Ο πολιτικός αναλυτής και διευθυντής Ερευνών της εταιρίας ΟPINION POLL, Ζαχαρίας Ζούπης, καλεσμένος της εκπομπής «Ο επισκέπτης της έβδομης ημέρας» του Δημήτρη Τζιβελέκη στον ΑΘΗΝΑ 9,84, σχολίασε την πρόσφατη καταψήφιση στη Βουλή της πρότασης μομφής προς την κυβέρνηση, στον απόηχο δημοσκοπικών ευρημάτων που δείχνουν τη ΝΔ και τα λεγόμενα κόμματα εξουσίας, να καταγράφουν απώλειες.
Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην υπονόμευση των θεσμών, στην επιθετική πολιτική ρητορική, στο μήνυμα Μητσοτάκη για την επόμενη ημέρα ως απόπειρα ανεύρεσης διεξόδου από την περιδίνηση λόγω της τραγωδίας των Τεμπών και τα πανελλαδικά συλλαλητήρια, τον ανασχηματισμό. Μίλησε ακόμα για τις εκλογικές προοπτικές του ΠΑΣΟΚ, τα ζητούμενα της νέας γενιάς, αλλά και τις αντοχές της πολιτικής όπως την ξέραμε έως τώρα στο σημερινό ρευστό, πολυπολικό κόσμο, υπό το πρίσμα των καταιγιστικών διεθνών εξελίξεων με καθοριστικό παράγοντα τον τυφώνα Τράμπ στις ΗΠΑ.
*Τα μεγαλειώδη συλλαλητήρια για τα Τέμπη, ειδικά το τελευταίο, παρήγαν και θα παράγουν πολιτικό αποτέλεσμα. Άλλαξαν την κυρίαρχη ατζέντα και “πείραξαν ” τους συσχετισμούς δυνάμεων.
«Η σιωπή στις παλλαϊκές διαμαρτυρίες για την τραγωδία, έδειχνε έναν βαθύ σεβασμό στους νεκρούς και ότι η παρουσία του κόσμου ήταν πέρα από κομματικές διαχωριστικές γραμμές, ανεξαρτήτως ιδεολογικοπολιτικής προέλευσης και ηλικίας. Αυτό εξέπεμψε μήνυμα, που αποκρυπτογραφήθηκε από τις δημοσκοπικές έρευνες, δείχνοντας την συλλογική απαίτηση να πέσει φως σε κάθε πτυχή της υπόθεσης, να δοθούν απαντήσεις, να απονεμηθεί δικαιοσύνη και να διασφαλιστεί ότι δεν πρόκειται να επαναληφθεί ανάλογη τραγωδία. Ακόμα, προσμετρήθηκαν εναντιώσεις και για άλλα θέματα, όπως η ακρίβεια, που είχαν ενοχλήσει την κοινωνία»
*Τα προβληματικά στοιχεία στις συζητήσεις στο Κοινοβούλιο και στην πρόταση δυσπιστίας
«Η διαρκής ένταση, με επανάληψη των ίδιων και των ίδιων επιχειρημάτων και στοιχείων με χαρακτηριστικά τοξικότητας, αδίκησε κατάφωρα το πολιτικό σύστημα, παρουσιάζοντας μια εικόνα, που λες και βάλθηκε να λειτουργήσει σε βάρος του, με αποτέλεσμα τα πραγματικά διλήμματα να τα βάλει στο τέλος, ο πρωθυπουργός. Η κοινωνία δεν ζητά από τα κόμματα να είναι δικαστές, εισαγγελείς, πραγματογνώμονες ή αστυνομικοί επιθεωρητές. Θέλει να αρθρώνουν πολιτικό λόγο. Για ό,τι έγινε ή δεν έγινε, αλλά και να να δεσμευτούν ότι δεν θα ξαναζήσουμε ποτέ ένα τέτοιο φαινόμενο».
*Υπάρχουν περιθώρια να συνεχιστεί η πίεση στην κυβέρνηση από την αντιπολίτευση και μετά την απόρριψη της πρότασης δυσπιστίας
«Η Προανακριτική Επιτροπή για τον κ. Τριαντόπουλο θα τροφοδοτήσει την ειδησεογραφία. Ωστόσο, κυρίαρχο είναι το δίπτυχο κυβέρνηση – κοινωνία. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι μακράν πίσω από τις κοινωνικές δυναμικές και αδυνατούν να τις εκφράσουν…. »
*Αν η κυβέρνηση πρέπει να ανησυχεί για κάτι, δεν είναι η αντιπολίτευση, αλλά πώς θα καταλαγιάσει την οργή της κοινωνίας, στην οποία οφείλει να απευθυνθεί με μέτρα και πολιτικές
«Θέλει μια δέσμη πρωτοβουλιών ώστε να πείσει ότι απονέμεται δικαιοσύνη για τα Τέμπη και να ικανοποιήσει άλλα θέματα, που απασχολούν τον κόσμο, αλλά χάνονται στον μονοθεματικό διάλογο στη δημόσια σφαίρα για τα Τέμπη.. Θα είναι μια δύσκολη προσπάθεια»
*Η διάχυτη καχυποψία δημιουργεί κρίση εμπιστοσύνης στους θεσμούς και στην πολιτική εκπροσώπηση
«Ένα ποσοστό πάνω από 70% θεωρεί πως η κυβέρνηση συγκαλύπτει και παράλληλα ένα 82% -σύμφωνα με την έρευνα της ΜΡΒ- που πιστεύει ότι η αντιπολίτευση εργαλειοποιεί συμβάντα… Είναι αδιέξοδο κι επικίνδυνο σημείο, που οδηγεί σε κρίση πολιτικής εκπροσώπησης, ενώ δεν μπορούν να αποκλειστούν και σκοτεινές καταστάσεις που έχουμε ξαναζήσει.. Θα περίμενα να το συνειδητοποιήσουν κάποια κόμματα και να ενσωματώσουν στη στρατηγική τους ότι η έλλειψη εμπιστοσύνης στη δικαιοσύνη, στην αντιπολίτευση, στην κυβέρνηση, στο πολιτικό σύστημα εν τέλει, δεν οδηγεί πουθενά. Μόνοι κερδισμένοι, κάποιες δυνάμεις…».