Πέμπτη, 8 Ιουνίου, 2023
24.9 C
Athens

Ζοφερές προβλέψεις από την Παγκόσμια Τράπεζα: Πυρηνική σύγκρουση… και νέμεσις για τις Κεντρικές Τράπεζες

Εκτός από μια τραπεζική κρίση, οι κεντρικοί τραπεζίτες έρχονται επίσης αντιμέτωποι με τη νέμεσή τους… τον στασιμοπληθωρισμό

Ο κόσμος βρίσκεται σε μια επισφαλή κατάσταση, με το ενδεχόμενο πυρηνικής σύγκρουσης να είναι ανοιχτό.
Οι κεντρικές τράπεζες λαμβάνουν επιθετικά μέτρα για να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό που βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα δεκαετιών, αυξάνοντας τα επιτόκια, γεγονός που με τη σειρά του προκαλεί τραπεζική κρίση στον δυτικό κόσμο.
Καθώς οι κίνδυνοι ύφεσης αυξάνονται παγκοσμίως και το διεθνές εμπόριο διασπάται, το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας φαίνεται να οδεύει προς ένα σκοτεινό μονοπάτι.
“Μια χαμένη δεκαετία θα μπορούσε να είναι στα σκαριά για την παγκόσμια οικονομία”, προειδοποίησε σε νέα έκθεσή του ο Indermit Gill, επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας και ανώτερος αντιπρόεδρος για τα οικονομικά της ανάπτυξης.
Η έκθεση “Πτώση των μακροπρόθεσμων προοπτικών ανάπτυξης: Trends, Expectations, and Policies” αποκαλύπτει νέες προβλέψεις που δείχνουν ότι η παγκόσμια μακροπρόθεσμη δυνητική παραγωγή σε ρυθμούς ανάπτυξης αναμένεται να διολισθήσει:
Σχεδόν όλες οι οικονομικές δυνάμεις που τροφοδότησαν την πρόοδο και την ευημερία τις τελευταίες τρεις δεκαετίες εξασθενούν.
Ως αποτέλεσμα, μεταξύ του 2022 και του 2030, ο μέσος παγκόσμιος δυνητικός ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί κατά περίπου το ένα τρίτο από τον ρυθμό που επικρατούσε την πρώτη δεκαετία του αιώνα μας, σε 2,2% ετησίως.
Για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, η πτώση θα είναι εξίσου απότομη: από 6% ετησίως μεταξύ 2000 και 2010 σε 4% ετησίως κατά το υπόλοιπο αυτής της δεκαετίας.
Οι μειώσεις αυτές θα είναι πολύ πιο απότομες σε περίπτωση παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης ή ύφεσης.

Οι μεγάλες προκλήσεις

“Η συνεχιζόμενη μείωση της δυνητικής ανάπτυξης έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ικανότητα του κόσμου να αντιμετωπίσει το διευρυνόμενο φάσμα των προκλήσεων που χαρακτηρίζουν την εποχή μας – την επίμονη φτώχεια, την απόκλιση των εισοδημάτων και την κλιματική αλλαγή”.
Ωστόσο, ο Gill δήλωσε: “Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη δεν είναι η μόνη που μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του ΑΕΠ:
“Αλλά αυτή η μείωση είναι αναστρέψιμη.
Το όριο ταχύτητας της παγκόσμιας οικονομίας μπορεί να αυξηθεί -μέσω πολιτικών που δίνουν κίνητρα για εργασία, αυξάνουν την παραγωγικότητα και επιταχύνουν τις επενδύσεις”.
Ο Ayhan Kose, διευθυντής της ομάδας προβλέψεων της Παγκόσμιας Τράπεζας, δήλωσε ότι ο κατακερματισμός της παγκόσμιας οικονομίας συνεπάγεται ότι “η χρυσή εποχή της ανάπτυξης φαίνεται να φτάνει στο τέλος της”.
Νωρίτερα φέτος, η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποίησε τις παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες να παραμείνουν σε εγρήγορση για τους οικονομικούς κινδύνους που σχετίζονται με την επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής με στόχο την καταπολέμηση του πληθωρισμού, καθώς οι κίνδυνοι αυτοί μπορεί να έχουν εκτεταμένες συνέπειες.

Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, η εμφάνιση μιας περιφερειακής τραπεζικής κρίσης στις ΗΠΑ και τα προβλήματα με την Credit Suisse στην Ευρώπη κατέδειξαν τη βασιμότητα αυτών των ανησυχιών.
Εκτός από μια τραπεζική κρίση, οι κεντρικοί τραπεζίτες έρχονται επίσης αντιμέτωποι με τη νέμεσή τους… τον στασιμοπληθωρισμό.
Ενώ η παγκόσμια οικονομία φαίνεται να βρίσκεται σε τροχιά συντριβής με “σκληρή προσγείωση”, όχι χάρη στις αβλαβείς κεντρικές τράπεζες, η Παγκόσμια Τράπεζα δήλωσε: “Θα χρειαστεί μια ηράκλεια συλλογική προσπάθεια πολιτικής για να αποκατασταθεί η ανάπτυξη την επόμενη δεκαετία στο μέσο όρο της προηγούμενης”.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Η ώρα της Ιαπωνίας: Τι ζήτησαν οι ΗΠΑ για την Ουκρανία! Φέρνουν παγκόσμια καταστροφή

Λίγο μετά την αποφυγή της χρεοκοπίας, η Ουάσινγκτον βάζει και το Τόκιο στον «χορό»… Η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της στο ΝΑΤΟ συνεχίζουν να προμηθεύουν...
Την Κυριακή εκλογές στα Εξάρχεια

Εκλογές 25ης Ιουνίου: Το βλέπουν να έρχεται οι δημοσκόποι…

Ποιος θα είναι στην κυβέρνηση; Το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου απέδειξε την κυριαρχία της ΝΔ, τη μείωση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ καθώς επίσης...

Αρνητική διαφήμιση: Το μυστικό όπλο στην εκστρατεία των πολιτικών

Επί 20 χρόνια, οι πολιτικοί επιστήμονες ερευνούν αν οι αρνητικές διαφημίσεις πολιτικής εκστρατείας, αυτές που επικρίνουν τον αντίπαλο, είναι πιο αποτελεσματικές από τις θετικές διαφημίσεις...

Δεν φταίει ο λαός

Κάπως ασύμβατο με το άρθρο, αλλά γενικώς καλό. Μας εκπλήσσει το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας. Μη αναμενόμενο ακόμηκαι απότα ίδια τα στελέχη της. Να το πούμε...

Ο κίνδυνος κυβερνητικού αδιεξόδου στις 25 Ιουνίου, τα πολιτικά «παιχνίδια» και η απειλή για...

Το γνωστό ρητό ότι "Στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα" έχει εκφραστεί πολλές φορές από διάφορους, ανάλογα με τη συγκυρία και την περίσταση. Σε μια στιγμή...

«Πόλεμος» στην Κεντροαριστέρα: Στα άκρα η κόντρα ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ

«: Στα άκρα η κόντρα ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ Το ενδεχόμενο της επαλήθευσης των δημοσκοπικών ευρημάτων του Δεκεμβρίου του 2021, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωνε ποσοστό...
Exit Poll- Ευρωεκλογές 2019: Πώς ψήφισαν οι νέοι

Ποια είναι τα μηνύματα της κάλπης

Τα μηνύματα της κάλπης, ποιο στοιχείο έπαιξε κύριο ρόλο στην εκλογική συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ , τι σημαίνει το υψηλό ποσοστό της ΝΔ σε σχέση...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,242ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης