Τετάρτη, 29 Ιουνίου, 2022
28 C
Athens

Ζαούτης – Τσιόδρας: Έχουμε νέο “κυματάκι” κορωνοϊού στην Ελλάδα – Δεν είναι ακίνδυνη η Όμικρον 2

Η Όμικρον 2 δεν είναι ακίνδυνη και πάντα φοβόμαστε μία νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού, ειδικά αυτή την περίοδο με τον πόλεμο στην Ουκρανία, είπε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας σε μεγάλη ενημερωτική εκδήλωση της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης μίλησε για “ένα νέο κύμα ή κυματάκι αν θέλετε” του κορωνοϊού στη χώρα που οφείλεται στη μετάλλαξη Όμικρον 2.

Στην εκδήλωση της Ιατρικής Σχολής Αθηνών τέθηκαν όλα τα τελευταία δεδομένα για την COVID-19, ενώ το ενδιαφέρον στράφηκε στις αλλαγές που θα έρθουν σε ότι αφορά τα self tests και τις μάσκες, ενώ γι άλλη μία φορά οι επιστήμονες τόνισαν τη σημασία του εμβολιασμού στην εγκυμοσύνη.  Ο μη εμβολιασμός των εγκύων αυξάνει 10 φορές περισσότερο τον κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά ή και να εισαχθούν σε ΜΕΘ σε σχέση με τις ανεμβολίαστες έγκυες. Στις ανεμβολίαστες έγκυες ο κίνδυνος για προεκλαμψία, αναπνευστικά προβλήματα αλλά και πρόωρα νεογνά, νεογνά υπολειπόμενου βάρους, ενδομήτριο θάνατο εμβρύου κλπ. είναι πολύ μεγαλύτερος.

Τα βασικά μηνύματα που έστειλαν οι καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ είναι τα εξής:

·        Έχουμε επικράτηση της παραλλαγής Όμικρον στην Ελλάδα με μικρή αύξηση στα κρούσματα και μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα, ενώ συνεχίζεται η επιτήρηση για τον αριθμό των νοσηλειών και της σοβαρής νόσου (διασωληνώσεις, ΜΕΘ, θάνατοι).  Ο ρυθμός της αύξησης των κρουσμάτων φαίνεται να βαίνει μειούμενος και ελπίζουμε σύντομα να δούμε την κατάσταση να βελτιώνεται. Η πρόσφατη έξαρση στη χώρα μας οφείλεται στην Όμικρον 2 που είναι πιο μολυσματική από την Όμικρον 1. Η αποτελεσματικότητα της 3ης δόσης είναι σημαντική έναντι λοίμωξης και ακόμη μεγαλύτερη έναντι θανάτου και διασωλήνωσης για το στέλεχος Όμικρον.

·        Σε διεθνές επίπεδο συζητάται η αλλαγή επιτήρησης με επίκεντρο τη σοβαρή νόσο και τον θάνατο.

·        Όσον αφορά τα περιοριστικά μέτρα όπως η χρήση της μάσκας φαίνεται ότι αυτά θα εξακολουθούν να αποτελούν αντικείμενο ισχυρής σύστασης για ασθενείς αυξημένου κινδύνου για σοβαρή νόσηση και σε χώρους αυξημένου συγχρωτισμού όπως τα ΜΜΜ αλλά και στις υγειονομικές μονάδες. Σχετικά με τα πιστοποιητικά εμβολιασμών οποιεσδήποτε εξελίξεις θα πραγματοποιηθούν βάσει της αξιολόγησης των επιδημιολογικών δεδομένων.

·        Η κλινική εικόνα στα παιδιά και στους ενήλικες είναι πιο σοβαρή σε ανθρώπους που είναι ανεμβολίαστοι, μεγαλύτερης ηλικίας και έχουν συνοσηρότητες. Παρά το γεγονός ότι η Όμικρον παραλλαγή έχει μικρότερη βαρύτητα, οδηγεί σε σοβαρή νόσο και θανάτους ιδιαιτέρως τον ανεμβολίαστο πληθυσμό αυξημένου κινδύνου.

·         Τα δεδομένα για τέταρτη δόση για το γενικό πληθυσμό αξιολογούνται διεθνώς ενώ η προστασία του εμβολίου αξιολογείται από τον ΕΟΔΥ σε συνεχή βάση.

·        Όσον αφορά τις εγκύους είναι σαφές πλέον ότι ο μη εμβολιασμός τους αυξάνει 10 φορές περισσότερο τον κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά ή και να εισαχθούν σε ΜΕΘ σε σχέση με τις ανεμβολίαστες έγκυες. Στις ανεμβολίαστες έγκυες ο κίνδυνος για προεκλαμψία, αναπνευστικά προβλήματα αλλά και πρόωρα νεογνά, νεογνά υπολειπόμενου βάρους, ενδομήτριο θάνατο εμβρύου κλπ. είναι πολύ μεγαλύτερος.

·        Στην Ελλάδα έχει ξεκινήσει η χορήγηση αντιικών φαρμάκων από του στόματος από τις 31 Ιανουαρίου και από αυτή την εβδομάδα προστίθεται και το δεύτερο διαθέσιμο αντιικό από του στόματος. Χορηγούνται και τα 2 από τις πρώτες 5 μέρες της νόσου ενώ η αίτηση για τη χορήγηση γίνεται τις πρώτες τρεις ημέρες και η ένδειξη αφορά σε πληθυσμούς ιδιαίτερα αυξημένου κινδύνου. Τονίστηκε πως τα φάρμακα που δίνονται από το στόμα για πρόληψη της βαρείας νόσησης δεν μπορούν να δοθούν στις έγκυες. Άρα η μόνη προστασία για τις έγκυες και τα νεογνά τους είναι ο εμβολιασμός.  Η χορήγηση ειδικότερων θεραπειών όπως τα εισπνεόμενα κορτικοειδή πρέπει να γίνεται σε συνεννόηση με τον επιβλέποντα θεράποντα ιατρό.

·        Σχετικά με το σύνδρομο long Covid τονίστηκε ότι είναι μια πραγματικότητα ιδιαίτερα σε αυτούς που νόσησαν βαρύτερα και οι οποίοι έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να νοσήσουν με long Covid (περιλαμβάνει συμπτώματα και σημεία αλλά και επιπλοκές που εμμένουν ή εμφανίζονται 4 εβδομάδες μετά τη λοίμωξη). Για τους εμβολιασμένους οι πιθανότητες αυτές μειώνονται εντυπωσιακά.

·        Σχετικά με το αναπνευστικό και το καρδιαγγειακό σύστημα οι ασθενείς με σοβαρή πνευμονία ή με εμμένουσα συμπτωματολογία έχουν ανάγκη πνευμονολογικής όπως και καρδιολογικής παρακολούθησης. H μυοκαρδίτιδα από τα εμβόλια αφορά μια περίπτωση ανά 10.000-100.000 εμβολιαζόμενων. Είναι πολύ ελαφράς μορφής και στο 99% των περιπτώσεων περνά χωρίς επιπτώσεις. H μυοκαρδίτιδα από τον Covid είναι συχνότερη και μπορεί να έχει βαρύτερη έκβαση ιδίως αν συνοδεύεται από πνευμονία.

·        Σχετικά με το νευρικό σύστημα οι νευρολογικές επιπλοκές του SARS-Cov-2 στην οξεία φάση της λοίμωξης αφορούν όλο το φάσμα των εκδηλώσεων του κεντρικού και περιφερειακού νευρικού συστήματος ενώ το σύνδρομο long Covid στο νευρικό σύστημα χαρακτηρίζεται από τα εξής συμπτώματα: κεφαλαλγία, διαταραχές όσφρησης (υποσμία, ανοσμία), διαταραχές στη μνήμη και στις γνωστικές λειτουργίες, εύκολη κόπωση, μυαλγίες και αιμωδίες στα άκρα.

·        Οι ασθενείς με αιματολογικές κακοήθειες (όπως λεμφώματα, μυέλωμα, χρόνια λεμφογενής λευχαιμία), και ιδιαίτερα όσοι λαμβάνουν ανοσοκατασταλτική αγωγή  έχουν αυξημένη θνητότητα αν μολυνθούν από COVID-19, ενώ περίπου οι μισοί δεν απαντούν ικανοποιητικά στις δυο δόσεις του εμβολίου. Η τρίτη δόση προκαλεί την παραγωγή υψηλών τίτλων εξουδετερωτικών αντισωμάτων σε πάνω από το 30% αυτών που δεν ανέπτυξαν αντισώματα με τις δυο πρώτες δόσεις. Η χορήγηση αντιικών φαρμάκων τις πρώτες 5 μέρες από τη διάγνωση μειώνει την πιθανότητα νοσηλείας και θανάτου στους ασθενείς αυτούς.

·        Τονίστηκε η ασφαλής χορήγηση των εμβολίων σε ασθενείς με ρευματικά νοσήματα όπως και η προστασία που παρέχουν τα εμβόλια, ιδιαίτερα η τρίτη δόση, σε αυτόν τον πληθυσμό ασθενών.

·        Για τα μεταβολικά νοσήματα τονίστηκε η παρουσία του σακχαρώδη διαβήτη ως σημαντικού παράγοντα κινδύνου για σοβαρή νόσο. Νεότερα δεδομένα για τον σακχαρώδη διαβήτη και τις παθήσεις του θυροειδούς με τη νόσο Covid καθώς και η ασφαλής χρήση του εμβολίου σε αυτούς τους πληθυσμούς.

·        Σχετικά με τα ψυχιατρικά νοσήματα τονίστηκε που συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους εμφανίζονται στο 1/3 των ασθενών που εμφανίζουν σύνδρομο post Covid ανεξάρτητα από τη βαρύτητα της οξείας νόσου και είναι σημαντικό να διαγνωστούν γιατί μπορεί να επηρεάσουν τη λειτουργικότητα των ασθενών αυτών.

·        Σχετικά με τις μακροχρόνιες επιπλοκές της νόσου και το σύνδρομο long Covid οι καθηγητές τόνισαν τη σημασία των ιατρείων post Covid (Πνευμονολογικών, Καρδιολογικών και άλλων) και της ανάγκης εξατομικευμένης προσέγγισης κάθε αρρώστου με βάση τη συμπτωματολογία των ασθενών και ιδιαίτερα αν αυτή επιμένει πέραν των αρχικών εβδομάδων νόσησης. 

Την εκδήλωση συντόνισε ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμώξεων Σωτήρης Τσιόδρας, Συντονιστής της Επιτροπής Δημόσιας Υγείας και Αντιμετώπισης της Πανδημίας της Ιατρικής Σχολής. 

Την έναρξη στην ενημερωτική εκδήλωση έκανε ο Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Καθηγητής Καρδιολογίας Γεράσιμος Σιάσος, ο οποίος τόνισε την μεγάλη συμβολή των Πανεπιστημιακών Κλινικών και Εργαστηρίων στην αντιμετώπιση της πανδημίας, κάνοντας έκκληση προς την πολιτεία και το Υπουργείο Υγείας να ενισχύσει τις Πανεπιστημιακές Δομές που υπηρετούν το Εθνικό Σύστημα Υγείας.  Όπως ανέφερε η πανδημία δυστυχώς παραμένει εδώ παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε παγκοσμίως. 

Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι εξής Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ:

Αντωνιάδου Αναστασία, Καθηγήτρια Παθολογίας, Δ’ Παθολογική Κλινική Αττικό Νοσοκομείο

Βασιλακόπουλος Θεόδωρος, Καθηγητής Πνευμονολογίας

Δρακάκης Πέτρος, Καθηγητής Μαιευτικής & Γυναικολογίας, Διευθυντής Γ’ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική, Αττικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο

Ζαούτης Θεοκλής, Καθηγητής Παιδιατρικής, Β΄ Παιδιατρική Κλινική Νοσοκομείο Παίδων Αγλαϊα Κυριακού, Πρόεδρος ΕΟΔΥ

Καλτσάς Γρηγόριος, Καθηγητής Παθολογίας, Α’ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική, Λαϊκό Νοσοκομείο

Κοτανίδου Αναστασία, Καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Δ/ντρια Α΄ Κλινικής Εντατικής Θεραπείας,  Νοσοκομείο Ευαγγελισμός

Κουτσούκου Αντωνία, Καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Δ/ντρια Α’ Πνευμονολογικής Κλινικής,  ΓΝΝΘΑ «Η ΣΩΤΗΡΙΑ»

Λάγιου Παγώνα, Καθηγήτρια Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Δ/ντρια Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής

Μπακάκος Πέτρος, Καθηγητής Πνευμονολογίας, Α΄ Πνευμονολογική Κλινική, Νοσοκομείο Σωτηρία

Παρασκευής Δημήτριος, Αν. Καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής , Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής

Σιάσος ΓεράσιμοςΚαθηγητής Καρδιολογίας, Γ’ Καρδιολογική Κλινική, Νοσοκομείο «Η Σωτηρία», Πρόεδρος Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

Σμυρνής Νικόλαος, Καθηγητής Ψυχιατρικής, Δ/ντης ΄Β Ψυχιατρικής Κλινικής, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αττικό

Τέρπος Ευάγγελος, Καθηγητής Αιματολογίας, Θεραπευτική Κλινική, Νοσοκομείο Αλεξάνδρα

Τζιούφας Αθανάσιος, Καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας – Ανοσολογίας, Διευθυντής Εργαστηρίου και Κλινικής Παθολογικής Φυσιολογίας, Λαϊκό Νοσοκομείο

Τσιόδρας Σωτήριος, Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων, Δ΄ Παθολογική Κλινική, Αττικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, Συντονιστής της Επιτροπής Δημόσια Υγείας και Αντιμετώπισης της Πανδημίας, Ιατρική Σχολή

Τσιβγούλης Γεώργιος, Καθηγητής Νευρολογίας, Δ/ντής Β’ Νευρολογικής Κλινικής, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αττικό

Τσιούφης Κωνσταντίνος, Καθηγητής Καρδιολογίας, Δ/ντης Α’ Καρδιολογική Κλινική, Ιπποκράτειο ΓΝΑ

Τσολιά Μαρία, Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Δ/ντρια Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής Νοσοκομείο Παίδων Αγλαϊα Κυριακού

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ, Φλέμινγκ, πενικιλίνη,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 29 Ιουνίου ο Αλέξανδρος Φλέμινγκ ανακοινώνει την αντιβιοτική δράση της μούχλας

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1929.... Ο Αλέξανδρος Φλέμινγκ ανακοινώνει ότι στη μούχλα ενυπάρχει αντιβιοτική δράση. Ο Σερ Αλεξάντερ Φλέμινγκ (Alexander Fleming, 6 Αυγούστου 1881 – 11 Μαρτίου 1955) ήταν Σκωτσέζος βιολόγος και φαρμακολόγος, που ασχολήθηκε ερευνητικά με τη βακτηριολογία, την...
ΕΣΥ: Προκήρυξη 939 θέσεις μόνιμων γιατρών

Ανοικτή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για σύναψη συμβάσεων ΕΟΠΥΥ με ιδιώτες Προσωπικούς Ιατρούς

Σε ανοικτή Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την σύναψη συμβάσεων για να γίνουν προσωπικοί γιατροί πρoχώρησε ο ΕΟΠΥΥ. Οι ειδικότητες είναι Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής και εσωτερικής Παθολογίας...

Η “Ψηφιακή Βίβλος” του Δήμου Αθηναίων

Τον «οδικό χάρτη» για την πλήρη μετάβαση της Αθήνας στην ψηφιακή εποχή παρουσίασε σήμερα στον χώρο του Innovathens στην Τεχνόπολη, ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης και ο Διευθύνων...
Δημόσιο: Έχει 1 δις ευρώ υποχρεώσεις προς τους συνταξιούχους

ΣτΕ: “Πράσινο φως” για αναδρομικά σε συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα

Με πέντε αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας αναγνωρίζεται ότι δικαιούνται να λάβουν αναδρομικά τις περικοπές των κύριων συντάξεών τους για το 11μηνο...
Παρέμβαση του Προέδρου και Εισαγγελέα Αρείου Πάγου για την υπόθεση Κουφοντίνα: Οι δικαστές παραμένουν ανεπηρέαστοι από ευκαιριακά δυσμενή σχόλια

Άρειος Πάγος: Όχι στο αίτημα της ΔΕΗ για τη διεξαγωγή πιλοτικής δίκης για τη...

Απέρριψε ο Άρειος Πάγος το αίτημα της ΔΕΗ για τη διεξαγωγή πιλοτικής δίκης σχετικά με το μείζον ζήτημα της ρήτρας αναπροσαρμογής που αφορά χιλιάδες...
Δήμος Αθηναίων: rapid test για covid-19 σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ σε Κυψέλη και Σεπόλια

Κορωνοϊός: Πήρε την ανηφόρα – Στις 20.084 τα κρούσματα, 16 θάνατοι

Εκτοξεύθηκαν σήμερα τα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα, καθώς ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 20.084 νέες μολύνσεις, εκ των οποίων οι 3.664 είναι επαναλοιμώξεις της νόσου. Εκτός...
Ξανά στο εδώλιο ο Κορκονέας – Ασκήθηκε αναίρεση για την αποφυλάκισή του

Ελεύθερος ο Κορκονέας – Του αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό

Με ψήφους 4 υπέρ και 3 κατά (των Δικαστών Εφετών), αναγνωρίστηκε τελικά ο πρότερος σύννομος βίος στον πρώην ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα για τη...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,032ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Κορωνοϊός: Πήρε την ανηφόρα – Στις 20.084 τα κρούσματα, 16 θάνατοι

Εκτοξεύθηκαν σήμερα τα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα, καθώς ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 20.084 νέες μολύνσεις,...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 28 Ιουνίου τα Δωδεκάνησα αποδίδονται στην Ελλάδα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ To 1946.... Τα Δωδεκάνησα αποδίδονται στην Ελλάδα. Επίσημος πανηγυρισμός σε ολόκληρη τη χώρα. Τα Δωδεκάνησα...

Ερντογάν: Νέες προκλητικές δηλώσεις με αποδέκτες την Ελλάδα και την Κύπρο

Μια ημέρα πριν από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, ο Τούρκος πρόεδρος εξαπέλυσε...

Κορωνοϊός: 12 θάνατοι, 7.682 νέα κρούσματα

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 7.682 νέα κρούσματα κορωνοϊού και 1.382 επαναλοιμώξεις. Το τελευταίο 24ωρο έχασαν...