Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
19.5 C
Athens

Ζοφερές προβλέψεις από την Παγκόσμια Τράπεζα: Πυρηνική σύγκρουση… και νέμεσις για τις Κεντρικές Τράπεζες

Εκτός από μια τραπεζική κρίση, οι κεντρικοί τραπεζίτες έρχονται επίσης αντιμέτωποι με τη νέμεσή τους… τον στασιμοπληθωρισμό

Ο κόσμος βρίσκεται σε μια επισφαλή κατάσταση, με το ενδεχόμενο πυρηνικής σύγκρουσης να είναι ανοιχτό.
Οι κεντρικές τράπεζες λαμβάνουν επιθετικά μέτρα για να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό που βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα δεκαετιών, αυξάνοντας τα επιτόκια, γεγονός που με τη σειρά του προκαλεί τραπεζική κρίση στον δυτικό κόσμο.
Καθώς οι κίνδυνοι ύφεσης αυξάνονται παγκοσμίως και το διεθνές εμπόριο διασπάται, το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας φαίνεται να οδεύει προς ένα σκοτεινό μονοπάτι.
“Μια χαμένη δεκαετία θα μπορούσε να είναι στα σκαριά για την παγκόσμια οικονομία”, προειδοποίησε σε νέα έκθεσή του ο Indermit Gill, επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας και ανώτερος αντιπρόεδρος για τα οικονομικά της ανάπτυξης.
Η έκθεση “Πτώση των μακροπρόθεσμων προοπτικών ανάπτυξης: Trends, Expectations, and Policies” αποκαλύπτει νέες προβλέψεις που δείχνουν ότι η παγκόσμια μακροπρόθεσμη δυνητική παραγωγή σε ρυθμούς ανάπτυξης αναμένεται να διολισθήσει:
Σχεδόν όλες οι οικονομικές δυνάμεις που τροφοδότησαν την πρόοδο και την ευημερία τις τελευταίες τρεις δεκαετίες εξασθενούν.
Ως αποτέλεσμα, μεταξύ του 2022 και του 2030, ο μέσος παγκόσμιος δυνητικός ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί κατά περίπου το ένα τρίτο από τον ρυθμό που επικρατούσε την πρώτη δεκαετία του αιώνα μας, σε 2,2% ετησίως.
Για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, η πτώση θα είναι εξίσου απότομη: από 6% ετησίως μεταξύ 2000 και 2010 σε 4% ετησίως κατά το υπόλοιπο αυτής της δεκαετίας.
Οι μειώσεις αυτές θα είναι πολύ πιο απότομες σε περίπτωση παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης ή ύφεσης.

Οι μεγάλες προκλήσεις

“Η συνεχιζόμενη μείωση της δυνητικής ανάπτυξης έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ικανότητα του κόσμου να αντιμετωπίσει το διευρυνόμενο φάσμα των προκλήσεων που χαρακτηρίζουν την εποχή μας – την επίμονη φτώχεια, την απόκλιση των εισοδημάτων και την κλιματική αλλαγή”.
Ωστόσο, ο Gill δήλωσε: “Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη δεν είναι η μόνη που μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του ΑΕΠ:
“Αλλά αυτή η μείωση είναι αναστρέψιμη.
Το όριο ταχύτητας της παγκόσμιας οικονομίας μπορεί να αυξηθεί -μέσω πολιτικών που δίνουν κίνητρα για εργασία, αυξάνουν την παραγωγικότητα και επιταχύνουν τις επενδύσεις”.
Ο Ayhan Kose, διευθυντής της ομάδας προβλέψεων της Παγκόσμιας Τράπεζας, δήλωσε ότι ο κατακερματισμός της παγκόσμιας οικονομίας συνεπάγεται ότι “η χρυσή εποχή της ανάπτυξης φαίνεται να φτάνει στο τέλος της”.
Νωρίτερα φέτος, η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποίησε τις παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες να παραμείνουν σε εγρήγορση για τους οικονομικούς κινδύνους που σχετίζονται με την επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής με στόχο την καταπολέμηση του πληθωρισμού, καθώς οι κίνδυνοι αυτοί μπορεί να έχουν εκτεταμένες συνέπειες.

Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, η εμφάνιση μιας περιφερειακής τραπεζικής κρίσης στις ΗΠΑ και τα προβλήματα με την Credit Suisse στην Ευρώπη κατέδειξαν τη βασιμότητα αυτών των ανησυχιών.
Εκτός από μια τραπεζική κρίση, οι κεντρικοί τραπεζίτες έρχονται επίσης αντιμέτωποι με τη νέμεσή τους… τον στασιμοπληθωρισμό.
Ενώ η παγκόσμια οικονομία φαίνεται να βρίσκεται σε τροχιά συντριβής με “σκληρή προσγείωση”, όχι χάρη στις αβλαβείς κεντρικές τράπεζες, η Παγκόσμια Τράπεζα δήλωσε: “Θα χρειαστεί μια ηράκλεια συλλογική προσπάθεια πολιτικής για να αποκατασταθεί η ανάπτυξη την επόμενη δεκαετία στο μέσο όρο της προηγούμενης”.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Γιατί ο λαϊκισμός «πονάει»

Το τελευταίο διάστημα συμβαίνει κάτι αξιοπερίεργο. Οι αρχηγοί της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μείζονος και ελάσσονος, έχουν εγκατασταθεί στην αίθουσα της Ολομέλειας του.. Κοινοβουλίου και μετατρέπουν...

Το παρασκήνιο της ανατροπής με Μπελέρη, το τηλεφώνημα της Μέτσολα στον Μητσοτάκη, οι… μυστηριώδεις...

Το ισχυρό δίλημμα Μητσοτάκη -Δεν σας κρύβω ότι από επαγγελματική και μόνο διαστροφή παρακολούθησα την ομιλία του προέδρου Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την...

Η βία στην κοινωνία μας τείνει να γίνει συνήθεια

Δεν αντιλαμβάνομαι για ποιον λόγο κάποιοι θέλουν να ορίσουν τη γυναικοκτονία ως ξεχωριστό αδίκημα. Υπάρχει ο όρος ανθρωποκτονία ο… οποίος καλύπτει όλα τα είδη...

Gold Switzerland: «Έρχεται ασφυξία από το τσουνάμι του αμερικανικού χρέους»

Συνέπεια της τρέχουσας «φούσκας χρέους» θα είναι η αποπληθωριστική κατάρρευση των αγορών που θα επιφέρει «ασφυξία» όπως αναφέρει σε πρόσφατη ανάλυσή της η Gold...

Η περιφρόνηση στην “ησυχία, τάξη και ασφάλεια”…μπάτε σκύλοι

Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι πολιτικό. Το πρόβλημά μας είναι κοινωνικό. Δεν σημαίνει ότι αυτό απαλλάσσει το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του από...

Ρυθμίσεις …Αυτορρυθμίσεις …Μεταρρυθμίσεις

Μόλις μπήκαμε στην εποχή της Άνοιξης, η φύση αυτορρυθμίζεται και αναγεννάται. Κάθε φυσικό σύστημα, οργανικό ή όχι, είναι προικισμένο με τις ιδιότητες της αυτορρύθμισης. Δηλαδή,...

Τι κρύβεται πίσω από τη σύγκρουση Βαγγέλη Μαρινάκη – Κυριάκου Μητσοτάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης δε συγχώρησε ποτέ στον ΣΥΡΙΖΑ ότι τον έκλεισε επί δύο μερόνυχτα σε ένα δωμάτιο για να μπορέσει να διεκδικήσει τηλεοπτική άδεια. ...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα 20 Απριλίου πέθανε ο Νίκος Ρίζος

Ο σπουδαίος Έλληνας κωμικός Νίκος Ρίζος γεννήθηκε στην Άρτα, στις 30 Σεπτεμβρίου του 1924. Εμφανίστηκε πρώτη φορά στο...

To ανέκδοτο: Ο Ριζοσπάστης, τα Κομμουνια ο ζωγράφος και ο Λένιν στο Παρίσι

Κάποια στιγμή ένας διάσημος ζωγράφος ήρθε στην Αθήνα για να κάνει την έκθεσή του. Ένα...

Reuters: Πώς έφτασε το Ισραήλ στην απόφαση για χτύπημα χαμηλής ισχύος στο Ιράν

Το φαινομενικό χτύπημα του Ισραήλ στο Ιράν μετά από μέρες αμφιταλαντεύσεων ως προς το εύρος της...

Πειραιάς: Προφυλακιστέος ο εργολάβος του κτηρίου που κατέρρευσε

Προφυλακιστέος κρίθηκε μετά την απολογία του στα Δικαστήρια Πειραιά ο εργολάβος του κτηρίου στο...