληπτικά σε αυτοέλεγχο νόσησης (self test), ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού στα ευπαθή άτομα.
  • Σε όλες τις συναθροίσεις θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα μέτρα φυσικής απόστασης, χρήσης μάσκας, υγιεινής χεριών, αναπνευστικής υγιεινής, μειωμένης παραμονής σε κλειστούς χώρους και επαρκούς και συστηματικού αερισμού του χώρου.
  • Οι κλειστοί χώροι θα πρέπει να αερίζονται με φρέσκο αέρα για όση περισσότερη ώρα γίνεται.
  • Οι χώροι με συνωστισμό θα πρέπει να αποφεύγονται, ακόμη κι εάν αυτοί είναι εξωτερικοί, ενώ θα πρέπει να εφαρμόζονται οι ισχύουσες διατάξεις περί χρήσης μάσκας.

Άτομα που έχουν τεθεί σε περιορισμό λόγω επαφής υψηλού κινδύνου με επιβεβαιωμένα κρούσματα, καθώς και άτομα με θετικό διαγνωστικό τεστ ή με συμπτώματα πιθανής λοίμωξης COVID-19 δεν θα πρέπει να συμμετέχουν σε ομαδικές συναντήσεις, ενώ θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας

  • Ακόμα και ασυμπτωματικά άτομα με πρόσφατο αρνητικό διαγνωστικό τεστ θα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν τα καθορισμένα μέτρα προστασίας.
  • Υπενθυμίζεται η ανάγκη πιστής εφαρμογής των μέτρων σε όλους τους κλειστούς χώρους, καταστήματα, χώρους λατρείας, μέσα μαζικής μεταφοράς κ.α.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ένοχος και για βιασμό ο Μίχος – Αθώα η μητέρα της 12χρονης

Η απόφαση του δικαστηρίου οδήγησε στην κατάρρευση της εισαγγελικής πρότασης για τους βιασμούς της 12χρονης από τον Κολωνό. Σύμφωνα με την απόφαση κρίθηκε ένοχος...

Η Φωτογραφία της ημέρας

Σαν σήμερα το 1896 ο θρυλικός μαραθωνοδρόμος Σπύρος Λούης αναδείχθηκε Ολυμπιονίκης 29 Μαρτίου 2024

Απρίλιος στις παραλίες: Με θερμοκρασίες 12 βαθμούς πάνω από το κανονικό ξεκινάει ο μήνας

Σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωσή του στο Χ, ο καιρός κατά το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου αναμένεται να διακρίνεται από θερμοκρασίες υψηλότερες του κανονικού, φτάνοντας...

Σαν σήμερα 29 Μαρτίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 1430: Οι δυνάμεις του Οθωμανού σουλτάνου Μουράτ Β’ καταλαμβάνουν την πόλη της Θεσσαλονίκης. 1823: Συνέρχεται...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα;

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο δεν γιορτάζει κάποιο γνωστό όνομα. Ωστόσο, η ορθόδοξη εκκλησία τιμά τη μνήμη των Μάρκου...

Καιρός: Αποπνικτική ατμόσφαιρα με αφρικανική σκόνη και υψηλές θερμοκρασίες

Γενικά αίθριος αναμένεται να είναι και σήμερα, Παρασκευή 29 Μαρτίου, ο καιρός με τις υψηλές θερμοκρασίες να παραμένουν μέχρι και την Τρίτη, ενώ έντονη...

Δύο ισχυροί σεισμοί ανοιχτά της Ηλείας – 5,7 Ρίχτερ

«Δίδυμοι» σεισμοί σημειώθηκαν λίγο μετά τις 9 το πρωί της Παρασκευής 29/3 ανοιχτά της Ηλείας και συγκεκριμένα κοντά στις Στροφάδες, στον Κυπαρισσιακό κόλπο. Συγκεκριμένα,...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Υπουργείο Υγείας: Κάλεσμα για εμβολιασμό – Καλπάζουν γρίπη και κορωνοϊος

Ανακοινώσεις, για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα και την πίεση που ασκείται στο...

Κορωνοϊός: Έκτακτη ενημέρωση και συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη από το υπουργείο Υγείας

Σε έκτακτη Συνέντευξη Τύπου προχωρά το Υπουργείο Υγείας αύριο, Τετάρτη 10 Ιανουαρίου, στις 11:30...

Πρωτοχρονιά: Το κέρασμα της βρύσης – Το “ευχαριστώ” για το δώρημα των πηγών, το νερό της ζωής

Η Πρωτοχρονιά στην Κρήτη, όπως και όλες οι γιορτές αυτής της περιόδου, από πολύ...

Υποχρεωτικές αργίες η Πρωτοχρονιά και το Σάββατο 6 Ιανουαρίου (Θεοφάνια)

Ως ημέρες υποχρεωτικής αργίας χαρακτηρίζονται από το νόμο,  η Δευτέρα 1 Ιανουαρίου 2024 (Πρωτοχρονιά)...