Ζάεφ μετά το δημοψήφισμα: Η συμφωνία των Πρεσπών θα πάει στη Βουλή και αν απορριφθεί θα πάμε σε εκλογές

32
Συγχαρητήριο μήνυμα Τσίπρα σε Ζάεφ

«Το αποτέλεσμα είναι αποδεκτό από όλους, οι ψηφοφόροι ψήφισαν με αξιοπρέπεια και περηφάνεια. Αυτοί που συμμετέχουν είναι αυτοί που αποφασίζουν και διαμορφώνουν το αποτέλεσμα» τόνισε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ αρνούμενος να παραδεχτεί την ήττα του λόγω της μεγάλης αποχής.

«Παρά την αποχή που κήρυξε η αντιπολίτευση εγώ σε σέβομαι την απόφαση των πολιτών να μην συμμετέχουν». Σημείωσε λοιπόν πως οι επόμενες αποφάσεις θα παρθούν εντός της Βουλής. Παράλληλα τόνισε πως «Η Συμφωνία των Πρεσπών θα πάει στην Βουλή της πΓΔΜ, προκειμένου για την έγκρισή της και αν αυτό δεν συμβεί, τότε η χώρα θα πάει σε εκλογές. Μέχρι τότε θα συνεχίσω να ηγούμαι της χώρας προκειμένου να μπούμε σε Ε.Ε και ΝΑΤΟ».

Με λίγα λόγια ο Σκοπιανός πρωθυπουργός προσπαθεί να κρύψει το ότι 6 στους 10 είπαν όχι στην συμφωνία που υπέγραψε με τον Αλέξη Τσίπρα και κάλεσε την αντιπολίτευση να στηρίξει την απόφαση των πολιτών ώστε να έχει την πλειοψηφία των 2/3 ώστε να γίνει η Συνταγματική αναθεώρηση. Κάτι τέτοιο βέβαια στην παρούσα φάση είναι πολύ δύσκολο.

Διαβάστε επίσης:  Διάσκεψη του Βερολίνου: Συμφωνία για τήρηση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη

Την ίδια ώρα κυβερνητική πηγή των Σκοπίων ανέφερε στο πρακτορείο Reuters ότι η συμμετοχή στο δημοψήφισμα είναι απίθανο να προσεγγίσει το 50%.

Στο μεταξύ, το εθνικιστικό κόμμα της αντιπολίτευσης στην πΓΔΜ, με ανακοίνωσή του κάνει λόγο για σημαντικές παραβιάσεις της εκλογικής διαδικασίας σε διάφορα εκλογικά κέντρα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση σε κάποια εκλογικά κέντρα καταμετρήθηκαν 500 ψηφοφόροι σε δύο ώρες, που, σύμφωνα με την ανακοίνωση, συνεπάγεται ένας ψηφοφόρος κάθε 14 δευτερόλεπτα.

Στο μεταξύ, «ανεπιτυχές» χαρακτήρισε το δημοψήφισμα ο επικεφαλής του εθνικιστικού αντιπολιτευόμενου VMRO σε δηλώσεις του για το αποτέλεσμα. «Ο Ζάεφ και οι πολιτικές του ηττήθηκαν. Ο αριθμός των πολιτών που απείχε ή ψήφισε κατά του είναι πολύ μεγαλύτερος από εκείνους που είναι υπέρ».