Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
23 C
Athens

Ζάκυνθος: Κρίσιμο 48ωρο μετά τον ισχυρό σεισμό

Η Ζάκυνθος εξακολουθεί να αγωνιά, 24 ώρες μετά τον πολύ ισχυρό σεισμό των 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Οι κάτοικοι του νησιού παραμένουν σε εγρήγορση, καθώς οι μετασεισμοί είναι δεκάδες και συνεχείς.

Παράλληλα, οι εκτιμήσεις επιστημόνων, όπως ο Ευθύμης Λέκκας, ότι αναμένεται ισχυρός μετασεισμός έως και 5,8 R δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για εφησυχασμό.

Από την ώρα της «κύριας» δόνησης, τα ξημερώματα της Παρασκευής (01:54 – 26.10.2018), σύμφωνα με τους πίνακες του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), έχουν σημειωθεί δεκάδες μετασεισμοί:

Οι ισχυρότεροι ήταν: 4,9 – 4,7 -4,6 – 4,5 Ρίχτερ, όλοι τους το απόγευμα.

Πιο δυνατός, πιο ισχυρός

Οι σεισμολόγοι αναθεώρησαν προς τα πάνω το μέγεθος της κύριας σεισμικής δόνησης, κάνοντας λόγο για 6,5 Ρίχτερ, από 6,4 που είχαν δώσει σε αρχικό στάδιο.

Από την κύρια δόνηση προκλήθηκαν υλικές ζημιές, ένα μίνι τσουνάμι 20 εκατοστών, αλλά ευτυχώς δεν υπήρξαν ανθρώπινες απώλειες ή τραυματισμοί, παρά μόνο σε τέσσερα άτομα παρασχέθηκαν πρώτες βοήθειες, χωρίς να υπάρξει ανάγκη νοσηλείας τους.

48ωρη επιφυλακή

Η Ζάκυνθος κηρύχθηκε σε κατάσταση πλήρους επιφυλακής για το επόμενο 48ωρο, μετά τη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου, λόγω του μεγάλου σεισμού που «χτύπησε» το νησί τα ξημερώματα της Παρασκευής (26.10.2018).

Η συνεδρίαση έγινε υπό την προεδρία του αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου, Λευτέρη Νιοτόπουλου, παρουσία του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Ταφύλλη, της ειδικής γραμματέως Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Φωτεινή Παντιώρα, του προέδρου του ΟΑΣΠ Ευθύμη Λέκκα, καθώς και στελεχών της Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Στο νησί βρίσκεται και ο τοπικός βουλευτής και πρώην υπουργός Σταύρος Κοντονής, ο οποίος μετέφερε στη συνεδρίαση το ενδιαφέρον του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τη κατάσταση στο νησί.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συντονιστικού οργάνου, όλοι οι εκπρόσωποι των φορέων πήραν το λόγο αποτυπώνοντας πλήρως την κατάσταση που επικρατεί μετά το σεισμό. Η ανταπόκριση των κτηρίων κρίνεται ικανοποιητική πέρα από μεμονωμένες επιφανειακές ζημιές, ενώ υπάρχουν προβλήματα κατολισθήσεων σε Κρυονέρι, Παναγούλα αλλά και στο Κάστρο της Μπόχαλης.

Ενημέρωση έγινε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του συντονιστικού οργάνου για τη ζημιά στο Καστρομονάστηρο στα Στροφάδια, η οποία σύμφωνα με τους ειδικούς περιορίζεται σε ένα μικρό τμήμα κοντά στην είσοδο, ενώ κλιμάκιο μηχανικών του ΥΕΝ θα αποτυπώσει την καθίζηση στην προβλήτα του λιμανιού του Αγίου Διονυσίου.

«Η Ζάκυνθος τα τελευταία χρόνια απέκτησε ανθεκτικότητα, σε αυτό το φαινόμενο και η πορεία που ακολούθησε το νησί πρέπει να γίνει παράδειγμα προς μίμηση για όλες τις κατηγορίες κινδύνων που αντιμετωπίζει η χώρα» δήλωσε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Ταφύλλης.

«Το πιο σημαντικό είναι ότι δεν είχαμε τραυματισμούς και απώλειες ανθρώπινης ζωής», δήλωσε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας για να ολοκληρώσει τις δηλώσεις του τονίζοντας ότι «είναι πολύ λίγες οι ζημιές σε υποδομές και δίκτυα που είναι ένα στοιχείο που τονίζει την ανθεκτικότητα των υποδομών του νησιού. Ο λόγος που ήρθαμε είναι να κάτσουμε μαζί με τις τοπικές αρχές να δούμε συντονισμένα εάν υπάρχουν ανάγκες ενισχύσεων μέχρι να τελειώσει η μετασεισμική ακολουθία».

Διαπιστώθηκε από όλες τις πλευρές το υψηλό επίπεδο ανθεκτικότητας του δομημένου περιβάλλοντος και των υποδομών της Ζακύνθου, ως αποτέλεσμα του αντισεισμικού σχεδιασμού στο νησί. Οι υλικές ζημιές κρίνονται μικρής έκτασης για το μέγεθος του σεισμού. Επίσης, οι μικρής έκτασης ζημιές στο λιμάνι, δεν στέκονται ικανές να επηρεάσουν τη λειτουργία του.

«Κοριοί» παρακολούθησης…

Κλιμάκια επιστημόνων και τεχνικών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) θα εγκαταστήσουν δίκτυο φορητών σεισμογράφων στην Ζάκυνθο, καθώς, επίσης, σε Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία, με στόχο τη λεπτομερή και πλήρη καταγραφή της μετασεισμικής δραστηριότητας, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΕΑΑ.

Τα δεδομένα θα μεταφέρονται σε πραγματικό χρόνο – μέσω δικτύου κινητής τηλεφωνίας – στις εγκαταστάσεις του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου/ΕΑΑ στο Θησείο, για να γίνεται άμεση αξιολόγηση και υπεύθυνη ενημέρωση της Πολιτείας και του κοινού.

Το δίκτυο θα παραμείνει εγκατεστημένο στην περιοχή για όσο καιρό απαιτηθεί. Το κλιμάκιο του Γ.Ι./ΕΑΑ θα ενημερώνει συνεχώς τα τοπικά μέσα ενημέρωσης και το κοινό στις πληγείσες περιοχές.

Ματαιώσεις, παρατάσεις, ανακοινώσεις

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου Eλευθέριος Νιοτόπουλος ανακοινώνει πως με σύμφωνη γνώμη όλων των αρμόδιων φορέων, η συμμετοχή των μαθητών στις εορταστικές εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου 2018 ματαιώνεται, στα πλαίσια του σχεδιασμού των μετασεισμικών εξελίξεων.

Παράταση στις φορολογικές υποχρεώσεις που λήγουν στις 31 Οκτωβρίου, αποφάσισαν να δώσουν στους κατοίκους της Ζακύνθου το Υπουργείο Οικονομικών και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Τη Δευτέρα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις για τις λεπτομέρειες της απόφασης. Είχε προηγηθεί σημειωτέον σχετικό αίτημα από τους φορείς του νησιού.

Ζάκυνθος: Ο καιρός το Σάββατο (27.10.2018)

Νεφώσεις με τοπικές βροχές αναμένονται το Σάββατο, με πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων. Άνεμοι νοτιοδυτικοί 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 έως 23 βαθμούς Κέλσιου.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Νέος κατώτατος μισθός: Τι αλλάζει από 1η Απριλίου – Αναλυτικά τα επιδόματα που αυξάνονται

Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός από την 1η Απριλίου, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Συνολικά τα τελευταία τρία...

Δίκη Πισπιρίγκου: Ισόβια κάθειρξη για για τον θάνατο της Τζωρτζίνας

Ομόφωνα ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της Τζωρτζίνας. Ισόβια κάθειρξη ήταν η ομόφωνη τιμωρία της δικαιοσύνης για την Ρούλα Πισπιρίγκου η οποία...

Ανακοινώσεις Μητσοτάκης στο υπουργικό: Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός από 1η Απριλίου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την αύξηση του κατώτατου μισθού. «Από την 1/4/2024 όσοι αμοίβονται με τον κατώτατο μισθό θα λαμβάνουν 830 ευρώ το μήνα,...

Ένοχος και για βιασμό ο Μίχος – Αθώα η μητέρα της 12χρονης

Η απόφαση του δικαστηρίου οδήγησε στην κατάρρευση της εισαγγελικής πρότασης για τους βιασμούς της 12χρονης από τον Κολωνό. Σύμφωνα με την απόφαση κρίθηκε ένοχος...

Η Φωτογραφία της ημέρας

Σαν σήμερα το 1896 ο θρυλικός μαραθωνοδρόμος Σπύρος Λούης αναδείχθηκε Ολυμπιονίκης 29 Μαρτίου 2024

Απρίλιος στις παραλίες: Με θερμοκρασίες 12 βαθμούς πάνω από το κανονικό ξεκινάει ο μήνας

Σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωσή του στο Χ, ο καιρός κατά το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου αναμένεται να διακρίνεται από θερμοκρασίες υψηλότερες του κανονικού, φτάνοντας...

Σαν σήμερα 29 Μαρτίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 1430: Οι δυνάμεις του Οθωμανού σουλτάνου Μουράτ Β’ καταλαμβάνουν την πόλη της Θεσσαλονίκης. 1823: Συνέρχεται...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Τουρκία: “Μέχρι και 7,6 Ρίχτερ ο σεισμός που αναμένεται στην Κωνσταντινούπολη” λέει σεισμολόγος

«Καμπανάκι» για έναν πολύ ισχυρό σεισμό που θα χτυπήσει την Κωνσταντινούπολη χτύπησε ακόμα ένας σεισμολόγος στην Τουρκία. Ο γεωλόγος και...

Σεισμός 4,1 Ρίχτερ στο Δομοκό

Σεισμική δόνηση 4,1 Ρίχτερ σημειώθηκε έξω από τον Δομοκό. Ειδικότερα, το επίκεντρο βρίσκεται 12 χλμ...

Ο καθηγητής Ευθ. Λέκκας επιμένει: Αναμένεται μεγάλος σεισμός στην Τουρκία – Θα επηρεαστεί η Ελλάδα

«Δεν είναι απαραίτητο να επηρεαστεί ο ελλαδικός χώρος από τον μεγάλο σεισμό που αναμένεται...

Σεισμός 4,2 Ρίχτερ στην Ιτέα

Σεισμός μεγέθους 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στην Ιτέα στις 13:21. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στα 5 χλμ δυτικά,...